Što je BitShares?

BitShares (simbol BTS), prije poznat kao ProtoShares (PTS), industrijski je “kripto-kapital”, peer to peer distribuirana knjiga i mreža koja se temelji na algoritmu Delegirani dokaz o udjelu (DPoS). Stvorio ga je 2014. godine vizionar Dan Larimer (“Bytemaster”), suosnivač tvrtke Steemit, EOS i Cryptonomex.

BitShares se temelji na Graphene, implementacija blockchaina C ++ otvorenog koda, koja djeluje kao mehanizam konsenzusa. Graphene koristi nekoliko drugih projekata poput Steemit.com (decentralizirani Reddit, blog platforma) i PeerPlays.com (igraće mjesto i token PPY) što ukazuje na stvarnu upotrebu.

BitShares djeluje više kao kapital, a ne kao puristička „valuta“, jer se BTS tokeni koriste kao instrument osiguranja za razne decentralizirane financijske usluge poput pametnih ugovora, decentraliziranih burzi, bankarstva, stvaranja derivata (tržišno vezanih „bitAseta“) i valutnih šina..

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

BitShares tehnički detalji

Konsenzusni algoritam: Delegirani dokaz DPOS-a za ulog

Vrijeme blokade: Prosjek od 1,5 sekunde, maksimalno 3 sekunde, kašnjenje ~ 1,5 sekunde za 99,9% sigurnosti nepovratnosti

Blokirajte nagradu: 1 BTS (iz rezervnog bazena)

Nepovratni blokovi: (2 * BLOCK_INTERVAL * SVJEDOCI / 3) ~ 34s

Kovanice koje nisu u rezervnom fondu: 2.599.900.000 BTS (2017., 30. rujna)

Kovanice u rezervnom fondu: 1.000.668.097 BTS (2017. 30. rujna)

Maksimalni novac: 3.600.570.502 (konstantno)

Maksimalni broj transakcija u sekundi: 100.000+ potencijal (dokazano 3.400+ tx / s)

Ističe se munjevit brzi blockchain s prosječnim blokadama od 1,5 sekunde i propusnim potencijalom od 100 000 transakcija u sekundi (što je više od svih transakcija kreditnim karticama u svijetu zajedno).

Upravljanje BitSharesom kontrolira Decentralizirana autonomna tvrtka (DAC), okvir koji imateljima BitSharesa omogućuje da daju svoj doprinos i na kraju odluče o budućem smjeru BTS-a. Ovaj DAC djeluje neovisno, ali zajedno s originalnom bazom otvorenog koda koja se kontinuirano razvija i dorađuje.

Adresa vašeg novčanika je vaše korisničko ime

Ovo je puno bolje od dugog glomaznog niza slova i brojeva koji samo traži loše korisničko iskustvo i pogreške. Vaše korisničko ime djeluje kao adresa vašeg novčanika (poput vaših društvenih mreža ili google prijava). Mnogo je lakše zapamtiti i upisati “john-smith”, a zatim 21x9d8sv37sd6m282u4j2hg9h4orbjht2u98f3.

Ponude financijskih usluga BitShares

BitShares se natječe s bankama izdavanjem kolateralizirajućih tržišno vezanih i stabilnih bitAseta (koji se nazivaju i pametnim novčićima)

To znači da imovina zasnovana na kriptografskom sustavu prati imovinu na stvarnom tržištu, poput američkog dolara “bitAsset”, poznatog kao bitUSD. Ovo prati kretanje dolara agregiranjem različitih izvora podataka koje održava zajednica BitShares.

Ovaj Smart Coin token uvijek ima najmanje 200% (ili više) svoje vrijednosti potpomognut osnovnom valutom BitShares (BTS), u koju se može pretvoriti u bilo kojem trenutku, kao kolateral u zajmu temeljenom na pametnom ugovoru kojim upravlja blockchain.

Ono što ovu platformu čini jedinstvenom jest to što je bez rizika druge ugovorne strane, ali još uvijek ima zajam osiguran kolateralom. To se postiže omogućavanjem da mreža (i softverski protokol) osigura kolateral i izvrši namiru.

