Prinos je metoda za iskorištavanje neaktivnih kriptovaluta kao što su kovanice, tokeni, stabilan novac i stavljanje te imovine u rad u decentraliziranom financijskom fondu, često generirajući kamatne stope u rasponu od konzervativnih 0,25% za manje popularne tokene i iznad 142% za neke MKR zajmovi.

Kripto stope posudbe na Defi stopi

Cjelovit popis kamatnih stopa i projekata možete pronaći na Uloženo.us i DefiRate.

Pasivni prihod od DeFi pozajmljivanja i ulaganja nije zajamčen, a stvarni povrat ovisit će o pristupu svakog protokola. Rizici stvaraju opseg propuštanja obećanih prinosa zbog sporih transakcija ili volatilnosti tržišta, ili čak gubitka cijelog kolaterala.

Da bismo razumjeli uzgoj prinosa, usporedbe možemo izvući iz tradicionalnih financija: novac izdaje središnja banka, a zatim komercijalne banke ta sredstva posuđuju poduzećima i pojedincima. Banke određuju kamatnu stopu na te zajmove, stvarajući tako dobit.

U kriptovalutnoj DeFi ekonomiji, poljoprivrednik prinosa igra ulogu banke, posuđujući svoja sredstva kako bi potaknuo upotrebu kovanica i žetona. Dakle, bilo koji vlasnik kriptovalute može držati vlastita sredstva, a istovremeno sudjeluje u aktivnostima pozajmljivanja, u osnovi postajući komercijalna banka s jednom osobom. To povećava protok vrijednosti unutar decentraliziranog sustava ekosustava, koji zauzvrat generira povrat zajmodavca.

“Farmiranje” se odnosi na ubiranje visokih godišnjih postotnih dobitaka uz istovremeno osiguravanje likvidnosti za razne projekte. Na neki način uzgoj prinosa sliči tradicionalnijoj praksi stavljanja kovanica, gdje korisnik ostaje pod kontrolom svoje imovine, ali je privremeno zaključava u zamjenu za prinose.

Uzgoj prinosa brzo je postao zanimljivo mjesto za entuzijaste i investitore u kriptovalutama, koji se često reklamiraju zbog pružanja teoretskih “brzih dobitaka” nakon visokog rizika.

Isplati li se uzgoj prinosa? Zaronimo u mehaniku uzgoja prinosa kako biste se mogli educirati o tome kakav uzgoj prinosa i kako funkcionira.

U ovom ćemo članku istražiti:

  1. Odnos poljoprivredne proizvodnje s DeFi-om
  2. Kako funkcionira uzgoj prinosa
  3. Jesu li vaša sredstva sigurna?
  4. Rizici decentraliziranog kreditiranja
  5. Najbolji DeFi projekti za uzgoj prinosa
  6. Budućnost uzgoja prinosa

Je li uzgoj prinosa DeFi?

Prinos je relativno nov koncept u ekosustavu decentraliziranih financija (DeFi), a pojam je ušao u popularni leksikon svijeta kriptovaluta 2020..

DeFi, ambiciozna kopija tradicionalnog financijskog sustava, u potpunosti je na decentraliziranim internetskim protokolima. Umjesto pravnih gnjavaža i posrednika trećih strana, DeFi nudi ulaz bez prepreka za izloženost riziku.

DeFi je nastao iz jednog od slučajeva upotrebe protokola Ethereum. Mogućnost jeftinih transakcija bez granica potaknula je stvaranje startupa koji su pokušavali oponašati banke i financijske brokere. DeFi aplikacije razgranate su u različitim smjerovima, uključujući nove algoritme za trgovanje kriptovalutama, trgovinu izvedenicama, trgovinu maržama, novčane transfere i najvažnije, tržišta zajma.

DeFi Pulse – rast DeFi-a u 2020

Pozajmljivanje kriptovaluta ušlo je u fazu funkcionalne zrelosti, uglavnom zahvaljujući dva velika projekta – Maker DAO i Compound.

Ostale važne platforme DeFi kombiniraju račune za pozajmljivanje kriptovaluta i račune za kamate na kriptovalute u jedinstvene korisničke platforme, kao što su Celsius Network i BlockFi. Ove dvije tvrtke vodeće su u industriji u kojoj se nuđenje više od 6% na BTC i 8,6% na stabilne kovanice kao što su USDC i USDT smatra industrijskim standardom.

Sljedeći važan aspekt DeFi-a i uzgoja prinosa su trgovinski projekti i decentralizirane burze. Ovi projekti također nude uzgoj prinosa, ali likvidnost se koristi za trgovanje. Istaknuti projekti uključuju Bancor, Augur i UniSwap.

