Novčići koji se natječu da budu najbolja mogućnost privatnosti tvrtke Crypto

Iako osobni podaci nisu vezani uz Bitcoin adrese, potrebno je samo malo njuškati da bi vas netko mogao povezati s vašim kupnjama. Čak i ako ne kupujete nedopuštene tvari, možda ne želite da vaše bilance i povijest potrošnje budu otvoreno dostupne drugim stranama.

Hvala Bogu na novčićima za privatnost. Nekoliko ljudi shvatilo je taj bitcoinov nedostatak i stvorili novčiće kako bi vaše aktivnosti ostale anonimne. U ovom ćemo članku analizirati neke od ovih kovanica i objasniti zašto ili zašto ne bi trebali biti najbolji izbor.

Crtica

crtica logotip

Vilica Bitcoina, Dash (skraćenica od Digital Cash) trenutno vodi u paketu s tržišna kapitalizacija od preko 6 milijardi dolara. Pristalice često hvale novčić zbog gotovo trenutnih transakcija kada koriste njegovu značajku InstantSend. Iako više poznat po brzini, kovanice možete poslati i anonimno putem Dash-a PrivateSend.

Postupak PrivateSend je sljedeći:

 1. Platforma raščlanjuje vaše ulazne podatke o transakcijama u određene denominacije (0,01, 0,1, 1 i 10 DASH).
 2. Vaš novčanik šalje zahtjev masternodama da želite miješati svoje novčiće.
 3. Masternode tada miješaju iste apoene kovanica različitih ljudi.
 4. Nakon toga, kovanice šalju natrag u novčanik svake osobe. Svaki novčanik prima kovanice na drugu adresu koja se naziva ‘promjena adrese’.
 5. Koraci od 2 do 4 ponavljaju se više puta sa svakom denominacijom.

Kroz ovaj postupak miješanja, Dash u osnovi čini vaše kovanice nerazlučivima od ostalih kovanica na mreži. To je poput skrivanja zrnca pijeska na plaži.

Dash možda nema najsnažniju funkciju privatizacije, ali njegovu lakoću upotrebe i trenutnu popularnost teško će prevladati ostali novčići.

Pros

 • Dash se usredotočuje na vlastito masovno usvajanje. Novčić je dostupan putem bankomata širom svijeta i obično je sljedeća kriptovaluta prihvaćena u trgovinama nakon Bitcoina, Litecoina i Ethereuma.
 • Kao vilica Bitcoina, novčić uključuje velik dio tehnologije koja čini Bitcoin tako sjajnim.

Protiv

 • Postoje neke kontroverze oko stvaranja Dash-a, čak i Duffieldova, opskrbe novčićima. Protivnici tvrde da je nepravedno kovao prvih milijun kovanica dajući mu nerazmjernu količinu kontrole.
 • Neki također tvrde da, budući da je značajka PrivateSend neobavezna, Dash nije uistinu privatan. Možete navodno ući u trag navodno anonimnim transakcijama ako su povezane s ne privatnim.

Monero

monero logotip

Monero je često proglašen kripto kraljem privatnosti. Novčić je zamijenio Bitcoin kao prelaznu valutu za tamne web kupnje. Sjedeći na tržišnoj kapitalizaciji od ~ 4,8 milijardi dolara, Monero je relativno stabilan u vrijeme volatilnosti tržišta.

Prema zadanim postavkama, Monero je kriptografski privatan i uključuje nekoliko značajki anonimnosti. Novčić koristi stealth adrese za transakcije radi uklanjanja njihove veze s blockchainom. To sprječava bilo kakve veze koje transakcija može imati s vašim novčanikom i skriva vaše podatke o transakciji od drugih ljudi.

Osim skrivenih adresa, Monero koristi Pozvati povjerljive transakcije (RingCT) – protokol sličan prstenastim potpisima koje koriste drugi novčići za privatnost. Pomoću RingCT-a mreža može provjeriti detalje transakcije bez potrebe za otkrivanjem iznosa povezanog s njima.

Monerov tim neprestano dodaje nove značajke privatnosti poput Tails integracija OS-a i Kovri, overlay mreža koja zaklanja vašu IP adresu.

