Najveća svjetska tvrtka za dostavu paketa, UPS, u kolovozu ove godine podnijela je patent za sustav praćenja paketa blockchain. Prema javno objavljenim detaljima, UPS nastoji iskoristiti sustav za globalno usmjeravanje i praćenje paketa s većom učinkovitošću. Sustav omogućava mega dostavnoj tvrtki da nadgleda svoje pakete na više prijevoznika. To je važno jer se kupci zalažu za brže i jeftinije alternative dostave.

Međunarodni brodarski sektor i dalje raste zapanjujućom brzinom. Prema nedavnim statistikama, brodska ekonomija čini gotovo 1,5 bilijuna dolara u godišnjem prihodu. Iako su ove brojke impresivne, one blijede u usporedbi s predviđenim budućim rastom sektora. Analitičari i dalje ističu sve veću ovisnost nacija o međunarodnom lancu opskrbe.

Problem je u tome što su trenutačni sustavi za međunarodnu dostavu paketa vrlo zastarjeli. Uspon ogromnih internetskih trgovaca, poput Amazona, i dalje potiče izuzetan rast u međunarodnom brodarskom sektoru. Nažalost, danas korištena infrastruktura sklona je sustavnim kvarovima i neviđenim količinama prijevara.

Ovaj porast brodarske aktivnosti odgovara ukupnom porastu prijevara u brodarstvu. Jedno izvješće objavio Eksperijanski otkrila je da se između 2016. i 2017. prijevara s brodarstvom povećala za 37 posto. Još jedno istraživanje koje je proveo Prosijite znanost utvrdio da se međunarodne brodske prijevare događaju na svim kontinentima. Samo u SAD-u, FBI procjene da se godišnje ukrade oko 30 milijardi dolara robe. Ispod je popis deset najboljih zemalja s najvišim stopama prijevara putem interneta.

  1. Latvija
  2. Egipat
  3. Ujedinjene države
  4. Meksiko
  5. Ukrajina
  6. Mađarska
  7. Malezija
  8. Kolumbija
  9. Rumunjska
  10. Filipini

Zaustavite prijevaru

UPS nastoji suzbiti ove lažne aktivnosti integracijom blockchain tehnologije. Kako bi ispunila ovaj zadatak, tvrtka traži univerzalniji pristup problemu. Blockchain tehnologija stvara situaciju u kojoj podle osobe nisu u mogućnosti mijenjati stvorene podatke. U blockchain sustavu nema niti jedne točke kvara. Praćenje transakcija tijekom cijelog ciklusa moguće je uz potpunu transparentnost.

U izjavi za javnost, UPS-ova direktorica za arhitekturu i inovacije poduzeća, Linda Weakland, objasnila je zašto njezina tvrtka svim srcem vjeruje u novu tehnologiju. Izjavila je da blockchain tehnologija pruža veću transparentnost na cijelom tržištu, uključujući brodarske prijevoznike, brokere, potrošače i dobavljače. Integracija blockchain tehnologije stvara veću vidljivost u lancu opskrbe. Automatiziranjem važnih procesa poput slanja geo-međutočaka, podataka o usklađenosti i učitavanja određenih detalja, UPS nastoji u budućnosti osloboditi zaposlenike.

UPS Blockchain: Blockchain u Trucking Savezu

Odluka da zakoračite u blockchain arenu pametan je izbor za UPS. Mnogi su u industriji predvidjeli ovaj manevar prije nekoliko mjeseci nakon što je tvrtka službeno spojen Blockchain in Trucking Alliance (BiTA) u studenom 2017. U vrijeme pridruživanja, rukovoditelji UPS-a izjavili su da će se nova tehnologija koristiti za daljnji razvoj poslovanja carinskog posredovanja tvrtke.

UPS je jedan od najvećih svjetskih carinskih posrednika. Tvrtka želi digitalizirati transakcije kako bi pojednostavila svoje usluge. Integracija blockchain tehnologije pomogla bi multinacionalnoj brodarskoj tvrtki poboljšati točnost transakcija zamjenom trenutnih tvrtkinih sustava zasnovanih na papiru.

