Centra (CTR coin) bila je jedna od najvećih kripto prevara u 2018. godini. ICO je prikupio 32 milijuna dolara od investitora, tražeći partnerstva s velikim imenima i hvaleći se slavnim osobama, prije spektakularnog pada milosti. Policija je uhitila osnivače i razmjena je odmah uklonila kovanicu. Čak se i slavne osobe koje su odobrile CTR novčić sada suočavaju s mogućim pravnim postupkom.

Dakle, što se dogodilo s novčićem Centra i što možemo naučiti što bi moglo pomoći u izbjegavanju napada na takve prevare u budućnosti?

Što je bio CTR novčić?

S obzirom na to da je web mjesto sada izvan mreže, izazov je saznati mnogo informacija o CTR novčiću izvan vijesti koje pokrivaju prevaru. Novčić Centra tvrdio je da je rješenje problema potrošnje Bitcoina i drugih kriptovaluta. Tvrtka bi svojim korisnicima nudila debitnu ili kreditnu karticu koja im je omogućavala da troše svoje kripto-datoteke na isti način na koji mi trošimo fiat koristeći uobičajenu kreditnu ili debitnu karticu. Zvuči dobro, zar ne?

Web stranica ICO kovanica CTR navela je svoj cilj stvaranja “prve svjetske debitne kartice s više blokova i pametnog i osiguranog novčanika”. Tu bi bio i novčanik povezan s karticama koji je osiguravao osiguranje za pohranjenu imovinu. Novčanik će raditi s više od pet glavnih kriptovaluta, uključujući Bitcoin, Ethereum i Litecoin, a mogao bi se koristiti u više od 100 zemalja.

Tvrtka je tvrdila da ima uspostavljena partnerstva s Visa i Mastercardom kako bi osigurala da se njihova kartica može koristiti na isti način kao i obična kartica. Projekt su podržali bokser Floyd Mayweather i glazbeni producent DJ Khaled.

CTR novčić

Kartica s CTR novčićima – sadrži Visa logotip

Pad kovanica za CTR

ICO je od investitora donio ETH u vrijednosti od 32 milijuna dolara. Međutim, čak i prije bilo kakve intervencije SEC-a, članovi kripto zajednice su to imali počeo objavljivati zabrinutost zbog autentičnosti projekta kovanica CTR. Fishy nalazi uključuju lažne slike profila i lažne sljedbenike na Twitteru. Projekt su pokrivala samo plaćena priopćenja za tisak, koja su osnivači komentirali kao da se radi o organskim objavama. U listopadu 2017. New York Times izjavio da je glasnogovornik Vise to demantirao bilo kakve povezanosti s novčićem Centra.

Ipak, činilo se da osnivači imaju odgovore. Izjavili su da je tim nepouzdanih slobodnjaka zbrkao slike profila i pokvario Twitter račun tvrtke. Nakon članka iz NYT-a, jednostavno su uklonili sve reference na Visa s web mjesta tvrtke.

Do travnja 2018. SEC je preuzeo stvar u svoje ruke. Policija je uhitila dvojicu osnivača novčića CTR, Sohraba “Sama” Sharmu i Roberta Farkasa, zbog prijevare s vrijednosnim papirima. DIP je optužila suosnivače novčića Centra za “predenje mreže laži” i izjavila da traži trajne zabrane i puni povrat novca ulagača.

Ubrzo nakon toga, glavne su burze počele uklanjati kovanice s kotacije. Jednom kada se dogodilo uklanjanje CTR Binancea, novčić je postao gotovo bezvrijedan. Nedavno su novinske novine Centra ukazale da su DJ Khaled i Floyd Mayweather suočeni s pravnim postupkom zbog svoje uloge u šilingu projekta. Ipak, ništa ne može garantirati da investitori imaju ili će dobiti svoj novac natrag.

Što možemo oduzeti od fijaska novčića CTR-a

Ako ste jedan od investitora koji je dovoljno nesretan što ste upleteni u debakl kovanica Centre, tada imate naše simpatije. Međutim, nemojte nam se obraćati Twitchforksima da ovo napišemo, ali ima nekoliko korisnih preuzimanja iz tih događaja. Evo naših najvećih preuzimanja iz prevare Centra novčića:

Uvijek provjerite najznačajnije tvrdnje bilo kojeg projekta

Ako novčić tvrdi da na brodu ima partnera poput Vise ili PayPala, provjerite postoje li na tim web lokacijama potkrepljujuća priopćenja za javnost. Ako ništa ne možete pronaći, zahtjev možda nije originalan.

Veliki brendovi često će se oglasiti ako misle da netko koristi njihovo ime pod lažnim izgovorom. Ako ne možete pronaći ništa na web mjestu tvrtke, a ništa drugo ne ukazuje na to je li navodno partnerstvo izvorno, tvitnite navodnu partnersku tvrtku da ih pita. U najgorem slučaju, ne dobivate odgovor. U najboljem slučaju dobit ćete odgovor koji potvrđuje ili odbija vaše sumnje.

Odobrenja slavnih ne znače ništa

Doslovno ništa. Floyd Mayweather je možda sjajan sportaš, ali zašto pretpostavljati da o kripto zna nešto više od vaše bake? Kad bi uber-diva Mariah Carey mogla biti uvjerena da oglašava šarmantan smještaj u hostelu (da, dogodilo se), potpuno je u okvirima mogućnosti da se bilo koji slavni plaća za kripto projekt.

Kovanica Floyd Mayweather CTR

Drži se boksa, Floyde. Kredit za sliku: Twitter

Pogledajte tim detaljno

Pogledajte njihove profile na LinkedInu. Google ih. Pretražite ih na Google Imageu. Pretražite ih obrnutim Google Imageom. Google vijesti pretražuju ih. Ako se nešto ne zbroji, viknite timu za upravljanje zajednicom projekta.

Ako možete, pokrenite pretragu registracija tvrtki. Pokazat će jesu li osnivači imali bilo kakvih odnosa ili bili direktori u drugim tvrtkama. Ta pretraživanja mogu biti teža u SAD-u, ali jednostavnija su u nekim drugim zemljama, poput Velike Britanije.

Pročitajte sve članke vijesti koje možete pronaći o tvrtki

Ako možete pronaći samo plaćena priopćenja za javnost ili očito sponzorirane postove, tada je moguće da projektni tim kupuje svoj put do publikacija. Postoji samo nekoliko kripto publikacija u kojima se ne održavaju plaćene promocije.

Naravno, ako razmišljate o ulaganju u bilo koji novi blockchain projekt, trebali biste provesti detaljniju vježbu dubinske provjere o osnovama projekta. Međutim, ovo je samo nekoliko očiglednijih područja u kojima projekt može procuriti tragove koji ukazuju na njegovu autentičnost.

Konačno

Prijevare poput CTR novčića stvorene su za usisavanje ljudi. Njihovo postojanje znak je nezrelosti sektora i ukazuje da regulacija nije loša stvar. Međutim, čak i uz propise, obavezno slijedite provjere poput onih gore navedenih. Kad to učinite, možete biti sigurni da poduzimate zdrav razum kako biste zaštitili svoja ulaganja.

Kredit za istaknutu sliku: Pixabay