Dubinski pogled na kriptovalutu Verge & Platforma

Verge je kriptovaluta usmjerena na privatnost koja ima za cilj zadržati anonimnost i nepraćenje transakcija, a istovremeno omogućuje veliku propusnost i brza vremena potvrde.

Projekt je u potpunosti otvorenog koda i vodi ga zajednica. Iza Vergea ne stoji tvrtka ni zaklada. Zapravo je osnovni tim potpisao Verge’s crni papir sa samo svojim korisničkim imenima. Zajednica se zalaže za privatnost, anonimnost i decentralizaciju.

verge tim

Novčić je izvorno započeo kao DogeCoinDark 2014. U veljači 2016., želeći se distancirati i od Doge meme-a i od “tamne” konotacije, DogeCoinDark je preimenovan u Verge. Tijekom posljednje dvije godine projekt je postavio put prema legitimitetu za usvajanje na masovnom tržištu.

Verge ulazi u pretrpanu utrku za vrhunski novac za privatnost. U ovom ćemo članku pogledati koje mjere privatnosti provodi Verge. Također ćemo duboko zaroniti u tehnologiju koja stoji iza Vergea i je li ovo projekt s potencijalom za uspon na vrh.

Anonimisanje korisničkih veza

Verge napada pitanje privatnosti iz razloga kako se korisnik povezuje s mrežom.

Internet koji svi prepoznajemo prilično je jednostavan. Za slanje podataka između računala koristite pružatelja internetskih usluga (ISP) ili drugog posrednika za olakšavanje poruke. Kada pošaljete poruku, vaš ISP može vidjeti vaš jedinstveni identifikator na Internetu – vašu IP adresu. Vaš ISP također mora znati IP adresu odredišnog računala, tako da može preusmjeriti poruku.

To je u redu za uobičajeni internetski promet, ali nije anonimno. Vremenom ISP saznaje puno o IP adresama koje kontaktirate. Oni također znaju odakle šaljete poruke. U mnogim slučajevima prijava kod vašeg ISP-a povezuje vaš identitet s vašom IP adresom, što uzrokuje višestruku anonimnost i probleme s privatnošću. Verge koristi dva pristupa – Tor i I2P – za rješavanje anonimizacije veze.

Uđite u Tor

Tor je dobro poznata shema anonimizacije IP adresa. Ime je kratica koja označava The Onion Router, jer mreža Tor omotava vašu poruku u više slojeva šifriranja. Umjesto da usmjeri internetsku vezu putem jednog ISP-a, Tor odbija vezu između mnogih prijenosnih računala na Tor peer-to-peer mreži.

torna veza

To mnogo puta mijenja IP adresu poruke, što otežava vraćanje izvornom pošiljatelju. S TOR-om niti jedan čvor ne zna cijelu rutu kojom će proći poruka. Poruka brzo postaje anonimna i ne može se pratiti. Usluga direktorija identificira put za veze.

Tor je peer-to-peer mreža. Dok upotrebljavate Tor, djelujete i kao relejni čvor za druge poruke koje se odbijaju oko mreže Tor.

Verge implementira Tor kao standard za svoje transakcije kako bi anonimizirao korisničke veze s blockchainom. Otežavanje interakcija s povezivanjem na IP adresu.

I2P

Sljedeća generacija rješenja za anonimizaciju veze je I2P. Iako Tor pruža usmjeravanje krugova na temelju direktorija, I2P omogućuje dinamičko usmjeravanje informacijskih paketa. Na I2P ne postoji direktorij, tako da prilagodljivo usmjeravanje mreže može izbjeći zagušenja i prekide.

i2p veza

I2P također dijeli usmjeravanje u dva odvojena tunela, jedan odlazni i drugi dolazni. To znači da poruke koje pošaljete na drugo računalo ili web mjesto slijede drugačiji put od poruka koje primite kao odgovor. Svatko tko sluša vidio bi samo polovicu povijesti poruka, poput preslušavanja samo polovice telefonskog poziva u kojem ne znate tko govori ili s kim razgovara.

Tor je bio zamišljen kao portal za anonimni pristup uobičajenom internetu. I2P pruža mnogo robusnije iskustvo, što dovodi do stvaranja privatne mreže unutar Interneta. I2P je pravi darknet, s aplikacijama napisanim posebno za I2P.

Verge koristi I2P tehnologiju i za svoju mrežu. Imate mogućnost usmjeravanja transakcija putem Tor-a ili I2P-a, ali anonimizacija IP-a standardna je za Verge. Budući da je cijeli Verge blockchain anoniman, cijelu zajednicu postaje puno teže pratiti.

Wraith protokol

Wraith Protocol omogućuje korisnicima da biraju između javnih i privatnih blockchain transakcija. Javne transakcije osigurale bi transparentnost i brzinu. Privatne blockchain transakcije uopće ne bi mogle biti javno pregledane.

Te privatne transakcije planiraju ostvariti pomoću skrivenih adresa usmjerenih kroz Tor. Nevidljive adrese šalju sredstva na adrese za jednokratnu upotrebu. Samo primatelj može identificirati i iskoristiti sredstva poslana na skrivenu adresu. Nevidljive adrese važna su komponenta načina rada Monero, vodeće kovanice za privatnost. Međutim, Monero također nudi složeniju kriptografiju i druge značajke koje učinkovitije jamče njegovu privatnost.

ključni sporazum

Vergeova kriptografija temelji se na eliptičnim krivuljama. Kriptografija eliptičke krivulje je dobro uhodana i vrlo cool. To je ključni dio Bitcoina, a Verge koristi malu varijantu Bitcoina poznatu kao Eliptička krivulja Diffie Hellman. Omogućuje strankama da dijele i dogovaraju se o ključevima transakcija i potpisima, a da promatrač ništa ne nauči.

