Zakon o kriptovalutama nastavlja se razvijati u skladu s širenjem tržišta. Tijekom posljednje godine sektor kriptovaluta doživio je poplavu novih zakona. Vlade sada nastoje da se svađaju u Divlji zapad kripto atmosfera kroz niz novih propisa.

Regulacija kriptovaluta

Tijekom skupa kripto tržišta 2017. godine, mnoge su vlade odlučile da je vrijeme da se pozabave regulacijom Bitcoina. Bitcoin je dosegnuo najvišu razinu tijekom cijele godine, a kripto tržište doseglo je 800 milijardi dolara prometa. Kao što biste očekivali, ovaj priljev novog bitcoin kapitala privukao je pozornost vladinih dužnosnika, od kojih su neki Bitcoin vidjeli kao prijetnju trenutnom financijskom sustavu.

Unatoč svom strahu, mnoge su od tih vlada prihvatile tu tehnologiju, a danas postoji sve veći broj blokchain zemalja za koje kripto tvrtke i trgovci posluju. Nikada nije bilo bolje vrijeme za ulazak u blockchain sektor.

Regionalni zakoni o bitcoinima

Svijet zakona o kriptovalutama uglavnom je regionalni. Lokalnim samoupravama prepušteno je da odluče kako će se osjećati prema kriptoima, poput Bitcoina, Ethereuma i Litecoina. Ovaj pristup stvorio je scenarij u kojem su vaši Bitcoini zakonsko sredstvo plaćanja u nekim zemljama, poput Japana, ali zabranjeni u drugima, poput susjedne Kine. Evo pogleda na neke od važećih propisa i strategija koji se koriste.

Američki zakon o kriptovalutama

Sjedinjene Države su uglavnom prihvatile pristup kripto prostoru. U lipnju 2018., američki zastupnik Warren Davidson (R-OH) javno govorio o potrebi više regulacije u industriji. Objasnio je da bez “regulatorne sigurnosti” tržište ne može postići optimalan razvoj. Također, uzeo je trenutak da izrazi kako regulatorni okvir treba biti dovoljno fleksibilan da ne zaustavi rast u sektoru.

Američki zastupnik Warren Davidson putem C-SPAN-a

Američki zastupnik Warren Davidson putem C-SPAN-a

Unatoč rastućem broju pojedinaca s obje strane kripto prolaza, američki regulatori još uvijek procjenjuju svoje mogućnosti. Daljnju komplikaciju rasprave čini činjenica da se sve više država zagrijava za koncept kriptovaluta. Prošlog studenog Ohio je postao prvi država da prihvati plaćanja poreza u Bitcoinu. Upravo ovog mjeseca prošao je Wyoming zakonodavstvo da službeno prepozna kriptovalutu kao novac.

Sve veće prihvaćanje Bitcoina od strane lokalnih vlada, zajedno sa željom da budu lider u blockchain prostoru, američke zakonodavce stavlja u posebno osjetljiv položaj. Kako sada stoji, SEC je počeo probijati ICO-ove za koje kažu da su zapravo vrijednosni papiri. DIP je čak objavio i ICO vodič kako bi pomogli tvrtkama da utvrde jesu li domaćini ICO-a ili STO-a. Potonja opcija zahtijeva strogo poštivanje zakona o sigurnosti.

Trenutno zakonodavstvo EU

Širom Atlantika, EU i dalje bilježi mnoštvo novih kripto zakona. Slično kao i na ostatku svijeta, propisi EU-a su regionalni. Jedan od rijetkih zakona o kriptovalutama na razini cijele EU jest da niti jedna država članica ne može izdati vlastitu kriptovalutu. EU sada provodi širok spektar zakona o Bitcoinima.

U srpnju 2018. godine an Izvješće EU savjetovao je regulatorima da ne zabranjuju ili zanemaruju kripto sektor u razvoju. Do rujna iste godine, ministri financija EU-a počeli su raspravljati mogućnost zajedničkog pristupa prostoru. Trenutno je to malo vjerojatno, jer ne dijeli svaki član isti entuzijazam za digitalizirano gospodarstvo.

Švicarski zakoni o kriptovalutama

Švicarska se smatra vodećom u razvoju propisa o kriptovalutama. Prošle je godine švicarska Savezna porezna uprava (SFTA) objavila da će se kriptovalute tretirati kao imovina. FINMA je također objavila set smjernice za ICO-ove u veljači 2018. Ovo prokripto regulatorno okruženje potaknulo je rast u švicarskom blockchain sektoru. Taj se rast proširio i na švicarsku burzu (SIX) koja je nedavno najavio planira ugostiti STO u drugoj polovici 2019.

Propisi o Bitcoin Vladi: Zakoni protiv kriptovaluta

Nisu svi voljni bitcoina. Prošle godine, bivši glavni ekonomist Svjetske banke, Joseph Stiglitz, predvidio da će Bitcoin biti gušen intenzivnim propisima kako se tržište razvija. Nije usamljen u ovoj viziji, a neke su zemlje na dobrom putu da ostvare taj cilj.

Bitcoin zabrana

Kina je jedan od primjera ove vrste antikripto ponašanja koje utječe na tržište. Kineski su dužnosnici toliko učinkoviti u usporavanju kripto sektora da je njihova središnja banka nedavno javno hvalio se o ubijanju gotovo sve trgovine Bitcoinima u zemlji. Iako se kineska zabrana bitcoina čini pretjeranom, oni nisu sami u pokušajima da zgnječe novo kripto tržište putem anti-bitcoin zakona. Zapravo su mnoge zemlje u prošlosti zabranjivale Bitcoin.

Savršen primjer je Tajvan. Zemlja je zabranila Bitcoin još u studenom 2015. nakon što je milijarder bio održan za Bitcoin otkupninu. 2018. vlada je izmijenila zakon kako bi zabranila anonimne kripto aktivnosti. Drugi je primjer Columbia. Kolumbija je gotovo zabranila Bitcoin u siječnju 2017. Srećom, dužnosnici su pojasnili svoje stajalište u lipnju iste godine kada je to bilo javno najavio da je zakon zabranio kolumbijskim bankama upotrebu kriptopisa.

Bitcoin zakon

Možda nikada nećemo vidjeti dan u kojem postoji univerzalni globalni zakon o Bitcoinima. Trenutno imate mješavinu zemalja s različitim razinama razumijevanja blockchaina. Ironično, sigurnost i učinkovitost stečeni blockchain tehnologijom zasigurno će stvoriti scenarij u kojem one zemlje koje guše razvoj blockchaina ozbiljno pate u budućnosti.

Upravo je ova natjecateljska priroda ta koja drži kriptovalute u prvom planu uma regulatora. Tržište je sada aktivnije nego ikad prije, a svakim danom sve više zemalja nastoji biti sljedeći epicentar ove digitalne ekonomske revolucije. Kripto prostor je sada previše aktivan da bi ga se ignoriralo, a kako sve više regija postaje pro-kripto, ostale će morati slijediti njihov primjer kako bi ostale konkurentne.

FinTech revolucija

One zemlje koje su prve pokretačice kripto sektora mogu očekivati ​​da će ubrati ogromne financijske nagrade. Već sada zemlje poput Japana nastavljaju bilježiti poplavu novog blockchain investicijskog kapitala koji ulazi u njihovo gospodarstvo. Teško je zamisliti scenarij u kojem druge vlade ne žele isto.