Tokenizacija imovine započela je s izmišljanjem tradicionalnog financijskog sustava. Tokenizacija imovine, postupak digitalnog šifriranja naslova imovine, licenci i drugih prava na tokene, izaziva status quo financijske i pravne nagodbe svojim brojnim prednostima.

Patrick SpringerOvaj pokret za stavljanje stvarne imovine i vrijednosnih papira na blockchain nudi poboljšanu sigurnost, transparentnost i podmirivanje troškova u usporedbi s postojećim sustavima.

Dobili smo priliku razgovarati s bivšim izvršnim direktorom Morgan Stanley, Patrick Springer, o budućnosti imovine tokenizacije. Uz to, morali smo pitati o pojavi Polybird-a, izdanju s kraja na kraj & platforma za razmjenu tokenizirane imovine gdje Springer trenutno služi kao član odbora savjetnika.

Pozadina Patricka Springera

Patrick Springer veteran je financijske industrije, koji je imao više od dvadeset godina karijere u Morgan Stanleyu, gdje je bio direktor u njihovom institucionalnom poslovanju s vrijednosnim papirima. Kao lider u njihovom globalnom dioničkom poslovanju, savjetovao je sjevernoameričke institucionalne ulagače u kapital i vodio distribuciju brojnih međunarodnih ponuda dionica. Tijekom posljednjih deset godina Springer je pomogao prikupiti preko 50 milijardi dolara kapitala za globalne korporacije u tehnologiji i drugim industrijama.

Polibird

Intervju

Što vidite kako je važan tokenizacija imovine? Kakve će učinke to imati na financije općenito?

Na financijskim tržištima postoji ogromna prilika koja nadilazi stvaranje alternativnog sustava trgovanja i namire s puno nižom strukturom troškova – postojeći sustav financijskih poravnanja istiskuje više učinkovitosti, posebno u globalnim plaćanjima.

Blockchain je ogromna prijetnja trenutnom sustavu plaćanja potrošačkih kredita i naknada za bankovne transfere. Digitalizacija dionica i obveznica za velike korporacije također će imati svoje mjesto.

Ogromna je prilika za tržište bijelog prostora između svijeta javnih poduzeća koja kotiraju na vodećim svjetskim burzama s jedne i svijeta malih poduzetnika koji prikupljaju novac putem novonastalih crowdfunding mreža s druge strane..

Tokenizacija imovine dodatno će smanjiti ponudu / potražnju između privatnih vrijednosnih papira, kako privatnog kapitala, tako i privatnog kredita, što može smanjiti troškove ulaska i izlaska umirovljenika i vlasnika mirovina koji ulažu putem svog upravitelja imovine.

Također postoji divovska prilika da se više vrsta ulaganja u nekretnine stavi na raspolaganje većem broju ulagača – i istovremeno da se više kanala financiranja stavi na raspolaganje graditeljima nekretnina svih veličina.

Tokeniziranje imovine smanjit će trvenja na tržištu. Uvrštavanje na globalno tržište gdje više ulagača može neprimjetno procijeniti, vrednovati i obavljati transakcije dovest će do bolje raspodjele kapitala i učinkovitijeg gospodarstva.

Broj tvrtki koje se javno kotiraju na američkim burzama prepolovio se od 2000. godine. Mnogo je razloga za to, ali većina njih navodi na zaključak da naša trenutna tržišta kapitala ne rješavaju potrebe velikih dijelova gospodarstva. Digitalizacija imovine može donijeti koristi tržištima imovine koja su trenutačno privatne prirode i imaju puno troška.

Proveli ste više od 20 godina u Morgan Stanleyu, kasnije kao generalni direktor. Morgan Stanley iznio je mješovite signale o blockchainu, ponekad ga uspoređujući s dot-com poprsjem, ponekad ga hvaleći. Mislite li da je Wall Street trenutno bikovski ili medvjeđi prema blockchain tehnologiji?

Više ne radim za Morgan Stanley, pa ne zastupam njihova stajališta. Ali rekao bih da će tvrtke s Wall Streeta usvojiti aspekte blockchaina ako:

1) To je imovina kojom njihovi osnovni klijenti žele trgovati s njima, kao što su Bitcoin futures i

2) Ako će im Blockchain tehnologija omogućiti značajnu uštedu troškova i / ili mogućnosti tržišnog udjela

Što se tiče prvih, potražnja za bitcoin futuresima i ETF-ovima od strane temeljnih institucionalnih ulagača još uvijek nije utvrđena. Šteta od kriptografskog sloma u 2018. godini, kao i brojni regulatorni problemi, trebat će vremena da se tržište probavi.

