Er zijn maar heel weinig mensen in de wereld die kunnen praten over make-up, ondernemerschap en cryptocurrency zoals Michelle Phan.

Michelle heeft een loyale groep supporters gekregen, met meer dan 8,9 miljoen abonnees op YouTube vandaag, met haar make-up instructievideo’s die samen meer dan een miljard keer bekeken zijn.

In 2011 was Michelle medeoprichter van IPSY, een op abonnementen gebaseerd bedrijf dat maandelijks dozen schoonheidssamples levert aan naar schatting 1,5 miljoen abonnees per maand. Het bedrijf heeft in totaal $ 103,2 miljoen van vooraanstaande investeerders zoals Sherpa Capital en TPG Growth, die het bedrijf waarderen op $ 800 miljoen.

tegoed: Luis Trujillo

Onderweg kwam Michelle regelmatig terug op haar relatie met geld en rijkdom als iets intiemers dan alleen cijfers. Ze praat over geld op een conceptueel niveau, en geeft onderwijs in monetair beleid en economische theorie. Ze is ook verschenen op Bitcoin-podcasts en was mede-gastheer van een interview met de voormalige presidentskandidaat Andrew Yang, en geïnterviewd met CoinCentral (hey, dat zijn wij!)

Onlangs sloot Michelle zich aan bij Pathfinder (het vroege investeringsvehikel van Founders Fund), Ashton Kutcher en Guy Oseary in een bijna overtekende Seed II-ronde van $ 3 miljoen voor Lolli, een service waarmee gebruikers beloningen in Bitcoin kunnen ontvangen terwijl ze winkelen bij een van Lolli’s deelnemende retailers.

Een filosofische aantrekkingskracht op decentralisatie en zelfsoevereiniteit verbindt de punten tussen haar ondernemingsinspanningen, iets dat zich mogelijk heeft ontwikkeld tijdens Michelle’s vormende bescheiden ervaringen als dochter van Vietnamese immigranten in de Verenigde Staten.

Voordat het succes en de onderscheidingen zoals een Streamy ICON-prijs en het behalen van de Forbes 2015 30 Under 30-lijst in de categorie Art and Style en Inc’s 30 Under 30 Coolest Entrepreneurs van 2015, voordat een ‘influencer’ een lucratieve carrière was, zou Michelle kunnen zijn beschreven als de “verlegen tienerdochter van verarmde Vietnamese vluchtelingen, en soms gepest op haar middelbare school in Tampa.”

Net als veel andere immigrantenkinderen van de eerste generatie in de Verenigde Staten streefde Michelle een hardnekkige arbeidsethos na in het streven naar een beter leven zonder de voordelen van het opgroeien in een gezin met gevestigde professionele en sociale connecties.

Ze vond troost in de dagelijkse sleur en drukte. Van het verkopen van candybars tot bloggen, Michelle leerde snel de waarde van een dollar. Toen ze in 2007 op 19-jarige leeftijd haar eerste video naar YouTube uploadde, maakte ze kennis met de krachten van de digitale economie, ook al was het maar 25 cent per week van haar video’s.

In 2011 bracht een van Michelles vrienden zijn game-rig mee en legde uit hoe enthousiast hij was over het gebruik ervan voor verschillende dingen: gamen, afbeeldingen weergeven en Bitcoin minen..

“Dit toen ik voor het eerst over Bitcoin hoorde, en ik was nieuwsgierig”, herinnert Michelle zich. “Daarna heb ik het online opgezocht. Ik zag veel nee-zeggers, mensen noemden het dwazen goud. Mijn eerste indruk was dat het een trend was. “

Zoals veel voorstanders van Bitcoin die ooit een negatieve eerste indruk hadden, kijkt Michellelicht terug op haar eerste ontmoeting met Bitcoin met een lach..

Michelle hield het Bitcoin-idee in haar achterzak en concentreerde zich op het opbouwen van haar schoonheidsimperium. Fast-forward naar eind 2015, ongeveer de tijd dat IPSY zijn $ 100 miljoen Series B en Michelle prestigieuze prijzen in de wacht sleepten.

