Što je Storj?

Storj je otvoreno, decentralizirano rješenje za pohranu datoteka. Koristi šifriranje, oštrenje datoteka i hash tablicu temeljenu na blockchainu za pohranu datoteka u peer-to-peer mreži. Cilj je pohranu datoteka u oblaku učiniti bržom, jeftinijom i privatnijom.

Tradicionalna rješenja za pohranu u oblaku, poput Dropboxa ili Google diska, imaju ograničenja. Iako se datoteke sigurnosno kopiraju suvišno, širina pojasa iz podatkovnog centra ili neočekivani prekidi mogu ograničiti pristup vašim datotekama. Tu je i pitanje privatnosti. Te tvrtke imaju kontrolu nad vašim datotekama, uključujući mogućnost pristupa.

Projekt Storj koristi blockchain i peer-to-peer mreže za rješavanje ovih problema. Distribuira datoteke tako da je suvišnost dobro uspostavljena. Također jamči da ste jedini koji može pristupiti vašim datotekama.

Na početku ovog članka važno je razlikovati između otvorenog koda Storj i Storj Labs, profitne tvrtke. Svatko može stvoriti vlastiti primjerak softvera otvorenog koda koji pokreće Storj. Storj Labs, međutim, to je već učinio i imaju mrežu od tisuću korisnika. Storj Labs naplaćuje korištenje te mreže.

U ovom ćemo članku zaroniti dublje u to kako Storj funkcionira i uspjeh koji je do sada vidio. Na kraju, na vama je da utvrdite opravdava li Storj hype koji je stekao. Tko zna? Možda biste ga željeli početi upotrebljavati za spremanje datoteka.

Sjetite se bujica?

Najbolje mjesto za razumijevanje Storja su vjerojatno bujice. Početkom 2000-ih bujice su postale zloglasne kao način za preuzimanje filmova, glazbe i TV emisija – obično ilegalno – besplatno.

Bujice koriste peer-to-peer mrežu. Djeluje ovako:

  1. Mnogi korisnici čuvaju kopije iste datoteke.
  2. Kad netko želi kopiju te datoteke, šalje zahtjev peer-to-peer mreži.
  3. Korisnici koji imaju datoteku, poznatu kao sjeme, šalju fragmente datoteke podnositelju zahtjeva.
  4. Podnositelj zahtjeva prima mnogo fragmenata iz mnogo različitih sjemena, a softver za bujicu ponovno kompilira te fragmente u izvornu datoteku.

Prednost korištenja bujice je što paralelno možete preuzimati fragmente datoteke iz više izvora. To znači da bi prijenos datoteka mogao biti brži od preuzimanja cijele stvari odjednom iz jednog izvora.

Pored toga, za potrebe piratske glazbe i videozapisa, bujice su decentralizirane. Niti jedna tvrtka ne kontrolira bujicu. Dakle, teško je isključiti bujicu, jer biste morali isključiti svako pojedinačno sjeme.

Storj radi na sličan način, osim ne samo za piratsku glazbu i videozapise. Pogledajmo kako.

pregled storj

Oštrenje datoteke

Prvi način na koji je Storj sličan bujicama je oštrenje datoteka. To znači da kada želite pohraniti datoteku na Storj, prvo je podijelite na mnogo manjih dijelova.

Prednost oštrenja datoteka je dvostruka. Prvo, možete paralelno slati i opozivati ​​krhotine datoteke, čineći prijenos datoteka bržim. Drugo, niti jedan entitet ne sadrži cijelu vašu datoteku. Vi ste jedina osoba koja zna gdje se nalaze sve krhotine.

Mjesto krhotina ključna je razlika između Storja i bujica. Bujice javno objavljuju mjesto krhotina. Žele da bilo tko što lakše preuzme datoteke. Storj, kao dobavljač pohrane u oblaku, očito daje prednost privatnosti korisnika. Učitavač bi trebao biti jedina osoba koja zna gdje su nestale sve krhotine njihove datoteke.

