Slijedi objava gosta koju je poslao ICOBox

Elon Musk zna kako ostati u naslovima. Samo u 2018. godini Musk je tvitnuo svoj put do a 20 milijuna dolara globe, je naletio na popstar i nastavio se truditi naprijed u svojoj višestranoj potrazi za spasom čovječanstvo.

No, dok teško prođe dan da Musk ili neka od njegovih tvrtki ne dođu na naslovnice, jedan posebno uglađen poslovni potez prošao je relativno nezapaženo – predstavljanje modela Tesla Model 3 Reservation.

Model 3 naručuje na 180.000 u 24 sata. Prodajna cijena s prosječnom kombinacijom opcija iznosi oko 42 tisuće dolara, dakle oko 7,5 milijardi dolara na dan. Budućnost električnih automobila koji izgledaju sjajno!

– Elon Musk (@elonmusk) 1. travnja 2016

Program rezervacija izazvao je masovnu histeriju kada je prvi put najavljen 2016. Potrošači su se plasirali da stave svoje mjesto u red za sportsko električno vozilo plativši polog od 1000 dolara. Tesla je u prva 24 sata prikupio preko 200 000 narudžbi, prikupivši približno 7,5 milijardi dolara pod pretpostavkom da su sve rezervacije na kraju popunjene.

Pandemonium s predbilježbama nastavio se tijekom ostatka programa, a dok su kašnjenja u proizvodnji i drugi zastoji uzrokovali da neki kupci povuku svoje rezervacije, ukupan je broj bio gotov 450.000.

Model 3 hype dominirao je naslovima, ali s gotovinom pametna strategija pretprodaje proizvođača automobila, koja je poslužila kao jezivo slična preteča Inicijalnih ponuda kovanica (ICO) pokrenutih sljedeće godine, prošla je relativno nezapaženo.

Potvrde o korisnosti?

Slično kao i kod mnogih blockchain startupa, i Tesla je imao veliku ideju i trebao je način da to financira. “Razvoj vrhunskih tehnologija skupo je, bez obzira jeste li poznati proizvođač električnih vozila ili mreža distribuiranih knjiga”, kaže Dima Zaitsev, voditelj međunarodnog odnosa s javnošću u ICOBoxu. “Musk je u osnovi učinio ono što bi radili mnogi blockchain startupi godinu dana kasnije – obratio se svojoj bazi klijenata i proveo masovnu prodajnu prodaju. I to je bio jedan sjajan potez! ”

ICO-i su prodavali uslužne tokene. Tesla je prodao potvrde o rezervaciji.

Pretpostavka iza korisničkog tokena je da njegove funkcije podmazuju zupčanike matičnog blockchain sustava, poput kupnje maraka kako bi se koristio poštanski sustav. Kupnja uslužnog tokena jamči korisniku određenu razinu funkcionalnosti kada njegova odgovarajuća blockchain mreža s vremenom postane aktivna. Žetoni se pretvaraju u usluge ili robu.

Tesline potvrde o rezervaciji u osnovi su učinile istu stvar. Potvrde (plus nepodmireno plaćanje) kasnije se pretvaraju u automobile.

Organiziranjem prodaje, i Tesla i blockchain startupi uspjeli su prikupiti novac potreban za nastavak financiranja svojih projekata.

Aftermarket trgovanje

Mnogi ICO-i uhvatili su krivicu od Komisije za vrijednosne papire jer nisu uspjeli na Howeyjevom testu. Kupci su kupovali tokene očekujući da će povećati vrijednost zahvaljujući naporima treće strane (pokretanje blockchaina), čineći prodaju tokena podložnom zakonima o vrijednosnim papirima.

Većina tih tokena bila je vezana za trgovanje na burzama kriptovaluta (koje funkcioniraju slično burzama), a s velikim brojem neodređenih ICO-a koje su startupi pokušavali brzo zaraditi, trebalo je nešto poduzeti kako bi se umanjilo špekulativno ludilo 2017. i 2018. godine.

