Pokret za usvajanje digitalnih valuta postaje sve popularniji među pojedincima od pokretanja Bitcoina prije deset godina. Sada više tvrtki također počinje stvarati bitcoin franšize (tvrtke koje integriraju kripto na jedan ili više načina). Evo nekoliko najpopularnijih kategorija franšize bitcoina i nekoliko primjera iz stvarnog svijeta poslovanja u ovom prostoru.

Prihvaćanje kripto plaćanja

Jedan od najjednostavnijih načina na koji bilo koji posao može postati bitcoin franšiza je početi usvajati kriptovalutu kao oblik plaćanja. U 2019. godini to je daleko od samo ideje. Mnoga vodeća svjetska poduzeća (i mnoga mala poduzeća) već prihvaćaju kripto. Taj se pokret proteže u raznim granama industrije, od trgovina ciglama i malterima do trgovina e-trgovine.

Na primjer, Shopify daje vlasnicima trgovina mogućnost prihvaćanja Bitcoina (BTC), Ethereuma (ETH), Litecoina (LTC) i 300+ drugih kriptovaluta. Microsoft, CheapAir i nekoliko drugih poznatih tvrtki prihvaćaju kripto. Unatoč ovom uspjehu, vidjeli smo i neke slučajeve kada su tvrtke prestale prihvaćati kripto. Glavni uzroci tome uključuju stvari poput medvjeđeg tržišta i visokih naknada za transakcije tijekom vršnog vremena korištenja blockchaina. Međutim, kontinuiranim tehničkim poboljšanjima, cjelokupni je trend jasan: sve više tvrtki traži prihvaćanje kripto plaćanja.

Shopify logotip

Shopify je jedna od mnogih velikih tvrtki koje prihvaćaju kripto plaćanja.

Rudarstvo kripto

Rudarstvo kriptovaluta također predstavlja još jedan put za poduzetnike. Iako je moguće započeti rudarstvo iz vlastitog doma kao hobi, neki su ljudi stvorili masovna poduzeća od rudarstva bitcoina. Bitmain, vodeći svjetski proizvođač opreme za rudarstvo bitcoina, jedan je od takvih primjera. U prvih devet mjeseci 2018. godine ova je tvrtka zaradio 500 milijuna dolara na nešto više od 3 milijarde dolara prihoda.

Proizvodnja rudarskih platformi nije jedina prilika za franšizu bitcoina u kategoriji rudarstva. Velike tvrtke investirale su u infrastrukturu (tj. Skladišta) za vođenje velikih rudarskih operacija. TMGcore je jedan od primjera. Tradicionalno su rudarske platforme najvjerojatnije isplative na vrlo određenim mjestima. To uglavnom uključuje lokacije s hladnijom klimom i pristup jeftinoj električnoj energiji.

TMGcore to ipak mijenja kroz inovativno novo rudarsko postrojenje. U istočnom Teksasu tvrtka navodno koristi dvofaznu tehnologiju potapanja s tekućim hlađenjem. To smanjuje troškove hlađenja i do 90 posto. Navodno će tvrtka pokrenuti rudarski bazen nazvan LEGACYII u nekom trenutku 2019. Rudarski bazen će raditi na obnovljivoj energiji. Da, točna veličina ovih početnih kapitalnih ulaganja nije poznata. Međutim, normalno je da projekti ove veličine za početak koštaju milijune. Čak i uz visoke početne troškove, slični objekti za kripto rudarstvo pojavljuju se širom svijeta.

U siječnju 2018. ruski poduzetnik Aleksey Kolesnik kupio je dvije elektrane u Permu u Rusiji za procijenjenih 3 milijuna dolara. Smatra se da je akvizicija ovih objekata svrha postavljanja kripto rudarstva i podatkovnog centra. Postoje još relevantniji primjeri slični ovome. Primjerice, u travnju 2018. dvije tvrtke u Australiji (Hunter Energy i IOT Group) počele su raditi na planu pretvaranja obustavljene elektrane na ugljen u postrojenje za kriptokop..

