Što je QTUM?

QTUM (izgovara se “kvant”) tehnologija je blockchain-a sa sjedištem u Singapuru koja premošćuje pametne ugovore Ethereuma povrh stabilnog blockchaina Bitcoina, dok za provjeru koristi dokaz o udjelu. Čineći to, QTUM se nada povećati opseg i interoperabilnost aplikacija pametnih ugovora, posebno u poslovne i institucionalne svrhe. Uz to, QTUM implementirat će alate, predloške i druge plug-and-play opcije pametnih ugovora kako bi tvrtkama olakšao izgradnju i izvršavanje pametnih ugovora.

Ideja koja stoji iza QTUM-a čini pametne ugovore lakšim i sigurnijim, a istovremeno nudi interoperabilnost s vodećim kriptovalutama kao što su Bitcoin i Ethereum. Temelj QTUM-ovog koda je Bitcoinov blockchain, ali programeri QTUM-a apstrahirali su i dodali slojeve u Bitcoin blockchain koji omogućuju Ethereum virtualnom stroju za pametne ugovore da se izvodi na vrhu Bitcoina. Kao takav, QTUM ima koristi od novog razvoja u zajednicama Bitcoin i Ethereum, a pametni ugovori izgrađeni na Ethereumu mogu se lako prenijeti i na QTUM.

tehničke specifikacije

Nakon početne prodajne prodaje u ožujku, QTUM-ova glavna mreža krenula je sredinom rujna 2017. Od pisanja članka, QTUM je 16. najvrjednija kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji, prema CoinMarketCap, s ukupnom procjenom od 1,1 milijarde dolara. U ovom ćemo postu pogledati tehnologiju koja stoji iza QTUM-a, njegov tim i mogućnosti koje ima za demokratizaciju korporativnih pametnih ugovora.

Stvoreno za posao: Pojednostavljeni korporativni pametni ugovori

Iako svatko može koristiti QTUM, QTUM fondacija usredotočena je na poslovne aplikacije pametnih ugovora. Cilj im je olakšati prijelaz sa naslijeđenih sustava u starijim organizacijama na rješenja temeljena na blockchainu koja povećavaju automatizaciju i smanjuju troškove. To bi moglo imati oblik tvrtke koja stvara vlastite tokene za pogon neke svoje robe i usluga. Alternativno, blockchain decentralizacija može pomoći u samoizvršenju upravljanja lancem opskrbe. Distribuirana knjiga ima neposredne primjene u smanjenju rizika i cyber sigurnosti, a ugovori se mogu osigurati i samostalno izvršiti.

Ova rješenja izgledaju obećavajuće za tvrtke, ali u praksi mnoge od ovih opcija nisu izvedive s trenutnim stanjem blockchain tehnologije. Prema QTUM timu, Ethereum još uvijek ima nedostataka u stabilnosti koje tek treba riješiti, a njegovo oslanjanje na stanja na računu, a ne na nepotrošene izlaze transakcija, čini ga nekompatibilnim u scenarijima gdje je potrebna interoperabilnost Bitcoina ili određeni scenariji skaliranja (vidi dolje o UTXO provjeri).

Iako je Bitcoin najstabilniji i najsigurniji dostupan blockchain, mreža Bitcoin postavlja svoje izazove. Prvo, nije Turingov cjelovit, što znači da programiranje pametnih ugovora izravno na Bitcoinu nije moguće. Dodatno, prema Patricku Daiju, jedan od osnivača QTUM-a, programeri poduzeća mogu biti oprezni pri stvaranju privatnog klona Bitcoin blockchaina jer koristi dokaz o radu i zahtijeva rudare za konsenzus.

QTUM-ovo rješenje pruža najbolje iz oba svijeta. Omogućavajući jednostavnost programiranja koja se nalazi na mreži Ethereum da se kombinira sa stabilnošću i sigurnošću Bitcoin blockchaina. Uz to, programeri QTUM-a pružit će alate, nacrte i unaprijed izgrađene pametne ugovore koji će omogućiti brzu izgradnju novih decentraliziranih aplikacija (DApps) i drugih slučajeva korištenja temeljenih na blockchainu za tvrtke.

Virtualni stroj Ethereum & Bitcoin UTXO provjera

QTUM se naplaćuje kao most između stabilnosti Bitcoina i tehnologije Ethereuma. Točnije, to znači da QTUM povrh Bitcoin-ovog blockchaina pokreće verziju Ethereum Virtual Machine (EVM) – stvari koja omogućava pametne ugovore. Problem je temeljna nekompatibilnost između načina na koji Ethereum i Bitcoin pohranjuju podatke.

Knjiga Ethereum blockchain koristi stanja na računima, slično kao i banka na način na koji smo navikli razmišljati o tome. Međutim, knjiga Bitcoin koristi neutrošene izlaze transakcija (UTXO) kao markere vrijednosti. Stanja na računima su jednostavnija i jednostavnija za pisanje koda, što je zašto ih Ethereum koristi. Međutim, prema QTUM timu, s UTXO-ima je jednostavnije validirati transakcije, a možete istovremeno obrađivati ​​više transakcija bez obzira na redoslijed. To čini UTXO-ove sigurnijim i skalabilnijim.

Dakle, ako je Ethereum virtualni stroj izgrađen na sustavu koji koristi stanja računa, ozbiljan je tehnički izazov rasporediti EVM na Bitcoin blockchain. QTUM ovaj izazov rješava pomoću Sloj apstrakcije računa koji pretvara izlaze blockchaina u stanja računa i olakšava prijenos informacija između EVM-a i blockchaina temeljenog na UTXO-u. Ovaj sloj apstrakcije najveći je QTUM-ov tehnološki doprinos.

