Prema izvještaju IOT analitika, bilo je preko 17 milijardi povezanih uređaja diljem svijeta, a 7 milijardi od njih bili su posebno uređaji Interneta stvari (IoT) u kolovozu 2018. Da bismo to stavili u perspektivu, svjetska populacija trenutno se kreće na oko 7,53 milijarde ljudi.

Predviđa se da će broj IoT uređaja porasti na 18 milijardi uređaja 2022. godine, što znači da smo brojčano nadmašeni. Ovo predviđanje znači da će većina domova u Sjedinjenim Državama imati neku vrstu pametnog, povezanog uređaja, koji prikuplja dijagnostičke povratne informacije i analizira obrasce korištenja.

Kao što je pokojni i veliki ujak Ben jednom rekao Spidermanu, “s velikom moći dolazi velika odgovornost.”

Brza razmjera IoT uređaja stvarateljima i agregatorima podataka pruža rudnik podataka s kojim mogu raditi, a provjera ove velike moći s odgovornošću nije u njihovom najboljem komercijalnom interesu.

Zabrinutost zbog privatnosti koja kruži IoT industrijom dala je mnogim decentraliziranim, blockchain i cryptocurrency startupovima poput IOTA-e i IoTeX-a malo para..

Projekti poput IoTeX, posebno stavljaju veliki naglasak na izgradnju decentralizirane strukture povjerenja za novu eru suradnje i razmjene podataka između IoT uređaja, aplikacija i ljudi.

IoTeX tim uključuje članove sa pozadinom poput Ubera, Googlea, Facebooka, Bosch Researcha, Intela. Projekt je privukao ulaganja NEO Global Capital, Draper Dragon, Kenetic Capital, Coefficient Ventures i mnogih drugih.

Dobili smo priliku povezati se s osnivačem IoTeX-a Raullen Chai. Prije IoTeX-a, Chai je bio vodeći u kriptografiji R&D i Engineering Security u Uberu i bio je viši softverski inženjer i tehnološki voditelj u Googleu. Uživati!

Kako se vaše rješenje uspoređuje s IOTA-om i ostalim IoT ponudama na tržištu?

IoTeX blockchain predano je dizajniran uzimajući u obzir ključne karakteristike tipičnih IoT sustava kao što su ograničeni resursi, komunikacija stroj-stroj, sigurnost i privatnost, itd., Postižući tako dobru razmjenu između skalabilnosti, sigurnosti i sigurnosti kada u usporedbi s IOTA-om i ostalim IoT ponudama na tržištu.

Možete li se dotaknuti važnosti privatnosti, posebno u IoT prostoru?

Uzimajući u obzir prirodu prikupljanja podataka IoT uređaja, privatnost je jedna od glavnih briga za implementaciju IoT sustava. Ovisno o industrijskim sektorima i stvarnim aplikacijama, podaci koje prikupljaju IoT uređaji mogu sadržavati osjetljive poslovne i osobne podatke, što postavlja probleme sigurnosti i privatnosti u IoT prostoru.

Kakva su vaša razmišljanja o zabrinutostima (strahovima) koje mnogi ljudi imaju u vezi sa špijuniranjem Alexa ili Google Homea?

Alexa i Google Home slijede opću komunikacijsku paradigmu tipičnog IoT sustava koji prikuplja podatke od korisnika, provodi analizu i obradu podataka u oblaku i nudi korisne povratne informacije korisnicima.

Iako ti IoT uređaji pružaju korisne informacije za korisnike, privatnost je također važna briga u ovim slučajevima korištenja. Prikupljeni podaci Alexa ili Google Homea mogu sadržavati ogromnu količinu osjetljivih podataka, koje bi napredni algoritmi strojnog učenja mogli analizirati kako bi izveli ponašanje i izbore pojedinca.

Možete li nam reći nešto o tome na čemu ste radili kao Lead of Cryptography R&D u Uberu? Koji su bili najveći izazovi s kojima ste se suočili radeći na kripto-izdancima u velikoj tvrtki?

