Investicijske tvrtke dugo su bile popularna opcija za institucionalne ulagače koji žele sudjelovati na tradicionalnim financijskim tržištima. Sada, s sve većom popularnošću kriptovaluta, investicijske tvrtke imaju za cilj preuzeti i ovo tržište koje se neprestano razvija. U ovom ćemo članku ispitati ulogu tvrtke Grayscale Investments kao velikog igrača na ovom prostoru – sve od njegove povijesti do utjecaja na sadašnje i buduće tržište kriptovaluta.

Siva ulaganja: dobro uspostavljena u kripto investicijskom prostoru

Grupa digitalnih valuta pokrenuo Grayscale Investments kao podružnica u rujnu 2013. Od tog vremena, Grayscale Investments nastavlja pružati brojne povjereničke fondove za ulaganje u kriptovalute na tržištu bez recepta (OTC).

Od kolovoza 2018., investicijski fondovi s jednom imovinom tvrtke Grayscale Investments uključuju sljedeće kriptovalute: Bitcoin, Ethereum, Ethereum Classic, Zcash, Bitcoin Cash, Ripple i Litecoin. Linija proizvoda Grayscale Investments također sadrži Digital Large Cap Fund, diverzificirani portfelj ponderiran tržišnom kapitalizacijom koji sadrži Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash i Litecoin.

Grayscale Investments nastavio je nuditi nove proizvode na OTC tržištu u svojoj ranoj povijesti.

Grayscale Investments nastavio je nuditi nove proizvode na OTC tržištu u svojoj ranoj povijesti.

Pozadina, dobit i gubici investitora

Gledajući ulaganja sivih tonova za prvu polovicu 2018. godine izvješće, potencijalni investitori mogu naučiti puno o uspjesima i neuspjesima tvrtke, kao i njezinoj ulozi na trenutnom tržištu kriptovaluta. Pogledajmo neke od najvažnijih statistika iz ovog izvješća.

Većina ulaganja (56%) dolazi od institucionalnih investitora. Ostale kategorije uključuju akreditirane investitore (20%), mirovinske račune (16%) i obiteljske urede (8%). To je važno napomenuti jer pomaže svim ulagačima da steknu bolji uvid u neke od strategija koje su poduzeli veliki ulagači.

Prema statistikama za prvu polovicu 2018., svi investicijski fondovi pretrpjeli su gubitke. To ne treba čuditi jer ovo odražava opći trend pada cijena kriptovaluta tijekom prve polovice 2018. godine.

Unatoč toj činjenici, također je bitno istaknuti dugoročni uspjeh etabliranijih proizvoda tvrtke Grayscale Investments. Na primjer, Bitcoin Investment Trust zabilježio je porast povrata od 4.107,1% od svog početka do kraja prvog polugodišta 2018. Uz to, Ethereum Classic Investment Trust, 2. najstarija ponuda proizvoda, ostvario je rast od 270,3%.

Kako je Bitcoin Dip utjecao na velika ulaganja?

Pad bitcoina zasigurno je negativno utjecao na investitore koji su ulagali u Q4 2017. ili početkom Q1 2018.

Iako bi se moglo očekivati ​​da će ovo dovesti do smanjenja priljeva ulaganja, statistike objavljene u prvom polugodištu 2018. pokazuju drugačije. Kad se promatraju tjedni priljevi ulaganja za prvu polovicu 2018., mnoge su kupnje dolazile tijekom tjedana s relativno medvjeđim tržištima. Primjerice, tri tjedna u mjesecu lipnju premašila su prosječni iznos ulaganja od 9,55 milijuna američkih dolara.

Uz to, postaje jasno da se sve više ulagača želi diverzificirati izvan BTC-a. Da, ulaganja tvrtke u BTC i dalje su imala veća prosječna ulaganja od 6,04 milijuna USD tjedno u odnosu na 3,52 milijuna USD tjedno za ulaganja koja nisu BTC. Međutim, bitno je napomenuti da su četiri ne-BTC imovine Grayscale Investments bila samo predstavljen u ožujku 2018. godine.