Tu dolaze blockchain i kriptografija. Storj implementira ono što je poznato kao distribuirana hash tablica kako bi korisnici mogli pronaći sve krhotine izvorne datoteke. Ova hash tablica zahtijeva privatni ključ za otkrivanje krhotina. Bez privatnog ključa bilo bi gotovo nemoguće pravilno pogoditi mjesta izoštrene datoteke.

Storj koristi distribuiranu hash tablicu tzv Kademlia. To je jedan od temeljnih dijelova Storjeve arhitekture.

Paritetne krhotine & Kodiranje brisanja

Pojedinačne krhotine datoteka šalju se na uobičajena računala širom Storjeve mreže. Ali što ako se jedno od tih računala isključi ili prestane pokretati Storj? Jesu li krhotine pohranjene na tom računalu izgubljene?

Storj očito mora implementirati neku vrstu suvišnosti u svoj sustav. To čine s paritetnim krhotinama. Kada prenosite datoteku, možete odabrati razinu suvišnosti koja vam je potrebna, ali Storj će vam također pomoći da to sami postavite. Uz dovoljno pariteta, možete uvelike smanjiti šanse za gubitak dijela podataka iz datoteke.

Međutim, tijekom duljeg razdoblja povećava se vjerojatnost gubitka krhotine. Storj provodi redovite revizije i druge metode provjere kako bi se osiguralo da se to ne dogodi. Ipak, najbolja je praksa povremeno se prisjećati i ponovno izrađivati ​​datoteke prije ponovnog učitavanja u Storj.

Naravno, suprotno je također pitanje. Previše suvišnih elemenata kvari mrežu. Storj ima uspostavljena pravila za kodiranje brisanja kako bi smanjio suvišnost krhotina koje su se prečesto duplicirale. Ista pravila pomažu Storju da identificira jedinstvene podatke koji također trebaju veću redundanciju.

Šifriranje od kraja do kraja

Tu privatnost podataka prelazi na sljedeću razinu. Sharding već dodaje jedan sloj privatnosti jer niti jedan domaćin podataka (poznat kao farmeri) ne može pročitati cijelu datoteku. Ali čak je i mogućnost čitanja krhotine datoteke problematična. Još uvijek može sadržavati osjetljive podatke.

Da bi se tome suprotstavio, Storj pomaže prenositeljima (poznatim kao stanari) da komprimiraju i šifriraju svoje datoteke prije oštrenja. Šifrirana datoteka ima samo jedan ključ, a stanar taj ključ čuva lokalno na svom računalu (ili na Mostu, kao što ćemo vidjeti za trenutak).

Kao jedini vlasnik ključa za šifriranje, stanar je jedina osoba koja je mogla pročitati datoteku. Kad poljoprivrednik dobije krhotinu, ona je već šifrirana kao dio veće datoteke. Podaci koje farmer hostira su beskorisni bez svih ostalih krhotina i ključa za šifriranje.

Da biste hakirali Storj i stekli pristup datoteci, morali biste pronaći sve krhotine u datoteci. To je gotovo nemoguće bez privatnog ključa hash tablice Kademlia. Tada biste morali uvjeriti poljoprivrednike koji ugošćuju te krhotine da vam pošalju krhotine bez odgovarajućeg potpisa. Napokon, trebali biste pogoditi (vrlo nevjerojatno) ili ukrasti ključ za šifriranje stanaru.

Nadamo se da možete vidjeti da je decentralizirana pohrana datoteka puno sigurnija od tradicionalnih centraliziranih opcija.

Provjera datoteke

I dalje ostaje pitanje, kako mogu znati da su moje datoteke stvarno tamo? Zar farmer ne bi mogao samo izbrisati krhotine koje posjeduju ili isključiti računalo?