The odluka pridruživanje BiTA-i označava prekretnicu u integraciji blockchain tehnologije u sektor otpreme. BiTA traži stvaranje univerzalnih, blockchain standarda širom industrije. Stvaranjem interkompanijskih standarda, špedicije, carinske agencije i kupci dobivaju veću transparentnost. BiTA sada obuhvaća preko 300 međunarodnih organizacija, uključujući mnoge podružnice UPS-a, poput Coyote Logistics. UPS je kupio Coyote Logistics 2015. godine, dok je tvrtka širila svoju prisutnost na tržištu.

UPS Blockchain: Automatsko određivanje

Jedna od najzanimljivijih točaka u nedavnom podnošenju patenta tvrtke je uporaba automatiziranog određivanja. Automatizirani sustavi za određivanje mogu pratiti pakete preko međunarodnih granica u stvarnom vremenu. Ti se podaci zatim kombiniraju s relevantnim lokalnim informacijama kako bi se odredio optimalni put za svaki paket. Sustav će funkcionirati potpuno samostalno bez potrebe za bilo kakvom ljudskom intervencijom. Tehnologija će osloboditi osoblje UPS-a da se usredotoči na druga važna pitanja i smanjiti ukupne troškove otpreme po jedinici.

UPS objekt putem Poslovnog časopisa

UPS objekt putem Poslovnog časopisa

Automatska plaćanja

Uz to, dizajn sustava radi zajedno s automatiziranom strukturom plaćanja. Ova tehnologija omogućuje automatsko pokretanje plaćanja po isporuci. Oslanja se na upotrebu pametnih ugovora za precizno izračunavanje troškova dostave i detalja plaćanja.

Plaćanje

Još jedno uzbudljivo otkriće o projektu je način na koji će budući klijenti moći podmiriti svoja plaćanja s tvrtkom. UPS-ov novi sustav prihvatit će virtualne valute kao što su Bitcoin i Ethereum uz tradicionalne fiat valute. Sposobnost prihvaćanja kriptovaluta veliki je skok naprijed za UPS, a mnogi u kripto prostoru to vide kao način za smanjenje troškova dostave za međunarodne kupce, od kojih se mnogi suočavaju s ozbiljnom zabrinutošću zbog inflacije u svojoj zemlji podrijetla.

UPS Blockchain: Premošćavanje praznina u lancu opskrbe

U svom se sadašnjem stanju međunarodni lanac opskrbe sastoji od brojnih manjih, interoperabilnih logističkih sustava. Raštrkana struktura ovog sustava uskraćuje bilo kojoj tvrtki pristup svim aspektima lanca. Zbog ove neučinkovite strukture, tvrtke se moraju oslanjati na brokerske brokere kako bi izvršile velike međunarodne isporuke.

Kao što ste mogli zamisliti, ove nezavisne organizacije usporavaju postupak otpreme, dodajući vlastite oznake svakoj narudžbi. Trenutni poslovni sustav povećava troškove poslovanja u cijeloj industriji, a brodske tvrtke i kupci podnose povećane račune.

Nova alternativa

Blockchain tehnologija brodarskim tvrtkama daje pametniju alternativu statusu quo. Ova revolucionarna tehnologija savršeno se bavi logistikom poslovanja. U budućnosti bi se troškovi međunarodnog poslovanja mogli znatno smanjiti jer organizacije poput BiTA nastavljaju zalagati za univerzalniji i učinkovitiji način poslovanja.

U narednim mjesecima više će se brodskih tvrtki okrenuti blockchain tehnologiji kako bi utišalo dugogodišnje nevolje mnogih industrija. Trebali biste očekivati ​​da ćete vidjeti slične najave i od drugih glavnih brodarskih tvrtki jer blagodati blockchain tehnologije postaju prevelike da bi se zanemarile.