Kriptovaluta u istočnoj Europi povijest je u pokretu.

Možda ćete biti iznenađeni koliko su istočnoeuropske zemlje aktivne u prostoru kriptovaluta. Prema Statista istraživanje, Poljska, Latvija, Gruzija, Estonija i Litva, sve među 15 najboljih zemalja po ukupnoj vrijednosti alternativnih transakcija financijskog tržišta u Europi u 2018. Iste je godine financiranje alternativnih financijskih transakcija po glavi stanovnika bilo najviše u Velika Britanija, ali slijede Latvija i Estonija.

To nije jedini dokaz da Istočna Europa istražuje financijske paradigme izvan tradicionalnih kanala poput središnjeg bankarstva. Moglo bi se iznenaditi kad se sazna da je Gruzija druga po veličini rudarska zemlja na svijetu nakon Kine, Moldavija je legalizirala rudarstvo kriptovaluta, a Bjelorusija bi trebala postati europski Hong Kong?

Ovaj vam je članak donio Solomon Brown, voditelj odjela za odnose s javnošću u Slobodni novčanik, da biste dobili ideju o tome koje zemlje favoriziraju Bitcoin i druge kriptovalute, a koje im strogo zabranjuju. Steknite cjelovitu sliku iznenada vrućeg kripto ekosustava istočne Europe.

Regulacija kriptovaluta u istočnoj Europi

Većina zemalja istočne Europe podijeljena je po kriptovalutama: bilo za, bilo protiv. Evo grafikona koji prikazuje gdje su kripto i rudarstvo legalno (+), a ne legalno (-) ili neregulirano (0).

Zemlja Kriptovaluta Rudarstvo
Republika Bjelorusija + +

Gruzija 0 +
Češka Republika 0 0
Rusija
Bugarska 0 0
Mađarska 0 0
Slovačka 0 0
Poljska + +
Moldavija 0
Ukrajina 0

+ Republika Bjelorusija i kriptovaluta

Počnimo s činjenicom da Bjelorusija ima svoju Silicijsku dolinu koja djeluje na principu eksteritorijalnosti. Hi-Tech park (HTP) je bjeloruska porezna i pravna zona koja olakšava razvoj IT-a i dom za 450 tvrtki koje rade u razvoju softvera.

2017. godine kriptovalutne aktivnosti stanovnika HTP-a dobile su potpunu sveobuhvatnu zakonodavnu potporu vlade. Uprava HTP-a, zajedno s Narodnom bankom, Odjelom za financijski nadzor Odbora državne kontrole, međunarodnim stručnjacima i drugim tijelima sastavila je i potpisala sve potrebne dokumente.

Na primjer, Dekret br. 8 “O razvoju digitalne ekonomije” legalizirao je kripto burze i operatore razmjene kriptovaluta, rudarstvo, pametne ugovore, blockchain, tokene itd..

Od trenutka usvajanja Uredbe, sve transakcije s tokenima (rudarstvo, pohrana kriptografije, kupnja, razmjena) izuzete su od poreza na dohodak i PDV-a do 1. siječnja 2023. godine. HTP-a i uspostavljena je puna pravna regulacija kripto valuta u Bjelorusiji. Vrijedno je napomenuti da samo subjekti koji su registrirani kao stanovnici Hi-Tech parka smiju obavljati aktivnosti povezane s kriptovalutama. Ako vas zanima ova tema, evo još jednog članka o Uobičajeni vektori cyber-napada kriptovaluta što bi vam moglo biti zanimljivo.

– Gruzijski moćni rudarski bazeni

U 2019. statistika UN-a publikacijama, Gruzija je dodijeljena zapadnoj Aziji, a ne istočnoj Europi. Ali, zemljopisno pripada Istočnoj Europi i član je Vijeća Europe. Odlučili smo ga uključiti ne zbog povoljnog kripto zakonodavstva, već zbog njegovih trijumfa u rudarstvu.

