Upravljanje identitetom sposobnost je pojedinaca i / ili korporacija da pristupe pravim resursima u pravo vrijeme i iz pravih razloga. Digitalni život postaje norma, a ne iznimka. Studija proveden početkom ove godine, zabilježio je rast prijevare s identitetom za oko osam posto od 2017. godine. Prevaranti i dalje koriste prednosti jer je u istom tom razdoblju od nesumnjivih žrtava ukradeno 17 milijardi dolara sredstava.

Prevara s identitetom nije nova pojava. Zapravo postoji već prilično dugo, ali bilo je puno teže pobjeći prije par stotina godina. Digitalizacija suvremenog života donijela nam je mnogo pogodnosti i obmanjivačima istovremeno dala mnogo više meta. Ovih dana prevaranti mogu izvući složene nedostatke samo pomoću internetske veze. Upravljanje identitetom razvija se kako bi se odgovorilo tim novim izazovima.

Promjena lica upravljanja identitetima

Stavljanje lica u ime

Internet je otvorio novi način interakcije sa uslugama iz cijelog svijeta. Iako to zasigurno čini puno praktičnijim i učinkovitijim poslovanje, u jednadžbu je uveo i jedan veliki problem: anonimnost. Trgovina je okosnica svakog prosperitetnog društva. Kako u internetskom svijetu možemo znati je li druga osoba s kojom trgujemo zapravo ona za koju se kaže?

Ovo je cilj upravljanja identitetom, precizno povezati lice s imenom. Sedamnaest milijardi dolara velik je dio promjene. Nije ni čudo što se pojavljuje čitav niz rješenja za rješavanje rastućeg problema. Budući da je većina problema s kojima se susrećemo digitalne prirode, ovo spada u širu kategoriju IT sigurnosti. Mnogi alati koji su nam danas dostupni stoga su i digitalne prirode. Mrežni protokoli, digitalni certifikati i lozinke su neki od kojih ćete vjerojatno biti upoznati. Kriptografija i blockchain također prirodno dobivaju na snazi.

Tvrtke i vlade danas grade tehnološka rješenja koja omogućuju provjeru iz udobnosti vlastitog doma. Ovo je prikladno, bez muke i isplativo. Zašto provesti sate u redovima s bačenim papirom kad će pametni telefon to učiniti??

Vještine Nove granice

Digitalni utjecaj na naš život toliko je izražen da se pojavljuju neprofitne organizacije i tvrtke kako bi nas naučili opasnostima i odgovornostima s kojima se suočavamo. Think-tankovi poput Institut DQ posvećeni su isključivo obrazovanju o digitalnoj inteligenciji.

Neke vještine potrebne za kretanje digitalnom granicom. Slika ljubaznošću Mulhallsue. Upravljanje identitetom

Neke vještine potrebne za kretanje digitalnom granicom. Slika ljubaznošću Mulhallsue.

Milenijalci i sljedeće generacije odrastaju u povezanom svijetu. Njihovi su izazovi prilično različiti od nas ostalih koji se razvijamo godinama. Upravljanje digitalnim identitetom igra ključnu ulogu u kretanju novom digitalnom granicom.

Mračna strana

Ako ste neko vrijeme bili u kripto prostoru, velika je vjerojatnost da ste se već morali suočiti s jednim od ovih modernih sustava provjere. Većina razmjena ih zahtijeva. Čini se da neke tvrtke rade prilično dobar posao osiguravajući da samo vi imate pristup svojim resursima. S druge strane, drugi su izvor zabrinutosti javnosti.

Čini se da je ovih dana nemoguće proći nekoliko tjedana, a da velika tvrtka nije čula za još jedno curenje podataka. Marriott Hotels bio je nedavno tužena samo dva sata nakon što su najavili kršenje podataka koje pogađa 500 milijuna njihovih kupaca. Povežite to s velikim incidentima u 2018. godini poput tehnoloških divova poput Googlea i Facebooka i ostaje jednostavno pitanje. Tko bi trebao voditi sustave za upravljanje identitetom? Tvrtke ne rade sjajan posao, unatoč svojim resursima i infrastrukturi.

Još jedan uznemirujući primjer postoji u Kini. U vrlo kontroverznom potezu, vlada pokreće a jezivi sustav socijalnih kredita koja rangira svoje građane na temelju njihovog ponašanja. Bi li ovo moglo utrti put novim represivnim vrstama cenzure? Nije nezamislivo da vlada samo pritisne prekidač i više ne postojite (naravno digitalno). Vladini sustavi obično nisu dvosmjerni. Zahtjev za pristup osobnim podacima drugih, a vaše tajno čuvanje, recept je za korupciju i zlostavljanje.

Identitetni mem

Ipak, nije sve mrak i propast. Takvi sustavi mogu biti korisni ako se pravilno implementiraju. Uzmimo za primjer slučaj kada se dogodila prirodna katastrofa. Pronalaženje vaših najmilijih (koji su evakuirani) vjerojatno bi bio mnogo jednostavniji postupak s rješenjima za digitalni identitet. Međutim, u većini slučajeva rizici jednostavno nadmašuju koristi. Ako naravno ne možemo decentralizirati postupak. Oh, postoji rješenje koje kažete?

Što Blockchain može donijeti na zabavu?

Pa, blockchain uvodi nekoliko ključnih kvaliteta koje nedostaju mnogim sustavima koje danas imamo. Naime, između ostalog, decentralizacija, nepromjenjivost i kriptografija javnog ključa. Kriptografija postoji već duže vrijeme. Međutim, tek otkad je Bitcoin stigao na scenu, iskoristili smo potencijal za sigurnu komunikaciju identiteta putem peer to peer mreža.

Pogledajte, primjerice, Civic koji namjerava potpuno ukloniti korisnička imena i lozinke. Civic planira koristiti biometriju (otisci palca i možda jednog dana, skeniranje očiju) za autentifikaciju korisnika protiv njihovih blockchain podataka. Ti su podaci nepromjenjivi ili nepromjenjivi. Drugim riječima, njime ne mogu manipulirati hakeri ili represivne vlasti koje žele iskoristiti vaše podatke.

To je ionako teorija. Blockchain sustavi za upravljanje identitetima još su u ranom razvoju. Moramo još puno toga dokazati i validaciju ćemo možda dobiti tek kad se ti brojevi prijevara počnu smanjivati ​​u velikoj mjeri. U međuvremenu se isplati educirati se o načinima internetske razmjene. O tome ovisi vaš digitalni identitet.