Blockchain upravljanje identitetom može biti sljedeći korak u evoluciji sigurnosti podataka. Unatoč obećanjima, velike robne marke možda nisu toliko sigurne kao što smo mislili. Equifax, Yahoo ili Uber? Izaberi. Probijanje podataka pogodilo je sve ove tvrtke posljednjih godina, a čini se da neumoljivi tempo hakiranja ne odustaje.

Prema indeks razine proboja, samo četiri posto kršenja od 2013. godine postalo je beskorisno zbog šifriranja. Ovo je prilično izvanredna statistika ako uzmete u obzir da kriptografija postoji više od 50 godina. Javnost postaje primjetno zabrinuta, ali što ova velika imena mogu učiniti u vezi s tim trendom? I, pomoći će u upravljanju identitetima blockchaina?

Kriptografija zapečena

Bitcoin pruža stvarni slučaj u sigurnoj podatkovnoj komunikaciji od 2009. Kad se tome doda činjenica da je njegova tehnologija otvorenog koda, zaista se morate zapitati zašto velike tvrtke ne primjenjuju vlastita rješenja za kripto sigurnost. Koliko znamo, nitko nikada nije hakirao Bitcoin blockchain. Svatko tko to još nije trebao bi vjerojatno dugo razmotriti što im blockchain može ponuditi.

Jednostavno rečeno, Bitcoin koristi kriptografiju javnog / privatnog ključa, što omogućuje sigurno prenošenje osjetljivih podataka preko mreže. Ljepota Bitcoina je u tome što je sigurnost dio mreže od samog početka. Usporedite to s mnogim tvrtkama koje pokušavaju osigurati sigurnost svojih već starih mreža.

Brojni drugi projekti kriptovaluta i pokretanja blockchaina proširuju ova temeljna načela kako bi korisnicima omogućili učinkovito upravljanje svojim identitetom na blockchainu. Glavni problemi zahtijevaju velika rješenja. Oni koji pružaju najbolje rješenje za upravljanje identitetima blockchaina, najvjerojatnije će imati velike prihode kako ova industrija sazrijeva.

Tamo gdje trenutni sustavi zakažu

Centralizacija

Korporacije poput IBM-a već su prepoznale taj potencijal i utrkuju se da budu vodeće u odobrenim blockchain rješenjima. Neki su, međutim, tvrdili da privatni blockchains zapravo nisu održivi. Bez obzira gdje se nalazite, korisno je shvatiti kako smo došli ovdje.

Prva glavna mana zbog koje trpe trenutni sustavi za upravljanje identitetom je centralizacija. Internet je izvorno zamišljen kao peer-to-peer mreža. Po prvi puta u povijesti ova je mreža omogućila slobodan protok informacija bez cenzure i preko granica. Oni koji su posjedovali medij više nisu kontrolirali poruku.

Upravljanje identitetom u idealnom bi slučaju trebalo slijediti peer-to-peer internetski model

Upravljanje identitetom idealno će slijediti peer-to-peer internetski model.

Nažalost, privatni subjekti otada su zarobili veći dio interneta: Google s internetskom pretragom, Facebook s društvenim mrežama, ICANN s registrima imena domena, Amazon u e-trgovini i tako dalje. Shvatili ste sliku. Te (i mnoge druge) tvrtke skladište ogromne količine osobnih podataka što ih čini atraktivnim ciljevima. Ova zaliha stvara takozvani efekt meda. Hakeri imaju puno veću vjerojatnost da provale u ove sustave nego da ciljaju pojedinačne korisnike.

Cenzura

Drugo pitanje koje ovo stvara je povećana mogućnost zlouporabe vašeg položaja moći. Glavni tehnološki divovi već imaju reputaciju cenzuriranje sadržaja na temelju političkih i ideoloških stavova. To predstavlja stvarnu prijetnju slobodi govora i autentičnom samoizražavanju, što mnogi opisuju kao obilježja prosperitetnih društava.

Imajte na umu da mnogi mrežni programi zahtijevaju da se registrirate u jednoj od ovih tvrtki putem njihove e-adrese ili društvenog profila. Ako vam iz bilo kojeg razloga ikada izbrišu račune ili ih cenzuriraju, gdje vas to ostavlja? Virtualni nomad koji ne postoji.

Blockchain upravljanje identitetom

Stvoritelji interneta nisu vidjeli potrebu za dobrim upravljanjem identitetima dok su stvarali prve protokole. U to vrijeme to nisu mogli znati, naravno. Nažalost, rezultat je ogromna privatizacija naših podataka. Tehničke tvrtke iskoristile su priliku da posjeduju onoliko naših podataka do kojih mogu doći. Kao što kažu, ako je besplatno, šanse su da ste vi proizvod! Te tvrtke imaju mnogo izvrsnih besplatnih proizvoda. Moraju ih nekako platiti.

To je temeljna promjena koju blockchain donosi u upravljanju identitetom. Poslužitelji podataka s centralnim hostingom (uključujući rješenja zasnovana na oblaku) skupo su održavati, a mnogi će biti eliminirani kada korisnici budu mogli upravljati vlastitim identitetom pomoću blockchain tehnologije. Postoji niz projekata koji žele biti vodeći u ovom području. Konkurencija je teška, a predviđanje najboljeg pristupa težak je izazov.

Neki projekti poput Civic promiču upravljanje blockchain identitetom putem svoje aplikacije. Drugi vole Blockstack pružaju rješenje temeljeno na pregledniku za interakciju s decentraliziranim aplikacijama. Još jedna zanimljiva značajka koju razvijaju je usluga peer-to-peer imena domena (DNS) izgrađena izravno na blockchainu. Više niste na milosti i nemilosti niti jedne organizacije, poput ICANN-a, kada hostirate svoj omiljeni ili kontroverzni sadržaj.

Završne misli

Teško je shvatiti koji će pristup biti najbolji. Mnogo je čimbenika koje treba uzeti u obzir pri izgradnji budućnosti upravljanja identitetima: jezik, kultura, pristup tehnologiji itd. Promatranje iz globalne perspektive pomoći će. Još nismo u točki kada svatko na svijetu ima pristup vlastitom pametnom telefonu. Uspjeh interneta danas je u velikoj mjeri zahvaljujući jednostavnim tehnologijama poput HTTP i TCP protokola, koji apstrahiraju mnoge tehničke detalje koji su od nas, tako da možemo jednostavno nastaviti s poslom “povezivanja”.

Povezivanje novih blockchain protokola s postojećim internetskim protokolima čini se logičnim izborom. Postoje tvrtke koje se voze u blockchain-u i planiraju biti sljedeća generacija centara moći. Velike su šanse da ne uspiju. U ne tako dalekoj budućnosti postat ćemo svjesni svih izbora koji se danas za nas grade. Potrošači se bude s činjenicom da podaci smješteni negdje drugdje nisu osobito sigurni. Napokon, moći ćemo preuzeti kontrolu nad vlastitim mrežnim identitetom.