U dokumentu Ministarstva financija napominje se da svaka jedinica kripto-imovine ima tržišnu vrijednost, može se izdati, može imati vlasnika, imovinska prava mogu se prenijeti na drugu i podijeliti na dijelove te se mogu kupiti i prodao. Istodobno, bilješka navodi da, u skladu s zakonodavstvom Gruzije, kripto imovina nije legalno sredstvo plaćanja ili elektronički novac.

Unatoč tome, zemlja doživljava bum Bitcoina na hidroelektrane. Prema BBC, činjenica da rudarstvo kriptovaluta “isisava svoju mrežu električne energije” nije bitna zbog ogromnih rezervi Gruzije obnovljiva hidroelektrana. Vjerojatno su ovaj razlog i nedostatak propisa potaknuli domaće rudare i privukli strana poduzeća. Prema NPR, većina gruzijskih rudarskih objekata pripada američkoj tvrtki Bitfury.

I premda zakonodavstvo Gruzije ne regulira aktivnosti povezane s virtualnom valutom, a kriptovaluta u zemlji ne predstavlja legalno sredstvo plaćanja, ipak se obavljaju transakcije virtualnog novca između pojedinaca. Međutim, vlada Gruzije poduzela je prvi korak prema regulaciji kripto poslovanja. Višestruki rudarski bazeni koji će koristiti usluge posredničkih tvrtki registriranih u Gruziji bit će podložni porezu na dodanu vrijednost od 18%.

+ Propisi o bitcoinima za češku Republiku

Češka je bila jedna od prvih europskih zemalja otvorenih za operacije s Bitcoinom, čak i prije procvata tržišta kriptovaluta 2017. U travnju 2015. Češka narodna banka izdala je dokument koji je razjasnio odnos države prema kriptovalutama pod nazivom “Sigurnost internetskih plaćanja i virtualne valute sa stajališta Češke narodne banke.” Prema ovom dokumentu, poslovanje s kriptovalutama nije bilo ograničeno pravom zemlje, već su se na njih odnosile samo norme zakona EU.

Kasnije, 2017. godine, Češka je odlučila udovoljiti zahtjevima EU-a za sprečavanje pranja novca i uvela izmjene i dopune Zakona o odabranim mjerama protiv legitimizacije prihoda stečenih kriminalom i financiranja terorizma. Prema novom zakonu, sve burze, uključujući banke, moraju provjeriti ID klijenta za kripto za fiat transakcije u iznosu od 1000 eura i više.

– Rusija i kriptovaluta

Dana 16. ožujka 2020., lokalno vijesti Vesti.ru objavilo je da će proizvodnja i cirkulacija kriptovaluta biti zabranjeno u Rusiji. Izdavanje i promet kriptovaluta u Rusiji nosi neopravdani rizik, smatra račun o “Digitalnoj financijskoj imovini”.

Zakonom je izrečena zabrana izdavanja i prometa kriptovaluta u Rusiji i utvrđene kazne za kršenje zabrane. Ipak, vlasti ne namjeravaju zabraniti vlasništvo nad digitalnim valutama.

+ Bugarska cijenjena zaliha od gotovo 2 milijarde dolara bitcoina

Prodavač bitcoina uočen na ulicama Bugarske (putem Reddita)

Bugarska vlada kriptovalute vidi kao financijsku imovinu (i posjeduje 213.519 BTC zaplijenjenih od kriminalaca, što je više od bugarskog BDP-a). Ova država niti je prepoznala legitimitet Bitcoina niti proglasio biti nezakonito. Glavni uvjet za upotrebu kriptovalute u Bugarskoj je plaćanje poreza u iznosu od 10% razmjene ili prodaje.

– Mađarska i porezi na kriptovalutu

Kriptovalute se u zemlji ne smatraju legalnim sredstvom plaćanja. Prema lokalnim vijestima Portfelj (ograničeni pristup), vlada je stvorila posebnu skupinu mađarske središnje banke, Ministarstva financija i poreznog tijela koje proučava industriju kako bi razvilo pravni okvir. Sve transakcije kriptovaluta evidentirane su pod „ostalim prihodima“ i oporezivan prema mađarskom Zakonu o porezu na kapitalnu dobit, koji sadrži 15% poreza na kapitalnu dobit i 19,5% zdravstvenog doprinosa koji se naziva (EHO).

