Bitcoin je svijetu dao digitalni novac. Sposobnost transakcije velikih svota novca širom svijeta, bez potrebe za traženjem dopuštenja i bez potrebe za korištenjem posrednika, doista je prijelomna. No, unatoč svim svojim prednostima u odnosu na nacionalne fiat valute, čini se da Bitcoin sada služi samo ograničenom broju slučajeva korištenja. Nije previše privatno, transakcije su uglavnom spore i postaju skupe. Sve je teže nadograđivati ​​i dodavati nove značajke protokolu što ga čini otpornim na nove inovacije i tehnologije.

Tada je došao Monero – privatno po defaultu s neprativim transakcijama. Ima prilagodljivu veličinu bloka. Ima vlastitu bazu kodova i nije samo još jedan Bitcoin klon. Čak su i njegovi programeri uglavnom anonimni. Monero označava većinu digitalnih kasica bez dozvole – je li to previše dobro da bi bilo istinito?

U ovoj usporedbi Monero i Bitcoina, dublje ćemo pogledati Monerove značajke koje su mu pomogle da naraste na top 10 kriptovaluta.

Zašto Bitcoinu nedostaje privatnosti i što Monero radi po tom pitanju.

Bitcoin je pseudonim, što znači da korisnici mogu obavljati transakcije bez davanja identiteta. Umjesto da koristi identitete iz stvarnog svijeta kao što to rade banke, Bitcoin koristi adrese kako bi omogućio transakcije između novčanika. Problem je u tome što se adrese, zajedno s informacijama o transakcijama, pohranjuju u javnu knjigu. Iako korisnici mogu izvršavati transakcije bez da prilože svoj osobni identitet, sada je općepoznato da se Bitcoin blockchain podaci kopaju od kompanija za analizu blockchaina. Te su tvrtke sposobne deaktivirati Bitcoin transakcije s visokim stupnjem preciznosti.

Za razliku od Bitcoina, gdje trebate poduzeti dodatne korake da biste postigli anonimnost, Monero ima uključenu privatnost kao zadanu postavku. Transakcije koje se ne mogu pratiti i anonimnost ugrađene su u protokol.

Kao nuspojava anonimnih i neprocjenjivih transakcija, Monero je zamjenjiviji od Bitcoina. Fungible jednostavno znači da ne možete razlikovati jedan novčić od drugog. Bitcoini su podložni oštećenju. Na primjer, ako je hakirana određena razmjena ili su sredstva ukradena, hakirani ili ukradeni Bitcoini mogu se pratiti i razmjene ili dobavljači naknadno staviti na crnu listu. To može učiniti postotak Bitcoina nepotrošivim, što nije idealno za digitalno predstavljanje gotovine. Monerova inherentna neprocjenjivost čini ovo problematikom.

Kako točno Monero postiže privatnost?

Monero koristi tri različite inovacije u vezi s privatnošću, naime potpise zvona, povjerljive transakcije zvona i skrivene adrese.

Zvoni potpise sakriti podatke o pošiljatelju, koristeći tehniku ​​u kojoj grupa korisnika potpisuje transakciju. To prikriva tko je zapravo bio pošiljatelj.

Dalje, uporabom tehnike poznate kao RingCT, što stoji Pozovite povjerljive transakcije, Alice može poslati Bobu nekoga Monera, a jedini ljudi koji će ikada znati koliki će iznos biti poslan bit će Alice i Bob. Iako je transakcija vidljiva na blockchainu, ne postoji način da se utvrdi iznos transakcije.

I na kraju, Monero koristi stealth adrese što primatelju transakcije dodaje privatnost. Nevidljive adrese koriste “ključeve za trošenje” da bi prikrile adresu primatelja. Pošiljatelj je obvezan generirati adresu ključa potrošnje za primatelja i poslati Monero putem ove adrese. Prijemnik tada koristi ‘ključ pregleda’ za prikaz dolaznih transakcija. Ova metoda znači da dok je transakcija zabilježena na blockchainu, samo pošiljatelj i primatelj mogu odrediti gdje je uplata stvarno poslana.

Monero vs Bitcoin: Ostale ključne razlike

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me