Teret je sve u jednom platforma za stvaranje, upravljanje i prodaju digitalnih kolekcionarskih predmeta. Zbog interoperabilnosti koju Ethereum pruža, korisnici mogu upravljati svim svojim kompatibilnim digitalnim kolekcionarima na Cargou – ne samo onima stvorenima na Cargou.

Pokrenut u srpnju 2020. godine, Cargo je predstavljao nekoliko godina osnivača Sean Papanikolas’Istraživanje i eksperimentiranje unutar ekosustava Ethereum. Sean je pomogao pionirskoj skalabilnoj tehnologiji kovanja na bloku Ethereum.

Pokretanjem Teretna tržnica nedugo nakon toga, Cargo je narastao na 265 stvorenih računa i na tržište dodano preko 170 jedinstvenih digitalnih predmeta. Do sada je najviši prodani predmet bio oko 1200 dolara.

Povezali smo se sa Seanom kako bismo razgovarali o njegovom poduzetničkom putovanju unutar krajolika kriptovaluta i budućnosti nefungibilnih tokena.

Možete li nam dati dvominutni trailer za svoj život? Kako ste na kraju bili uključeni u NFT prostor?

2017. prijatelj me upoznao s Ethereumom i to me odmah pobudilo. Privlače me nove tehnologije, ali pronašao sam najbolji način da ih razumijem je da na njima nešto gradim. Stoga sam odlučio izgraditi dApp. U to vrijeme izlazio sam sa ženom koja je bila njezin obožavatelj Neženja, pa sam stvorio pametan ugovor kladeći se na to tko će pobijediti Neženja.

Pa, nitko nije koristio ugovor i veza nije uspjela, ali vidio sam snagu Ethereuma i naučio kako pisati pametne ugovore u procesu.

Pitao sam svog prijatelja ima li ideju o još nečemu što bismo mogli graditi na Ethereumu i vratio se s idejom – tržištem 3D modela. Planirali smo ga nazvati Pedddle s tri d-a – znate za “3D” modele. Dali smo napraviti majice Pedddle i krenuli smo na utrke.

Kroz to sam se upoznao sa standardom ERC-721 i čak sam smislio ERC-20 token nazvan xR coin koji će se koristiti za kupnju 3D modela. Do sredine 2017. imao sam radni prototip u koji su korisnici mogli učitavati 3D modele, a platforma bi stvarala NFT-ove, a vi biste ih mogli prodavati.

Nažalost, moj je partner otpao, pa sam napustio Pedddle i počeo raditi na digitalnoj kolekcionarskoj iOS i Android aplikaciji kako bih kripto donio masi. Plan je bio apstrahirati sve kripto stvari, a korisnici su mogli platiti kreditnom karticom.

Aplikacija se zvala Dolli i omogućavala je korisnicima da kupuju i prikupljaju prljave likove – od kojih je najpoznatiji zloglasni Pizza Rob, koji je bio prilično velik hit koji sam dizajnirao. Aplikacija je dovršena i spremna za isporuku, ali neposredno prije pokretanja, procesor plaćanja odbio je podržavati aplikaciju Dolli. (U to vrijeme procesori plaćanja ne bi dodirivali kripto aplikaciju s deset metara visokim stupom.)

Pokušao sam s nekoliko drugih davatelja usluga plaćanja, ali ubrzo sam shvatio da se suočavam s centralizacijom moći – točna stvar koja je bitcoin bila trebala popraviti. Odlučio sam obnoviti Dolli koristeći decentraliziranu infrastrukturu.

To je bio katalizator za Cargo. Znao sam da moraju postojati i drugi poput mene koji će imati koristi od platforme koja vam omogućuje stvaranje digitalnih kolekcionarskih predmeta, interakciju s njima i prodaju u vašoj aplikaciji.

Za nekoga tko se želi uključiti, bilo kao investitor ili kao poduzetnik, kako biste definirali priliku u prostoru kriptovaluta?

Nisam investitor, pa shvatite ovo s rezervom, ali želite pogledati tehnologiju i tim. Tko je tim koji gradi proizvod, što gradi i može li ga izvesti?

Isto se odnosi i na pokretanje pokretanja. Čak i ako je tehnologija teško razumljiva, želite pogledati tim. U mom slučaju imao sam sreću da sam se udružio Poliijentni laboratoriji, blockchain inkubator u ranoj fazi, koji je osnovao Brad Robertson. On i njegov tim razumiju kripto i blockchain prostor, zbog čega su vidjeli potencijal Carga.

Kako će NFT-ovi promijeniti svakodnevni život?

Mislim da je za mnoge ljude samo pitanje vremena kada će NFT-ovi postati dio njihove svakodnevice.