+ Slovačka nadgleda transakcije s kriptovalutom

Slovačka je na popisu zemalja koje su službeno priznale Bitcoin i druge kriptovalute. Međutim, 2018. vlasti su pooštrile svoj stav o digitalnom poslovanju. Nakon inicijative nacionalnog regulatora – Slovačke narodne banke – sve su banke počele zatvarati račune tvrtki povezanih s kriptovalutama. Slična neprijateljska reakcija postojećeg financijskog sustava na digitalne valute primijećena je u Češkoj i Bugarskoj.

Unatoč restriktivnim mjerama, valute koje nisu fiat u slovačkom zakonu nisu regulirane na bilo koji način, a njihova razmjena, rudarstvo i drugi poslovi nisu izvan zakonskog okvira. Kao i ostatak Europske unije, Slovačka prepoznaje da se transakcije kriptovaluta trebaju nadzirati i oporezivati.

+ Poljska Financije za napredno razmišljanje

Republika Poljska zauzima 36. mjesto u svijetu po broju stanovnika. Razumljivo je da je tako velika europska zemlja perspektivna kad je riječ o financijama. Stav lokalnih financijskih regulatora prema ulaganju u kriptovalute prilično je pozitivan. Državni statistički ured (GUS) je prepoznao trgovina i vađenje virtualnih valuta kao službena gospodarska djelatnost. U izjava od 2016. godine, Ministarstvo je izjavilo da su unatoč virtualnim valutama koje ne podliježu nikakvim posebnim propisima prema poljskom zakonodavstvu, u potpunosti legalne i podliježu porezu na dohodak.

Zajedno s tim, vlada podržava pokretanje blockchaina. Primjerice, u siječnju 2019. godine služba za financijski i proračunski nadzor Poljske (KNF) dodijelila je državne licence za pokretanje blockchaina Coinquista i Bitclude.

+ Ukrajinski pristup digitalnom novcu

Vrhovna Rada registrirala je zakon kojim predlaže legalizaciju kriptovalute. Planovi za to najavljeni su još 2017. godine, ali tada se vlasti nisu usudile poduzeti takav korak. I sada se „digitalni novac“ može prepoznati kao legalna imovina. Dokument pod nazivom „O izmjenama Poreznog zakona i drugih zakona Ukrajine u vezi s oporezivanjem operacija s kripto imovinom“ razvili su predstavnici blockchain zajednice, izabrani predstavnici međufrakcije, Ured za učinkovitu regulaciju BRDO-a i Ministarstvo digitalnih Transformacija.

Uz to, nedavna uvođenja u zakonodavnu strukturu nisu bila toliko pozitivna. The zakon „O izmjenama i dopunama određenih zakonodavnih akata Ukrajine o osiguravanju djelotvornosti institucionalnog mehanizma za sprečavanje korupcije“ Broj 140-IX, koji je stupio na snagu 18. listopada 2019., donio izmjene i dopune zakona „O sprječavanju korupcije“ i utvrđuje potrebu da se kriptovaluta proglasi nematerijalnom imovinom.

– Moldavsko pravno rudarstvo

Transakcije kriptovaluta nisu legalizirane u zemlji, međutim, prema izvještajima lokalnih medija, digitalni novac popularan je u Moldaviji. U središtu Kišinjeva postoji nekoliko točaka koje prihvaćaju digitalni novac kao sredstvo plaćanja.

U svibnju 2018. Udruženje digitalnih i distribuiranih tehnologija zemlje predstavilo je vlastitu burzu kriptovaluta koja prihvaća fiat poput moldavskog leua, ruske rublje, američkog dolara i eura, kao i svih deset kriptovaluta. Iako Narodna banka Moldavije službeno nije dopustila obavljanje transakcija s kripto, poslala je pismo na Tržište drahmi, prva lokalna kripto razmjena u Moldaviji koja joj neizravno omogućuje bankarstvo.

