Segregirani svjedok (SegWit), vjerojatno je bila najspornija nadogradnja kripto valute u 2017. godini. Ironično je da SegWit sam po sebi zapravo nije toliko utjecajan. Nudi umjereno povećanje propusnog kapaciteta povećanjem težine bloka. To je otprilike to u smislu izravnog utjecaja.

Pristalice su bile odlučne u integraciji SegWita zbog ostalih nadogradnji koje omogućavaju. Od njih ste najvjerojatnije svjesni Munjske mreže i atomskih zamjena. Međutim, postoji nekoliko drugih poboljšanja koja, ako se integriraju, hoće značajno poboljšati privatnost bilo kojeg novčića s omogućenom SegWit-om.

Tim Bitcoin Core razvija ove nadogradnje. Trenutno nagovještavaju da će se okupiti kao meka vilica. Te će nadogradnje biti kombinacija Merkeliziranih apstraktnih sintaksnih stabala (MAST), Schnorr-ovih potpisa, potpisa adaptora, skripti bez skripti, taproot i Graftroot. Raspakirat ćemo sve ove prijedloge i vidjeti kakve implikacije na privatnost imaju kovanice s omogućenim SegWit-om.

Zašto SegWit treba privatnost

Trenutno niti jedan novčić s omogućenom SegWit-om, kao što su Bitcoin, Litecoin ili Digibyte, nema odgovarajuću privatnost ili zamjenjivost. Andreas Antonopoulos s pravom tvrdi da „valuta bez privatnosti je greška.”Ne samo da je privatnost nužna za njegove izravne primjene kako bi korisnici ostali anonimni, već je i presudno za zarađivanje novca. Ako netko može pratiti vaše novčiće preko blockchaina, lako vas može staviti na crnu listu. Dakle, gubite sposobnost stvarnog trošenja novca.

Ipak, najveći je problem s bilo kojim poboljšanjem privatnosti osigurati da ono ne uzrokuje veći porast potražnje podataka. Doista, kovanice usredotočene na privatnost, poput Monero i Zcash, iskusile su ove probleme. I, dugo su ih trebali riješiti. Sve sljedeće nadogradnje imale su na umu ovaj izazov.

SegWit

JARBOL

Merkelized Abstract Syntax Trees (MAST) način je za stvaranje mnogo korisnijih pametnih ugovora, posebno transakcija s više potpisa (multisig). Do sada su programeri blokirali pametne ugovore na Bitcoinu zbog količine prostora koji su zauzeli. Poboljšanje njihove učinkovitosti značit će da ih programeri mogu početi pravilno koristiti. MAST to omogućuje na novi način rukovanje skriptama, omogućujući učinkovitije izvršavanje uvjeta pametnog ugovora.

MAST također povećava privatnost ovih pametnih ugovora jer samo ograničena količina informacije se otkrivaju, naime ispunjeni pametni ugovori. Budući da je selektivnije u vezi s informacijama koje mora otkriti, omogućuje i poboljšanje privatnosti

Ovo zatamnjenje također će pomoći da se plaćanja Lightning Network-a čine jednakima kao i blockchain transakcije. Iako će, kao što ćemo vidjeti, daljnje nadogradnje pravilno zacementirati ove mogućnosti. MAST ovisi o SegWitu, a tim Bitcoin Core trebao bi ga uskoro integrirati u prijedlog za poboljšanje bitcoina (BIP).

Schnorrovi potpisi

Schnorrovi potpisi jednostavno su alternativa trenutnoj shemi potpisa ECDSA koju koriste kovanice SegWit. Ključni aspekt ove nadogradnje omogućava višestrukim korisnicima da naprave potpis za koji se može dokazati da je jednak zbroju odgovarajućeg javni ključevi. Dakle, za razliku od sadašnjeg modela, ne mora svaki korisnik u multisig aranžmanu izložiti vlastiti javni ključ. Ovaj mehanizam oslobađa prostor i povećava propusnost. Međutim, što je najvažnije za nas, on također postavlja temelje za druge nadogradnje privatnosti poput Taproota.