Dok su se tvrtke koje vode ICO-e uvelike oslanjale na obećanje o prodaji nakon prodaje kao dio prodajnog koraka, Tesla je pokušao spriječiti preprodaju zabranom prijenosa certifikata na bilo koga osim članova obitelji i ograničavanjem rezervacija na dva po kupcu. Unatoč tome, preko Interneta je nastao zamjenski prodavatelj sa certifikatima koji su posvuda forumima do eBay.

Tesla na ebayu

Potvrde o rezervaciji preprodate su za dva do tri puta više od njihove izvorne cijene dok su željni entuzijasti pokušavali kupiti put do prve linije. Tesla nije učinio malo da zaustavi internetske preprodaje do završavajući program rezervacije i omogućavanje bilo kome da izvrši narudžbu (učinkovito pretvaranje potvrda o rezervaciji u kolekcionarske predmete za sve osim za nestrpljive kupce).

Tesla na ebayu

Pra-ICO

Iako predbilježbe i pretprodaje nisu ništa novo, Teslin program rezervacija i ICO fenomen slijedili su gotovo identične putove – mnoštvenu prodaju budućeg proizvoda putem reprezentativnog entiteta, nakon čega je uslijedio razvoj napuhanog aftermarket-a. Obje vrste prodaje privukle su žestoko podijeljenu bazu kupaca, od stradalnika zainteresiranih za stvarni proizvod do oportunističkih špekulanata.

Stagnacijom ICO tržišta, blockchain startupi mogli bi naučiti ponešto iz Muskovog modela, uglavnom sposobnost prodaje da skrene veliku pažnju na proizvod (Model 3) umjesto spekulativne vrijednosti imovine. Izgleda da je ICO manija gotova, a tržištu trebaju mreže i aplikacije ubojice, a ne nebeski snovi.

Međutim, Tesla se suočava sa vlastitim nizom izazova nakon prodaje. Ne ograničavajući broj rezervacija, Tesla je uspio prikupiti veliku količinu gotovine, ali astronomski broj predbilježbi može se pokazati previše za tvrtku, već boreći se s neuspjesima u proizvodnji. Više kašnjenja značit će povrat novca za rezervacije. 450.000 automobila puno je za isporučiti, a sudbina Tesle vozi se mogu li ispuniti svoja uzvišena obećanja.

Tesla i blockchain moraju mnogo toga dokazati u 2019. Strategije prikupljanja sredstava nastavit će se razvijati. Budući da se tržište ICO-a gotovo zaustavilo, a Tesla završio svoj program rezervacija, tvrtke kojima je potrebno financiranje počet će istraživati ​​druge opcije poput ponuda sigurnosnih tokena (STO) kako bi ubuduće prikupile novac..

Dima objašnjava: „STO-ovi će omogućiti startupovima i korporacijama pristup neviđenim bazenima investitora putem zakonski usklađenih sigurnosnih tokena. Sigurnosni tokeni snizit će ulaznu cijenu za ulaganje i pružiti hiper-učinkovitu platformu za novu generaciju vrijednosnih papira. ”

Za uspješne STO-ove bit će potrebne stručne pravne smjernice i precizni poslovni planovi, ali to bi mogla biti održiva strategija prikupljanja sredstava za tvrtke poput Tesle i druge tvrtke s idejama koje su veće od njihovih novčanika.

Iako se čini da će Tesla i blockchain startupi morati tražiti nove načine za prikupljanje novca dok ne budu mogli isporučiti svoje proizvode, model rezervacije koji je upotrijebio Tesla (i mnogi ICO-i godinu dana kasnije) omogućio im je pomoć u održavanju kapitala kako bi dalje razvijali svoju viziju – držite malo goriva u spremniku, ili točnije, malo soka u punjivoj bateriji.