Ako imate iskustva s kriptovalutom i internetom u cjelini, velika je vjerojatnost da ste donekle upoznati s konceptom VPN-ova.

Mnogi ljudi koji su koristili razmjene kriptovaluta u jednom su trenutku koristili VPN kako bi osigurali svoju internetsku vezu. Budući da na tržištu kriptovaluta lebdi puno novca, uskoro slijedi organizirani kriminal.

Ne iznenađuje da pristup kriminalnom računu i novčaniku nečijeg računa za kriptovalute može biti vrlo unosan – hakeri su vrlo zainteresirani za dohvat vaših vrijednih podataka za prijavu i podataka o novčaniku.

Srećom, postoje neke relativno jednostavne sigurnosne mjere koje možete primijeniti kako biste zaštitili svoje transakcije s digitalnom valutom. Jedna od tih sigurnosnih mjera je uporaba VPN-a. U ovom ćemo članku raspraviti za koga VPN može biti mudar i kako usporedite davatelje VPN usluga pronaći onaj koji odgovara vašim potrebama.

Dobivanje VPN-a za kriptovalute najvažnije je za sigurne transakcije

Kao što je objasnio Anonimija, VPN može biti vitalni dio tehnologije, posebno kada se koriste javne Wi-Fi mreže. VPN stvara sigurnu vezu između vas i ostatka Interneta, šifrirajući sav vaš podatkovni promet u procesu. Kako to točno djeluje? Instaliranjem VPN aplikacije na računalo, tablet ili pametni telefon možete se povezati s posebnim VPN poslužiteljima.

Većina pružatelja VPN usluga imaju tisuće poslužitelja širom svijeta. Kada se povežete s takvim VPN poslužiteljem, uspostavlja se sigurna veza. VPN šifrira sve vaše podatke i internetski promet, šalje ih VPN poslužitelju i odatle se uspostavlja veza s ostatkom interneta.

Javne mreže zloglasne su po svojim sigurnosnim nedostacima, a iskusni hakeri uglavnom nemaju problema s presretanjem prometa ili provaljivanjem u vaš uređaj kada ste povezani na javnu Wi-Fi mrežu. Osim ako ne koristite VPN, jer je enkripcija većine modernih VPN-ova nevjerojatno robusna.

Čak i s najbržim superračunalom na svijetu, hakeru bi trebale tisuće godina da provali sigurnost VPN-a, budući da većina davatelja VPN usluga danas koristi 256-bitnu enkripciju. Tamo gdje vješt haker obično ne bi imao problema s pristupom vašem uređaju i presretanjem vašeg internetskog prometa, VPN osigurava da hakeri ne mogu pristupiti vašem uređaju putem mreže. Ako uspiju presresti bilo koji podatak, podaci im postaju beskorisni zbog teške enkripcije; podaci su im potpuno nečitljivi jer je to jedan veliki šifrirani nered.

To inače vrijedi i za vašeg davatelja internetskih usluga. Obično vide sve što radite na mreži, ali kada koristite VPN, vaš davatelj internetskih usluga više ne može nadzirati vaše mrežne aktivnosti zbog šifriranja. I dobra stvar je što se vama, kao VPN korisniku, zapravo ništa ne mijenja.

VPN softver šifrira sav promet koji šaljete i primate, ali to uopće ne primjećujete. VPN jednostavno radi u pozadini, dok je vaša veza daleko sigurnija i možete se služiti Internetom kao i obično.

VPN nudi dodatnu privatnost

VPN je također izvrstan alat za privatnost jer skriva vašu IP adresu za vanjski svijet. Uobičajeno vas ostatak interneta prepoznaje i identificira na temelju vaše osobne IP adrese.

Kada se povežete s VPN poslužiteljem, umjesto vaše vlastite IP adrese postavljate IP adresu VPN poslužitelja. Vlade, hakeri, web stranice koje posjećujete, trgovci na mreži; više neće moći povezati vaše aktivnosti s vama kao osobom putem vaše IP adrese. To vam daje određenu privatnost i anonimnost prilikom pregledavanja, također na kripto burzama.

VPN također služi kao alat za slobodu interneta

Internet nije slobodno dostupan svugdje u svijetu. Na temelju vašeg zemljopisnog položaja, razne web stranice, kripto burze, streaming usluge ili društveni mediji mogu biti nepristupačni.

Taj se fenomen naziva geoblokiranje i oblik je mrežne cenzure. Povezivanjem s VPN poslužiteljem u drugoj zemlji, internetu možete pristupiti kao da ste fizički u toj zemlji.

Dakle, ako je na primjer određeno web mjesto blokirano u vašoj zemlji, možete se povezati s VPN poslužiteljem u zemlji u kojoj je to web mjesto zapravo dostupno. Kad naknadno pokušate pristupiti web mjestu, više nećete biti blokirani jer upotrebljavate stranu IP adresu kojoj je odobren pristup.

Odabir VPN-a koji odgovara vašim potrebama

Kada tražite VPN uslugu ili želite objektivno usporediti VPN davatelje usluga, malo istraživanja ne škodi. Nekoliko ključnih aspekata koje treba uzeti u obzir prilikom usvajanja VPN davatelja usluga su sljedeći:

Sigurnost i privatnost: Za početak vam je potreban VPN davatelj usluge koji nudi solidne protokole šifriranja i koji ne vodi zapisnike (što znači da davatelj usluga ne pohranjuje neke vaše mrežne radnje kada ste povezani s VPN poslužiteljima).

Ubrzati: Jedan poznati problem prilikom upotrebe VPN veze je gubitak brzine jer su vaši podaci šifrirani I putuju kroz dodatni vanjski poslužitelj. Budući da brzina interneta može biti vitalna kada je u pitanju flash trgovina, odabir VPN-a s brzim poslužiteljima je nužan.

Prikladnost za korisnika: VPN aplikacija mora biti upravljiva i jednostavna. Nadalje, pružatelj VPN usluga mora pružiti kvalitetnu tehničku podršku kada se pojave problemi.

Mreža poslužitelja: VPN davatelj koji odaberete idealno bi trebao imati veliku i raznoliku mrežu poslužitelja u zemljama i regijama, nudeći brze veze bez ugrožavanja performansi.

Gornji je članak sponzorirani post koji udovoljava našim uredničkim smjernicama.