Što je Maker Dai?

Nudi Tether održivu zamjenu za stabilne valute, Maker je pametna platforma za ugovor koja kontrolira i prodaje Dai. Decentralizirana i bez povjerenja, platforma Maker stabilizira vrijednost Dai na jedan američki dolar koristeći mehanizme vanjskog tržišta i ekonomske poticaje.

Uklanjajući potrebu za povjerenjem u centraliziranu organizaciju i gnjavažu revizija trećih strana, Maker nudi prozirni stablecoin sustav koji se u potpunosti može provjeriti na Ethereum blockchainu.

Logotip proizvođača

Maker’s Dual Coin System

Platforma Maker ima dva novčića: Makercoin (MKR) i Dai (DAI).

Makercoin – Token s nestabilnom cijenom koji se koristi za upravljanje Maker platformom

Dai – Kovanica stabilna na cijeni koja je prikladna za plaćanja, štednju ili kolateral

Usporedba Daija s Tetherom

Sličnosti

 • Cijena – Oboje su vezani uz cijenu jednog američkog dolara
 • Vrsta sredstva – Obje su imovina osigurana kolateralom
 • Mineabilnost – Oba novčića se ne mogu minirati

Razlike

 • Sredstva osiguranja – Tether je podržan fiatnim američkim dolarima u revidiranim bankovnim rezervama, dok Dai ima prekomjerno osiguranim Ethereum pametnim ugovorima.
 • Stabilizacija cijena – Tetherova cijena u potpunosti je izvedena iz mogućnosti imatelja da zamijeni jedan Tether za jedan američki dolar. Daijeva cijena stabilizira se na jednom američkom dolaru pomoću vanjskih tržišnih čimbenika kao što su kolateralizirane dužničke pozicije (CDP), autonomni mehanizmi povratnih informacija i vanjski ekonomski poticaji.
 • Blockchain – Tether se izdaje na Bitcoin blockchainu putem protokola Omni Layer dok se Dai izdaje na blockchainu Ethereum.
 • Decentralizacija – Tether je u osnovi centraliziran jer ga Tether Limited može stvoriti ili uništiti samo. S druge strane, Dai je decentraliziraniji jer ga mogu stvoriti i uništiti samo pojedinačni korisnici.

Zašto su potrebni stablecoins

Zbog svoje neizmjerne volatilnosti, normalne kriptovalute nisu idealne za bilo koji oblik izravnog plaćanja ili upotrebe kao zalog. Da bi se spriječile velike fluktuacije vrijednosti, potrebni su stabilan novac za ublažavanje tržišnog rizika žive kripto-imovine.

Dai Stablecoin koristi

Maker pokriva četiri široka tržišta koja bi mogla profitirati od upotrebe Dai-a.

 1. Tržišta kockanja – Dugoročne oklade nelogično je raditi s nestabilnim kriptovalutama. Hlapljive kriptovalute izlažu kockara ne samo riziku oklade već i temeljnom riziku cijene imovine. Korištenje stabilne cijene kriptovaluta poput Dai omogućuje kockaru da izolira svoj rizik isključivo na svoju kockarsku okladu.
 2. Financijska tržišta – Cijene stabilne kolaterale poput Dai potrebne su za opcije i izvedene pametne ugovore u financijskom sektoru. Makerine kolateralizirane dužničke pozicije također nude decentraliziranu polugu trgovanja bez dozvole.
 3. Međunarodna trgovina – Trošak međunarodnih transakcija može biti značajan; Dai omogućuje da se nestabilnost deviza adekvatno ublaži, kao i da eliminira posrednike iz procesa transakcije.
 4. Transparentni računovodstveni sustavi – S potpuno provjerljivim transakcijama, Dai omogućuje vladama, korporacijama i organizacijama da povećaju svoju učinkovitost i smanje šanse za korupciju.

