Sustavi upravljanja kvalitetom lanca opskrbe koristit će blockchain tehnologiju. Blockchain omogućuje učinkovitija i transparentnija sredstva za globalno poslovanje. Ova nova tehnologija donosi mnoge prednosti sektoru upravljanja lancem opskrbe. Zbog toga, sve veći broj tvrtki ovisnih o lancu opskrbe nastavlja istraživati ​​kako integrirati ovaj revolucionarni protokol u svoje sustave.

Što je uopće upravljanje lancem opskrbe?

Upravljanje lancem opskrbe nadzor je robe ili usluga tijekom njihova razvoja, otpreme i prodaje. Ovaj postupak može uključivati ​​kretanje i skladištenje zaliha u procesu, dijelovi potrebni tijekom montaže proizvoda koji se nude. Da bi se to učinkovito pratilo, tvrtka mora imati sposobnost praćenja pojedinaca, organizacija, resursa, proizvodnog procesa i prodaje njihovih proizvoda.

Kada se upravljanje lancem opskrbe izvede pravilno, to rezultira povećanim prihodima, poboljšanom kvalitetom, smanjenim troškovima i učinkovitijom proizvodnjom. Zauzvrat, tvrtke uživaju veću prodaju i distribuciju kada njihovi sustavi upravljanja kvalitetom lanca opskrbe rade bez problema. U lokalnom poslovnom scenariju, ovim se problemima može upravljati, ali kad poduzeću treba međunarodna podrška za stvaranje njihovih proizvoda, logistika postaje zapanjujuće složena.

Trenutno interni protokoli tvrtke nadziru opskrbne lance. Problem je u tome što mnogi od ovih protokola nisu univerzalni. Raštrkano stanje opskrbnog lanca gotovo da onemogućava bilo kojoj pojedinoj tvrtki da u potpunosti zajamči autentičnost svojih proizvoda.

Prava rješenja za pitanje upravljanja kvalitetom lanca opskrbe

Sustavi upravljanja kvalitetom lanca opskrbe uklanjaju ove zabrinutosti pružajući potrošačima stvarno rješenje problema. Sustav zasnovan na blockchainu može nadgledati stvaranje, skladištenje, prijevoz i prodaju ovih proizvoda na međunarodnoj razini i učiniti informacije potpuno dostupnima svim stranama.

Da biste pronašli pametan primjer ovog stila blockchain logistike koji se koristi, ne trebate gledati dalje od nadobudne industrije marihuane. Emerald Health Therapeutics najveći je proizvođač kanabisa u Kanadi. Tvrtka je nedavno dospjela na naslovnice kada je najavila strateško partnerstvo s DG Blockchain Solutions pod nazivom CannaChain Solutions.

CannaChain rješenja

CannaChain pruža korisnicima i pružateljima kanabisa nepromjenjive podatke o razvoju njihove marihuane. Protokol prati cijeli lanac opskrbe i e-trgovine za platformu CannaChain. Partnerstvo omogućuje Emerald Health Therapeuticsu da u stvarnom vremenu prati razvoj njihove kanabisa u više država. Povećane sposobnosti praćenja omogućuju tvrtki da locira i eliminira bilo kakvu neučinkovitost unutar njihovog sustava razvoja i isporuke.

Sustav prati biljke tijekom cijelog njihovog ciklusa uzgoja. Također, nadzor se proteže na ispitivanje, osiguranje kvalitete, sigurnost i rukovanje podacima. Potrošači mogu kupovati s povjerenjem, znajući da se njihovi proizvodi prate kroz svaki korak postupka. Praćenje uključuje proizvodnju, otpremu, državne propise i potrošačke aktivnosti.

Povjerenje

Pogledajmo još jedan primjer. Kada odete u svoju trgovinu i kupite neki proizvod, potpuno ovisite o svom povjerenju tvrtke kako biste bili sigurni da zaista dobivate ono što navodi ambalaža. Ne postoji sustav provjere koji vam omogućuje da dokažete da su naranče koje ste kupili zapravo s Floride ili krumpir iz Idaha. Morate slijepo vjerovati da su tvrtke s kojima poslujete iskrene. U mnogim slučajevima nisu.

Uz to, trenutni globalni sustavi upravljanja kvalitetom lanca opskrbe toliko su raspršeni i lokalizirani da čak ni proizvođači ne mogu jamčiti podrijetlo svojih proizvoda. Nedostatak efikasnog načina praćenja njihovih proizvoda od stvaranja do prodaje prava je briga. Uvođenje tehnologije blockchain moglo bi biti odgovor na ove probleme.

Upravljanje kvalitetom lanca opskrbe – lijekovi

Ako mislite da nije velika stvar ako kupujete jabuke za koje kažu da su s Floride, ali u stvarnosti su iz Argentine, razmislite još jednom. U slučaju jabuka, rizici su vam mali. Kada jabuke zamijenite lijekom, možete vidjeti kako ulog značajno raste. Krivotvoreni lijekovi globalno su veliki posao i često se podudaraju s tim prijevarama ozbiljne ozljede.

A izvješće koju je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavila je u promet količinu krivotvorenih lijekova danas 10 posto. Drugim riječima, svaki deseti lijek koji se globalno proda je krivotvoren. Ako vam ovo zvuči kao ogroman problem, trebao bi. Tisuće su globalno umrle od krivotvorenih lijekova.

Statistika krivotvorenih lijekova putem FarmaTrusta

Statistika krivotvorenih lijekova putem FarmaTrusta

Postoji mnogo primjera ove vrste prijevara koje se događaju. U 2011. godini 200 ljudi je dočekalo prevremenu smrt nakon što su kontaminirani lijekovi za srce prodani u cijelom Pakistanu. U drugom visoko oglašenom incidentu, više od tisuću stanovnika Demokratske Republike Kongo hospitalizirano je 2014. nakon konzumiranja krivotvorenog lijeka koji je sadržavao snažni antipsihotik. Iako su ovi incidenti zastrašujući, oni nikako nisu isključivi za zemlje u razvoju.

Upravljanje lancem opskrbe budućnosti

Blockchain tehnologija moćan je alat za tvrtke da povećaju svoje profitne marže i ukupnu kvalitetu proizvoda. U budućnosti se ova tehnologija može kombinirati s Internetom stvari (IoT) kako bi stvorila bešavni, automatizirani sustav kontrole kvalitete.

Zamislite kad bi vaš hladnjak mogao osjetiti da imate malo mlijeka i automatski bi vam naručio još jedan galon. Uz to biste narudžbu mogli provjeriti u smislu mjesta podrijetla, otpreme i detalja o skladištenju. Na taj način korisnici stječu praktičnost i povjerenje na tržištu.

Globalno tržište

Kako mega-trgovci pomiču prag globalne ekonomije na sljedeću razinu, potražnja za ekonomičnim sustavima upravljanja i dalje raste. U bliskoj će budućnosti ovi protokoli temeljeni na blockchainu lako dokazati valjanost vašeg proizvoda. Nadamo se da će institucija ovih sustava dramatično smanjiti količinu prijevara na međunarodnoj razini.

Upravljanje lancem opskrbe zauzima središnje mjesto

Mogućnost garancije razine kvalitete koju posjeduje svaki vaš proizvod velika je prednost na tržištu. Potrošači i dalje zahtijevaju veću transparentnost svojih proizvoda, a samo blockchain tehnologija može se nositi s tim zahtjevima na isplativ način. Očekujte da ćete vidjeti kako će sektor upravljanja kvalitetom brzo usvojiti ovu revolucionarnu tehnologiju u narednim mjesecima.