Da bi odgovorio na tu zabrinutost, Storj svaki sat dovršava reviziju provjere datoteka. Da bi dobili plaću, poljoprivrednici moraju dokazati da imaju krhotine koje su im poslane. Storj šalje zahtjev farmerima, a ako je farmer promijenio ili izbrisao šifriranu krhotinu, neće moći odgovoriti na zahtjev.

revizija storj

Ako poljoprivrednik trenutno drži dosje, tada može točno odgovoriti na zahtjev. Farmer dobiva mikroplaćanje za pohranu i održavanje datoteke. Dakle, poljoprivrednici se potiču na pohranu datoteka i ostaju aktivni na mreži.

U sljedećim izdanjima Storj razmatra primjenu sustava reputacije za poljoprivredne čvorove. Pomoći će vam u određivanju prioriteta koji čvorovi rade pošteno i s velikom širinom pojasa.

Most

Storjeva najnovija inicijativa je Bridge server. Prije Mosta, stanari su pohranili svoje privatne ključeve za šifriranje na svoja lokalna računala. Ovo je bilo u redu ako ste željeli pristupiti datotekama s istog računala. Ali što ako želite zamijeniti uređaje?

Bridge je poslužitelj koji za vas pohranjuje ključeve za šifriranje bez centraliziranog pristupa tim ključevima. Pohranjuje vaše ključeve na siguran način tako da datotekama možete pristupiti s više uređaja.

S Bridgeom je sljedeći korak dijeljenje datoteka i odobravanje pristupa. Budući da datoteka već živi u oblaku, rješavanje decentraliziranog dijeljenja datoteka samo je pitanje provjere identiteta i davanja dopuštenja. Storj se nada da će uskoro implementirati dijeljenje datoteka.

Kapacitet & Trošak

rast usvajanja storj

Storj ima preko 20 000 stanara i 18 000 poljoprivrednika. Mreža Storj na raspolaganju ima preko 8 Petabajta prostora za pohranu, odnosno otprilike 450 GB po poljoprivredniku.

Storj se nedavno preselio u Ethereum, gdje je sada domaćin njegove aplikacije i hash tablice.

cijena storj

Korištenje Storja pristupačno je i temelji se na plati za model koji koristite. Uz to, troškove vlastite pohrane možete nadoknaditi tako što ćete sami osigurati prostor na tvrdom disku. Cilj je biti brži i jeftiniji od Dropboxa ili Google diska.

Znak

Token Storj (STORJ) sredstvo je plaćanja na mreži. Naknade koje stanari plaćaju idu poljoprivrednicima koji mreži dostavljaju prostor za skladištenje i propusnost

Iako Storj Labsova implementacija Storja koristi token isključivo, otvoreni izvor Storj agnostik je plaćanja. Pretpostavlja se STORJ, ali mogu se primijeniti BTC, ETH ili drugi novčići.

  • Opskrba tokena: 500 milijuna
  • Distribuirano u ICO-u: Do 25% (lipanj 2017.)
  • Stopa emisije: Nije stvoren novi novčić.
  • Blockchain: Ethereum
  • Konsenzus: dokaz o radu

Tim

Shawn Wilkenson osnivač je Storja i izvršni direktor tvrtke Storj Labs. Prvi put se uključio u rudarenje i razvoj bitcoina 2012. godine. Pokrenuo je Storj s otvorenim kodom 2014. godine.

storj vodstvo

Tim u Storj Labs uključuje etablirane rukovoditelje startupa. Službeni tim broji oko 40 zaposlenika, a šira zajednica podržava inicijative otvorenog koda.

Zaključak

vitalik storj

Decentralizirana pohrana uvjerljiv je slučaj peer-to-peer mreža i tehnologije raspodijeljene knjige. Storj nije sam. Natječaj uključuje Sia, Maidsafe i Filecoin. Dobra vijest za obožavatelje Storja je da se Storj čini blizu prednjeg dijela paketa u smislu usvajanja, upotrebljivosti i osnovne tehnologije.