Dakle, gdje je uzgoj prinosa važan?

Kako djeluje poljoprivreda prinosa

Prinos uzgoja ovisi o priljevi i odljevi određene sidrene imovine, obično DAI, novčić vezan za dolar koji je nastao protokolom Maker DAO. Od kolovoza 2020., DAI je poduprt ETH i BAT depozitima, a koristi se za zajmove, arbitražu ili algoritamsko trgovanje. DAI dolska klinica čini sustav predvidljivijim postavljanjem intuitivne vrijednosti za svaki token, 1 USD. Uzgoj prinosa ovisi o osiguranju ETH-a ili drugog tokena koji se koriste za zajmove i generiraju pasivni prihod.

Korisnik DeFi-a obično zaključava odabrane novčiće pomoću dodatka za preglednik MetaMask. Zaključavanje sredstava znači da će novčanik komunicirati s pametnim ugovorom na mreži Ethereum. Ovisno o logici pametnih ugovora, postoje različiti načini za izdvajanje vrijednosti, iako je najtradicionalniji određivanje kamatne stope na zajam u kriptovalutama. Korisnici će platiti naknade za transakcije na mreži Ethereum, a zbog povećanog interesa te naknade mogu brzo rasti ili učiniti mrežu previše zagušenom da bi mogla uspješno sudjelovati.

Sredinom ožujka 2020. cijene ETH naglo su pale, stvarajući savršenu oluju tržišne panike i pokretanje više algoritama na Maker DAO platformi. Mreža Ethereum također je usporila transakcije, ne dopuštajući vlasnicima da povećaju kolateral. Višestruki depoziti (poznati kao trezori) likvidirani su, a DAI je nakratko izgubio svoj dolarski klin.

U slučaju pada cijena, prekomjerno osiguranje od 150% može djelomično nadoknaditi rizik. Projekti poput DeFi Saver mogu automatski povećati kolateral za sprječavanje likvidacija. Likvidacije se događaju kad se minimalni zahtjev za kolateralom slomi zbog promjenjivosti cijena.

DeFi nastoji raditi bolje u klimatskim usponima cijena imovine, jer je osiguranje za uzgoj prinosa sigurnije. Na primjer, ako cijene ETH padnu za 33%, to bi likvidiralo većinu depozita na Maker DAO. Manja kolebanja cijena također znače da će držanje ETH-a dugoročno biti isplativije od uzgoja prinosa.

Alexander Ivanov, osnivač WAVES protokola, uspoređuje DeFi s bijesom za početne ponude kovanica (ICO). Ivanov je i dalje optimističan u pogledu budućnosti, samo upozorava na novi balon zbog iracionalnog entuzijazma.

Molimo vas, nemojmo stvarati novi ICO balon #DeFI

– Sasha Ivanov (@ sasha35625) 23. lipnja 2020

Razlika između ICO-a i uzgoja prinosa je u tome što se kovanice mogu izvaditi iz protokola DeFi u bilo kojem trenutku, dok je sudjelovanje u ICO-u značilo zamjenu ETH-a ili BTC-a za novi token.

Novi token mogao se vratiti samo trgovanjem nakon što je uvršten na burzu. U DeFi-u tokeni postaju odmah likvidni kad dobivaju uparivanja na UniSwap burzi, decentraliziranom, automatiziranom protokolu trgovanja.

Jesu li vaši fondovi sigurni u prinosu?

Sve vrste ulaganja u kriptovalute nose rizike.

U DeFi-u zajmodavac uvijek kontrolira njihova sredstva, jer se operacije odvijaju u automatiziranim pametnim ugovorima i ne zahtijevaju nadzor trećih strana. Za razliku od prodaje tokena, osoba može povući svoj instrument osiguranja u bilo kojem trenutku.

Međutim, pametni ugovori mogu odrediti kako i kada možete povući svoj instrument osiguranja, pa budite svjesni da ulazite u njega, posebno tijekom slučajeva likvidacije.

Koji su rizici prinosa?

Zaključavanje sredstava u trezore i korištenje pametnih ugovora u osnovi je rizično. Eksploatacije pametnih ugovora, koji zloupotrebljavaju logiku ugovora za stvaranje visokih povrata, a likvidacije su glavna prijetnja kolateraliziranim fondovima. Drugi veliki rizik je vezanje DAI stablecoina, koji mora zadržati vrijednost od 1 USD. Prekid klika od 1 dolara umanjit će vrijednost kredita i stvoriti paničnu prodaju i brzo uklanjanje likvidnosti.

