Kako prelazimo u 2019. godinu, čini se da je dobro vrijeme za osvrtanje na događaje iz prethodne godine. U 2018. vidjeli smo pokretanje EOS-a i Trona, dodajući se postojećem ekosustavu platformi, uključujući Ethereum, Lisk i Cardano. Mnogo se raspravlja o raznim prednostima ovih distribuiranih aplikacijskih platformi, uključujući sigurnost i skalabilnost. Međutim, također je zanimljivo razmotriti upotrebu tih platformi kao osnovu za razvoj distribuiranih aplikacija.

Ovdje ćemo pogledati najpopularnije slučajeve korištenja distribuiranih aplikacija do sada. Ocjenjivali smo popularnost i prema opsegu korisnika i prema nekoliko slučajeva svakog slučaja upotrebe na glavnim platformama, kao što je prikazano na web mjestima kao Dapp radar i Stanje DAppsa. Kako se brojevi i ocjene često međusobno ne slažu na različitim web mjestima, ovo je pregled na visokoj razini, a ne znanstveni.

Slučajevi raspodijeljene aplikacije

1. Kockanje i kockanje

Kockanje i kockanje jedan su od najpopularnijih slučajeva korištenja distribuiranih aplikacija i to je široka kategorija. Uključuje aplikacije kao čiste igre, od kojih mnoge iskorištavaju sposobnost blockchaina da sigurno pohranjuju digitalnu imovinu u obliku kolekcionarstva. Cryptokitties je prvi iskoristio Ethereum-ove ERC-721 nezamjenjive tokene. Međutim, blockchain kolekcionarsko igranje sada također uključuje EOS Knights i Etheremon.

EOS Knights distribuirana aplikacijska igra

Početna stranica EOS vitezova

Popularne su i igre na sreću. Igre s kockama, poput dice2win i Endless Dice, često se pojavljuju kao neke od najbolje korištenih.

Pored čisto distribuiranih aplikacijskih igara, postoji i nekoliko igraćih platformi koje počinju ulaziti u gornje tablice. FunFair je jedna, internetska casino platforma koja omogućava bilo kome da se postavi kao operater igre ulaganjem FUN tokena. Decentraland je još jedan, decentralizirani svemir virtualne stvarnosti u kojem možete kupiti zemlju i izgraditi vlastiti posao koji pokreće sistemski MANA token.

2. Decentralizirane razmjene

Decentralizirane razmjene postaju sve popularnije. Ovaj porast nije mali dio zbog stalnih sigurnosnih problema s centraliziranim centralama i njihove ranjivosti na hakere. The Pljačka kovanica jedan je od najvećih ikad, a dogodio se samo ove godine. Stoga ne iznenađuje da se zajednica okreće decentraliziranim razmjenama bez skrbništva kao sigurnijoj alternativi.

IDEX je do sada jedna od najbolje korištenih decentraliziranih burzi, koja podržava preko 200 ERC-20 tokena. ForkDelta (izvorno EtherDelta) je još jedan koji se nalazi visoko na ljestvici.

Iako tehnički nije decentralizirana razmjena, već protokol pretvorbe, Bancor se također često nalazi u popisima najpopularnijih distribuiranih aplikacija.

Bancor je distribuirao prijavu

Početna stranica Bancor-a

3. financije

Iako burze zaslužuju vlastitu kategoriju distribuiranih aplikacija, unutar šireg područja financija može se naći mnogo popularnijih slučajeva korištenja. Stablecoin MakerDAO je među najvišim financijskim aplikacijama. Možda nije iznenađujuće što stabilan novac postaje toliko popularan, s obzirom na stalno medvjeđe tržište.

Decentralizirana platforma za ravnopravno kreditiranje Ethlend još je jedna dosljedno popularna financijska aplikacija, koja možda odražava nespremnost kripto ulagača da prodaju svoje pozicije dok je tržište još uvijek u padu.

4. Komunalije

Još jedna široka kategorija, ali ona koja ima neke uistinu inovativne slučajeve korištenja distribuiranih aplikacija koji idu u srž onoga što blockchain može učiniti. Komunalne usluge uključuju decentralizaciju računalnih resursa, tako da ovdje vidimo projekte poput Golema. Platforma zasnovana na Ethereumu želi stvoriti decentralizirano superračunalo koje može pokretati AI algoritme i grafičke procese prikazivanja. U sličnom je smislu i decentralizirani pružatelj usluga pohrane u oblaku, Storj, koji sada također radi na Ethereumu.

Druga distribuirana aplikacija uslužnog tipa je Origin Protocol. Usmjeren na ekonomiju dijeljenja, ovaj projekt omogućava programerima da uspostave vlastita tržišta za razmjenu resursa poput automobila, smještaja ili radne snage.

5. Predviđanja

Možda također povezane s tržištem, aplikacije za predviđanje čine konačnu kategoriju na našem popisu. Čini se da kripto entuzijasti žele zaviriti u budućnost, gledajući unaprijed u vrijeme kada će Lambo memovi ponovno imati neki kontekst.

Primjene Ethereuma ponovno su na prvom mjestu. Gnosis i Augur dvije su najpopularnije platforme za predviđanje na tablicama s poretkom. Oboje koriste slične mehanizme kraudsourcing mudrosti o budućim događajima.

Uvidi

Ovdje namjerno nismo naveli nijedan tvrd broj. Prvo, kao što je već spomenuto, postoje razna mjesta za rangiranje i malo je dosljednosti u brojevima korisnika ili volumena. Barem djelomično, to bi moglo biti zato što ne navode svi iste dappove.

Na primjer, Dapp Radar pokazuje da je na popisu više od 1500 dapps-a, s 91.000 korisnika dnevno.

Dapp radar

Isječak koji pokazuje Dapp radarsku statistiku

State of Dapps navodi gotovo 2400 dapps-a, ali sa samo oko 60.000 korisnika.

Statistika države Dapps

Isječak koji prikazuje statistiku stanja Dappsa

Stoga je pronalaženje izvora istine pomalo nezgodno.

Jedina stvar koja je zapanjujuća na ovom popisu je da je toliko primjera distribuiranih aplikacija koje smo izvukli s najboljih popisa rađenih na Ethereumu. Možemo samo pretpostaviti da je to zato što Ethereum postoji od 2014. godine, dok su platforme poput EOS-a daleko novije. To je programerima distribuiranih aplikacija dalo više vremena za stvaranje i pročišćavanje proizvoda. Također su imali više vremena za marketinške napore i izgradnju korisničkih zajednica.

Vremenom je vjerojatno da će programeri početi koristiti platforme koje prevladavaju izazove Ethereuma, poput skalabilnosti. Kako se to dogodi, popularnost dapsa s drugih platformi počet će rasti.

Kredit za istaknutu sliku: Pixabay