Zabrinutost zbog upotrebe energije rudarstva bitcoina i dalje podiže zvona na uzbunu na globalnoj razini. U posljednjih godinu dana kombinacija čimbenika, uključujući bolji hardver, više rudara i veće rudarske farme, potisnula je potrošnju električne energije Bitcoina na nove visine. Zaljubljenici u Bitcoin iz cijelog svijeta sada traže održivije rješenje za trenutne probleme s korištenjem energije.

Što je rudarstvo?

Bitcoin funkcionira kroz proces poznat kao mehanizam konsenzusa. Pojednostavljeno, tisuće računala u cijelosti zadržavaju Bitcoin blockchain u duplikatu. Svako od ovih računala, poznato i kao čvorovi, natječe se u rješavanju algoritma dokaza rada. Onaj koji dovrši jednadžbu prvi dodaje sljedeći blok u blockchain. Čvor koji doda sljedeći blok dobiva BTC nagradu za svoj trud. Trenutno je ova nagrada 12,5 BTC.

Kako Bitcoin stječe popularnost, tako se povećava broj rudara na njegovom blockchainu. Nedavno izvješće smješta broj aktivnih rudara sjeverno od 300 000. Možete očekivati ​​da će se ovaj broj povećavati kako raste nestašica Bitcoina.

Još Gigawatta

Slijedom toga, više rudara dovodi do veće potrošnje električne energije. Jedan studija utvrdio je da su rudarske radnje Bitcoina prošle godine potrošile 2,55 gigawata električne energije. To postavlja potrošnju energije Bitcoina u ravninu sa zemljama kao što su Srbija, Bahrein i Irska.

Da bismo ovu masovnu potrošnju stavili u perspektivu, da je Bitcoin zemlja, po potrošnji energije zauzeo bi 66. mjesto od 195. Prema najnovijim podacima, s toliko električne energije mogli biste napajati 4.892.381 američka kućanstva Digiconomist statistika.

bitcoin-energetski potrošni

Izvor: bitcoin-energy-consumption.com

Ista statistika pokazuje da Bitcoin čini 0,24 posto ukupne svjetske potrošnje električne energije. To je približno 144.760.846 KWh u upotrebi tijekom posljednjeg dana. Prva kripto na svijetu također stvara godišnji otisak ugljika od 26.248 kt CO2.

Iako ova razina potrošnje energije zvuči zabrinjavajuće, to je samo kapljica kad razmislite o budućem rastu. Rudarstvo bitcoina je u porastu. Prošle godine mreža je zabilježila 413 posto globalne porasta potrošnje električne energije. Ova povećana mrežna aktivnost povećava hashrate. Zauzvrat se povećava razina mrežne težine.

Ovo povećanje poteškoća moglo bi potaknuti buduću razinu potrošnje energije Bitcoin transakcija s 478 kWh po transakciji danas, pa sve do 900 kWh do kraja godine. Te su zabrinutosti dovele do toga da su se neki pojedinci zalagali za inovativna i povoljna rješenja.

Zelena energija

Jedno od rješenja su rudarske operacije zelene energije. Jedna takva operacija izašla je na vidjelo u veljači ove godine kada je i bila izvijestio da Plouton Mining namjerava stvoriti jedno od najvećih postrojenja za rudarenje bitcoina na solarnu energiju u kalifornijskoj pustinji Mojave. Operacija bi iskoristila činjenicu da je pustinja Mojave 12. najtoplije mjesto na svijetu.

Raspravljajući o odluci, izvršni direktor Plouton Mininga, Sammy Del Real, objasnio je kako rudarska postrojenja na solarni pogon koriste svima. Opisao je kako su troškovi električne energije glavna “prepreka poteškoća sa kojom se svi suočavaju”. Tim želi iskoristiti svojih novostečenih 50 hektara pustinjske zemlje kako bi njihov koncept postao stvarnost.

Poboljšanje učinkovitosti

Kad se raspravlja o projektima rudarstva bitkoina za zelenu energiju, ima se što slaviti. Prema nedavnom izvješću koje je objavila istraživačka tvrtka Novčanice, eksploatacija obnovljivih izvora energije je u porastu. Izvještaj procjenjuje da oko 78 posto sve potrošnje električne energije Bitcoina dolazi iz obnovljivih izvora.