Početna stranica proizvođača

Osnovne funkcije MKR-a

MKR ima tri ključne uloge na platformi Maker:

1. Uslužni žeton

MKR možete koristiti samo za plaćanje naknada nastalih na CDP-ovima koji generiraju Dai u sustavu Maker. Kada platite naknadu, MKR se “spali” ili ukloni iz isporuke. Opskrba MKR-om smanjivat će se kako MKR izgara. Ako se poveća potražnja za Dai i CDP-ima, trebala bi se povećati i potražnja za MKR.

2. Žeton upravljanja

Vlasnici MKR koriste token da glasaju za upravljanje rizikom i logistiku sustava Maker. Postupak glasovanja proizvođača vrši se kontinuiranim glasanjem o odobrenju.

Kontinuirano glasanje o odobrenju – Svaki nositelj MKR-a može glasati za bilo koji broj prijedloga s MKR-om koji ima. Bilo koji nositelj MKR-a također može podnijeti novi prijedlog. Birači mogu povući ili dati glas za bilo koji prijedlog u bilo kojem trenutku. Prijedlog koji ima najviše glasova svih imatelja MKR-a postaje „glavni prijedlog“ i može se aktivirati radi provođenja promjena u parametrima rizika sustava.

3. Resurs za dokapitalizaciju

Ako dijelovi portfelja kolaterala postanu nedovoljno kolateralizirani, sustav Maker automatski stvara nove MKR tokene i prodaje ih na tržištu. To trenutno prikuplja novac za kapitaliziranje nedostatka vrijednosti u sustavu i vraća cijeli Maker sustav iz nesolventnosti. Loše upravljanje rezultirat će razrijeđivanjem vrijednosti svih MKR tokena. Ovo stvara kazneni sustav koji bi trebao uskladiti interese birača Makera s interesima cijelog Maker sistema.

Kako sustav Maker funkcionira

Da bi korisnik mogao komunicirati sa sustavom Maker, mora prvo stvoriti poziciju kolateraliziranog duga.

Kolateralizirane pozicije duga

Da bi stvorio Dai na Maker platformi, korisnik mora iskoristiti svoj Ethereum u jedinstvenim Makerovim pametnim ugovorima poznatim pod nazivom Collateralized Debt Positions (CDP). Iako CDP-ovi generiraju Dai za korisnika, oni također s vremenom prikupljaju kamate poznate kao “Naknada za stabilnost”.

Trenutno je Pooled Ether (PETH) jedina vrsta osiguranja prihvaćena na platformi Maker. Da bi Dai dobio od CDP-a, korisnik prvo mora pretvoriti svoj Eter u PETH.

Interakcija korisnika s CDP-om ima četiri osnovne faze:

 1. Izrada CDP-a. Korisnik prvo pošalje transakciju tvrtki Maker za stvaranje CDP-a. Tada korisnik mora poslati svoj PETH radi osiguranja CDP-a.
 2. Generiranje Dai. Tada korisnik šalje transakciju navodeći iznos Dai koji želi od CDP-a. Kako korisnik prima Dai, jednak iznos duga u obliku PETH zaključava se pametnim ugovorom. Korisnik ne može pristupiti ovom zaključanom osiguranju dok se ne isplati nepodmireni dug Dai.
 3. Izmirenje duga. Da bi vratio svoj kolateral, korisnik mora otplatiti svoj nepodmireni dug u CDP-u, kao i platiti “naknadu za stabilnost” koja u osnovi djeluje kao kamata na nepodmireni dug. Naknade za stabilnost moraju se platiti u MKR, dok se neizmireni dug može vratiti samo u Dai.
 4. Povlačenje kolaterala. Nakon što se isplate korisnikov dug i naknada za stabilnost, korisnik konačno može vratiti svoj kolateral natrag slanjem transakcije tvrtki Maker.