Štoviše, u 2018. godini ova je mala zemlja bila domaćin svoje prve konferencije o blockchainu i kriptovalutama pod nazivom World Blockchain and Cryptocurrency Summit Chisinau – WBCSummit. Izvještavanje o konferenciji, Cruptovest primijetio je da je “središnja banka prepoznala potencijal blockchaina za financijski sustav i otkrila da procjenjuje provedbu tehnologije putem lokalnih banaka.” Zakonodavstvo o kriptovalutama moglo bi biti na pomolu u Moldaviji, jer je rudarstvo ovdje već legalno.

Rudarstvo kriptovaluta u istočnoj Europi

Pridnjestrovska Republika Moldavija (DMR) usvojila je zakon o razvoju informacijskih blockchain tehnologija koji tehnički čini rudarstvo kriptovaluta legalnim. Prema predsjedniku DMR-a, zakon će pridonijeti razvoju industrije informacijske tehnologije i privući ulaganja od subjekata koji djeluju u području blockchain tehnologija. DMR može postati raj za rudare.

Zakon predviđa stvaranje ciljane zone slobodne trgovine, gdje strane tvrtke i pojedinci mogu postati pravne osobe bez dodatnih birokratskih postupaka. Dakle, zemlja postaje relativno atraktivna regija za ulaganja. Lokalne vlasti zajamčile su bescarinski uvoz i izvoz rudarske opreme za stanovnike i posebne tarife električne energije za rudare. Predsjednik je obećao da će opskrbu rudnicima rudnicima energije osigurati hidroelektrana Dubossary i tri termoelektrane.

Tko bi mogao pomisliti da bi tako mala zemlja poput Gruzije mogla postati svjetski lider na polju rudarstva kriptovaluta? A studija Centra za alternativne financije Cambridgea (CCAF), koji je objavljen 2018. godine, naznačio je da je Gruzija na drugom mjestu na svijetu po količini rudarstva nakon Kine. Najmanje 60 MW električne energije službeno je potrošeno na rudarstvo virtualne valute u zemlji.

Prva i možda najvažnija stvar koja u Gruziju privlači ljubitelje rudarstva je jeftina struja. A ima ih dosta jer je, nakon raspada SSSR-a, mala Gruzija naslijedila 20 hidroelektrana od ugašene sovjetske države. Zemlja je trebala postati svojevrsno energetsko središte na Kavkazu. Očito je da je tolika količina električne energije za državu s 3,7 milijuna stanovnika puno. Kao rezultat toga, troškovi električne energije u Gruziji su među najnižim na svijetu.

Dakle, od svibnja 2019. cijena 1 kW u Tbilisiju bila je približno 6 centi. Ali, još uvijek postoje planinska područja u kojima je električna energija jeftinija ili čak besplatna (zbog državnih subvencija) i besplatne industrijske zone (gdje je trošak električne energije niži za 18% zbog nepostojanja PDV-a).

Bjelorusija je još jedan snažni istočnoeuropski igrač na polju rudarstva. Kao što već znate, kripto prihvatljiva ekonomska politika i stvaranje vlastite Silicijske doline dio su strategije zemlje da postane globalno IT središte. Iako je rudarstvo izgubilo tlo nakon prepolovljenja bitcoina, Bjelorusija je spremna uložiti svoju prilično jeftinu energiju kako bi ostvarila dobit od BTC rudarstva.

Tijekom sastanka s predstavnicima IT sektora u Hi-Tech parku, Aleksander Lukašenko je 2019. godine rekao da će zaposliti novu bjelorusku nuklearnu elektranu za kopanje bitkoina. Predsjednik je objasnio da želi koristiti viškove električne energije kako bi osigurao rad rudarskih farmi. “Čak sam posebno napustio mjesto tamo! Izgradimo farme i iskopajmo ovaj Bitcoin (…) Ako Bitcoin postoji, uvijek ga možeš prodati “- Lukašenko komentirao.

