Pod lupom industrije kriptovaluta: Tko je John McAfee

Opasno. Paranoičan. Ekscentrično. Bik na Bitcoin.

Ovo je nekoliko riječi koje se pojavljuju u brzoj potrazi za Johnom McAfeeom – hrabrim nizom pridjeva za računalnog programera i osnivača softverske tvrtke.

U svijetu ekscentričnog i ambicioznog postoji tanka granica između nekonvencionalnog i ludog. Život Johna McAfeea postao je život koji, čini se, ne samo da se vrti po toj liniji već i predstavlja lakmus test za poremećenog multimilijunaša.

Bacite duboko razumijevanje cyber sigurnosti i inherentno nepovjerenje u bilo koju centraliziranu instituciju, i dobili ste prilično utjecajnu figuru u svijetu kriptovaluta.

John McAfee

Izvor: Canadian Press / AP Photo

John McAfee, rođen 18. rujna 1945. u Ujedinjenom Kraljevstvu, doživio je mnoštvo različitih definirajućih iskustava. Učinio je sve, od posla za NASA-u i stvorio vjerojatno najpopularniji antivirusni skener do toga da je postao certificirani jogi i imao trčati s gangsterima u Belizeu.

john mcafee twitter

S Twittera Johna McAfeeja.

Da bismo se dalje nadovezali na tu točku, vrijedi pogledati kriterije (lijevo) McAfee atributi da je jedan od “najcool na svijetu”.

McAfeeov mentalitet izvan mreže i anomalni arhetip neizbježno su ga doveli do toga da je glasno usvojio decentralizirane valute kao što su Bitcoin i širok spektar drugih kripto valuta.

McAfee je također prilično kontroverzni politički aktivist i jedna od najistaknutijih ličnosti Libertarijanske stranke. Kad bi Libertarijanska stranka formirala Avengerovu jedinicu superheroja, John McAfee bio bi 72-godišnji Rated-R Tony Stark. Nedavno je 2016. pokušao primiti nominaciju Libertarijanske stranke za predsjednika Sjedinjenih Država, ali je izgubio od Garyja Johnsona.

Prvi dani: McAfee This i McAfee That

McAfeeovi rani profesionalni dani započeli su programerstvom za NASA-in Institut za svemirske studije u New Yorku 1968. – 1970. Zatim je od Univca odskočio kao dizajner softvera, zatim Xerox kao arhitekt operativnog sustava, Computer Science Corporation (1978) kao savjetnik za softver, a zatim u konzultantskoj tvrtki Booz Allen Hamilton (1980.-1982.). Dok je radio za Lockheed 1980-ih, McAfee je počeo razvijati softver za borbu protiv virusa nakon što je primio kopiju računalnog virusa Brain. 1989. napustio je Lockheed kako bi svoju punu pozornost usmjerio na McAfee.

McAfee je osnovao McAfee Associates 1987. godine i postigao je neki rani uspjeh stvaranjem prvog komercijalnog antivirusnog softvera, McAfee. 1994. godine McAfee je dao otkaz u tvrtki McAfee Associates (rebrandiran Intel Security nakon što ga je Intel kupio 2010. godine), međutim, antivirusni softver i dalje je imao njegovo ime do 2014. McAfee je izrazio zadovoljstvo što njegovo ime više nije povezano s antivirusnim softverom.

McAfee’s Life Post-McAfee

Dvije godine nakon IPO-a McAfee Associates, McAfee je prodao svoj preostali udio. Uobičajeno se smatra da je bogatstvo McAfeea doseglo vrhunac 2007. godine na oko 100 milijuna dolara prije nego što je naglo krenuo tijekom globalne financijske krize (New York Times izvijestio je da je njegovo osobno bogatstvo opalo na samo 4 milijuna dolara).

McAfee 1989. godine.

McAfee 1989. Photo- John Storey: Zbirka slika LIFE: Getty

Nakon što je napustio McAfee, John se okupio u svemu, od razmjene trenutnih poruka (PowWow putem Tribal Voicea) i softvera vatrozida (kao član upravnog odbora Zone Labs) do biotehnologije (antibiotici temeljeni na tehnologiji senzibilnosti kvoruma putem QuorumEx-a), a zatim povratak u područje osobne cyber-sigurnosti s Future Tense Central (sigurni uređaji računalne mreže kao što je D-Central) i Cognizant (aplikacija za pametni telefon koja prikazuje dozvolu instalirane aplikacije)

U svibnju 2016. McAfee je postao izvršni direktor i glavni izvršni predsjednik tehnološkog holdinga pod nazivom MGT Capital Investments.

Preselio je MGT u rudarstvo kripto valuta kako bi pomogao MGT-u da sazna više o blockchainu, koji je naveo kao važan za cyber sigurnost. U kolovozu 2017. McAfee je nakratko odstupio s mjesta izvršnog direktora i postao MGT-ov “glavni vizionar kibernetske sigurnosti” na nekoliko mjeseci prije nego što je potpuno otišao u prijateljskoj međusobnoj odluci da većinu svog vremena usredotoči na kriptovalute.

Ozloglašeni

McAfee već dugo služi kao anti-heroj svjetske kibernetske sigurnosti, ekonomskog i političkog krajolika.