Cilj stabilnih cijena pametnih kovanica (bitAssets):

  1. Predvidljiva stabilna cijena sa smanjenom volatilnošću
  2. Relativno pouzdano rješenje za predviđanje buduće vrijednosti tokena
  3. Obračunska jedinica koja se razlikuje od imovine s kapitalnim dobicima ili gubicima (što je povećalo poreznu obvezu)
  4. Zaštita od nestabilnih tržišta kriptovaluta i cijena

BitShares tržišno vezana imovina (MPA) može se smatrati ugovorom između kupca imovine koji traži stabilnost cijena i prodavatelja kratkih dionica koji traži veću izloženost BTS kretanju cijena.

Slika 2: Prikazuje otkrivanje cijena i kratkog prodavatelja koji se kladi kako bi profitirao od BTS-ovih kretanja cijena što osigurava likvidnost kao kod prisilnog poziva od 24 sata (prodaja pozicije) iz vremena poziva

BitShares kao zajmodavac

BitShares nudi mogućnost posudbe vašeg BTS posjeda s prilagodljivim razinama pričuve (minimalno 200%, dosežući čak 1000 ili čak 2000% + rezerve). BitShares se integrira s bilo kojom dionicom, robom ili valutnim parom pod uvjetom da postoje dostupni feedovi cijena. Pored toga, bitAssets uključujući bitGold, bitSilver, bitOil i druge kripto fokusirane robne parove također mogu postojati u ovoj konstrukciji.

To je djelotvorno, dinamično “pametno” gospodarstvo koje se prilagođava potrebama tržišta. Kako bi se očuvala stabilnost cijena, mogu se stvoriti veliki kolateralizirani zajmovi (10-20x) koji omogućuju da zajmovi traju gotovo neograničeno.

Decentralizirane razmjene (DEX)

Tradicionalne razmjene stvaraju rizik druge ugovorne strane kao primatelji fiat-a i izdavatelji IOU-a

Obično kod mjenjačnica postoji klirinška kuća potrebna za olakšavanje kupcima i prodavačima. Iako pruža potrebnu uslugu za tržište, postoji prostor za poboljšanje, jer centralizirano upravljanje stalni je sigurnosni rizik.

Burze imaju ograničenja povlačenja i druga regulatorna ograničenja koja mogu uključivati ​​pružanje različitih oblika identifikacija, računa za komunalne usluge i druge dokumentacije koja se mora ugraditi.

Kako funkcioniraju tradicionalne burze kriptovaluta:

  1. Primite umjesto njega kriptovalute i fiat koji izdaju IOU
  2. Iskoristite i omogućite razmjenu IOU-a
  3. Obradite knjigu narudžbi

Burze izdaju i iskorištavaju IOU i održavati knjigu tržišta

Je li itko ikad pomislio kako je isti subjekt koji čini gornja 3 koraka sukob interesa? O sigurnosnom riziku da i ne govorimo. Isti su ljudi odgovorni i za sigurnost sredstava i za “knjige” cijelog tržišta.

Bijela knjiga o financijskim uslugama BitShares dalje razrađuje: “Ne postoji razlog zašto isti entitet treba biti odgovoran izdavanje IOU-a i za obrada knjige narudžbi. Zapravo je ovo zapravo nedostatak sa sigurnosnog stajališta. ”

Decentralizirane burze (DEX) uklanjaju jedinu točku neuspjeha i rizik druge ugovorne strane

Budući da su ove dvije uloge kombinirane, to uzrokuje centralizaciju, posebno u prostoru kriptovaluta s razmjenama. To se pokazalo problematičnim posebno kada se razmjenjuju loše upravljani novčanici, ključevi ili bilo koji drugi ranjivi aspekti infrastrukture. (Uzroci kršenja, hakiranja i drugih gubitaka imovine poput Gora Gox, Bitfinex, ili Mintpal)

Ulaz i izlazak brokerskog ulaza u različite parove imovine

Gatewayi djeluju kao nepovjerljivi portali za trgovinu raznom imovinom koja je zabilježena na BTS blockchainu. Pristupnik kupuje novčić, a zatim ga šalje u vaš novčanik, pod vašom kontrolom. Ne drže ga za vas poput Coinbasea i drugih razmjena. Ovo je sigurnije nego da drugi drže vaše novčiće jer posjedujete privatne ključeve.