Na potonjem, veliki nositelji poslova trgovanja, namire i plaćanja već imaju tako velike tržišne udjele, a trenutni su sustavi razumno učinkoviti za postojanje koristi da nema puno poticaja za agresivan prvi pokretač.

Blockchain je sam po sebi remetilac, pa će se glavne osobe s Wall Streeta prebaciti u blockchain samo kad nove vrste konkurenata, sigurnosni problemi ili novi proizvodi investiciju učine atraktivnom.

Jeste li uopće sudjelovali u Blockchain inicijativama Morgana Stanleyja? Kako ste prvi put došli u kontakt s tehnologijom?

Kao tržišno orijentirani stručnjak za ulaganja u Morgan Stanley, proveo sam puno vremena razgovarajući s investitorima i našim istraživačkim timom u 2016. i 2017. godini o tome gdje se blockchain tehnologija i kriptovalute uklapaju u temu ulaganja za institucionalna ulaganja, ali nisam igrao nijednu uloge u tvrtki koja donosi odluke o kripto ulaganjima.

Materijalno sam se uključio u blockchain tehnologiju kad sam prošlog ljeta upoznao Harisha Guptu, izvršnog direktora i suosnivača Polybird Exchange.

Što će po vašem mišljenju 2019. biti za blockchain industriju? Hoće li velike financijske institucije igrati ulogu?

Unatoč padu cijena kriptovaluta i ICO-a, vrijednosni papiri temeljeni na blockchainu ovdje će ostati. Kažem to jer se povećava povjerenje u stabilne kovanice i postojat će nove vrste blockchain vrijednosnih papira koje investitori mogu gledati. Tokenizirana imovina, što znači da će započeti digitalni tokeni stvarne imovine, stvarajući mogućnosti na mnogim različitim vrstama tržišta imovine.

Institucionalni i akreditirani (investitori s najmanje milijun američkih dolara neto vrijednosti) investitore će privući nova klasa imovine tokena koja lakše osigurava vlasničke interese ili osigurava prihod na siguran način. Vremenom će se igrači s izbočenim nosačima za svoje klijente truditi pružiti investicijska rješenja.

Razmjena polibirdica

Kako ste se spetljali s Polybirdom?

Harish Gupta i ja nakratko smo se prekrižili u Morgan Stanleyu, a prošlog ljeta smo se sastali i razgovarali o mom pridruživanju kao savjetniku. Pod vodstvom Harisha i njegovih suosnivača pronašao sam njegovu viziju razvoja potpuno novog tržišta imovine izuzetno uvjerljivim.

Što je točno Polybird?

Polybird Exchange je izdanje s kraja na kraj & platforma za razmjenu koja će olakšati kupnju i prodaju tokenizirane imovine. Posao Polybird-a je stvoriti tržište za digitaliziranu imovinu, a tvrtka stvara platformu, pokretanu blockchainom, koja će biti fleksibilna tako da može raditi globalno i podržavati višestruku imovinu.

Iako su gotovo sve blockchain burze isključivo za kriptovalute i uslužne tokene, Polybird se usredotočuje na razvoj tržišta tokenizirane imovine, tzv. Blockchain vrijednosnih papira, čija su temeljna imovina nekretnine, privatni kapital, privatni kredit i vrijednosni papiri s fiksnim prihodom.

Polybird je registriran u SAD-u, ali nije otvoren za rad s američkim državljanima, je li tako?

2018. velik dio kapitala prikupljenog na blockchain i kripto tržištima bio je za kovanice ili uslužne tokene, a mnogi izdavači pokušavali su izbjeći prepoznavanje njihove ponude kao sigurnosne ponude. Ali za Polybird, tokenizirana sredstva jesu vrijednosnim papirima, a planiramo biti usklađeni s rezidentnim regulatornim agencijama.

To znači da će vjerojatnije da će platforma imati posla s akreditiranim i institucionalnim ulagačima, a ne s malim ulagačima.

