Napomena urednika; Slijedi objava gosta Robbieja Fergusona, suosnivača tvrtke Igre s gorivom, blockchain infrastruktura za video igre s investitorima kao što su Coinbase i Nirvana Capital.

Predstavljamo NFT-ove

NFT-ovi se mogu pohvaliti raznim primjenama, ali njihova primjena, posebno za igre na sreću, dobiva na snazi. Svake godine igrači troše milijarde dolara na virtualnu imovinu (poput Fortnite kože) kako bi poboljšali svoje digitalno iskustvo. Problem je u tome što ih ta imovina koja se nalazi na poslužiteljima tvrtke zapravo ne posjeduje. Ako se igra ugasi ili se dosadite igrati je, ta imovina ostaje u neizvjesnosti, s vrlo malo, ako uopće, načina „unovčenja“.

Da bismo mogli razumjeti nezamjenjive tokene (zvani NFT), prvo moramo objasniti što znači biti „zamjenjiv“. Fungibility opisuje može li se predmet zamijeniti drugim identičnim predmetom. Na primjer, novčanice od jednog dolara ili zrno riže su zamjenjive: međusobno zamjenjive s drugim dolarskim novčanicama ili zrncima riže.

S druge strane, kuća ili umjetničko djelo su nezamjenjivi predmeti: koji se međusobno ne mogu zamijeniti s drugim kućama ili umjetničkim djelima. Nezamjenjivi token (NFT) digitalna je imovina koja je jedinstvena, s sljedivom poviješću ili DNA, koja je razlikuje od ostale, naizgled identične imovine.

Programeri rutinski mijenjaju svojstva kupljene ili na drugi način zarađene imovine bez savjetovanja s igračima. U stvarnom svijetu nikada ne bismo dopustili nekome da uđe u naš dom i nervira komad namještaja, ali u igrama već odavno prihvaćamo ovu vrstu prakse.

NFT se kreiraju i pohranjuju na raspodijeljene knjige, ili blockchains, koji olakšavaju izravnu, peer-to-peer razmjenu. Ovo znači to:

  1. Igrači ih mogu trgovati izvan igre.
  2. Programeri ih ne mogu negativno mijenjati jer svojstva sredstva više nisu na njihovim poslužiteljima.
  3. Ako se izdavač ili igra isključi, NFT-ovi ne prestaju postojati. Njihova svojstva ostaju na blockchainu, spremna za izdvajanje za upotrebu u drugim igrama.

NFT-ovi su programeri tek nedavno usvojili. Unatoč tome, postoji niz signala koji ukazuju na velike stvari za 2019. godinu.

Signali rasta za NFT-ove u 2019

Prvi signal: Predstojeće lansiranje igara s potencijalom masovnog tržišta. Početne aplikacije bile su poligon za testiranje tehnologije. Kako prelazimo u 2019. godinu, razvijatelji vide sve više povjerenja, sofisticiraniju mehaniku igara i sve pojednostavljeno korisničko iskustvo.

Primjerice, 2019. godine, u potpunosti ćemo lansirati Gods Unchained, našu igru ​​s digitalnim kartama (TCG) izgrađenu na Ethereum blockchainu. Gods Unchained i druge slične igre najavljuju nivo u dapp prostoru, dokazujući da se možemo natjecati na AAA razini.

Bogovi nevezani

Signal dva: Istodobno, vidimo sve veće nezadovoljstvo tradicionalnim poslovnim modelom. Youtuber YongYea nedavno je snimio video koji pokazuje kako Valve’s Artefakt (digitalni TCG) izgubio je 97,5% svojih igrača samo 2 mjeseca nakon lansiranja.

Artefakt je zanimljiva studija slučaja, jer je to jedina igra koja omogućuje peer-to-peer razmjenu, a korisnici trguju karticama na Steam tržištu. Ipak, ove brojke ukazuju da centralizirani model, čak i s takvim napretkom, uzrokuje razočaranje.

Signal tri: Veterani industrije gravitiraju blockchain igrama:

  1. Rujan 2018: Ubisoft sponzorirao je Summit blockchain igara u Lyonu u Francuskoj. U intervjuu za VentureBeat, Anne Puck (suradnica upravitelja Ubisoftove Blockchain inicijative), rekla je: “Mislimo da blockchain ima potencijal transformirati igračko iskustvo, pa čak možda i osnažiti igrače kao istinske dionike u njihovom svijetu.”
  2. Listopad 2018: Ubisoft je postao inauguralni član konzorcija Blockchain Game Alliance.
  3. Studeni 2018: Bivši zaposlenici Blizzarda i Activisiona prikupili su 16 milijuna dolara financijskih sredstava za izgradnju blockchain studija za igre.
  4. Siječanj 2019: Kelly Summer, bivša izvršna direktorica tvrtke Grand Theft Auto izdavač Take-Two Interactive i Gitara Hero izdavač Red Octane, pomogao je predvoditi pokretanje Planet Digital, novog blockchain gaming studija.

Signal četiri: Dok su na drugim područjima kriptografije zabilježeni pad aktivnosti, interes za NFT-ove samo nastavlja rasti. Gore navedene najave došle su u vrijeme kada je cijena etera bila u opadajućem trendu:

cijene ethereuma

Nije teško shvatiti zašto NFT-ovi cvjetaju usprkos fluktuacijama etera: igranje, jednostavno, savršeno odgovara tehnologiji, kao što su igrači već digitalni domoroci, naviknuti na svakodnevnu interakciju s digitalnom imovinom. Za njih će se, kako se kvaliteta aplikacija poboljšava, blockchain pretjerati, pružajući im stvarno vlasništvo nad digitalnom imovinom koju već plaćaju.

A kad NFT-ovi polete, stjecati će vrijednost svojim lancima u cjelini. Blockchain igre mogu čak postati ključni stabilizator kripto cijena.

Za poneti

S porastom kvalitete projekata i brojem koji je zakazan za objavljivanje, vidjet ćemo velike stvari za NFT-ove u 2019. Kako igrači postaju sve više razočarani tradicionalnim modelima, porast će interesa glavnih izdavača, a tržište za ne- gljive se vinuti.