Parametri rizika CDP-a

Vlasnici MKR glasaju o četiri ključna parametra rizika za CDP-ove kako bi osigurali stabilnost sustava Maker:

 1. Dužni strop – maksimalni iznos duga koji može stvoriti jedna vrsta CDP-a
 2. Omjer likvidacije – Omjer kolaterala i duga pri kojem CDP postaje osjetljiv na likvidaciju
 3. Naknada za stabilnost – Dodatna naknada izračunata kao godišnji postotni prinos povrh stranog duga CDP-a
 4. Odnos kaznenih udaraca – Omjer za maksimalnu količinu Dai koja se može podići iz slučaja likvidacije

Mehanizmi stabilnosti cijena

Maker Stablecoin System koristi vanjske tržišne čimbenike i ekonomske poticaje da bi Dai privezao na vrijednost dolara.

Ciljana cijena

Daijeva ciljna cijena ima dvije osnovne funkcije na platformi Maker:

 1. Izračunajte omjer kolaterala i duga CDP-a
 2. Utvrdite vrijednost imovine kolaterala u slučaju globalne nagodbe

Mehanizam povratne informacije o ciljanoj stopi

U slučaju ozbiljne tržišne nestabilnosti, mehanizam za povratnu informaciju ciljane stope (TRFM) može se automatizirati. Kad je uključen, Dai Stablecoin sustav prilagođava ciljanu stopu kako bi stabilizirao Daijevu tržišnu cijenu bliže ciljanoj cijeni.

Uključivanjem TRFM-a prekida se fiksna veza Dai-a na američki dolar, ali mijenja se ciljna stopa kako bi se potaknuli sudionici na tržištu da zadrže cijenu Dai-a na ciljanoj cijeni.

Tržišna cijena pada ispod ciljane cijene

Ako je tržišna cijena Dai ispod ciljane cijene, TFRM će povećati ciljanu stopu.

Povećanje ciljane stope uzrokuje poskupljenje Dai generacije. Istodobno, povećana ciljna stopa uzrokuje povećanje kapitalne dobiti od držanja Dai. Povećana kapitalna dobit potaknut će Daijevu ukupnu potražnju.

Povećanje ciljne stope smanjit će ponudu Dai-a, istovremeno povećavajući potražnju za Dai-em. Osnovna ekonomija trebala bi dovesti do povećanja Daijeve tržišne cijene prema ciljanoj cijeni.

Tržišna cijena penje se iznad ciljane cijene

Ako je tržišna cijena Dai iznad ciljane cijene, TFRM će smanjiti ciljanu stopu.

Smanjenje ciljne stope dovodi do toga da generacija Dai postaje jeftinija. Istodobno, smanjena ciljna stopa smanjit će kapitalnu dobit povezanu s držanjem Dai-a. Smanjena kapitalna dobit smanjit će Daijevu ukupnu potražnju.

Smanjenje ciljne stope povećat će ponudu Dai-a, istovremeno smanjujući potražnju za Dai-em. Osnovna ekonomija trebala bi uzrokovati pad Daijeve tržišne cijene prema ciljanoj cijeni.

Parametar osjetljivosti

Parametar osjetljivosti sustava stablecoin određuje veličinu ciljane stope kao odgovor na bilo kakvu promjenu tržišne cijene Dai-a.

Kad god su parametar osjetljivosti i ciljna stopa jednaki nuli, Dai će biti vezan na trenutnu ciljanu cijenu.

Globalno poravnanje

Decentralizirana opcija posljednjeg izbora, globalno poravnanje jamči da nositelji Dai-a dobivaju ciljanu cijenu u slučaju teške nužde. Globalna nagodba polako isključuje cijeli sustav Maker i osigurava da svi korisnici dobiju neto vrijednost imovine na koju imaju pravo.

Da bi došlo do globalne nagodbe, glasači MKR-a moraju glasati o situaciji kako bi osigurali da je zaustavljanje sustava uistinu neophodno. Neki slučajevi koji bi mogli zaslužiti globalnu nagodbu uključuju dugotrajnu iracionalnost tržišta, narušavanje sigurnosti ili nadogradnju sustava.