Vodio sam tim za izgradnju kriptografskih alata za unutarnju upotrebu i sigurnosnih sustava za poboljšanje iskustva vozača i vozača. Najveći izazov bio mi je educirati ljude (čak i inženjere) koliko su važna sigurnost i privatnost za veliku tvrtku poput Ubera. Brzo kretanje i razbijanje stvari suština je kulture Silicijske doline, ali kad se suočimo sa stvarnim svijetom i stvarnim ljudima, moramo biti oprezni kako obraditi podatke korisnika.

Ovo je tema koja će biti vrlo zanimljiva svima od općih startup glumaca poput mene i poduzetnika koji se žele uključiti u kriptovalute i blockchain u etabliranim tvrtkama. Koji biste im savjet dali u postizanju svog cilja?

Blockchain i kriptovalute još su u dojenačkoj fazi, tako da postoji mnogo neizvjesnosti. Nesigurnost ponekad znači uzbuđenje i priliku, ali ponekad znači usmjerenost i plodnost s čak puno uloženih resursa. Time se osobno vjerujem da su blockchain i kriptovalute najveći revolucionar u čitavoj ljudskoj povijesti.

Kvalifikacije vašeg tima su impresivne. Uber, Google, Facebook, Intel, doktorati, rizični kapital. Možete li nam reći nešto o tome kako ste se i zašto okupljali kako biste se uhvatili u koštac s IoT prostorom? Što čini ovaj tim PObjedničkim timom za izazov koji želite osvojiti?

Predviđa se da će više od 20 milijardi IoT uređaja biti raspoređeno širom svijeta do 2020. godine, a ti uređaji čine kritičnu infrastrukturu za podršku širokom spektru aplikacija poput pametnog grada, pametne mreže i industrijskog Interneta. Potencijalni scenariji primjene i slučajevi upotrebe IoT sustava su bezbrojni.

Naš tim sadrži visokokvalificirano osoblje s dubokim domenskim znanjem u kriptografiji, distribuiranom sustavu i strojnom učenju, kao i komplementarnim vještinama razvoja softvera i hardvera, koje su ključne za rješavanje izazovnih problema u IoT prostoru i omogućuju nam da razvijemo inovativna rješenja za IoT aplikacije.

Kako biste se suprotstavili maksimalističkom argumentu Bitcoina da će jednog dana Bitcoin i njegova rješenja drugog sloja zastarjeti gotovo svaki token specifičan za aplikaciju?

Bitcoin je sjajna inovacija koja je prvi put oslobodila snagu blockchaina. Kao prva generacija blockchain platforme, metodologija dizajna Bitcoina pruža vrijedan uvid u razvoj drugih blockchain platformi.

Međutim, stvarni programi imaju prilično različite zahtjeve u pogledu skalabilnosti, sigurnosti i sigurnosti. Iako Bitcoin i njegova rješenja drugog sloja čine značajna poboljšanja u odnosu na izvorni dizajn, ta rješenja nisu u mogućnosti pokriti sve scenarije aplikacija, a platforme specifične za aplikaciju i dalje imaju velike prednosti za određene slučajeve korištenja.

Koji su sljedeći koraci koje vaš tim mora poduzeti da vaš projekt progura naprijed?

Naš tim usko surađuje s industrijskim partnerima kako bi svoje aplikacije doveo na IoTeX platformu, što su značajni koraci prema implementaciji stvarnog IoT slučaja upotrebe na blockchain platformi specifičnoj za aplikaciju i demonstrirajući velike prednosti korištenja naše platforme.

Naša je misija izgraditi decentraliziranu strukturu povjerenja za suradnju i razmjenu informacija između uređaja, aplikacija i ljudi.

Kako netko tko ovo čita može doprinijeti uspjehu vas i vašeg tima?

Jako potičemo našu zajednicu da sudjeluje u ovom uzbudljivom putovanju s nama i doprinese projektu na razne načine, uključujući izgradnju infrastrukture, DApps, razvoj novih značajki, doprinos novim idejama itd..

Hvala vam!