Dva za cijenu jednog

Jednostavno rečeno, spojeno rudarstvo (poznato i kao pomoćno dokazivanje rada) je postupak istodobnog rudarstva dviju različitih kriptovaluta. Neki projekti odlučili su se rano implementirati ovaj rudarski postupak u pokušaju povećanja sigurnosti kako mreža raste. Kao što su pokazali nedavni napadi od 51%, imati značajnu snagu raspršivanja na blockchainovom sustavu nije šala.

Spojeno rudarenje možda je samo rješenje za zaštitu mladih mreža od tih napada prije nego što sami steknu dovoljno snage za raspršivanje. U ovom ćete članku saznati kako točno funkcionira spojeno rudarstvo, njegove prednosti / nedostaci i koji su ga projekti prihvatili u svoj kod.

Kako funkcionira Merged Mining?

Prvo i najvažnije, kriptovalute koje sudjeluju u spojenom rudarstvu moraju dijeliti isti algoritam raspršivanja. Popularni algoritmi uključuju SHA-256 (Bitcoin), Scrypt (Litecoin) i Equihash (Zcash). Ova veza omogućava rudarima da grade blokove na oba lanca koristeći isti proračun raspršivanja kako bi ih osigurali.

Uz to, svaki spojeni rudarski scenarij ima roditeljski lanac i an pomoćni lanac. Nadređeni lanac sadrži stvarno rudarenje i ne treba znati o pomoćnom lancu ili rudarstvu pomoćnog lanca. Pomoćni lanac je blockchain koji se “povlači” s matičnog lanca. Za razliku od roditeljskog lanca, ovaj lanac treba dodatni razvojni rad kako bi mogao registrirati da je iskopavanje iz nadređenog lanca valjano.

Postupak

Prođimo kroz općeniti primjer spojenog rudarskog postupka za dva blockchaina kao da ste rudar. Dva lanca koja rudarite su ParentChain i AuxiliaryChain.

Prije rudarenja sastavite skup transakcija za svaki lanac. Skup AuxiliaryChain uključuje povezane transakcije na lancu. ParentChain set, međutim, sadrži standardne transakcije na lancu plus transakcija koja sadrži hash bloka AuxiliaryChain koji ste upravo stvorili. A sad, na rudarstvo.

Kao što je gore spomenuto, ParentChain i AuxiliaryChain koriste istu funkciju raspršivanja. A programeri AuxiliaryChain izgradili su mrežu kako bi omogućili objedinjeno rudarstvo. Ove dvije komponente omogućuju vam istodobno rješavanje funkcija raspršivanja na oba lanca bez naprezanja veće računalne snage.

Prilikom iskopavanja oba lanca mogu se pojaviti dva glavna scenarija:

  1. Hash rješavate na razini poteškoće ParentChaina.
  2. Hash rješavate na razini težine AuxiliaryChain.

U idealnom slučaju, a radi jednostavnosti ovog primjera, razina težine ParentChaina uvijek će biti viša od razine težine AuxiliaryChain.

Scenarij 1: Završite s izradom bloka ParentChain i pošaljete ga mreži ParentChain. Budući da ste riješili hash ParentChain u poteškoći koja je veća od AuxiliaryChain, također ste minirali blok AuxiliaryChain, dobivajući obje nagrade.

Scenarij 2: Završite s izradom bloka AuxiliaryChain, umetanjem zaglavlja i hasha bloka ParentChain bloka. AuxiliaryChain prihvaća ovaj blok jer uključuje dokaz da ste posao završili nakon zaglavlja i transakcija bloka AuxiliaryChain. Dokaz je heš i zaglavlje ParentChain-a. Dobivate nagradu za rudar AuxiliaryChain.

Spojeni postupak rudarstva

Postupak objedinjene rudarske nagrade (uz dopuštenje: SBA istraživanje)

Za i protiv

Spojeno rudarstvo ima neke određene prednosti. U to nema sumnje. Ali postoji razlog (ili nekoliko njih) da ga više timova ne implementira u svoje projekte. Pogledajmo prvo pozitivne.

Pros

Spojeno rudarstvo ne zahtijeva dodatnu računarsku snagu. Budući da rudari istodobno rješavaju obje funkcije raspršivanja, njihova računalna snaga ostaje ista. Oni samo dostavljaju svoj dokaz o radu dvojici različitih primatelja.

Pomoćni lanci dobivaju povećanu snagu raspršivanja. Manji blockchain projekti mogu koristiti spojeno rudarstvo kako bi iskoristili snagu raspršivanja većeg roditeljskog lanca. U idealnom slučaju, rudari ne bi imali problema s prelaskom na spojeno rudarstvo jer za istu količinu posla dobivaju povećane nagrade. Stoga bi ova vrsta rudarstva mogla biti pouzdan način da se blok lanci u nastajanju zaštite od 51% napada dok se skaliraju.

Na roditeljski lanac to ne utječe. Nadređeni lanac ne treba dodatni rad da bi sudjelovao u spojenom rudarstvu. A jedini dodaci njegovom blockchainu su pomoćna lančana raspršivanja koja se dodaju u njegovo stablo transakcija.

Protivnici

Spojeno rudarstvo složeno je za postavljanje. Iako spojeno rudarstvo ima svoje prednosti, mnogi timovi ne vjeruju da je dodatna mrežna sigurnost vrijedna vremena koje je potrebno za njezinu primjenu.

Zahtijeva dodatni rad za rudare. Da biste sudjelovali u spojenom rudarstvu, morate pokrenuti dodatne demone novčića, kao i administrirati novim blockchainsima. Ovaj dodatni posao može biti posebno dugotrajan za operatere bazena koji imaju puno više pokretnih dijelova nego samo jedan rudar.

Projekti korištenjem spojenog rudarstva

Iznenađujuće je da nema puno projekata koji su implementirali spojeno rudarstvo. Evo nekoliko najznačajnijih:

Namecoin

Namecoin je prva kriptovaluta koja se račvala za Bitcoin, kao i prva koja je spojila rudarstvo. Budući da oboje koriste SHA-256 hash, programeri su odlučili zaskočiti na Bitcoin kao roditeljski lanac. Projekt je od tada postao relativno neaktivan.

Dogecoin

Zajednica Dogecoin podijeljena je kad su programeri napokon odlučili započeti spajanje rudarstva s Litecoinom. Još uvijek možete provjeriti AMA Reddit nit gdje Charlie Lee odgovara na pitanja zajednice i daje argumente za spojeno rudarsko partnerstvo.

Elastos

Mlađi blockchain projekt, Elastos, također je spojio rudarstvo s Bitcoinom. Mreža Elastos uključuje bočne lance za koje tim tvrdi da će imati koristi od distribuiranog povjerenja koje pruža rudarska strategija.

Budućnost spojenog rudarstva

Nije savršeno, ali spojeno rudarenje moglo bi biti dobar način za manje blockchaine da steknu određenu reputaciju i zaštite se od preusmjeravanja. Potencijal nagore postoji, ali zasad je dodatni rad isključio većinu razvojnih timova.

Sa sve većim brojem napadača koji napadaju blockchain-ove s niskim mrežnim hash-om, mogli bismo početi vidjeti promjenu osjećaja zajednice u korist ovog jedinstvenog mehanizma konsenzusa. Teško je reći, ali prelazak na spojeno rudarenje možda je bio ključni čimbenik u tome što je Dogecoin izrastao u otpornu, meme ispunjenu kriptovalutu koju danas poznajemo i volimo.