Morate shvatiti što je blockchain transakcija prije nego što sa povjerenjem možete uložiti svoj novac na kripto tržište. Te su transakcije okosnica kriptovaluta. Danas blockchain transakcije funkcioniraju na više različitih načina.

Blok lanac je mreža računala koja pohranjuje transakcijske podatke u replici na svakom računalu (čvoru) u sustavu. Ti se podaci nazivaju raspodijeljenom knjigom. Podaci se u lanac unose u intervalima poznatim kao blokovi. Svaki blok je vremenski označen i njegov redoslijed i transakcije provjereni. Ova metoda spremanja podataka u duplikatu stvara lanac transakcija ili drugim riječima, blockchain.

Blockchain transakcije donose velike prednosti u pogledu brzine transakcije i naknada za prijenos. Uobičajeni bankovni prijenos može potrajati tjedan dana. Kašnjenja su rezultat brojnih nezavisnih operativnih sustava provjere. Tipična međunarodna transakcija uključuje preko 36 različitih organizacija trećih strana.

Bolja alternativa

Za usporedbu, ulagači kriptovaluta mogu poslati goleme količine novca u bescjenje. Na primjer, poslao je Binance 600 milijuna dolara iz njihovog novčanika za razmjenu u hladnjaču (izvanmrežni novčanik) za 7 dolara u studenom 2018. Dovršavanje transakcije trajalo je manje od deset minuta.

Pokušaj iste transakcije kroz trenutni financijski sustav trajao bi tjednima i koštao bi preko 100 puta više. Prednosti su neporecive. Kriptovalute poput Ripple (XRP) namjeravaju premostiti jaz između dva tržišta pružajući bankama sustav blockchain prijenosa novca koji se uklapa u njihove regulatorne zahtjeve.

Mreškanje putem Trustnodesa

Mreškanje putem Trustnodesa

Nepovratno

Kad se blockchain transakcija dovrši, to je to. Nema povrata, otkaza ili povrata. Ne možete kasnije promijeniti podatke ili čak izbrisati zapis transakcije. Upravo te osobine daju blockchain transakcijama veliku prednost na tržištu. Nepromjenjiva priroda tehnologije čini je idealnom za više poslovnih sektora, uključujući upravljanje lancem opskrbe, financijske usluge i vladine programe transparentnosti.

Kako se odobravaju blockchain transakcije?

Odobrenje blockchain transakcije dolazi iz postupka poznatog kao konsenzus. Konsenzus je dogovor između svih čvorova na blockchainu o tome koji je valjani lanac. Blok se dodaje lancu kad se 51 posto čvorova dogovori o valjanosti transakcije. Čvorovi uspoređuju lance za provjeru valjanosti transakcija. Najduži lanac je valjani lanac.

Ova metoda provjere dobro funkcionira, ali može biti oštećena ako više od polovice čvorova vašeg blockchaina kontrolira jedna strana. Anonimni tvorac Bitcoina, Satoshi Nakamoto, više puta je upozorio na ove opasnosti u sada već poznatom Bitcoin bijelom listu.

Dokaz o radu

Bitcoin transakcije pridružuju se blockchainu koristeći oblik konsenzusa poznat kao dokaz rada. Proces zahtijeva da se blockchain čvorovi međusobno natječu kako bi odgovorili na matematičku jednadžbu odgovorom koji započinje s četiri nule. Različiti blockchains mogu koristiti različite algoritme. Bitcoin koristi algoritam SHA-256.

Čvor koji prvi odgovori na pitanje dobiva da doda sljedeći blok u blockchain zauzvrat za nagradu od 12,5 Bitcoina. Taj se postupak naziva rudarenje, a baš kao i rudarstvo zlata, s tom su aktivnošću povezani određeni troškovi.

Izvorno, kad je Bitcoin koštao lipe, rudari su dobili 50 BTC kao nagradu za dodavanje bloka. Još je luđe to što su rudari te zadatke mogli izvršavati izravno sa svog kućnog računala bez potrebe za dodatnim hardverom. Danas je rudarstvo industrija vrijedna više milijardi dolara.

Danas rudari bitcoina koriste ASIC čipove visoke snage kako bi BTC iskopali učinkovitije nego ikad prije. Rudari također stvaraju velika partnerstva ili rudarske bazene kako bi iskoristili svoje napore. Rudarski bazeni kombiniraju procesorsku snagu svakog čvora. Nagrade se dijele između čvorova na temelju doprinosa njihovih računala, također poznatog kao hash power.

Vaše računalo može potrošiti puno energije prilikom obrade jednadžbi dokaza o radu. Ova sve veća potražnja za električnim resursima dovela je do toga da su neke kriptovalute razvile nove, manje energetski ovisne konsenzusne mehanizme.

Dokaz uloga

Dokaz o mehanizmu konsenzusa oko uloga nastao je kao izravni rezultat lude količine električne energije koju su Bitcoin rudari pojeli. Da stavimo ove brige u perspektivu, jednu izvješće pokazali su da su rudari bitcoina u 2017. koristili više električne energije nego cijela zemlja Novi Zeland.

Dokaz o konsenzusu uloga eliminira potrebu da se računala bore oko toga tko će sljedeći dodati blok u blockchain. Umjesto toga, protokol odabire čvorove nasumično ili na temelju njihovog posjeda, veličine ili vremena u radu. Neki novčići, poput Peer Coin, koriste kombinaciju ovih čimbenika da bi odlučili koji čvor će dodati sljedeći blok.

Delegirani dokaz o udjelu

Delegirani dokaz kovanica kovanica zahtijeva od rudara da ispune određene kriterije prije nego što budu mogli sudjelovati kao validator blokova. Popularna kriptovaluta EOS koristi ovaj mehanizam konsenzusa. EOS istodobno omogućuje samo 21 provjeru valjanosti blokova. To ubrzava transakcije smanjenjem broja čvorova potrebnih za odobravanje transakcija.

Kako pratiti transakcije

Praćenje blockchain transakcija je jednostavno. Svaki blockchain nudi neki oblik istraživača blokova koji će vam pomoći u praćenju transakcija. U slučaju Bitcoina postoji više istraživača blokova koje možete koristiti, uključujući blockexplorer, blockchain, i uživo.blockcyoher. Transakciju možete pretraživati ​​unosom adrese novčanika ili broja transakcije. Ovdje možete gledati potvrde svojih transakcija.

Blockchain transakcije sigurnosnih tokena

Transakcije sigurnosnih tokena razlikuju se od redovnih blockchain transakcija jer uključuju još jedan sloj regulatornih standarda koji moraju biti zadovoljeni. Ti se tokeni ne mogu prenositi po volji ili anonimnim osobama. Zamišljajte sigurnosne tokene kao vrijednosne papire izdane na blockchainu. DIP regulira i nadzire ove transakcije.

Sigurnosni tokeni premošćuju jaz između kripto tržišta i tradicionalnih ulagača. Smatraju se sigurnijim ulaganjem u usporedbi s ICO-ima, jer tvrtka koja izdaje tokene mora provjeriti svoju tvrtku, adresu, upravu i financijski izvještaj. Sigurnosni tokeni i dalje rastu u popularnosti jer sve više tvrtki nastoji tokenizirati imovinu kao što su nekretnine i osobni kapital.

Blockchain transakcije budućnosti

Blockchain transakcije od tada su daleko prevalile Laszlo Hanyecz kupio je dvije pizze za 10.000 Bitcoina u 2010. Kripto tržište se nastavlja razvijati kako programeri nastavljaju tražiti nove i učinkovitije načine za provođenje blockchain transakcija. Budućnost blockchain transakcija izgleda sjajno.