Trenutno je lako razlikovati multisig od redovnih transakcija. Multisig aranžmani jedna su od najuzbudljivijih upotreba pametnih ugovora trenutnih novčića SegWit. Ako programeri ne mogu osigurati svoju privatnost, male su šanse da steknu snagu. Baš kao MAST, Schnorr Potpisi bi mogli biti odmah iza ugla.

Potpisi adaptera

Potpisi adaptera sekundarna su primjena Schnorra, pružajući veću zamućenost. Prema Pieter Wuille, netko na čelu razvoja Schnorr potpisa za Bitcoin, Adapter potpisi omogućuju atomske zamjene izgledati poput bilo koje druge normalne blockchain transakcije.

Dati primjer: Atomska zamjena omogućuje vam plaćanje Litecoinom dok trgovac prima Bitcoin. Bilo koji novčić s omogućenim SegWit-om može sudjelovati u atomskoj zamjeni. Potpisi adaptera čine da cijeli ovaj postupak izgleda identično uobičajenoj transakciji.

Skripte bez skripti

Skripte bez skripti u razvoju su od 2017. godine i njima upravlja Andrew Poelstra. Omogućuju skrivanje pametnih ugovora, otkrivajući samo javne ključeve i digitalni potpisi. Sve pametne ugovore čine privatnijima. A s njima bi atomske zamjene mogle postati gotovo potpuno anonimne.

Trenutno svi čvorovi moraju u potpunosti potvrditi skriptni jezik koji se koristi u bitcoin pametnim ugovorima. To podriva svaku privatnost na rješenjima dva sloja poput Lightning Network-a. Skripte bez skripti to ispravljaju uklanjanjem potrebe za otkrivanjem svih detalja o kanalu plaćanja. Ova se nadogradnja oslanja na Schnorr i moguće je da će biti integrirana u isti BIP.

Glavni korijen & Graftroot

Gregory Maxwell nedavno je razvio i predložio Taproot. To je velika nadogradnja privatnosti povrh MAST-a. Bez Taproot-a, multisigne transakcije pod MAST-om i dalje se razlikuju od uobičajenih transakcija, pa se stoga lako mogu ciljati. Taproot, ukratko, prikriva tu razliku, čineći ih oboje nerazlučivima na blockchainu. Baš kao i skripte bez skripti, Taproot ovisi o Schnorru i vjerojatno će stići u isto vrijeme.

Graftoot je još jedan prijedlog Gregoryja Maxwella koji se temelji na Taprootu. Cilj mu je dodatno poboljšati učinkovitost i privatnost Taproota omogućavanjem prenošenja potpisa u a multisig transakcija.

Zajedno sa skriptama bez skripti, Taproot i Graftoot sprječavaju mogućnost razlikovanja transakcija sloja jedan od sloja dva. To čini tako što kanali plaćanja Lightning i blockchain transakcije izgledaju isto.

Zaključak

Ove će nadogradnje učiniti da sve transakcije i izvršavanja pametnih ugovora na kovanicama s omogućenim SegWit-om izgledaju identično. Bez obzira jesu li to multisig, Lightning plaćanja ili atomske zamjene, cilj je učiniti da svi izgledaju nerazlučivo.

Ono što, nažalost, još nitko od njih ne čini anonimnim iznose transakcija i pojedinačne adrese. Povjerljive transakcije i Bulletproofs mogu riješiti taj niz problema. Čini se da trenutno tim Litecoin preuzima vodstvo nad njima.

Te će se nadogradnje istinski istaknuti kad uvidimo široku upotrebu atomskih zamjena i Munjske mreže. Jasno je da tim Bitcoin Core i Blockstream razmišljaju unaprijed sa svojim prijedlozima o privatnosti. Svaka nadogradnja samostalno je specifična u svom slučaju korištenja. Međutim, kao paket imat će dubok utjecaj na privatnost svakog novčića s omogućenim SegWit-om koji ih želi integrirati. Nadamo se da ćemo većinu njih integrirati tijekom sljedećih 12 mjeseci.