Kriptovalute u istočnoj Europi: gdje kupiti i kako potrošiti

Za kupnju kriptovaluta, puno zemalja u takozvanom “drugom svijetu” koristi jednu od najvećih kripto burzi, Exmo. Ova trgovačka platforma podržava 183 trgovinska para s mnogim vodećim kriptovalutama i lokalnim fiat valutama poput eura, ruske rublje, ukrajinske grivne, poljskog zlota. Web stranica je dostupna na ruskom, ukrajinskom, rumunjskom i drugim jezicima. Korisnici mogu kupiti kripto kreditnu karticu, SEPA prijenos, Yandex Money, Qiwi i Payeer.

Koriste se bivše sovjetske zemlje koje nisu članice EU, poput Rusije i Ukrajine Bestchange.ru. Usluga pruža strukturirane informacije o automatskim i ručnim izmjenjivačima kripto i elektroničkih valuta, a također podržava rublju i grivnu.

Zemlje istočne Europe dom su mnogim zemljama Slobodni novčanikStalni kupci s Češkom, Mađarskom, Slovačkom, Rumunjskom, Poljskom, Rusijom, Ukrajinom, Bugarskom, Bjelorusijom i Moldavijom čine oko 10% naše korisničke baze. Iz naše obitelji jednostavnih i sigurnih novčanika, ove zemlje najčešće idu za Freewallet: Crypto Wallet, koji podržava BTC, ETH i 100+ drugih kriptovaluta, i naš Bitcoin novčanik. Freewallet aplikacije visoko su ocijenjene zbog svoje ugrađene razmjene i besplatnih transakcija unutar ekosustava.

U Gruziji se prvi bankomat koji vam omogućuje zamjenu fiat novca za kriptovalutu pojavio u ožujku 2018. u zalogajnici New York Burger. Nekoliko mjeseci kasnije, drugi je instaliran u Tbilisiju. Od studenog 2019. u zemlji djeluje 14 kriptomata.

Poljska je jedna od najvećih zemalja u Europi koja pozdravlja razvoj blockchain tehnologije. 2018. u Gdansku i Bialystoku pojavili su se prvi Bitcoin bankomati s BTC, LTC i ETH.

Najveća poljska služba dostave hrane Pyszne.pl počela je prihvaćati kriptovalute 2017. Ova inovacija dogodila se nakon kupnje usluge od strane nizozemskih investitora. Trenutno Pyszne.pl opslužuje više od 8 tisuća ugostiteljskih objekata. Prosječni broj kupaca je 955 tisuća, a 7% korisnika plaća kripto.

Češka je možda mala, unatoč tome, zauzima šesto mjesto u svijetu po broju kripto bankomata. Na globalnoj razini postoji gotovo pet tisuća bankomata, a u Češkoj ih ima oko 70. Većina ih je smještena u Pragu. Bitcoin bankomati mogu se naći ne samo u velikim trgovačkim centrima i trgovinama elektronikom već i u kioscima na metro stanicama, zajedno s tiskanim materijalima, cigaretama i kartama.

Povećava se broj čeških tvrtki i organizacija koje prihvaćaju Bitcoine kao plaćanje, a nisu sve povezane s IT područjem. Na popisu možete pronaći najveću trgovinu elektronikom Alza.cz, kavana u Paralelnom Polisu (uz BTC prihvaćaju i Litecoin, Dash i Monero) i coworking agencija Paper Hub vezana uz isti projekt.

Agencija za nekretnine Home Hunters u javnosti je otkad je zaključila ugovor o 35-bitcoinima, koji je u to vrijeme premašio 5 milijuna kruna. Također, postoje mjesta poput Krypto, lokalne benzinske crpke, FairPlayAuto, tržnica rabljenih automobila i niz hotela i restorana.