Sada ćemo ispitati neke od prednosti i nedostataka odabira Grayscale Investments u odnosu na izravnu kupnju kriptovaluta.

Prilivi ulaganja u sive tokove bili su prilično raznoliki u prvoj polovici 2018. godine.

Prilivi ulaganja bili su prilično raznoliki u prvoj polovici 2018. godine.

Mogući razlozi za odabir ulaganja u sivim tonovima

Grayscale Investments potencijalno nudi bolju sigurnost za velike investitore. Za one koji ne žele držati kriptovalute na razmjeni, postoji veliki broj hardverskih novčanika koji mogu izabrati. Bez obzira na to, mnogi se ljudi plaše mogućnosti gubitka novčanika ili krađe. Sivi tonovi mogu vam pomoći u kupnji, skladištenju i prijenosu imovine.

Sva ulaganja stvorena su kao dionice i označena su kao naslovljeni vrijednosni papiri. Budući da ih investitori ne drže kao stvarne kriptovalute, moguće je uspostaviti bolje financijske i porezne strukture. Na primjer, ulaganja se mogu držati u određenim IRA-ima, 401 ks i drugim brokerskim i investicijskim računima. To stvara most koji pomaže ulagačima kriptovaluta da uđu na tržište na način sličan tradicionalnim mogućnostima ulaganja.

Mogući razlozi protiv odabira ulaganja u sivim tonovima

Sudjelovanje u raznim investicijskim fondovima skupo je. Grayscale Investments naplaćuje 2,5% naknade za godišnju administraciju i čuvanje većine ponuda proizvoda. Jedina odstupanja su BTC s 2,0%, ETC s 3,0% i Digital Large Fund Fund s 3,0%. Na bikovskom tržištu neki bi investitori ovo smatrali minimalnim iznosom za plaćanje iz dobiti. Međutim, na izuzetno medvjeđem tržištu visoke naknade mogle bi zasigurno obeshrabriti mnoge investitore.

Iako bi posjedovanje dionica umjesto stvarne kriptovalute moglo olakšati poštivanje poreza, to je također lako promatrati kao negativan aspekt. Stvarnost je takva da fond posjeduje manje od desetine jednog bitcoina po dionici. Budući da ulagači dobivaju dionice i nemaju izravan pristup imovini, može biti teško izvršiti trenutnu prodaju. Stoga mu nedostaje velik dio likvidnosti i pogodnosti razmjene kriptovaluta.

Godišnje naknade za Grayscale Investments kreću se od 2 do 3%.

Godišnje naknade tvrtke Grayscale Investments kreću se od 2% do 3%. Povratak varira, ali općenito odražava kretanje cijena na tržištu kriptovaluta.

Izgledi o budućnosti propisa

Može biti teško predvidjeti budućnost sivih ulaganja na tržištu kriptovaluta. Da, mnogi smatraju da je ova tvrtka dobro uspostavljena u prostoru. Ipak, ima još puno pitanja na koja treba odgovoriti. Tehnički gledano, Grayscale Investments nije bitcoin ETF. Klasificirano je kao davatelj povjerenja. Trenutno to znači da može izbjeći neka stroža ograničenja na druge vrste sredstava.

Ipak, propisi i odluke o sličnim tvrtkama mogli bi biti presudni u budućnosti ove posebne. Od kolovoza 2018., Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) odbila je većinu aplikacija za bitcoin ETF. Bez obzira na koji način presuda DIP-a ide predloženi ETF Coinbase, vjerojatno će imati određeni utjecaj na sve ETF-ove i tvrtke slične Grayscale Investmentsu.

Zaključak

Kroz ranu povijest sivih ulaganja, tvrtka je privukla velika ulaganja bogatih ulagača. Međutim, barem za pojedinačne ulagače, mogućnost pristupa tim ponudama praktički ne postoji. Tvrtka je pronašla puno uspjeha na tržištu bez mogućnosti ETF-a (ili ETF-a). Čak i za bogate ulagače, odabir izravne kupnje kriptovaluta mogao bi biti bolji potez. Međutim, za one koji žele ići tradicionalnijim investicijskim putem, ova bi tvrtka mogla pružiti više nego adekvatno rješenje.