Procvat DeFi-a donio je i više neprovjerenih protokola, koristeći nove pametne ugovore koji su doveli do kvarova. The JAM DeFi protokol privukao blizu 300 milijuna dolara sredstava, ali zbog nepredviđenog ponašanja pametnih ugovora dovelo je do tiskanja tisuća milijardi dodatnih tokena. Ostali projekti također objavljuju neprovjerene pametne ugovore, što može dovesti do gubitka sredstava.

Sljedeća je glavna briga noviji razvoj: fond Compound DeFi pokazuje više od 1,3 milijarde DAI na svojim tržištima pozajmljivanja i zaduživanja, dok ih ima oko 421 milijun DAI kovanice stvorene 14. kolovoza 2020. Ova situacija nalikuje mjehuriću duga, u kojem se imovina kriptovaluta stvara postupkom zajma, čime cirkulira vrijednost koja je umjetno pojačana poljoprivrednicima s prinosom.

Ova situacija može vršiti pritisak na kariku za dolare DAI-ja i stvoriti ozbiljnije posljedice u slučaju likvidacija. Do sada, od kolovoza 2020., pohlepa i procvat cijena omogućuju brzi rast Compound DeFi-a.

Koji su najbolji projekti za uzgoj prinosa

Maker DAO jedan je od najranijih uspješnih pokušaja pozajmljivanja kripto valuta. U početku je pozajmljivanje DAI-a uz podršku ETH-a povuklo početnu glavnicu kapitala u DeFi.

Uskoro je uslijedio i Compound, slična platforma za posudbu. Compound se također razvio izvan pozajmljivanja, lansirajući vlastiti poticajni COMP token. To je uzrokovalo eksploziju financiranja DeFi-ja između 15. srpnja i početkom kolovoza, kada se iznos sredstava zaključanih u prinosu udvostručio, s otprilike 2 milijarde na više od 4 milijarde dolara.

I Compound i Maker DAO natjecali su se za prvo mjesto u DeFi-u, na temelju zaključane vrijednosti i svojih poznatih marki. U smislu algoritamskog trgovanja, projekti poput Augur, Bancor i dy / dx ostaju istaknuti u kripto prostoru.

Alternativno, a ne posebno „uzgoj prinosa“ sami po sebi, decentralizirane platforme za pozajmljivanje i računi kamata na kriptovalute, kao što su BlockFi i Celsius, pružaju više od 8,6% APY na stabilnim kovanicama bez mnogih komplikacija uzgoja prinosa navedenih u ovom članku, pa su vrijedi provjeriti je li to u vašoj ulici.

Konačne misli – kakva je budućnost uzgoja prinosa

Stvari se događaju vrlo brzo u svijetu kriptovaluta, a čini se da je uzgoj prinosa u tren oka upao u glavnu navalu.

Ako je netko bio prisiljen prognozirati budućnost uroda, preporučujemo da se pogledaju sve mogućnosti – i pozitivne i negativne.

Na primjer, uzgoj prinosa može mobilizirati inače neaktivne tokene, potencijalno generirajući pasivan prihod za njihove vlasnike.

S druge strane, negativne mogućnosti kreću se od kriznih događaja poput pada cijena ili eksploatacije koji uspijevaju prevariti pametni ugovor i ubrati dobitak od kolaterala. DeFi nije reguliran i ne dolazi sa pravnom zaštitom koja dolazi s centraliziranijim financijskim institucijama.

Na primjer, DeFi tokeni se ne smatraju vrijednosnim papirima, a Američka komisija za vrijednosne papire nije poduzela odlučujuće radnje protiv njih.

Iako su neki projekti uzgoja prinosa dobro uhodani i privlače glavninu kolaterala, novi DeFi algoritmi se neprestano pojavljuju. Neki DeFistartups koriste kopirane i nerevidirane pametne ugovore, što predstavlja rizik za neočekivane operacije i učinke. Na primjer, YAM-ov projekt uzgoja prinosa nedavno se srušio, uzimajući sa sobom dio tržišnog osiguranja.

U kolovozu 2020. godine platforma WAVES proširila se na DeFi. Dug popis bivših ICO tokena koji su prenamijenjeni za razne oblike DeFi-a, počevši od BAT, LINK, 0x, Kyber Network. Cjelovit popis najaktualnijih i najaktivnijih DeFi žetona možete pronaći na CoinGecko.

Uzgoj prinosa plaćeničkom je pristupu kriptovalutama, gdje preuzimatelji rizika traže najviše prinose, što usput uzrokuje nestabilnost cijena. Mnogi su DeFi projekti još uvijek u početnoj fazi i može biti prilično teško razumjeti, no mnogi novopridošli žure se da dobiju dio kolača. Našim čitateljima savjetujemo da sami istražuju zamršenost svake platforme – nemojte zaključati sredstva koja ne možete priuštiti da izgubite.