Open Ledger je decentralizirana razmjena (DEX) i Gateway

Otvori knjigu je projekt danske tvrtke koji korisnicima omogućuje kupnju različite imovine (koja se naziva otvorena imovina) koja je IOU poput bilo kojeg novčića na Gatewayu. (Slično kupnji s bilo kojeg drugog IOU sustava razmjene poput Bitfinexa). Kroz ovu platformu ICO-ovi se lako mogu stvoriti i izdati na siguran i decentraliziran način.

DEX eliminira visokofrekventno trgovanje (HFT), početne i skrivene naloge

DEX izravnava uvjete trgovanja uklanjanjem mogućnosti provođenja uobičajenih smicalica s Wall Streeta. U tom sustavu pametni insajderi postavljaju svoju trgovinsku infrastrukturu blizu burzi radi bržeg popunjavanja naloga, zajedno s algoritmima trgovanja koji isključuju većinu onih koji nisu insajderi.

Možete trgovati raznim instrumentima temeljenim na kripto tehnologiji i drugim izvedenicama

Stvari poput srebra, zlata, nafte i drugih derivata temeljenih na kripto, uključujući dionice, obveznice i druge tržišne košare. Ovim parovima možete trgovati jedni protiv drugih kako biste mogli trgovati srebrom sa zlatom ili bitUSD s BTC-om.

Pametni novčići označena su imovina (MPA) potkrijepljena stvarnom vrijednošću

To su ugrađene značajke i vezane su uz sredstva poput bitUSD-a koja odražava USD vrijednost fiat-a. Uvijek će se iskoristiti 1 bitUSD za najmanje 1 USD BitSharea. Paritet cijene zadržava se putem feeda cijena koji održavaju Svjedoci. To omogućuje kolateralizirane kratke hlače i opcije koje BitSharesima otvaraju vrata da zagrizu na procijenjenom tržištu derivata od 1 milijardu dolara.

Nikakva ograničenja trgovanja i niske naknade ne stvaraju novu razinu financijske slobode

Za većinu razmjena potrebno je dostaviti osobne podatke, račune, porezne papire i druge podatke primorane putem Upoznaj svog kupca (KYC), Protupranje pranja novca (AML) i mnogim drugim propisima. S DEX-om ne bi bilo ograničenja niti obruča za preskakanje ili rukavicu za obavljanje vlastitih transakcija.

BitShares DEX grafičko korisničko sučelje (GUI)

Delegirani dokaz uloga (DPoS) i upravljanje

Problemi sa skupim dokazima rada gladnim vlasti i njihovim pravilom nekolicine

Dokaz o radu (PoW), kako se vidi kod Bitcoina, žvače značajnu količinu energije koristeći računalne resurse za rješavanje matematičkih problema. Mnogi to smatraju dugoročno neodrživim. Uz to, pojavom ASIC-a isključeni su mnogi korisnici koji si ne mogu priuštiti ili se dovoljno brzo povećati s poteškoćama. Ti rudari u konačnici imaju moć podržati mrežu ili ne, jer su njihovi strojevi okosnica sigurnosti i valjanosti blockchaina.

Unesite delegirani dokaz o udjelu (DPoS)

Tradicionalni dokaz o udjelu (PoS) djeluju korisnici koji drže kovanice koje stvaraju dodatne kovanice. Delegirani Proof of Stake (DPoS) eliminira Proof of Work i dodaje se tradicionalnoj Proof of Stake arhitekturi s upravljačkim slojem. Korisnici “delegiraju svoj ulog” i omogućuju biranje svjedoka koji prikupljaju transakcije, grupiraju ih u blok i emitiraju na mrežu. Svjedoci i plaćeni su u dionicama za ovu uslugu iz baze rezervi.

