Malo je projekata za koje je vjerojatnije da će izmamiti čvrsto mišljenje od Bitcoin Casha (BCH). Unatoč drami, prijepornim hard vilicama i živopisnim ličnostima, timovi programera koji rade na protokolu napravili su nekoliko radikalnih promjena u blockchainu tijekom posljednjih 18 mjeseci.

S vizijom da služi kao brzi, jeftini, peer-to-peer (P2P), globalni novac, projekt je usredotočen na to da BCH postane idealan medij za razmjenu kripto imovine. Kritičari su često navodili prijetnje rudarstvu i decentralizaciju čvorova koje te ambicije predstavljaju.

Za razliku od mnogih kripto imovine usmjerenih na monetarnu politiku, programeri BCH inzistiraju da je masovno skaliranje superiorno na lancu. Nadalje, projekt je od svoje vilice poduzeo korake za povećanje funkcionalnosti i mogućnosti pametnog ugovaranja, a istovremeno je protokol učinio što povoljnijim za trgovce i plaćanja. Nedavno se također nastoji poboljšati privatnost i zamjenjivost projekta

Danas gledamo jedinstvena svojstva Bitcoin Casha i što očekivati ​​tijekom sljedećih mjeseci.

Skaliranje Blockchaina

Jedna od prvih prepoznatljivih karakteristika Bitcoin Casha bila je njegova povećana veličina bloka. U očima BCH zajednice programeri Bitcoina bili su odlučni ograničiti veličinu Bitcoin bloka na 1 MB. Mnogi u BTC zajednici favoriziraju odgodu dodatne potražnje za transakcijama izvan lanca putem rješenja drugog sloja poput Lightning Network-a.

Umjesto toga, nakon Bitcoin hard forka u kolovozu 2017., programeri Bitcoin Casha povećali su veličinu bloka na 8 MB.

U svibnju 2018. programeri su zakazali još jedan hard fork s daljnjim povećanjem s 8 MB na 32 MB. Međutim, to nije bilo zbog nedostatka protoka jer blokovi prije promjene nisu bili ni blizu punog kapaciteta. Umjesto toga, kao što je istaknuo Amaury Séchet, vodeći programer za Bitcoin ABC, potez je dijelom bio znak daljnje predanosti blokiranju povećanja veličine.

veličina novčanog bloka bitcoin

Blokovi Bitcoin Cash obično nisu blizu svojih mogućnosti.

Osim ovoga, dugoročni cilj programera je omogućiti tržištu da pokreće potražnju sve do Blokovi od 1 TB, omogućujući preko 5 milijuna transakcija u sekundi.

Unatoč tome što mnogi u zajednici imaju antagonizam s Lightning Networkom, nedavna nadogradnja na Bitcoin Cash uključivanjem Schnorr Signatures zapravo otvara vrata takvim mrežama plaćanja izvan lanca koje su kompatibilne na BCH blockchainu.

Optimizacija za pune čvorove

Unatoč ogromnom povećanju protoka koje BCH putna karta obećava, raširene su zabrinutosti u vezi s rudarstvom i centralizacijom čvorova. Dopuštanjem znatno većih blokova, BCH blockchain linearno bi se povećavao u veličini. Budući da puni čvorovi trebaju preuzeti punu kopiju blockchaina, ogromna veličina mogla bi biti prevelika za manje igrače koji si ne mogu priuštiti hardverske zahtjeve za ovu pohranu. U teoriji, to bi onda dovelo do sve centraliziranijeg bazena punih čvorova i rudara koji rade s punim čvorovima. Prema mnogim kritičarima, ovo podriva jedan od najvažnijih razloga za korištenje javnog blockchaina, prije svega, a to su decentralizacija i otpor cenzuri.

Kako bi se ublažili neki od ovih učinaka, u studenom 2018. izvršena je još jedna promjena koja se naziva kanonsko naručivanje transakcija (CTOR). U Bitcoin-u, putem nečega što se naziva topološko naručivanje transakcija (TTOR), transakcije se grade u gotovo slučajnom slijedu i strukturi. Integriranjem CTOR-a transakcije se slažu alfanumerički. Učinak svega ovoga je da omogućuje paralelno provjeravanje transakcija. To, pak, omogućuje mnogo brže provjeru valjanosti i širenje većih blokova.

Paralelizacija je jedan od glavnih mehanizama kojima programeri planiraju ublažiti pritiske koje nameću veliki blokovi. Osim toga, postoje daljnji planovi za paralelizaciju s protokolom tzv Graphene obećavajući daljnja poboljšanja.

grafen

Grafen i CTOR omogućit će paralelizaciju mase

Proširivi protokol

Osim što je peer-to-peer gotovina, Bitcoin Cash dodaje značajnu proširivost temeljnom protokolu. Od svog osnutka programeri su dodali nekoliko opkodova koji su izvorno bili dio Bitcoina.

Tamo su dva opkodova posebno koji su dodali važnu funkcionalnost, naime OP_CHECKDATASIG i OP_CHECKDATASIGVERIFY. Te promjene omogućuju provjeru svojih potpisa u vanjskim porukama u transakciji. Oni u osnovi omogućuju premošćivanje Bitcoin Cash blockchaina i vanjskih podataka kroz proročanstva. Ovo je veliko povećanje funkcionalnosti jer omogućuje da se na blockchainu dogodi daleko širi raspon događaja i prijenosa vrijednosti.

