U svom prethodnom istraživanju alternativa Coinbase otkrio sam prilično nov način kupnje Bitcoina i drugih altcoina – Bitcoin bankomati. Poput uobičajenih bankomata, položite gotovinu u automat, ali umjesto da primate sredstva na bankovni račun, u novčanik koji pružate dobivate ekvivalentnu količinu Bitcoina.

Trenutno ih je gotovo 1700 Bitcoin bankomata u 58 zemalja. Ovi strojevi ipak nisu jedini način kupnje kriptovaluta gotovinom. Osim tisuća bankomata, postoji gotovo 40 000 pružatelja usluga koji vam mogu pomoći da razmijenite Bitcoin za gotovinu i obrnuto.

Bitcoin bankomati pojavljuju se nedavno u mrežnim člancima koji promiču sve veće usvajanje Bitcoina, ali (pogrešno) pretpostavljam da su ograničeni na velike gradove. Iz zabave sam svoju adresu unio dana Radar bankomata za kovanice da vidim koliko bih daleko morao putovati da isprobam jednog od ovih loših dječaka.

Bio sam šokiran kad sam otkrio da, eto, postoji Bitcoin bankomat koji se nalazi u neposrednoj blizini mog stana u stražnjem dijelu benzinske postaje Chevron. Tko bi pomislio da će grad od samo 140 000 biti na čelu napretka u kriptovalutama?

Moj prvi dojam

Bankomat je bilo malo teško pronaći skriven iza hrpe boca s vodom i nekoliko mini-bačvi. Nakon premještanja inventara, imao sam dovoljno prostora za rad i mogu započeti kupnju kriptopisa.

Dočekao me je jednostavan zaslon koji prikazuje tečajeve svake od tri ponuđene valute – Bitcoin, Dash i Ethereum.

Bitcoin bankomat

Na prvi pogled vidim da ovo neće biti jeftin eksperiment. Bitcoin je naveden na gotovo 1000 USD više od tržišne cijene po cijeni od 6818,36 USD. Za one koji se ne žele baviti matematikom, to je oko 17% marže – ne tako mali trošak za praktičnost.

U redu, krenimo s razmjenom.

Nakon što sam odabrao “kupiti Bitcoin”, rečeno mi je da moram biti registriran da bih koristio bankomat. Čini se čudnim da bih se trebao registrirati za kupnju valute koja je postala popularna, dijelom i zbog aspekata privatnosti, ali ipak odlučujem nastaviti. Nemam što sakriti.

Registracija Bitcoin bankomata

Prvo se od mene zatraži da unesem svoj broj telefona za primanje jednokratne lozinke. Dovoljno lako. Tekst s lozinkom dobivam gotovo odmah.

Nakon što unesem lozinku, trebam skenirati obje strane svoje lozinke vozačka dozvola. Ovo se čini pomalo invazivnim, ali još jednom, guram naprijed.

Unos vozačke dozvole za Bitcoin ATM

Toliko o privatnosti

Za posljednji korak registracije moram poduzeti selfie. Tu bih obično podvukao crtu o privatnosti; međutim, znatiželjan sam kako vidim kako se odvija ostatak postupka, pa snimam sliku. Žrtve koje podnosim da bih proizvela zanimljiv članak.

Bitcoin selfi na bankomatu

Moj prvi pokušaj selfija je odbijen jer se ne smiješim. To je čudan zahtjev, ali u redu. Pokušavam ponovo, pokazujući ovaj put svoje biserno bijele, i u tome je trik. Napokon, vrijeme je za kupnju bitcoina.

Pa ne baš.

Sljedeći zaslon obavještava me da je moja prijava predana, ali još nije odobrena. Ovaj postupak može trajati do 5 minuta – procjena za koju sam siguran da je na optimističnoj strani. Ili sam mogao nespretno stajati na benzinskoj crpki i čekati svoje odobrenje, ili bih mogao nazvati dan i posjetiti sutra. Ja biram ovo drugo.

Kupimo malo Bitcoina

Pojavim se sutradan i krećem ravno prema bankomatu – akcije na koju službenik benzinske postaje očito nije bio naviknut. Kroz neki neobavezni chat-chat, saznao sam da su bankomat dobili prije nekoliko mjeseci, ali to nije imalo previše akcije. Suzdržao sam se da mu kažem da gomila pića visine 5 metara ispred stroja vjerojatno ne pomaže. Osim toga, nije znao previše o bankomatu ili kriptovaluti općenito.

Vraćajući se za stroj, još jednom moram unijeti svoj telefonski broj da bih dobio lozinku.

Uspjeh! Sada napokon mogu unijeti adresu novčanika primatelja za svoj Bitcoin. Prijavljujem se na račun novčanika na telefonu i izvlačim QR kôd. Dok to radim, isteknem iz bankomata i moram ponovno unijeti svoj telefonski broj. Hvala Bogu da se ne žurim.

Informacije o novčaniku za Bitcoin ATM

Unos podataka o novčaniku mnogo je lakši nego što sam očekivao. Skener na bankomatu nema problema s čitanjem slike s mog telefona dok je držim uz kameru. Nakon što sam prethodnog dana izdao selfie, pomislio sam da će to biti problem.

Na sljedećem zaslonu mogu potvrditi svoju adresu i početi umetati nešto gotovine.

Bitcoin ATM Insert Cash

Stavim oštar novčanicu od 10 dolara (baler!) I odobrim svoju transakciju. Tada primim poruku potvrde i krenem kući znajući da ove razmjene obično traju nekoliko minuta. Jednom kod kuće provjerim svoj Bitcoin novčanik i sigurno je da su sredstva tu!

Moje misli

Kupnja Bitcoina putem bankomata nikako nije bila ugodan zadatak. Postupak registracije nepotrebno je nametljiv, a loši tečajevi nadmašuju pozitivne učinke koje biste mogli postići korištenjem stroja. Sumnjam da ću ga u bližoj budućnosti ponovo koristiti.

To je rečeno, mislim da su ovi bankomati idealni za ljude bez pristupa bankovnom računu ili oni koji to pokušavaju prekinuti veze s trenutnim financijskim sustavom. Kako Bitcoin postaje rasprostranjeniji način plaćanja širom svijeta, mogao sam vidjeti i da su bankomati poput ovog popularni među putnicima koji žele izbjeći loše cijene koje se mogu naći na mjenjačnicama svake zemlje.

Rastuća popularnost Bitcoin bankomata dobar je odraz koraka koje svijet poduzima prema usvajanju kripto. Kako se tehnologija poboljšava, a devizni tečajevi postaju sve upravljiviji, ne sumnjam da će se strojevi poput ovih široko koristiti u gradovima, velikim i malim, širom svijeta.