Što je Raiden Network Token (RDN)?

Token mreže Raiden matična je valuta mreže Raiden, koja svoj protokol opisuje kao sredstvo za “brze, jeftine, skalabilne transfere tokena za Ethereum”. Protokol je namijenjen upotpuniti, dopuna Ethereum, ne natjecati se protiv njega, dopuštajući Ethereum kompatibilne tokene (ERC-20) biti iskorišten.

Općenito, Raiden tim opisuje glavni problem blockchaina u skalabilnosti. Ogromne naknade povezane s dugim vremenima potvrde čine ideju masovnog usvajanja Ethereuma (zajedno s drugim blockchainima poput Bitcoina) trenutno nerealnom. Tu dolazi mreža Raiden. Korištenje izvan lanca transakcijama kako bi riješio probleme skalabilnosti s kojima se suočava Ethereum, Raiden će isporučiti “gotovo trenutne, niske naknade”, bez obzira na broj transakcija koje se obrađuju u mreži.

Ključne značajke RDN-a

Raiden Network u osnovi je Ethereumovo rješenje problema skalabilnosti i Ethereumova je verzija Bitcoin Lightninga. Uz to, razumijevanje svrha Bitcoin munje olakšat će vam razumijevanje RDN-a.

Prema video zapisu objavljenom dana službeno web mjesto mreže Raiden, prije nego što se dogodi široko prihvaćanje blockchain plaćanja, mora biti u mogućnosti omogućiti otprilike 100 000 000 tps. Od sada je Ethereum blockchain sposoban rukovati oko 10-15 tps (transakcija u sekundi). U usporedbi s Visa kreditnom karticom koja može podnijeti 45 000 tps, trenutna Ethereum mreža vrlo je neučinkovita.

Ključne značajke koje obuhvaćaju Raiden mrežu kako bi se ubrzale transakcije s niskim naknadama su sljedeće:

 1. Potvrde ubrzanog prijenosa (<1 sekunda). Trenutni prijenosi na Ethereum blockchainu mogu potrajati nekoliko sekundi do minuta.
 2. Privatni prijenosi koji nisu vidljivi na globalnoj knjizi.
 3. Riješite probleme skalabilnosti kako bi Ethereum mogao stvoriti masovno usvajanje, omogućavajući Ethereumu da postane ravnopravna, globalna infrastruktura plaćanja elektroničkim gotovinom za koju je u početku bio dizajniran.
 4. Transakcije s niskim naknadama
 5. Mogućnost mikroplaćanja
 6. Radi u kombinaciji s bilo kojim ERC-20 tokenom. Žetoni na ovom popisu uključuju EOS (EOS), Tron (TRX), ikonu (ICX), Binance Coin (BNB) i još mnogo toga.

Kako funkcionira RDN?

Prema stranici zapošljavanja na anđeo.co, RDN će raditi prebacivanjem “s modela gdje sve transakcije pogađaju zajedničku knjigu na blockchainu na model u kojem korisnici mogu prenositi tokene privatnom razmjenom poruka bez uključivanja globalnog konsenzusnog protokola uz održavanje sigurnosti i jamstava kako se očekuje od blockchain sustava.”

Tehnologija Raiden Network može se izraziti kao sloj na vrhu blockchaina, što u konačnici stvara kooperativnu uniju između njega i osnovnog okvira Ethereuma. Uklanja potrebu za globalnim konsenzusom, što značajno smanjuje sposobnost mreža za skaliranje na poboljšanim razinama. Uklanjanje potrebe za globalnim konsenzusom “vrši se iskorištavanjem mreže kanala plaćanja koji omogućuju siguran prijenos vrijednosti izvan lanca, tj. Bez uključivanja blockchaina za svaki prijenos.”

Složen na najjednostavniji način, protokol ide otprilike ovako:

 1. Kanali plaćanja koji omogućuju sigurne transakcije izvan lanca. Uz kriptografski dokaz i pametne ugovore, transakcija se može izvršiti učinkovito i sigurno jer je uvijek podržava “predujam” na mreži.
 2. Dvosmjerni kanali plaćanja, omogućujući naprijed-natrag token transakcije.
 3. Multihop, hash-zaključano prenosi, omogućujući tokenima da prolaze kroz brojne čvorove umjesto kroz jedan čvor, a pritom su zaštićeni “ključem”. Bez tajnog ključa koji je pružio izvorni pošiljatelj, na tokene se ne može polagati pravo na lancu.

O RDN-u

Projekt Raiden Network razvija njemačka Brainbot Technologies AG, softverska tvrtka posvećena razvoju blockchain protokola. Osnovan 2000. godine od strane Heiko Hees, trenutno ima između 11 do 50 zaposlenika u uredima u Berlinu, Mainzu i Kopenhagenu. Također osnivač PediaPressa, Hees je glavni programer Ethereuma od ožujka 2014. Budući da je glavni programer Ethereuma, očito je kako osnivač vidi nedostatke trenutnog trenutnog protokola s načinima kako ga poboljšati.