Novčanici

Verge koristi novčanik Electrum, izvorno dizajniran za Bitcoin. Electrum podržava integraciju Tor i I2P. Omogućuje i sigurno izvanmrežno skladištenje tokena. Kada trebate poslati XVG, transakciju možete potpisati izvan mreže privatnim ključem. Nakon potpisivanja, transakciju možete emitirati s mrežnog računala koje nema pristup vašim privatnim ključevima.

Electrum također podržava oporavak ključa pristupne fraze i višestruko potpisivanje, što znači da biste mogli poslati više potvrda za slanje transakcije, povećavajući sigurnost. Konačno, Electrum novčanik povezuje se s decentraliziranim poslužiteljima koji indeksiraju blockchain. Nema potrebe za upravljanjem punim čvorom ili preuzimanjem cijele povijesti transakcija blockchaina.

Android novčanici

Verge će podržavati i dva Android novčanika. Jedan za Tor i drugi za I2P. Ovi mobilni novčanici uključuju sigurnosne mjere poput PIN kodova i biometrijskog zaključavanja. Također podržavaju QR kodove za vađenje vaga iz papirnatih novčanika.

Razmjena poruka

Verge je također implementirao opcije za transakcije slanjem poruka. XVG možete poslati putem Telegrama, Discord-a, Twittera ili IRC-a. Jednostavno je poslati tokene koristeći samo korisničko ime osobe. Bot će obraditi transakciju i smjestiti sredstva na adresu holdinga. Tada će primatelju poslati poruku s uputama kako potražiti sredstva. Verge nije jedina kriptovaluta koja implementira plaćanja putem razmjene poruka, ali predstavlja veliki skok u korisničkom iskustvu sa stajališta lakoće upotrebe.

Isplate za Slack i Steem za XVG stižu kasnije ove godine.

Rudarstvo

Verge je među malom rukom projekata koji testiraju konsenzus s više algoritama. To znači da rudari mogu minirati XVG na pet različitih načina. Svi algoritmi dokaz su rada. Međutim, neki favoriziraju ASIC hardver, dok su drugi kompatibilni s GPU-om ili lakši.

Pet algoritama su Scrypt, X17, Lyra2rev2, myr-groestl i blake2s. Digibyte je pionir u ovom pristupu višestrukog algoritma. Prednost je veća decentralizacija, jer više algoritama znači da mnogo različitih vrsta rudarskih platformi može sudjelovati u XVG rudarstvu.

Verge ima ciljano vrijeme bloka od 30 sekundi, podijeljeno između pet algoritama. Ukupno će biti 16,5 milijardi XVG, s 9 milijardi iskopanih u prvoj godini (2014) i 1 milijarda svake godine nakon toga.

XVG novčić

XVG, izvorno DogeCoinDark, pokrenut bez ICO-a ili premine. Programeri su kupili novčiće Verge baš kao i svi drugi.

Verge je trenutno u top 30 kripto valuta u svijetu. Uvršten je na mnogim glavnim burzama, uključujući Binance i Bittrex.

Planovi za buducnost

Verge ima nekoliko budućih planova koji bi projekt mogli učiniti privlačnijim kao cjelovito rješenje za privatnost.

Atomski zamjene

Počevši od 2018. godine, Verge se nada implementirati podršku za atomske zamjene s većinom glavnih kripto valuta. Atomske zamjene koriste hash-brave i time-lock da zamrznu tokene na jednom blockchainu u zamjenu za puštanje tokena na drugom lancu. Verge se nada da će ga interoperabilnost s drugim lancima učiniti pružateljem privatnosti.

Pametni ugovori

Projekt Rootstock planira Verdeu dodati sidechain koji obrađuje pametne ugovore. Bit će Turingov cjelovit i usporediv s Ethereumom. Još nije pokrenut, pa te tvrdnje još nisu provjerene.

RSK tokeni na Rootstocku mogu se vezati za Verge tokene tako da će imati istu vrijednost. Možete položiti XVG na Verge i potrošiti odgovarajući RSK na bočni lanac Rootstock.

Rootstock tvrdi da su napravili napredak u skalabilnosti pametnih ugovora. Cilj im je 2.000 tx / s pomoću rješenja za nagodbu izvan lanca, sličnih Lightning Network-u.

Zaključak

Verge je zanimljiv utoliko što je riječ o decentraliziranom projektu otvorenog koda. Međutim, nedostatak formalne strukture također bi mogao biti nedostatak. Najozbiljniji kripto projekti danas imaju temelj koji vodi razvoj i postavlja putokaz.

Projekt također treba vanjski pregled. Iako su mnoge tehnologije koje implementiraju testirane negdje drugdje, Verge bi mogao iskoristiti dozu legitimiteta iz neovisnog izvora.

Oni također nemaju istu vrstu resursa kao njihovi konkurenti u prostoru privatnosti. Monero, Z Cash i Dash imaju stotine suradnika na svojim Githubovima. Verge ima samo 12.

S tim u vezi, skrivanje IP adresa važna je granica za anonimnost blockchaina. Ako mogu riješiti anonimne pametne ugovore, to bi bio jedinstveni proboj za prostor.