Coinbase i Bitstamp dvije su najstarije i najcjenjenije kripto burze. Oboje posluju više od 5 godina i imaju potpunu licencu u SAD-u (Coinbase) ili EU-u (Bitstamp).

U ovoj usporedbi Coinbase i Bitstamp, proučit ćemo prednosti i nedostatke trgovanja na svakoj od njih.

Coinbase vs Bitstamp: Ključne informacije

Korisničko iskustvo

Coinbase je izvrsno mjesto za one koji tek počinju ulagati u kriptovalute. Korisničko sučelje jednostavno je za upotrebu i jednako je intuitivno kao PayPal ili vaše web mjesto za internetsko bankarstvo. USD možete položiti ACH prijenosom iz banke, deviznom doznakom ili kreditnom / debitnom karticom (ali sretno pokušavajući pronaći izdavatelja kartice koji neće blokirati transakciju!). Naravno, ako već posjedujete Bitcoin, Ethereum ili Litecoin, možete ih i prenijeti izravno na Coinbase.

Možete izvršiti izravnu kupnju BTC-a, ETH-a ili LTC-a ili možete prenijeti sredstva u svoj USD novčanik i kasnije kupiti kriptovalutu. Coinbase također upravlja cjelovitom razmjenom kriptovaluta pod nazivom GDAX, koja funkcionira slično kao i druge glavne razmjene kriptovaluta poput Poloniex ili Bittrex. GDAX zahtijeva da imate značajnu imovinu (>5 milijuna USD u diskrecijsko ulaganje) za pristup trgovanju maržama i drugim naprednim značajkama, pa je usmjereno prema institucionalnim investitorima.

Bitstamp je najpoznatija europska burza kriptovaluta, kao i jedna od najstarijih kripto burzi na mreži. Korisničko sučelje je nešto manje intuitivno od Coinbasea, ali sveukupno je definitivno jednako funkcionalno. Zasloni za trgovanje početnicima mogu izgledati prilično tehnički i mogu biti pomalo zastrašujući.

Potvrda na Bitstampu više je gnjavaža jer im je potrebna prednja i stražnja slika vaše državne iskaznice (putovnice ili vozačke dozvole) i izvoda iz banke / komunalne službe. Brza telefonska slika vaše osobne iskaznice i PDF vašeg bankovnog izvoda učinit će trik, ali mnogim investitorima nije ugodna ideja da dijele toliko osobnih podataka s njihovom razmjenom.

Sud javnog mnijenja

Coinbase se općenito smatra jednom od najsigurnijih i najpouzdanijih kripto burzi. Jednostavan test guglanja “kripto razmjene kojima se najviše vjeruje”Pokazuje da se Coinbase neprestano svrstava u prvih 1 ili 2 među svim razmjenama.

Bitstamp je također dobro cijenjen u prostoru kriptovaluta i kada je dobio puno dobrih novina postala prva kripto razmjena s nacionalnom licencom na svijetu. Budući da EU ima program “putovnice” za tvrtke za financijske usluge, dobivanjem licence u Luksemburgu Bitstamp je postao licenciran u cijeloj EU. Od tada je Bitstamp stekao veliku vjerodostojnost kao sigurna opcija za europske investitore, slično kao što Coinbase ima u SAD-u.

Korisnička podrška

Coinbase ima veliku reputaciju za korisničku uslugu u usporedbi s većinom kripto burzi. Nedavno su dodali telefonska korisnička podrška, što je prvi za velike kripto burze i sjajan korak prema približavanju kripto industrije normalnim poslovnim standardima.

Bitstamp također ima izvrsnu korisničku uslugu za kripto razmjenu. Iako Bitstamp ima pritužbe kupaca, na mreži ih možete pronaći kao i bilo koja kripto razmjena, vrijedi napomenuti da su te prigovore mnogo puta odgovorio izravno po Bitstamp podrška. Većina prigovora odnosi se na zatvaranje računa nakon depozita koji su bili neobično veliki za te korisnike, a u svim slučajevima, čini se da su korisnici dobili puni povrat novca.

Povijest tvrtke i usklađenost s propisima

Coinbase je osnovan u San Franciscu 2012. godine i ima ozbiljnu potporu od kompanija poput rizičnog kapitala Union Square Ventures i Andreessen Horowitz. Budući da Coinbase posluje 5 godina i sukladan je svim američkim propisima o financijskim institucijama, općenito se smatra sigurnom opcijom za ulaganje u kriptovalute.

Bitstamp je osnovan 2011. godine, a iza njega stoji Pantera Capital, vodeći VC fond za kriptovalute. Bitstamp prolazi godišnje revizije jedne od revizorskih kuća “velike četvorke”, i općenito je transparentno u pogledu njihove usklađenosti i poslovanja – uvijek dobra osobina koju treba vidjeti kada odabirete kripto burzu za trgovanje.

