Otkako se 2017. povećao globalni interes za kriptovalute i blockchain, rasprava o vezivanju javnih i privatnih blockchaina jedni protiv drugih u kontekstu praktičnog usvajanja i dalje traje. Ethereum je nesumnjivo najpopularniji javni blockchain s preko većina od +2.400 Dappsa na njemu se grade otkako je Ethereum objavljen 2015. godine, ali najbolje aplikacije Ethereum i dalje vide samo nekoliko tisuća transakcija dnevno.

Kada je riječ o velikom poslu (npr. Fortune 1000), većina je tvrtki još uvijek u fazi testiranja i pilotiranja institucionalizacije blockchaina u vlastitom svakodnevnom poslovanju. Nadalje, pri odlučivanju hoćete li interno graditi vlastiti blockchain u odnosu na upotrebu onog koji je namijenjen poduzećima, kao što su Hyperledger Fabric ili Corda, treba razmišljati imajući na umu kratkoročnu i dugoročnu održivost.

Nepotrebno je reći da smo još uvijek daleko od mjesta na kojem su mnogi stručnjaci mislili da ćemo biti iz perspektive usvajanja blockchaina u ovom trenutku, sredinom 2019. godine. Skalabilnost i brzina veliki su problem za Ethereum, dok bik naspram medvjeda plaća ima na valutnoj strani stvari. Investitori i blockchain projekti stavljaju svoje oklade na blockchaine za koje misle da neće samo održati, već će im narednih godina zapovijedati globalnim tržišnim udjelom.

Dakle, što je točno potrebno za ukrcavanje velikih poduzeća na blockchainu kako su zamišljali tvorci svih ovih kompanija s slojem protokola? I kako se tehnologija još uvijek može pridržavati sve veće regulatorne kontrole i regulatornih mjera?

Problemi s javnim i privatnim blockchainima

Izrazite prednosti blockchain-a, transparentnosti, nepromjenjivosti i decentralizacije, imaju svoje kompromise u usporedbi javnih i privatnih blockchain-a, kako u postavkama bez dozvole (otvorene) tako i u dopuštenim (zatvorenim) postavkama. Ti su razmjeni ključni čimbenici koji su doveli do problema usvajanja, zbog čega su mnogi razmotrili hibridne opcije s on-chain i off-chain rješenjima.

Na visokoj razini, javni blockchains omogućuju svima da se pridruže njihovoj blockchain mreži kako bi sudjelovali u transakcijama, dok podatke o transakcijama čine otvorenim za javnost, grupnu provjeru u nepovjerljivoj, decentraliziranoj mreži. Međutim, glavni problemi s javnim blockchainima usredotočeni su na brzinu transakcija, skalabilnost i potrošnju energije.

S druge strane, privatni blockchains ograničavaju transakcije na ovlaštene strane u kontroliranijem, centraliziranom okruženju što omogućuje bržu i skalabilniju mrežu. Glavni kompromisi s privatnim blockchainovima vrte se oko potrebnog povjerenja u ovlaštene subjekte koji kontroliraju, kao i unutarnjih problema u centraliziranoj, privatnoj kontroli podataka, uključujući ranjivosti povezane s manipulacijom podacima i hakiranjem. Kad Facebook pokušava pokrenuti Vagu u sljedećih 12 mjeseci, dok se u prošlosti bavio mnogim problemima privatnosti, argument za privatnost potpomognutu blockchainom jači je nego ikad.

Kao jedan Izvještaj McKinsey ističe, “većina komercijalnih blockchaina koristit će privatnu, odobrenu arhitekturu za optimizaciju otvorenosti i skalabilnosti mreže.” Međutim, postoje brojni slučajevi upotrebe i za javne i za privatne blockchaine u mnogim područjima, uključujući glasovanje, igranje igara, lanac opskrbe i financije, koji mnogi kažu da “jedna veličina ne odgovara svima” kada je u pitanju koja se vrsta blockchaina ističe kao ‘najbolja pasmina’.

Quras želi stvoriti prvi javni blokchain ‘Best of Both Worlds’

Kako blockchain industrija nastavlja sazrijevati, i dalje vidimo kako sve više inovativnih tvrtki izlazi s rješenjima koja rješavaju probleme na temeljnoj, protokolarnoj blockchain razini.

Unesi Quras, javni blockchain koji koristi tajne, anonimne ugovore. Quras sa sjedištem u Tokiju radi na blockchainu “najboljeg od oba svijeta”, koristeći anonimne transakcije u pametnom ugovoru kako bi samo uključene strane mogle vidjeti transakciju, dok pametni ugovor boravi u distribuiranoj i decentraliziranoj mreži.

Danas blockchain projekti imaju ograničenu količinu protokola na kojima mogu operirati, pri čemu svaki traži odgovarajući blockchain protokol koji ima opcije potrebne za pokretanje njihovog ekosustava. Usluge koje zahtijevaju privatne funkcionalnosti ne mogu se izvoditi na javnim protokolima, dok su mnogi slučajevi korištenja privatnih blockchaina ograničeni na prijenos vrijednosti. Nedostatak usvajanja dApp-a na najvećim blockchainima sugerira neusklađenost mehanizama poticaja između korisnika blockchaina i pružatelja blockchain infrastrukture.

Najpopularnije kriptovalute usmjerene na privatnost, poput Zcash, Monero i Dash, koriste svaku svoju tehnologiju, ali niti jedna od njih ne uključuje pametne ugovore. Dok drugi sjajni projekti poput Origo Network, Enigma i OasisLabs nastoje omogućiti privatnost pametnih ugovora, ali samo OasisLabs ima svoj protokol, s tim da je sljedivost transakcija uvijek javna.