Glasanje putem opunomoćenika omogućava glasačima da daju i povuku moć svjedoku

1 BitShare = 1 glas u mreži BitShares. Za većinu korisnika ovaj je postupak težak, zbog čega je predloženo glasovanje putem opunomoćenika. To pomaže smanjiti apatiju birača i omogućuje dioničarima brzu reakciju na trenutne poslovne i sigurnosne probleme. Tradicionalna birokracija, „birokracija“, spora je i usporava upravljanje. S delegiranim svjedocima dobivate privremeno ugovoreno centralizirano upravljanje s pravom povlačenja te moći, čime se očuva decentralizacija.

Svjedoci pakiraju i potvrđuju transakcije, objavljuju feed cijene (osnova za praćenje tržišta BitAsset), održavaju blockchain i poboljšavaju BitShares ekosustav.

Odbori

Članovi odbora odgovorni su za prilagođavanje rasporeda naknada za transakcije kako bi osigurali da ostanu na niskoj razini kako BTS cijena raste. Da bi se izabralo, protokol izračunava razliku između glasova za i protiv za svakog člana Odbora. (Slično glasanju nakon Reddita). Tada će medijan najbolje ocijenjenih korisnika postati članovi odbora.

Code djeluje kao kanal za podnošenje prijedloga, doprinos vrijednosti i zaradu BitSharesa

Možete postaviti “radnika”, određeni BTS račun, koji će predlagati rad za mrežu BitShares. Uključili biste opseg posla, datume početka / završetka i visinu vaše plaće koja bi se slala u mrežu vlasnika BTS tokena. Oni primaju i glasuju o prijedlogu koji mreža može prihvatiti ili odbiti. Protuponuda (poput tražene stope plaće) također se može vratiti natrag početnom korisniku koji predlaže.

BitShares dijeli mrežne naknade među članovima

BitShares nudi pretplate za članstvo koje pružaju “doživotno” članstvo s smanjenim naknadama za korištenje BitShares šina. Pored toga, postoji program preporuka za članove koji je dubok na jednoj razini koji im omogućuje primanje smanjenih naknada i postotak naknada koje plaćaju oni na koje se odnose.

Problemi i rizici

Zvuči sjajno, ali što je s padovima? Uvijek postoji nešto …

Kolateralni rizik od “događaja crnog labuda” (iznenadni pad vrijednosti)

Tržišno vezana imovina prati cijenu stvarne imovine putem kripto derivata potpomognutog kolateralom s utvrđenom tržišnom vrijednošću. U konačnici svi BitAssets denominiraju i osiguravaju BitShares (BTS). Ovaj token nije imun na akciju cijene, uključujući drastične padove vrijednosti.

Iako postoji ugrađena konstrukcija za pokretanje poziva za maržu (rasprodaja pozicija radi pokrivanja izvorne glavnice), nije sigurna. Najveći rizik je što vrijednost prebrzo pada i kolateral više ne može kupiti imovinu. Otprilike kao da dom padne ispod ukupnog zajma zbog pada tržišta.

Iako se ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta do danas velikom većinom povećala, to nije prošlo bez duge neravne vožnje. Ovaj događaj Crnog labuda uvelike bi nagrizao povjerenje u sustav i poremetio sposobnost provođenja sigurne transakcije (kao što je zajam), posebno u velikim razmjerima.

Ljudi i tvrtke (banke čak i više) osjetljivi su prema svom novcu pa mora raditi besprijekorno. Ovo je još uvijek vrlo eksperimentalna tehnologija, što je vjerojatno zastrašujuće za “ljude s velikim novcem”.

Skidanje s popisa Bittrexa zatekao tržište i zajednicu nespremno uzrokujući masovni FUD

Ah FUD (Strah, neizvjesnost i sumnja), omiljena riječ zajednice. To je kad ljudi stvore salvu negativnih poruka o novčiću (ili nečemu doista). Tržišta su vrlo osjetljiva na FUD (posebno manja tržišna ograničenja) i kao rezultat toga mogu znatno pasti.