Pros

 • Popularnost među korisnicima mračne mreže solidan je pokazatelj da je Monerova privatnost vrhunska.
 • Monerovi suvišni slojevi zaštite privatnosti omogućuju da novčić bude uistinu zamjenjiv. To znači da su svi Monero kovanice međusobno zamjenjivi i neće umanjiti vrijednost na temelju njihove povijesti.

Protiv

 • Monero je manje prilagođen početnicima od ostalih dostupnih novčića. To bi moglo ugušiti masovno usvajanje.
 • Razvoj s Monerom prilično je težak. Zbog toga ga mnogi novčanici ne podržavaju, a ograničeni broj trgovaca prihvaća.

Zcash

zcash logotip

Od kovanica na ovom popisu jedini koji koristi Zcash Sažeti neinteraktivni argument neznanja o neznanju (zk-SNARKs). Ova metoda privatnosti koristi se za dokazivanje da su podaci o transakciji koje šaljete istiniti, bez potrebe za otkrivanjem stvarnih detalja transakcije. U osnovi, zk-SNARKs šifriraju sve transakcijske podatke.

Kao i Dash, privatnost je samo opcija za korisnike Zcash-a. Uz to, tim navodi da Zcash ne:

 • Šifriranje podataka za višestruko potpisivanje
 • Zamuti IP adrese
 • Zaštitite se od transakcija s javnim kriptovalutama

Nedostatak ovih značajki privatnosti uzrokovao je da neki članovi zajednice otpisuju Zcash kao pravi anonimni novčić. To je rečeno, novčić ima podršku značajnih savjetnika poput Gavina Andresena (glavni znanstvenik zaklade Bitcoin) i Vitalika Buterina (Ethereum Creator).

Pros

 • Čini se da su zk-SNARKI dobro, lagano rješenje za privatnost i anonimnost. Čak će i Ethereum biti provodeći ih uskoro.
 • Zcash tim uključuje stručnjake za informatiku i kriptografiju s uglednih sveučilišta širom svijeta.

Protiv

 • Neobvezna privatnost može ugroziti cijelu mrežu.
 • Tvrtka Zerocoin Electric Coin Company posjeduje Zcash. To donosi razinu centralizacije koja mnogim ljudima nije ugodna.

Bytecoin

logotip bytecoin

Bytecoin je stvoren 2012. godine, što ga čini jednom od najstarijih kriptovaluta. Zapravo, Monero je nastao kao Bytecoin vilica.

Bytecoin koristi CryptoNote protokol za zadržavanje anonimnosti. Ovaj protokol uključuje mješavinu jednokratnih skrivenih adresa i prstenastih potpisa kako bi sve transakcije bile privatne.

Novčić ima povijest podijeljenih kampova za programere, brojne vilice i neizvjestan početak, no čini se da se to nedavno promijenilo. Trenutni razvojni tim ponovno se usredotočio na transparentnost i komunikaciju sa zajednicom i stvorio je ciljani putokaz.

Pros

 • Bytecoin koristi protokol CryptoNote – dokazano sredstvo privatnosti.
 • Bytecoin je najstariji novac na ovom popisu i još uvijek nije dokazano da se može pratiti.

Protiv

 • Iako ima značajnu tržišnu kapitalizaciju (~ milijardu američkih dolara), čini se da je novčić relativno nepoznat. Njegov rebranding može biti premalo, prekasno.
 • Blockchain zajednica se ne slaže oko toga jesu li programeri unaprijed iskopali prve novčiće. Ako je to istina, unutar ekosustava bi se mogla pojaviti centralizirana sila.

Zaključak

Uska je utrka između ovih novčića za privatnost – svaki sa svojim popisom pogodnosti i nedostataka. Još uvijek se nije pojavio jasni pobjednik, a novi konkurenti pojavljuju se naizgled svaki dan. Verge i PIVX stekli su prilično veliku popularnost u posljednje vrijeme, dok Aeon i NAV Coin polako dobivaju i na pari.

Samo će vrijeme (i rigorozni testovi sljedivosti) odvojiti istinski privatne kovanice od onih koji samo tvrde da štite vašu anonimnost.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me