Zanimljivo je da web stranica ne uključuje RDN kao jedan od njihovih glavnih blockchain razvoja, što bi se moglo pripisati poteškoćama isticanja širokog spektra projekata koje trenutno poduzimaju na jednoj stranici. Međutim, niti na jednom nema ažuriranja o statusu projekta Raiden Network Cvrkut ni Srednji od 1. prosinca 2017. Iako različiti izvori sugeriraju da se projekt odgađa, čini se da je projekt u tijeku s daljnjim uvidom u njihove trenutne otvorene pozicije (koje se mogu prijaviti za ovdje) i nedavna ažuriranja njihovih Github.

RDN opskrba novčićima

Ukupna opskrba RDN-om iznosi 100.000.000, a cirkulirajuća opskrba iznosi gotovo 50% od 50.148.936. S tržišnom kapitalizacijom od gotovo 341 milijun dolara, trenutno je na 102. mjestu među svim kovanicama.

1. prosinca, tim je objavio putem Cvrkut “Premještamo neke RDN u opskrbu tekućinom da bi a) nadoknadili savjetnike b) imali neke tokene u praktičnijem novčaniku.” Prema službenoj web stranici Raidena, kovanice su dodijeljene na sljedeći način:

 • 50% Javna dražba
 • 34% zadržalo udruženje brainbot laboratorija (voditelj projekta Raiden)
 • 16% Fond za vanjski razvoj

Stoga se napominje da se velika količina RDN kovanica koristi za financiranje razvoja projekta.

Povijest trgovanja RDN-om

U usporedbi s drugim kriptovalutama, novčić je imao pomalo stabilan porast u posljednjih nekoliko godina, što bi moglo odražavati osjećaje zajednica investitora da je ovo dugoročno zadržavanje, a ne brzo stvaranje novca.

raiden chart žeton coinmarketcap

Gdje možete kupiti RDN?

RDN možete kupiti na web mjenjačnicama kao što su Huobi, Binance, i Vrata.io. Jedan od najjednostavnijih načina trgovanja tim kovanicama je inicijalno stvaranje računa Coinbase ili Bitstamp. Jednom potvrđeni, Ethereum možete kupiti bankovnim prijenosom ili kreditnom karticom, a zatim deponirati tokene na alternativnu burzu, poput Binance. Čim primite tokene, slijedite korake na odgovarajućoj razmjeni koja se koristi i trgujte.

Od sada je pomalo teško registrirati se na mnogim burzama zbog silnog interesa za kriptovalutom. To otežava razmjenama da prate korak s potražnjom i često odbijaju nove korisnike zbog nemogućnosti pružanja odgovarajućih usluga bez ažuriranja njihove infrastrukture. Ako pokušavate ulagati u kriptovalutu, imajte na umu da pažljivo istražite web lokacije koje neće ukrasti vaše osobne podatke. Ako pogledate naš sveobuhvatan vodič “Kako kupiti Bitcoin i druge popularne kriptovalute”, pronaći ćete niz web lokacija za razmjenu koje će vam pomoći da započnete s RDN potragom.

Gdje možete pohraniti RDN?

S obzirom na to da je RDN ERC-20 token, možete ga pohraniti na hardverske novčanike koji podržavaju Ethereum blockchain poput Trezora ili Ledger Nano S. Možete ga pohraniti i na MyEtherWallet (MEW). Da biste provjerili više novčanika, pogledajte naš vodič Najbolji Ethereum novčanici.

Zaključak

Od svog osnutka 2015. godine, Raiden Network definira se kao „dugo očekivani blockchain temeljni infrastrukturni projekt, s ciljem povećanja kapaciteta platforme Ethereum kako bi podržao značajno usvajanje“. Zanimljivo je primijetiti nedostatak ažuriranja koja bi potencijalno mogla namamiti ulagače, međutim, projekt se sam po sebi čini kao dugoročno zadržavanje, a ne kao samo još jedna shema pumpe i odlagališta.

Slučajevi upotrebe projekta i pozadina izvršnog direktora zanimljivi su aspekti projekta koji zaslužuju njegovu vjerodostojnost. Ako sve uspije, RDN bismo mogli vidjeti kao jednu od glavnih digitalnih valuta za maloprodaju i P2P plaćanja..

Bez dodatnih informacija o projektu i zbog opće prirode industrije kriptovaluta, projekt je i dalje vrlo špekulativan. Imajte na umu, ovo je samo informativni članak koji se ne smije smatrati financijskim savjetom.