Čimbenici rizika proizvođača platforme

Nijedan sustav nije savršen. Proizvođač iznosi svoje najveće čimbenike rizika u implementaciji svoje platforme. Također navodi svoje akcije za ublažavanje ovih čimbenika rizika.

 1. Zlonamjerni napadački napad – Ako raspoređeni pametni ugovori imaju bilo kakvu ranjivost, zlonamjerni koder može pokušati ukrasti kolateral s platforme Maker.
 2. Događaj Crni labud – Ako Ethereum doživi silovit, neočekivan pad, sustav Maker možda neće moći održavati kontrolu cijena imovine sustava.
 3. Natjecanje – Potpuno decentraliziran, sustav Dai Stabalecoin izuzetno je složen. Proizvođač se boji da bi se tržište moglo odlučiti za jednostavniju, centraliziranu digitalnu imovinu.
 4. Neracionalna tržišta – Neracionalne akcije na tržištu tijekom dovoljno velikog vremenskog razdoblja mogle bi uzrokovati da korisnici Makera izgube povjerenje u stabilnost i likvidnost sustava.
 5. Neuspjeh tvorničkog tima – Menadžerski tim tvrtke Maker u potpunosti prepoznaje negativne posljedice koje bi mogle nastati kao posljedica ljudske pogreške ili neuspjeha u pripremi za sve okolnosti.

Prikupljanje sredstava i trgovanje

Kako je Dai meko vezan za cijenu jednog američkog dolara, nije namijenjen trgovanju. Da biste generirali Dai, preuzmite Ethereum preglednik kao što je MetaMask i surfajte do Dai platforma.

MKR je u početku prodan na javnom forumu i imao je više privatnih ponuda prije nego što je prešao na Openledger. Trenutno se MKR i Dai prodaju putem decentralizirane burze Oasis (OasisDex).

Da biste se povezali s OasisDexom, otvorite preglednik Ethereum i idite na OasisDex.

MKR trenutno ima cirkulirajuću opskrbu od 618.228 od ukupne opskrbe od 1.000.000.

Kako pohraniti Makercoin i Dai

I Maker i Dai su standardni Ethereum žetoni koji se pridržavaju ERC-20 standarda. Stoga Maker i Dai moraju biti pohranjeni u novčaniku usklađenom s ERC-20, kao što je MyEtherWallet.

Nudeći bolju sigurnost od softverskih novčanika, hardverski novčanici kao što su Ledger Nano S i Trezor općenito su najsigurniji način za pohranu ERC-20 standardnih tokena.

Razvoj proizvoda

Prvi potpuno decentralizirani stabilcoin na Ethereumu, Dai je službeno pušten u rad 18. prosinca 2017.

U sljedećih šest do dvanaest mjeseci, Maker Platforme planiraju proširiti broj vrsta kolaterala koji se mogu koristiti za generiranje Dai-a. Trenutno se samo Pooled Ethereum može koristiti za stvaranje CDP-ova i stvaranje Dai-a.

Maperov razvojni plan prilično je agresivan i fokusiran je na široko prihvaćanje Dai s vremenom u više blockchain aplikacija.

Proizvođač cjevovoda

Izrađivački tim

Osnovan prije gotovo tri godine, MakerDao je brzo narastao iz majušnog tima na preko trideset i pet članova tima. MakerDao vodi Rune Christensen, njezin izvršni direktor i osnivač.

Rune Christensen

Zaključak

S obzirom na istinitost Tetherovih rezervi dolara, Maker’s Dai pruža održivu zamjenu za stabilne valute. Maker je stvorio potpuno pregledan i transparentan stabilcoin sustav koji je uistinu decentraliziran i bez povjerenja. Cijeli ekosustav blockchaina trebao bi imati koristi od pokretanja Dai-a.

Za dodatne informacije pogledajte MakerDao’s web stranica I je bijeli papir.