Kupnja / HODLing

Kupnja kriptovaluta i HODLing doveli su do stvaranja nekoliko bitcoin milijunaša i bitcoin milijardera u posljednjih nekoliko godina. Uglavnom se ulaganje tradicionalno vrši na individualnoj razini. Unatoč tome, ovo se počinje mijenjati pojavom franšiza bitcoina poput tvrtki za upravljanje digitalnom imovinom.

Točnije, mnogi se koncepti iz tradicionalnih financija sada primjenjuju u kripto. Kao što je prethodno istaknuto, Grayscale Investments osnovao je niz povjerenja u kripto ulaganja. Svi su ovi financijski proizvodi klasificirani kao davatelji povjerenja. Neke značajne ponude uključuju proizvode s jednom imovinom (tj. ETC, XRP, ZEC) i raznolike proizvode (zbirka različitih investicijskih fondova).

U SAD-u status bitcoin ETF-a nije određen (od veljače 2019.). Međutim, ovaj koncept dobiva na snazi. Buduća regulatorna odobrenja mogla bi značiti više poduzeća u upravljanju imovinom i više institucionalnih mogućnosti ulaganja.

Kao alternativu gore navedenim izborima, neke tvrtke mogu čak odlučiti samo pretvoriti dio fiat dobiti u kripto i to koristiti kao način za pohranu kapitalnih rezervi.

Kripto burze i Bitcoin bankomati

Postoji niz burzi kriptovaluta koje su imale velik utjecaj na kripto industriju. Ta poduzeća daju prijeko potrebnu likvidnost tržištu i pojednostavljuju postupak stjecanja i korištenja kriptoza za P2P plaćanja. Centralizirane razmjene, decentralizirane razmjene, platforme za trgovanje terminskim ugovorima, pa čak i Bitcoin bankomati, nekoliko su primjera ove vrste bitcoin franšize.

Neke razmjene pružaju mogućnost pretvorbe fiat-u-crypto, služeći kao važna veza koja otvara nove mogućnosti kripto usvajanja. Drugi pružaju usluge ili protokole za razmjenu kripto-kripto-podataka, ispunjavajući vitalnu potrebu za pristupom raznim kripto-datotekama.

Obično većina burzi naplaćuje standardne naknade za trgovine i / ili povlačenja sredstava. Coinbase, najpopularnija svjetska razmjena fiat-to-crypto razmjena, dosegla je procjenu 1,3 milijarde dolara prihoda u 2018. godini i Milijardu dolara u 2017. godini. Izrađena je Binance, najpopularnija svjetska razmjena kripti za kripto 446 milijuna dolara dobiti u 2018. godini.

fotografija Bitcoin bankomata

Bitcoin bankomati postaju popularna vrsta bitcoin franšize.

Razviti tehnička rješenja koja integriraju Blockchain i Crypto

Sljedeći vitalni dio ekosustava bitcoin franšiza je niz tehnologija koje koriste blockchain i kripto plaćanja. Decentralizirane aplikacije (dapps), blockchain kao usluga (BaaS) platforme i mnoštvo drugih rješenja postaju sve popularniji.

Štoviše, ove tehnologije imaju za cilj pružiti veću učinkovitost od tradicionalnih rješenja. U području plaća / HR, Bitwage pruža usluge obračuna plaća i fakturiranja na temelju blockchaina, kako za pojedince, tako i za tvrtke. Mogućnosti financiranja plaćanja uključuju kripto (BTC i ETH), kao i brojne fiat valute koje se mogu obraditi putem kreditne kartice, bankovnog računa i ACH-a.

Osim B2B usluga kao što je Bitwage, decentralizirani programi (dapps) poput CryptoKitties popularna su opcija za programere koji žele stvoriti tvrtke usmjerene na potrošače oko kriptografije. Pokretanjem gaming dapps-a kao što je CryptoKitties, tvrtke imaju mogućnost prikupljanja naknada od korisnika izravno u crypto-u. Korisnicima se kvaliteta ovih igara neprestano poboljšava. U konačnici, oni stvaraju nova iskustva koja prije nisu bila moguća s tradicionalnim web ili mobilnim aplikacijama.

Kako se ove tehnologije s vremenom poboljšavaju, povezana BaaS rješenja i dapps imaju mogućnost pridobivanja više korisnika i imaju veći utjecaj u svojim tržišnim nišama.