Latinska Amerika je ogromna. Proteže se prema jugu do područja Patagonije u Čileu i Argentini, prema istoku do Kariba i prema sjeveru do američko-meksičke granice. Dvadeset nacija i desetak ovisnih teritorija čine ovo kulturno bogato i raznoliko područje. Gotovo 650 milijuna ljudi Latinsku Ameriku naziva domom. I, mnogi od tih pojedinaca postaju zainteresirani za komercijalne i mogućnosti ulaganja koje nude kriptovalute. Blockchain tehnologija u Latinskoj Americi također ima fantastičan potencijal da pomogne transformirati ekonomije zemalja u razvoju.

Puno problema, ali puno potencijala

Stoljetni povijesni zapis Latinske Amerike nije stran napadima na carstva, ekonomskom iskorištavanju, kaosu financijskog sustava, raširenoj korupciji i endemskom siromaštvu. Mogu li kripto i blockchain pomoći u postavljanju temelja za moderniju, prosperitetniju i mirniju budućnost stanovnika Latinske Amerike? Evo pogleda u stvarni život kripto grad eksperimentirajte u Portoriku i kako blockchain čini međunarodnu trgovinu Latinskom Amerikom učinkovitijom.

Portoriko

Projekt Sol Brocka Piercea predviđa novi, ultramoderni grad u kojem se sve transakcije događaju u kripto. Pametni ugovori vodeća su sila koja pokreće sve ključne poslovne i društvene dinamike. Izvorno nazvano Puertopija, projekt je dobio mješovite odgovore stanovnika Portorika. Skupina Sol želi steći najmanje 250 000 hektara zemlje na kojoj bi mogla izgraditi svoju utopiju na otoku. S obzirom na raširenu pustoš koju je prouzrokovao uragan Maria 5 kategorije (rujan 2017.), bogati poduprtici Sol-a mogli bi to zemljište dobiti po povoljnoj cijeni. Neki pozdravljaju milijarde potencijalnih ulaganja u infrastrukturu nakon Marije, dok se drugi žale:

“Mi smo porezno igralište za bogate”, rekla je. „Mi smo testni slučaj za sve koji žele eksperimentirati. Autsajderi dobivaju porezne olakšice, a mještani ne mogu dobiti dozvole “.

  • Andrea Satz, portorikanska stanovnica, citirana u New York Times, 02. veljače 2018

Sjekira poreza

Portoriko nudi potencijal za značajne porezna ušteda za bogate ulagače. Naravno, to je bila jedna od glavnih atrakcija podržavatelja projekta Sol (mnogi su multimilijunaški kripto investitori iz Kalifornije). Unatoč tome, čini se da skupina Sol ima i velikodušnu, filantropsku stranu. Na primjer, grupa planira pretvoriti stari dječji muzej u klupsku kuću čija je svrha “Okupiti Portorikance i Portorikance.”

Projekt Sol također želi pomoći u poboljšanju drevne električne mreže, sklone kvarovima. Takve nadogradnje pomogle bi opskrbiti vlastite masovne potrebe za kripto rudarstvom i blokcheinom, dok bi poboljšale život svih ostalih koji žive na otoku.

kripto u Latinskoj Americi

Portoriko, južno od Rincona na zapadnoj obali otoka. Hoće li projekt Sol uistinu transformirati ovaj prekrasni tropski otok u kripto i blockchain utopiju? Slika: DW Pendergast, srpanj 2012.

Pametni ugovori i digitalno dezinficijens

Američki teritorij (stanovnici Portorika stanovnici su američki državljani) pretrpio je velike političke poteškoće skandali. Od 1992. korumpirane otočke uprave koštale su portorikanske porezne obveznike ogromnih svota novca. Možda će se uvođenje i široka primjena pametnih ugovora pokazati važnim korakom u čišćenju svih džepova korupcije i korupcije.

Svaki dolar, svaki izdatak i svaki primitak sredstava poreznih obveznika evidentirao bi se na blockchainu. Blockchain tehnologija mogla bi biti snažno protuotrov za vladine kaleme, ne samo u Portoriku već i širom svijeta.

Blockchain također može obećavati intervencijom protiv narko karteli koji su uništili živote mnogih stanovnika Portorika. Na primjer, međunarodna zračna luka Luis Munoz Marin mogla bi odrediti oznake pametne radiofrekvencijske identifikacije (RFID) na svoj kovčegu, paketima i ručnim nosačima, a svi oni povezani na blockchain.