NFT-ovi pomažu u stvaranju smisla za digitalno vlasništvo. Razmislite o svim digitalnim stvarima koje možete posjedovati – umjetnina, ulaznice, pretplate, tokeni za pristup, popis se nastavlja.

Dakle, može biti da svi na kraju posjeduju neko digitalno umjetničko djelo i imaju ga obješenog u elektroničkom okviru na svom zidu ili kupuju NFT karte koje mogu trgovati ili prenositi.

Ili zamislite da ste u svakoj videoigri koju ste igrali zapravo posjedovali predmete u igri i mogli biste ih izvaditi iz igre i prodati na sekundarnim tržištima, ili ih čak koristiti u drugim igrama. To je upravo ekosustav koji Igre poliijenta a ja gradim.

Kako izgleda Cargo koji ostvaruje svoju petogodišnju viziju?

Teško je reći gdje će biti prostor u cjelini za pet godina. Sad smo zaista na prekretnici, ali pretpostavljam da smo napravili velike korake u iskoristivosti i skalabilnosti. Bez obzira na sve, Cargo namjerava biti platforma izbora za pokretanje bilo kojeg NFT projekta, bez obzira je li mali ili velik.

Za sada će Cargo nastaviti graditi na Ethereumu, ali Ethereum u trenutnom stanju mogao bi izgledati znatno drugačije za pet godina. Možda gradimo na sljedećoj iteraciji Ethereuma ili otopini sloja 2. Bez obzira na čemu gradimo, svoje principe iskoristivosti i skalabilnosti namjeravamo ponijeti sa sobom.

Možete li objasniti po čemu se Cargo razlikuje od ostalih NFT platformi?

Cargo je predvodio i prva je platforma koja integrira EIP-2309 što je standardni događaj za praćenje beskonačnog stvaranja NFT-ova. Koristeći učinkovite strukture podataka, Cargo je pionir pametnog ugovora koji omogućava kreatorima serije stvoriti onoliko kolekcionarskih predmeta koliko žele u jednoj transakciji.

Zbog visokih naknada za plin, to stvarateljima može uštedjeti tisuće (ili čak desetke tisuća) dolara u naknadama za transakcije prilikom izrade kolekcionarskih predmeta.

Također smo upravo najavili Teretni dragulji, koji će funkcionirati kao uslužni token i opcija plaćanja na platformi Cargo, kao i upravljački token za nadolazeći Cargo DAO. Ono što je uzbudljivo jest da se dragulji mogu uložiti u bilo koji kompatibilni NFT za simbolične nagrade.

Cargo je jedina platforma koja omogućuje korisnicima primenu pametnih ugovora koji im omogućuju stvaranje beskonačne količine NFT-a u jednoj transakciji za isti trošak kao stvaranje jednog NFT-a na drugim platformama. ERC-2309, otvoreni standard za Ethereum koji to omogućava, predvodio sam sam jer sam rano shvatio da će nam za skaliranje NFT-a trebati način za istovremeno stvaranje i prijenos velikih količina po cijeni koja je uspjela. Nedavno je OpenSea, najveće tržište digitalne robe, počelo podržavati standard koji to omogućava.

Iz perspektive značajke, prva smo otvorena platforma koja podržava 3D NFT-ove, a također podržavamo audio, video datoteke uz NFT-ove za slike. Na Cargou možete zaključati digitalni sadržaj unutar svojih NFT-ova koje može otključati samo držač tokena i koji je šifriran AES-256.

Kad sam gradio Cargo, nikada nisam mislio da će to biti samo NFT tržište, a nije. Cargo je stvoren da bude motor koji pokreće druge NFT projekte na način koji skalira i isplativo je. Imamo robusni API koji vam omogućuje upotrebu Cargo infrastrukture izravno na vašoj platformi.

Od početka smo mogli surađivati ​​s drugima i automatski podijeliti plaćanja – to je podržano putem našeg API-ja. Vidimo da ljudi to žele u korisničkom sučelju web stranice, pa radimo na tome da ga uvrstimo u buduću verziju Carga.

Ovo je sjajna značajka koja otvara vrata za mnoge cool projekte.

Na primjer, možete napraviti umjetničku seriju u dobrotvorne svrhe i možete je postaviti tako da svaka dobrotvorna organizacija automatski prima uplatu kad se proda jedan od komada. Ili, ako ste umjetnik, možete surađivati ​​s drugim umjetnicima ili stvoriti svoje tržište kojem se mogu pridružiti drugi umjetnici.

Tamo gdje saznajemo više?

Naše sljedeće veliko izdanje bit će Cargo Gems koji donosi uzbudljivi svijet Defija u NFT prostor. Možeš više informacija potražite ovdje.

Čitatelji mogu posjetiti Cargo ovdje. Oni također mogu pratiti Cargo dalje Cvrkut.