QTUM stog

Posljedica ovog spajanja Ethereuma i Bitcoina jest da će se ažuriranja razvijena za bilo koju platformu primijeniti i na QTUM. Na primjer, QTUM je već implementirao SegWit i druge projekte poboljšanja bitcoina. Zajednički kod također znači da se DAppi koji se izvode na Ethereumu mogu lako pokrenuti i na QTUM-u.

Feedovi podataka & proročanstva čine QTUM široko korisnim

Osim što kombinira najbolje od Bitcoina i Ethereuma, QTUM također podržava integraciju vanjskih feedova podataka i nešto što tim naziva “proročanstvima”. To su u osnovi svojevrsni API-ji koji omogućuju vanjskim uređajima da pružaju i prikupljaju informacije iz pametnih ugovora koji rade na QTUM platformi. Oracles su pouzdane strane na mreži koje mogu pružati podatke, vršiti izračune izvan mreže i pomagati u proračunima.

Prihvaćanje vanjskih podataka i obrada neophodno je za mnoge potencijalne primjene pametnih ugovora u poslovanju. To se posebno odnosi na aplikacije kojima bi bila potrebna velika procesorska snaga jer pametni ugovori koji se izvode na virtualnom stroju zahtijevaju da svaki čvor na mreži dovrši izračune. Trebamo pouzdane vanjske strane da osiguraju računarsko napajanje izvan mreže kako ne bi došlo do prekomjerne upotrebe virtualnih strojeva.

Dokaz uloga 3.0: Jedina platforma za pametne ugovore PoS-a

Još jedna ključna značajka QTUM-ovog rješenja za pametne ugovore je primjena dokaza o udjelu (PoS) umjesto dokaza o radu (PoW) kao što se trenutno koristi na Bitcoin i Ethereum blockchains. Implementacija čini QTUM jedinim blockchainom u kojem dokaz o udjelu ovlašćuje pametne ugovore.

Ne treba podcjenjivati ​​važnost dokaza o udjelu za pametne ugovore. Iako blockchain nudi mnoge nadogradnje učinkovitosti za poslovne korisnike, ta povećanja potkopavaju se kad uzmete u obzir neučinkovitost dokaza o rudarstvu. QTUM razvojni tim sastao se s dionicima u financijama, logistici i proizvodnji kako bi se istražile razlike između dokaza o udjelu i dokaza o radu u smislu praktične primjene. Učinkovitost i sigurnost bile su im glavna briga s dokazima o radu, a ulaganje je imalo više smisla iz institucionalne perspektive.

Blockchain na mobitelu: Pokrenite pametne ugovore koristeći lagane klijente

QTUM na mobitelu

Glavna prepreka široko rasprostranjenom usvajanju DAppsa zasnovanih na pametnim ugovorima jest njihova nemogućnost upravljanja laganim klijentom. A lagani klijent je čvor na blockchain mreži koji ne vodi cjelovitu povijest blockchaina. Umjesto toga, svaki put kad se prijavite, prati samo nekoliko najnovijih / relevantnih blokova u lancu za provjeru transakcija.

Tradicionalno, lagani klijenti nisu podržani u vezi s pametnim upravljanjem ugovorima. Stvaranje, postavljanje i izmjena pametnog ugovora zahtijevali su pokretanje punog čvora mreže. U slučajevima kada ste imali spore veze, malo prostora za pohranu ili koristili mobilni telefon, pametni ugovori nisu bili dostupni.

QTUM to mijenja i otvara vrata za pametno upravljanje ugovorima s vašeg mobilnog telefona ili novog računala u kratkom roku. To je moguće jer QTUM koristi UTXO tehnologiju koja omogućuje jednostavnu provjeru plaćanja (SPV). SPV omogućuje lakim klijentima provjeru transakcija bez potrebe za pokretanjem punog čvora. Možete izvršiti pametni ugovor sa svog mobitela u nekoliko dodira, donoseći ometajuću tehnologiju blockchaina u mobilne aplikacije.

Osnivački tim QTUM-a, investitori, & dovršena crowdsale

Tim QTUM-a temelji se na Aziji, a velik dio njihovih marketinških napora i dosega privukao je azijska tržišta, posebno kinesko. Više od jedne web stranice naziva QTUM, “kineski Ethereum”.

qtum timQTUM-ov tim je mlad, ali imaju snažan osjećaj za tehnologiju i izazove koji su pred njima. Anthony Di Iorio, rekao je jedan od osnivača Ethereuma i rani investitor u QTUM,

“Sve u svemu, vjerujem da su najbolji tim iz Kine i Azije. To ih je dovelo do toga da vide gdje su potrebna poboljšanja na pametnim ugovornim platformama, uče na greškama ethereuma, usredotoče se na regiju koju najbolje poznaju. “

Osim Di Iorija, QTUM je prikupio milijun dolara privatnog financiranja u ranoj fazi projekta od 11 anđeoskih ulagača koji su pomogli u stvaranju mreže testova i početnoj provedbi ideje. Nakon toga, u ožujku 2017., QTUM je dovršio crowdsale koji prikupio 15,6 milijuna dolara za nešto više od 5 dana.

QTUM-ovi anđeoski potpornici

QTUM je također zadržao savjetnici iz PwC-a za pomoć u poštivanju propisa i računovodstvu. Čini se da su spremni ozbiljno ući u poslovnu stranu pametnih ugovora, posebno u Aziji. QTUM svakako vrijedi pažljivo pratiti tijekom sljedećih mjeseci radi većeg rasta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me