Ista taktika mogla bi se primijeniti na svim teretnim brodskim teretnim kontejnerima. Čak bi i divovski kruzeri koji redovito uplovljavaju u San Juan mogli biti podvrgnuti istom intenzivnom nadzoru. Putničke putovnice i drugi ID-ovi također bi se mogli povezati s blockchainom, zajedno s ključnim biometrijskim detaljima.

Međunarodna trgovina

Latinska Amerika ogroman je trgovinski partner Sjedinjenih Država, Europe i posebno Azije. Ogromne količine uvezene robe široke potrošnje ulaze u divovske luke Latinske Amerike. Buenos Aires, Callao (Lima), Caracas, Cartagena, Rio de Janeiro, San Antonio (Čile) i San Juan (Portoriko) neki su od glavnih. Međutim, vrijeme prijevoza tereta duže je nego što je potrebno. To je zbog ručne provjere papira i potpisa potrebnih na svakoj ključnoj kontrolnoj točki za izvoz / uvoz.

Dok se svi papiri ne potvrde ručno, roba ostaje u svojim transportnim spremnicima. Očito je da se spremnici i pristanište ne mogu koristiti u druge produktivne svrhe. Još gore, visoko plaćeni radnici na dokovima sindikata mogli bi mirovati zbog kašnjenja.

Zapis o digitalnoj isporuci

U pomoć unesite blockchain. Uz nepovjerljive digitalne potpise koje omogućuje blockchain knjiga, nitko ne treba hodati pola milje da bi dobio šefove potpise. Ugrađeni čipovi u kontejnere za otpremu mogli bi automatski komunicirati s blockchainom kad stignu u luku. Dodatni senzori provjerili bi prijenos kontejnera na dostavna vozila.

Kada se spremnici istovare u skladištima ili na dokovima krajnjeg kupca, čipovi šalju potpuno jasan signal za potvrdu blockchainu. Nisu potrebni potpisi ili ljudska provjera. Još bolje, praćenje svakog pojedinog predmeta uvoza i izvoza tereta u stvarnom vremenu može se postići putem blockchaina.

Hiperinflacija, diktatori i investicijske operacije

Da, Latinska Amerika ih je sve dobila. Nedavni sukob Argentine s hiperinflacijom i devalvacijom valute natjerao je neke stanovnike da potraže sigurno utočište u kriptoima. Loš dečko Venezuele, predsjednik Maduro, nedavno je predstavio kripto pod pokroviteljstvom vlade pod nazivom Petro.

Južnoamerikanci rutinski parkiraju dio svog bogatstva u američkim dolarima, eurima, zlatu i kolekcionarstvu, bojeći se propasti valuta. Cryptos može razboritim stanovnicima Latinske Amerike ponuditi još jedan način da zaštite svoju teško stečenu ušteđevinu.

Obilje mogućnosti kripto trgovanja

U Latinskoj Americi posluje nekoliko velikih kripto burza, uključujući:

  • Bitpagos (Argentina)
  • Bitso (Meksiko)
  • Bitinka (Peru)
  • Budim (Čile)
  • Cryptofacil (Urugvaj)
  • Mercado Bitcoin (Brazil)
  • OKCoin
  • SatoshiTango (Argentina)
  • SurBTC (Čile)

Buda je posebno optimističan u pogledu budućnosti kriptografije u Južnoj Americi:

“U sljedećih 10 godina više od 200 milijuna odraslih Južnoamerikanaca ući će u digitalno gospodarstvo i Buda.com će biti tamo da ih primi.”

Zaobilazeći tradicionalne financije

Ripio.com (Argentina) nudi digitalni novčanik koji korisnicima omogućuje prijenos i primanje sredstava, kupnju i prodaju bitcoina i plaćanje na rate bez potrebe za kreditnom karticom. Oni to nazivaju financijska inkluzija, a njihove su usluge usmjerene na potrošače bez tradicionalnog bankovnog računa. Ovo je glavno tržište koje čeka na prisluškivanje, jer neke procjene govore o broju nebankarski odraslih u Južnoj Americi na gotovo 65 posto.

kripto u latinoameričkoj ripio novčaniku

Ripiov digitalni novčanik otvara svijet mogućnosti potrošačima bez tradicionalnih bankarskih usluga. Slika: web stranica Ripio.com, 9. siječnja 2019.

Bienvenidos

Za Latinsku Ameriku kriptovalute i blockchain mogu sadržavati ključeve koji otključavaju svjetliju i prosperitetniju, stabilniju budućnost. Tvrtke, potrošači i financijske tvrtke s oduševljenjem prihvaćaju obje tehnologije. Jednom kada latinoamerički vladini regulatori također stave mat dobrodošlice, i kripto i blockchain pomoći će povući ovaj dio svijeta u 21. stoljeće.