Ovo izvješće također prikazuje migraciju rudara u posljednje dvije godine prema zemljama koje su obnovljive. Izvještaj otkriva priljev rudara koji iz Kine odlaze u SAD, Island, Rusiju i Kanadu. Sve ove zemlje nude više alternativa zelenoj energiji potencijalnim rudarima koji traže velike farme.

Promjena iz PoW-a

Druga strategija koju zamišlja Bitcoin zajednica mijenja se iz trenutnog mehanizma konsenzusa PoW u drugu opciju. Jedna od takvih mogućnosti je algoritam dokaza uloga (PoS). Ovaj mehanizam konsenzusa ne zahtijeva računala da se međusobno natječu u rješavanju složenih i računskih teških jednadžbi.

Umjesto toga, čvorovi su korisnici koji ulažu svoje tokene. U ovom sustavu čvorovi provjeravaju blockchain koristeći svoje uložene tokene kao jamstvo. Ako čvor djeluje iskreno, nagrađuju se s više tokena. Kada čvor djeluje zlonamjerno, oni gube svoje tokene.

Ovaj konsenzusni mehanizam raste u popularnosti i već ga koriste brojne glavne kriptovalute. Zanimljivo je da je osnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, najavio da će se ETH blockchain također ažurirati na PoS sustav negdje prije 2021. godine.

Opozicija PoS-u

Istina je da prelazak na PoS sustav uvelike smanjuje potrebnu potrošnju energije za Bitcoin, ali postoji mnogo drugih zabrinutosti koje bi trebalo riješiti prije nego što se ova promjena ikad dogodi. Ali prvo, morate razumjeti dinamiku zajednice Bitcoin.

Bitcoin zajednica

Prije nego što se mogu dogoditi bilo kakve promjene u Bitcoin mreži, unutar rudarske zajednice dolazi do konsenzusa. Ovdje se krije jedna glavna prepreka s kojom bi se pristalice PoS-a morale nositi kako bi izmijenile Bitcoin-ov kod. Rudari bitcoina potrošili su milijarde dolara na moćne ASIC rudarske čipove. Ovaj skupi hardver bio bi beskoristan da ne postoji PoW algoritam.

Rudari su bili otporni na bilo kakve promjene koje mijenjaju ono što mnogi u prošlosti smatraju Bitcoinovom doktrinom. 2017. godine cijela Bitcoin mreža krenula je u defenzivu dok je raspravljala hoće li povećati veličinu bloka za 1 MB. Na kraju je svađa završila s formiranjem hard forka Bitcoin Casha.

Tehnička pitanja

Postoje i neke tehničke nedoumice koje PoS sustavi također trebaju riješiti. Jedna od takvih briga je napad na daljinu. U ovom scenariju pojedinac koristi kombinaciju starih ključeva, s privatno miniranim lancem dvostrukog trošenja, kako bi povukao značajnu pljačku. Napad je bio opisano Buterin u svojoj nedavnoj PoS analizi. Ova vrsta napada nije moguća pomoću PoW algoritma.

Sigurnost Bitcoina

Mnogo je ulog kada se raspravlja o promjeni Bitcoin-ovog koda. Bitcoinov blockchain trenutno je najsigurniji i najveći na svijetu. Ova je sigurnost ono što održava vjeru u Bitcoin kao vodeću kriptovalutu na globalnoj razini. PoW algoritam, iako rastrošan, vremenski je provjeren koncept. Slijedom toga, veća je vjerojatnost da ćete vidjeti potisak prema rudarskim objektima obnovljive energije, umjesto da mijenjate kodiranje Bitcoina.

Dakle, što je rješenje?

Nažalost, zajednica nije izišla s provjerenim rješenjem energetskih problema Bitcoina. Porast inicijativa za zelenu energiju, međutim, ulijeva nadu da će, kako Bitcoin bude dolazio u glavni tok, njegove energetske kritike biti stvar prošlosti.