Postoji velik popis uzbudljivih blockchain i kripto projekata izvan istočne Europe. Započet ćemo s fintech startupom s ruskim korijenima Zerion. Tvrtka se bavi ulaganjem i upravljanjem decentraliziranom imovinom. Osnovali su ga 2016. godine diplomci Visoke ekonomske škole i ima 15 tisuća korisnika. Krajem 2019. startup je prikupio 2 milijuna dolara tijekom kruga sjetve s američkim rizičnim fondom Placeholder, a među investitorima je i Blockchain Ventures. Nedavno je Zerion nabavio kripto platformu MyDeFi koji olakšava pregled kripto portfelja.

Nije ni čudo što se Bjelorusija našla na listi 10 najboljih europskih zemalja za pokretanje blockchain pokretanja. Jedan od lokalnih projekata za koje ste možda čuli je Raketa DAO, decentralizirana crowdfunding platforma s neovisnim stručnim procjenama startupa. Ovi analitičari tržišta rizičnog kapitala surađuju s Hi-Tech Parkom, Angels Bandom, Volat Capitalom, Belagroprombankom, prijateljskim akceleratorima i stranim fondovima kako bi osnivačima startupa omogućili brzo i sigurno privlačenje financiranja. Tvrtka pruža revizije pokretanja, programe mentorstva i jedinstvene procjene. Njihovi diplomci Startup Training Camp-a dobivaju besplatni Startup paket koji obično košta više od 7000 USD.

Češka zauzima 27. mjesto u Global Innovation Index. Zemlja je kolijevka inovativnih projekata poput Pčelinjak čija je matična organizacija Korporacija Oracle. Osnovana 2014. godine, specijalizirala se za pružanje okvira i alata za stvaranje sučelja za programiranje aplikacija (API-ja), uključujući API-je Blockchain koji omogućuju slanje i primanje Bitcoina, kao i prikladne načine za dizajniranje modernih aplikacija u oblaku. Startup je privukao 6,8 milijuna dolara ulaganja u seriju A u San Franciscu 2015. godine.

Jeste li ikad razmišljali o sljedivosti hrane od stola do stola? TE-Hrana, mađarsko rješenje lanca opskrbe hranom, nudi ovu uslugu na blockchainu. Sa stručnjacima za prehrambenu industriju i savjetnicima za zaštitu životinja i stočarstva u njihovom upravljanju te FAO-om (Organizacija za hranu i poljoprivredu) i Deloitteom među svojim partnerima, tvrtka se brine o logistici i čini informacije o stoci i svježoj hrani transparentnim.

Sofija, Bugarska, domaćin je sjedišta Sveučilište otvorenog koda koja pokušava promijeniti svijet obrazovanja distribuiranim tehnologijama. Projekt izravno povezuje obrazovne institucije, studente i tvrtke uklanjanjem posrednika. Pomaže organizacijama da dobiju uvid u ličnost kandidata. Učenici se mogu upisati i pratiti završetak prilagođenih obrazovnih i profesionalnih iskustava. Tvrtka koja stoji iza tvrtke Rechained Ltd. odlučila je problem povjerenja izvan institucionalnih i državnih granica riješiti u vjerodostojnost službenih diploma i certifikata nakon što je napisala knjigu pod nazivom Blockchain u obrazovanju.

Izgledi kriptovalute u istočnoj Europi

Kriptovaluta u istočnoj Europi postat će aspekt svakodnevnog života. Kako su ljudi koji su iskusili financijsku nestabilnost i promjenu političkih režima (često se mijenjaju od komunizma do demokracije), stanovnici istočne Europe mentalno su spremniji za kriptovalute od zapadnjaka.

Zapad karakterizira viši životni standard i bolje bankarske usluge, kao i viša prosječna dob stanovništva. Istočna je Europa, s druge strane, prepuna aktivnih mladih poduzetnika koji se bave malim poduzećima i stoga su posebno zainteresirani za brze financijske transakcije bolje kvalitete i bez posrednika.

Mnoge vlade žele iskoristiti blagodati blockchaina. Gruzija i Bjelorusija, na primjer, u potpunosti iskorištavaju ekonomske prednosti rudarstva. Nadamo se da novi zakoni i dopune neće ometati razvoj kripto industrije u istočnoj Europi, već će dovesti do toga da ova regija postane svjetsko središte blockchaina.