Koji je značaj stava SEC-a o većini kriptovaluta kao vrijednosnih papira? Je li vam ovo otežalo plovidbu vodama kriptografije?

ICOS i tokeni koji su se pojavili na tržištu bez odgovarajućeg dijaloga i razumijevanja SEC-a, FINRA-e i drugih regulatora, stvorili su negativni brend za sve sudionike u “kripto” prostoru.

Izgledi za regulaciju doista su vrlo izazovni s obzirom na to da su svi, uključujući i regulatore, na novom teritoriju. No, tržište digitalne imovine vidimo kao priliku da imovinu učinimo transparentnijom, prohodnijom i učinkovitijom, što će regulatori u konačnici uvažiti.

Što će 2019. donijeti u smislu regulacije?

Mislim da postoji velika potražnja i kripto i investicijske zajednice da regulatori pruže dodatne smjernice i više jasnoće o vrsti ponuda i tržišta koja će podržati. No, teško je reći kada će se to dogoditi.

Je li tokenizacija imovine neizbježna?

Ekonomija će pokretati neizbježnost toga. Ako se blockchain može postići da pruži ono što je potrebno za snažnija i niža trenja tržišta imovine, tada će se dogoditi tokenizacija imovine. Internet je itekako ispunio početne snove o stvaranju digitalne informacijske autoceste i komunikacijskog medija.

Blockchain je ono što će ljudima omogućiti digitalno i sigurno posjedovanje i upravljanje fizičkom i virtualnom imovinom te im omogućiti da s njima obavljaju transakcije jeftinije i s mnogo nižim troškovima.

Možete li nam dati neka tvrda predviđanja za 2019. godinu? Kada se tržište bikova vraća za kriptovalute?

Bik tržište za kripto će se ponovno pojaviti kad svi špekulanti napuste, tj. Kada investitori koji vjeruju u veću glupu teoriju prodaje iste imovine nekome, ali po višoj cijeni, svi odu. Ponovno će se dogoditi kada dođe do velikog potresanja broja kriptovaluta i uslužnih tokena – ne vrijedi imati neograničen broj digitalnih valuta koje niču iz brojnih vilica.

Međutim, također je važno imati na umu da Bitcoin igra vrlo važnu funkciju u zemljama širom svijeta koje su u stečaju ili imaju duboku valutnu krizu. Kako bitcoin kruži s vremenom i ispunjava obećanje da će ograničiti broj kovanica koje može ispisati, glavni investitori mogu ga ponovo pogledati.

Koliko je izvediva tokenizacija tvrtki kojima se javno trguje na Blockchainu?

To je posve izvedivo, ali slučaj upotrebe za to mora biti u potpunosti razvijen i promišljen. Trenutno se dionice javnih tvrtki u glavnim gospodarstvima poput SAD-a trguju i vrlo učinkovito podmiruju. Likvidnost se razlikuje ovisno o sigurnosti, ali to ovisi o temeljnom interesu za osnove te sigurnosti.

Tokeniziranje trenutno postojeće vrijednosnice ne znači nužno da će za nju biti dovoljno potražnje i likvidnosti. Na tržištima Sjedinjenih Država postoji mnogo inozemnih ARS-a koji imaju vrlo nisku likvidnost. Na primjer, u Japanu je na Tokijskoj burzi bilo mnogo američkih tvrtki koje su kotirale, ali tamo je bila vrlo mala potražnja i na kraju je većina tvrtki povukla svoje liste. Treba postojati slučaj upotrebe.

Mislite li da će ovo biti jedan od prvih uobičajenih slučajeva korištenja kriptovaluta? Ako ne, što će biti?

Digitalizirana ili tokenizirana ponuda imovine koja se vrši u skladu s lokalnim regulatorima zasigurno će biti ključni katalizator za glavne investitore da vide vrijednost blockchain vrijednosnih papira. Također mislim da bi stabilni novčići koji se mogu uspješno uspostaviti kao sredstvo međudržavnog plaćanja s ultra niskim naknadama također bili glavni katalizator.

Kada je službeno započela tokenizacija imovine?

Tokenizacija imovine započela je prošle godine ponudom nekretnina od strane luke Južne Karoline koja je započela prošle godine. Tokeni su dostupni na njihovoj web stranici. Kad više tokena i izdavača dođe na tržište, sve se tržište mora razviti.

Zahvaljujemo na uvidima i vremenu!