“Pas eind 2015 begon ik serieus mijn vermogen op te bouwen”, zegt Michelle. “Ik was geïnteresseerd in het opbouwen van generatievermogen. Ik kwam uit een immigrantenfamilie en ik wilde zorgen voor de volgende afstamming van mijn familie. Toen raakte ik geïnteresseerd in goud. Ik heb een paar video’s bekeken over hoe de mensen die in de jaren dertig goud en edelmetalen vasthielden, in staat waren om voor hun gezin te zorgen. ”

“Ik begon ook veel samenzweringsvideo’s te bekijken”, lacht Michelle. ‘Ik moet gedacht hebben dat de wereld vergaat. Ik vond uiteindelijk het “digitale goud” van Bitcoin. Ik dacht dat ik op zijn minst moest diversifiëren, tenminste 1% van mijn bezit in een of ander digitaal bezit. ”

Toen de satoshis echter haar portemonnee trof, veranderde Michelle in een vraatzuchtige student van digitale activa en een Bitcoin-advocaat.

“Het gaat erom dat je huid in het spel hebt”, zegt Michelle. “Als je echt satoshis hebt, wil je het zien groeien. U wilt het beter begrijpen. Ik besloot dat ik mezelf wilde leren en meer wilde weten over de Bitcoin-gemeenschap. Ik zou vaak op Bitcoin Reddit gaan. Ik heb veel kunnen leren. ”

Michelle werd gebracht om haar relatie met geld in een relatief kort tijdsbestek opnieuw te bekijken – ze ging in wezen van werken in de nagelsalon van haar moeder naar de cover van Forbes in minder dan 10 jaar. Haar doelen van financieel vermogen en voor haar moeder zorgen werden gehaald, maar er ontbrak iets.

Begin 2016 liet Michelle alles vallen en ging negen maanden lang op wereldreis. Door een stap terug te doen van het produceren van reguliere YouTube-inhoud en het runnen van verschillende projecten, kreeg Michelle meer tijd voor zichzelf, en ze besteedde meer tijd aan het leren over het woord en uiteindelijk Bitcoin.

Michelle’s uitstapje naar cryptocurrency:

Door haar zelfstudie heeft Michelle een favoriet: het boek van Saifedean Ammous De Bitcoin-standaard. Het was indirect via Ammous dat Michelle in contact kwam met haar nieuwste investering: Lolli.

“Ik heb Saifedean een bericht gestuurd op Twitter om hem te bedanken voor het schrijven van het boek”, herinnert Michelle zich. “Sinds ik hem volgde, heeft hij me nieuwe seminars gegeven. Op een dag raadde hij me aan Lolli te bekijken en met de oprichter te praten Alex Adelman. Ik wist dat dit het juiste bedrijf was om in te investeren. ”

Michelle kijkt terug op de talloze mogelijkheden om te investeren in en reclame te maken voor een project in de cryptocurrency-ruimte, maar kon gewoon geen match vinden.

“Ik had veel mensen ontmoet, CEO’s van verschillende beurzen”, zegt Michelle. Het had geen zin om ze te promoten. Ja, ze maken het gemakkelijker om cryptocurrency te kopen, maar aan het eind van de dag is het weer een portemonnee waar je niet echt het volledige eigendom over hebt – zoiets als een bank. Als je Bitcoin hebt, zou je je eigen bank moeten zijn, ik denk dat dat een beetje het punt is. Ik geloof in de decentralisatie van macht. ”

10 jaar geleden werd ik belachelijk gemaakt omdat ik mijn baan had opgezegd om mijn YouTube-kanaal te volgen. Niemand zag het potentieel in het platform zoals ik.

Jaren later werd ik opnieuw belachelijk gemaakt omdat ik in BTC en ETH had geïnvesteerd.

Ik hou van de laatste lach &# 128578;

– �� (@MichellePhan) 19 augustus 2018

Lolli was volgens Michelle het meest logisch voor haar omdat ze zichzelf ervan kan zien gebruiken, evenals uiteindelijk een klantenbestand vergelijkbaar met haar eerdere succesvolle ondernemersinspanningen..

“Ik hou van winkelen en ik vind het heerlijk om beloningen te krijgen (zoals honing)”, zegt Michelle. “Ik weet dat veel vrouwen dat ook doen. Ik heb ook het gevoel dat velen van hen zich niet op hun gemak voelen om dat financiële risico te nemen om Bitcoin te kopen. Het is hen vreemd. Beloningen verdienen is iets waar ze bekend mee zijn. Ze worden beloond met satoshis aan de zijkant. Als u nog geen sats wilt stapelen, kunt u dit nog steeds op een kleiner niveau doen.