Sigurno i osigurano

Coinbase nikada nije hakiran u svojih 5 godina poslovanja. Pridržava se jake sigurnosne mjere i drži veliku većinu svojih kriptovaluta u hladnjači, štiteći svoja sredstva od hakova. Treba napomenuti, GDAX je doživio “flash pad”U lipnju, gdje je cijena Ethereuma pala na 0,10 dolara, mnoge je trgovce koštala tisuće dolara. GDAX je utvrdio da su svi poslovi bili konačni jer je to bilo zbog velikog naloga za prodaju, a ne bilo kakvog tehničkog kvara s njihove strane.

Bitstamp ima iscrpniju povijest sigurnosti računa, ali ima dobre rezultate u posljednje dvije godine. Dana 4. siječnja 2015. godine pretrpjela je a narušavanje sigurnosti što je rezultiralo gubitkom od 19.000 BTC, vrijednim oko 5,1 milijun dolara u to vrijeme. Incident je stvorio veliku štetu u reputaciji Bitstampa, ali tvrtka je učinila ispravnu stvar i preuzela gubitak na sebe – niti jedan kupac Bitstampa nije izgubio novac u hakiranju. Bitstamp od tada nije imao većih sigurnosnih problema.

Naknade

Ako samo želite kupiti BTC, ETH ili LTC na glavnoj web lokaciji Coinbase, Coinbase naplaćuje naknadu od 1,49% za kupnje kriptovaluta izvršene putem bankovnih računa ili Coinbase USD novčanika ili 3,99% za kupnje izvršene kreditnim ili debitnim karticama. Nakon što kupite odabrane tokene, možete ih besplatno prenijeti na druge BTC / ETH / LTC adrese, iako ćete platiti naknade za mrežne transakcije.

GDAX koristi model proizvođača koji uzima naknadu. Ako želite postaviti novu narudžbu na burzi, to možete učiniti besplatno, ali popunjavanje narudžbe koja je već navedena u knjigama koštat će vam naknadu između 0,3% i 0,1%, ovisno o tome koliki je bio vaš nedavni opseg trgovine.

Bitstamp naknade mogu biti sasvim razumne ako ste stanovnik EU-a. Možete položiti eure putem SEPA prijenosa s nula naknada i samo 0,90 eura pri podizanju. Ni međunarodne žice su niske s samo 0,05% naknade za polog i 0,09% naknade za povlačenje. Također, izravni depoziti ili isplate kriptovaluta su besplatni. Samo nemojte polagati kreditnom karticom! Naknade počinju od 8%, a čak i ako položite više od 5000 USD, naknada je i dalje 5%.

Naknade za trgovanje usporedive su s GDAX-om ako ste na strani koja prima ugovor. Nažalost, nema popusta za naručivanje ili za stvaranje mape, tako da je u konačnici struktura naknada nešto lošija na Bitstampu. Činjenica da su sve naknade proizvođača 0% na GDAX-u potiče likvidnost, tako da biste potencijalno mogli trgovati sa širim ponudama / traženjem za isti par trgovanja na Bitstamp-u.

Dostupne kriptovalute

Coinbase nudi prodaju i trgovinu BTC-a, ETH-a i LTC-a, a planira podržati Bitcoin Cash (BCH) 1. siječnja. Budući da nudi samo 4 kriptovalute, vjerojatno nije zamjena za vas ako vas zanimaju egzotičniji altcoini. Usprkos tome, razgovarali su o dodavanju novih kovanica u budućnosti i pregledali ono što bi moglo biti njihovo popis potencijalnih dodataka.

Bitstamp nudi sličan raspon kriptovaluta s trgovinskim parovima za BTC, ETH, LTC i XRP. Podrška za ETH, LTC, XRP dodani su 2017. godine, a Bitstamp kaže da bi željeli dodati još novih parova u budućnosti.

S obzirom na to da je Bitstamp šest godina trgovao samo BTC-om, a sada je dodao tri nove valute u 2017. godini, čini se da postoji zamah za dodavanje podrške za više altcoina u 2018. godini i kasnije. Bitstamp je također nedavno počeo olakšavajući povlačenje Bitcoin Casha, iako je trgovanje parovima odgođeno za što su krive nedavne kineske regulatorne akcije.

Coinbase vs Bitstamp: Konačne misli

Coinbase i Bitstamp su obje gornje razmjene u svijetu kriptovaluta, a koje koristite vjerojatno će se svesti na to želite li ulagati u USD ili eure.

Ako je USD, bilo koja zamjena dobra je opcija, ali možda će vam biti ugodnije koristiti Coinbase jer je sjedište u SAD-u. Ako doprinosite eurima s europskog bankovnog računa, opcija SEPA prijenosa s Bitstampom bit će najlakša ruta.