Vizija ove poboljšane proširivosti je omogućiti i poticati što širi spektar imovine kojom se trguje na blockchainu, a istovremeno omogućiti što veći broj slučajeva poslovne upotrebe. S tim u vezi, Bitcoin Cash zadire u područje protokola platforme omogućavajući naprednije pametno ugovaranje i interoperabilnost s ne-blockchain sustavima. Često se čuje kritika takve poboljšane funkcionalnosti da povećava površinu napada protokola i njegove ranjivosti na programske pogreške. Iako je to donekle točno, održavanjem skriptnog jezika, za razliku od zamjene Turingova cjelovitog jezika, ove vektore napada i dalje treba držati relativno malim.

Praktičnost i korisničko iskustvo

Bez obzira na promjene skalabilnosti, vrijeme blokiranja Bitcoin Casha na deset minuta čini ga neprikladnim za brza i sigurna plaćanja. Kao takva, zajednica programera iznijela je planove za gotovo brza plaćanja na siguran način. Za sada je plan to postići uvođenjem sekundarnog mehanizma besplatnog konsenzusa nazvanog Lavina. To će služiti uz postojeći sustav dokaza o radu (PoW).

Uparivanje s lavinom

Lavina je bizantski protokol otporan na kvarove koji nudi drugačiji način da čvorovi postignu konsenzus. U ovom sustavu čvorovi će nasumično pitati skupinu drugih čvorova koju transakciju smatraju valjanom. Čvor za upit tada će prihvatiti većinsko mišljenje ove grupe. Taj se postupak zatim ponavlja u više krugova. Učinak je da tijekom ovih rundi mreža postigne konsenzus.

Ovaj je mehanizam u stanju zaštititi od većine zlonamjernih čvorova koji se pretvaraju da surađuju. Međutim, da bi se napravila ova zaštita, potrebno je omogućiti vrlo velik broj krugova. To je pak suprotno cilju brzih plaćanja s nultom potvrdom. Stoga je prijedlog Chrisa Pacie, programer BCH-a trebao bi upotrijebiti postojeći PoW mehanizam kako bi se spriječio protiv ovog Sybil napada, ograničavajući broj lavinskih krugova.

Programeri se nadaju da bi ta poboljšanja mogla omogućiti da transakcije s nultom potvrdom budu sigurne u roku od tri sekunde.

lavina

Protokol Avalanche otvara vrata za brze i sigurne transakcije nulte potvrde.

Ako uspiju, ove bi promjene učinile Bitcoin Cash daleko prikladnijim za vremenski osjetljive transakcije.

Privatnost & Zamjenjivost

Privatnost i zamjenjivost dva su svojstva koja se sve više prepoznaju kao preduvjeti za solidan novac u kripto prostoru. Iako već imamo blockchaine usmjerene na privatnost poput Monero i ZCash, drugi protokoli poput Bitcoina i Litecoina posvećuju više pažnje tim značajkama.

Iako ni privatnost ni zamjenjivost nisu dio službenog puta Bitcoin Casha, protokol je nedavno integrirao Schnorr potpise. Ova shema potpisa alternativa je uobičajenom ECDSA aranžmanu. Važno je da omogućuje da se podaci unutar pametnih ugovora čine identičnim redovnim transakcijama. Kao rezultat toga, to bi zamaglo linije između redovnih transakcija Bitcoin Casha, atomskih zamjena i transakcija izvan lanca. Važno je napomenuti da to ni na koji način ne zamagljuje iznose transakcija ili adrese blockchaina. Kao rezultat, protokol ne ispunjava odgovarajuću zamjenjivost.

Trenutno ne planiraju daljnje nadogradnje privatnosti na razini protokola. Ovo je dijelom zabrinjavajuće zbog kompromisa skalabilnosti koje bi to moglo podrazumijevati. S tim u vezi, korisnici mogu odlučiti koristiti Preslagivanje gotovine aplikacija koja omogućuje miješanje kovanica, tako da promatrači ne mogu identificirati nečiji izlaz Bitcoin Casha.

Dakle, iako je bilo pokušaja ponuditi neke mogućnosti privatnosti, Bitcoin Cash se manje usredotočuje i na zamjenjivost i na privatnost od ostalih glavnih monetarnih kripto imovine. Za sada se zasigurno čini da su skaliranje i proširivost na lancu od veće važnosti za zajednicu i timove programera.

Svijetla budućnost?

Sljedećih 12 mjeseci vjerojatno će biti presudno za Bitcoin Cash. S napretkom mreže munje napokon ćemo vidjeti može li skaliranje na lancu nadmašiti metode izvan lanca.

Integracijom lavine, grafena, daljnjim povećanjem veličine bloka i dodatnim opcode-ima protokol je sebi postavio visoku traku. Fascinantno će biti vidjeti kako tržište odlučuje može li vizija Bitcoin Casha za globalnu P2P kripto valutu na lancu zamijeniti konzervativniji put koji je krenuo njegov blizanac.