Investeringstheorie 2020: leer jezelf op, wees de klant

Als investeerder en voorstander van cryptocurrency ziet Michelle de vage en wazige post-pandemische weg met een optimistische blik vooruit.

“De pandemie had geen betere opzet voor cryptocurrency kunnen bieden”, zegt Michelle. “De Fed drukt biljoenen dollars af, wat tot een snelle inflatie zou kunnen leiden. Een liter melk kan $ 12 kosten, en mensen gaan vragen wat er met hun geld is gebeurd. Dat zal veel interesse voor Bitcoin wekken. “

Michelle beschouwt het feit dat honderden miljoenen mensen over de hele wereld thuis zijn als een buitengewoon productieve en stimulerende leermogelijkheid.

“Elke persoon in deze wereld geeft zijn tijd voor geld op de een of andere manier op voor een andere”, zegt Michelle. “Het is belachelijk dat de meeste mensen niets van geld af weten. Mensen hebben veel tijd over en dit is een geweldige kans om deze gekke wereld te verkennen. Het monetaire beleid verandert voortdurend, maar het Bitcoin-protocol is heel eenvoudig. Het volgt de Oostenrijkse economie. Hoe meer mensen meer over geld leren, hoe meer ze hun tijd en energie kunnen investeren in iets van waarde.

Om de beste kansen in het verschiet te zien, adviseert Michelle ondernemers om zich in de schoenen van hun consumenten te verplaatsen.

“Het officiële aantal mensen dat beweert werkloos te zijn, is ongeveer 30 miljoen en stijgt”, zegt Michelle. “Dat zijn alleen de mensen die zich hebben aangemeld, niet degenen die dit niet kunnen omdat de sites crashen of gewoon niet de kans hebben gehad. Er zullen dus waarschijnlijk veel mensen zijn zonder besteedbaar inkomen. “

“Als ze bezuinigen op wegwerpartikelen, kunnen ze meer uitgeven aan basisbenodigdheden. Ook zullen mensen thuis willen blijven. Ik denk dat er een soort trauma zal zijn als je weer naar buiten gaat. [Ondernemerschap] gaat over het kapitaliseren van die overgangen. Wees zelf de klant en werk je omhoog. ”

Vooruitkijkend: laatste gedachten met Michelle

Michelle houdt zichzelf bezig met passie en zelfstudie.

“Ik vind het heel interessant dat er veel miljardairs en enorme hoeveelheden rijkdom naar Bitcoin verhuizen”, merkt Michelle op. “Ik bedoel, deze week zei Paul Tudor Jones dat hij bijna 2% van zijn activa in Bitcoin heeft om zich in te dekken tegen risico’s, en dat hij vrij conservatief is met zijn investeringen. Als je grote financiële titanen en opinieleiders hebt die in Bitcoin springen, kan dat enorm zijn. Stel je de impact voor die Buffet dat zegt dat hij Bitcoin gaat kopen, zal hebben op markten. Ik ben benieuwd wie begint met converteren. ”

Michelle en haar eigen make-upmerk, EM Cosmetics.

Michelle Phan belichaamt een beetje de traditionele Amerikaanse droom met een vleugje moderne digitale pit. Het succesverhaal van iemand die zijn laptop (of smartphone) van stroom voorziet en een bedrijf van een miljoen dollar lanceert, wordt niet langer gezien als een surrealistische uitbijter. Tegenwoordig is het gemeengoed.

Honderdduizenden makers van inhoud op YouTube, Twitter, Instagram, Facebook, Twitch en nu Tik Tok verdienen miljarden dollars per jaar aan kijkers die waarschijnlijk een paar decennia geleden naar een buis-tv hadden gekeken.

Volledig afgelegen (gedecentraliseerde) bedrijven van miljarden dollars komen uit het houtwerk en trekken toptalent aan dat een paar decennia geleden waarschijnlijk een JP Morgan of Goldman Sachs zou zijn binnengelopen.

Michelle is misschien ver voorbij al haar financiële zorgen als tiener geëvolueerd, maar ze heeft op filosofisch niveau een sterke relatie met geld behouden.

“Als je ziet wat er in de wereld gebeurt, zelfs op regeringsniveau, zie je mensen die in staat zijn om hun macht terug te nemen”, zegt Michelle. “Bitcoin is soeverein geld gemaakt voor vrije mensen, wat mij veel lijkt op het Amerikaanse ethos.”