Iz nepoznatih razloga koje Bittrex nije naveo, BitShares je trebao biti uklonjen s njihove razmjene 13. listopada 2017. (Ali još uvijek nije) Neki kažu da je to zato što se BitShares DEX natječe kao decentralizirana razmjena. Drugi zovu FUD da snizi cijenu. Tada su njihovi čvorovi bili “preveliki” za pokretanje.

Gore navedeno je neprovjerena pretpostavka. Sve što znamo je da je Bittrex rekao da su uklonili Bitshares, ali nisu s nula objašnjenja za razmjenu korisnika ili BitShares tima.

Špekulanti su nestalni i bez obzira jesu li BitSharesi krivi ili ne, većina špekulanata plaši poput čopora ovaca koji su brzo bacili vijesti zbog čega je cijena BitSharesa potaknuta.

Ono što je vrijedno pažnje jest da je unatoč ovim negativnim vijestima još uvijek bilo prilično malo aktivnosti kupnje i “podrške”. (Mnogi su se drugi kovani novci s popisa srušili ili uopće umrli)

Nitko ne može spriječiti mogućnost nepredviđenih kršenja, programskih grešaka ili iskorištavanja

Iako se ovaj argument može iznijeti o bilo kojem dosadašnjem projektu, uključujući Bitcoin, on i dalje vrijedi za ove projekte. Kao što se vidi kod 53 milijuna dolara DAO hack u Ethereumu su morali tvrdo rastaviti mrežu što je prouzročilo podjelu na dva različita novčića: Ethereum i Ethereum Classic.

Ili kako o nedavnom Ethereum novčanik Parity debakl? (Ranjivost zbog koje je 300 + milijuna dolara Ethereuma zamrznuto i učinjeno nedostupnim)

Pogreška korisnika dokumentirani je uzrok većine problema s IT-om i cyber-sigurnošću. Ovo je vječna prijetnja ne samo za kriptovalute već i za tehnologiju općenito. Kao i kod svih Cryptoa, ovo je eksperimentalna tehnologija, tako da uvijek moramo biti zdravi, sumnjičavi i oprezni.

Završne misli

U konačnici, BitShares predvodi paket s uzornim razmišljanjima i arhitekturom

Samo da rezimiramo glavne obuhvaćene ideje:

  • BitShares je decentralizirana mreža, protokol i industrijska platforma – Na temelju algoritma Delegirani dokaz uloga (DPoS) i Graphene (Steemitov pozadinski mehanizam) s potencijalom za obradu više od 100 000 transakcija u sekundi.
  • BitShares nudi razne decentralizirane financijske usluge – Izdavanje pametnih bitAseta novčića, uključujući tržišno vezanu imovinu (MPA) i druge kripto izvedene parove iz prepoznate komoditizirane imovine (npr. Zlato, nafta, nafta&P 500)
  • Algoritam Delegirani dokaz uloga (DPoS) dodaje sloj upravljanja – Nadovezujući se na tradicionalni model Proof of Stake koji povećava i proizvodi kovanice na temelju držanja.

Unatoč svim tim spomenutim rizicima i izazovima, tim ustraje, raste i kontinuirano pegla kinkove. Njihove su usluge nevjerojatne (unatoč određenim rizicima i zamkama). Osobno sam koristio njihov DEX i smatram ga prilično intuitivnim, glatkim i brzim.

Kako platforma sazrijeva i dokazuje se, tako će i biti privući interes FinTech-a i igrača financijskih usluga.

Sklon sam pokazivanju iznimno velikog interesa za projekte koji promiču decentralizaciju i slučajeve stvarne upotrebe. Ova ICO pomama ponekad je samo mučna (ozbiljno, Paris Hilton ?! lol) i prostor je prijeko potreban visokokvalitetnim inicijativama

Čeka nas poljuljano povjerenje na tržištu, razrjeđivanje tokena, skriveni hakeri, vrebajući propisi i druge nepredviđene zamke. (I iskreno, mnogi “novčići”, možda čak i većina, neće dugoročno)

Zbog toga je izuzetno važno da svoju pažnju usmjerimo na pomaganje u stvaranju značajnih dugoročnih usmjerenih zajednica i projekata.

Vjerujem da je BitShares jedan od njih.