John McAfee Video

Njegova tehnološka sposobnost kvazi etičkog hakera u kombinaciji s otuđenim multimilijunaškim porijeklom i skandaloznom reputacijom donijela mu je mjesto kao jednog od najzanimljivijih likova u tehnologiji i kripto valuti.

Nekoliko McAfeeevih broševa u središtu pozornosti uključuju:

  1. Javno se prijavivši za dešifriranje iPhonea strijelaca iz San Bernardina kao reklamni trik kojim se pokazuje jednostavnost pucanja iPhonea.
  2. Tvrdeći da su on i njegov tim u MGT pronašli način da iskoriste nedostatak operativnog sustava Android koji mu je omogućio čitanje šifriranih poruka WhatsApp.
  3. Policija je izvršila prepad na njegov kompleks u Belizeu, gdje su policajci pronašli 20.000 dolara u gotovini, arsenal oružja, uključujući sedam pušaka s pumpom i dvije 9 mm pištolji (svi registrirani i legalni).
  4. Snimajući sardonski parodijski poučni video naslov “Kako deinstalirati McAfee Antivirus”, na kojem se pojavio John McAfee bez majice i puške u futroli okružen oskudno odjevenim ženama dok je hrkao (navodno) rekvizit bijele supstance s natpisom “KOPALNE SOLI”..
  5. Postajući glavni osumnjičenik za ubojstvo svog susjeda u Belizeu.

McAfee u kriptovaluti

Javna percepcija Johna McAfeea o kriptovalutama u 2017. i 2018. oscilirala je između toga što je evanđelist blockchaina i svetac zaštitnik shitcoina.

Sastavna komponenta McAfeejeve sramote je njegov Twitter račun (isto se može reći i za određenog 71-godišnjeg zloglasnog muškarca na vlasti). Nakon pregršt blistavih odobrenja raznih kriptovaluta, počele su kružiti glasine da se McAfeejevo pokroviteljstvo može kupiti za kraljevu otkupninu 25 bitcoina i 15% vaših tokena.

Međutim, da postoji jedan novčić možete biti prilično sigurni u McAfeejevo pumpanje, to bi bio Bitcoin. U srpnju 2017. John McAfee izjavio je da će, ako Bitcoin ne postigne 500 000 američkih dolara za 3 godine, pojesti vlastiti kurac na nacionalnoj televiziji, što je posebno hrabar potez jer se Bitcoin tek smjestio blizu raspona od 2100 američkih dolara nakon trenutne “tehničke korekcije”.

ako ne, pojest ću svoj kurac na nacionalnoj televiziji.

– John McAfee (@officialmcafee) 17. srpnja 2017

Kasnije te godine u studenom, McAfee će udvostručiti svoju kocku i jesti cijenu od milijun dolara krajem 2020..

Kad sam predviđao Bitcoin na 500 000 USD do kraja 2020. godine, koristio se model koji je predvidio 5000 USD na kraju 2017. BTC je ubrzao mnogo brže od mojih pretpostavki o modelu. Sada predviđam Bircoin na milijun dolara do kraja 2020. I dalje ću jesti svoj kurac ako ne bude u redu. pic.twitter.com/WVx3E71nyD

– John McAfee (@officialmcafee) 29. studenog 2017

Znači li ova smjelost nužno da biste trebali religiozno slijediti McAfeeove blistave preporuke na Twitteru? Vjerojatno ne.

Međutim, bilo bi jednako nerazumno i nepravedno diskreditirati McAfeeja i njegovu ulogu u svijetu kriptovaluta u razvoju, industriji koja je preživjela da je u kolijevci guše političari, glavni mediji i milijarderi širom svijeta..

Završne misli

Mnogi tehničari koji su pošli od fortune, vjerojatno pomalo teže tome kontroverzna reputacija, ali sumnja se da će itko moći usporediti McAfeea u širini s iskustvima i dugovječnošću karaktera.

McAfeeov profesionalni put utrt je desetljećima iskustva, gdje je McAfee ili odigrao značajnu ulogu ili je bio u najmanju ruku blizu uporišta inovacija.

Iako je John McAfee osobnost koja je pomogla u oblikovanju post-internetskog svijeta, on također odražava i libertarsku ideologiju izvan mreže koja je toliko privukla u svijet decentraliziranih valuta poput Bitcoina.

U an intervju s Katu, novinske postaje u Portlandu, McAfee je rekao: „Najveća stvar za komunikaciju je svijet koji nije onakav kakav se čini. Uvijek se nešto dogodi točno ispod površine. Kad ljudi to pronađu, nitko ne želi vjerovati u to jer to ugrožava sigurnost i normalnost života ljudi. “

Spoznaja da svijet nije takav kakav se čini i da se nešto događa upravo ispod površine koncept je koji odjekuje kod mnogih pokretača i tresača u blockchain svijetu.

Bez obzira vidite li McAfeeja kao heroja, antijunaka ili negativca, to ćemo prepustiti vama. Međutim, u najmanju ruku postoji neka vrsta srodstva s čovjekom čija biografija do sada uključuje iste sastojke (u doduše puno većim dozama) koji su privukli tisuće kriptovaluta.

Napomena urednika: Žično i Gizmodo pružio je fenomenalan i intiman uvid u život Johna McAfeeja u povezanim dijelovima, dva čitanja toplo preporučujem ako se nakon čitanja ovog članka nađete nezasitno zainteresirani za ovaj lik. Gringo: Opasni život Johna McAfeeja je također solidan dokumentarac.