Tim koji stoji iza Qurasa razmislio je o svim trenutnim problemima koji muče blockchain protokole i probleme usvajanja u svom 2,5-godišnjem razvoju Quras blockchaina.

„Quras je fleksibilan prema potrebama projekata, omogućavajući svakom projektu da ugradi potrebno filtriranje privatnosti korištenjem nultih dokaza i prstenastih tehnologija za zaštitu korisničkih transakcija. Quras štiti privatnost i za korisnike i za tvrtke, omogućavajući mnoge nove slučajeve korištenja za velike tvrtke koje su oklijevale istražiti blockchain za vlastite napore zbog problema s skalabilnošću i privatnosti “, kaže Ken Misuma, direktor marketinga tvrtke Quras.

S trenutnom sposobnošću učitavanja za obradu do 1.000 transakcija u sekundi, zajedno s Qurasovim planovima za povećanje kapaciteta, blockchain je izgrađen u mjerilu.

Usklađivanje poticaja uz osnaživanje pojedinaca

Prvo ga je implementirao NEM, Quras koristi algoritam ‘Dokaz o važnosti’ za nagrađivanje korisnika mreže, a ne gomilanja novčića. Oni koje algoritam smatra “važnima” mogu stvarati blokove, primajući blokovske nagrade. Quras planira distribuciju svih naknada za transakcije korisnicima koji zadržavaju određenu količinu QRS-a, glavnog prijenosa vrijednosti u ekosustavu QuUras.

Glavna mreža Qurasa trebala bi izaći u četvrtom kvartalu ove godine, mnogo na očekivanje njihove zajednice koja uključuje preko 100 000 ambasadora i programera marki. Iako je Quras radio na objavljivanju nekih glavnih Dapp-ovih najava, oni su postavili dovoljno poticaja za dovođenje programera i menadžera tokena na protokol Quras. Quras planira distribuciju 20-40% naknada za plin projektima koji se grade na njegovom blockchainu. Zauzvrat, Quras plin može se koristiti za plaćanje mrežnih usluga, poput pohrane podataka, pametnog izvršenja ugovora i naknada za transakcije.

“Budući da živimo u doba pojedinca, mislim da moramo zaštititi pojedince i njihovu privatnost”, kaže Shigeki Kakutani, izvršni direktor Qurasa. “Na primjer, svi podaci na Facebooku pohranjeni su na poslužitelju, ali od sada mislim da bi trebalo biti vrijeme da osobno posjedujete čak i (svoje osobne) podatke. (Ne bi trebalo) sjesti negdje na poslužitelj. ”

Odgovorno premošćivanje velikog poduzeća na tehnologiju Blockchain

Učinak javnog blockchaina s privatnim, anonimnim transakcijama ogroman je u zaštiti identiteta i transakcija, a istovremeno ima transparentnost u procesu. Ovaj pristup može biti i ključan u privlačenju velikih poduzeća da finaliziraju upotrebu blockchaina za povećanje učinkovitosti i stvaranje stvarne vrijednosti bez prtljage koja može doći s javnim i privatnim blockchainima.

Usvajanje digitalnog ID-a omogućuje poštivanje zakona i propisa, što otvara vrata za slučajeve upotrebe u modernom svijetu. Usklađenost s propisima ključna je za usvajanje, pa inovativne tehnologije moraju biti dovoljno fleksibilne da bi djelovale u trenutnim okvirima i budućim zakonskim pravilima.

Korištenje digitalnog ID-a omogućuje korisnicima detaljnu kontrolu identiteta. To omogućuje organizacijama upotrebu distribuiranih identifikatora samo kada imaju pristanak svojih klijenata. Uz viši standard privatnosti koji koristi anonimnu tehnologiju, može se podržati sigurniji privatni digitalni ID.

I upravo je zbog toga blockchains kao što je Quras dobro pozicioniran za usvajanje velikih poduzeća. Industrije koje mogu profitirati od kombinacije tehnologija blockchain i anonimnosti uključuju financije i transakcije imovine kupaca, državu i upravljanje elektroničkim glasovanjem i pametnom gradskom infrastrukturom, osiguranjem i osobnim podacima i imovinom za pokriće osiguranja, kao i zdravstvo, lanac opskrbe, igre na sreću i maloprodaja.

Pogledajmo zdravstvena industrija + 7 bilijuna dolara na primjer, koja je vrlo usitnjena, opterećena lošom potrošačkom uslugom i nedostatkom transparentnosti oko cijene, kvalitete i sigurnosti proizvoda i usluga. Danas se medicinski podaci ne mogu lako dijeliti između zdravstvenih praksi, a kamoli državnih linija, zbog različitih propisa i nemogućnosti anonimnih podataka potrošača. S privatnošću koja se provodi na razini pokretanja transakcije i interakcije ugovora, masovno prikupljanje medicinskih podataka može se provoditi sigurno i etično.

Budućnost je svijetla

Konvergencija tradicionalne industrije i blockchaina neizbježna je, ali to će se morati učiniti na usklađen način koji ne žrtvuje stabilnost, privatnost ili zaštitu kakvu danas ima svijet slobodnih poduzeća.

Srećom, mnoge se uzbudljive tvrtke brinu o tome da će konvergencija prije doći u odnosu na kasnije i konačno možemo zauvijek ući u eru ‘web 3.0’.

Quras želi biti blockchain izgrađen za suradnju i masovno usvajanje, razvijajući se za budućnost sa snažnim osjećajem senzibiliteta kada je riječ o onome što je danas potrebno.

Napomena urednika: Zahvaljujemo Simonu Bogdanowiczu i Quras timu na pomoći oko ovog članka.