U ovom ćemo članku pogledati zašto je kriptovaluta budućnost elektroničkih gotovinskih sustava. Zašto bi to trebalo postati najčešće korištena vrsta plaćanja – i kako bi to moglo utjecati na budućnost globalne ekonomije. Također ćemo razgovarati o tome zašto pad Bitcoina i drugi tržišni čimbenici predstavljaju i izazove i mogućnosti.

Potrošačke prednosti kriptovalute

Od početka 21. stoljeća trgovina postaje sve više digitalna. To je potrošačima i tvrtkama širom svijeta dalo nove mogućnosti da se više povežu.

Od tada se puno toga promijenilo Izvorni bijeli papir Satoshi Nakamoto u studenom 2008. Vidjeli smo veliki napredak u mogućnostima blockchain tehnologije za osnaživanje bolje budućnosti P2P plaćanja putem kriptovaluta (usprkos padu Bitcoina).

Razmatrajući trenutni krajolik digitalnih gotovinskih sustava, potrošači imaju dosta zabrinutosti oko korištenja fiat tvrtki za obradu plaćanja. I evo nekoliko poboljšanja koja kriptovalute – kao budućnost elektroničkog novca – mogu pružiti.

Poboljšanje privatnosti potrošača

Prvo, današnje tvrtke za obradu plaćanja putem centraliziranih baza podataka pohranjuju informacije povezane s kupnjom debitnih i kreditnih kartica. Bez obzira kupuje li korisnik putem interneta ili osobno, ti sustavi postali su preferirani način plaćanja u odnosu na gotovinu. Međutim, niz velikih hakova centraliziranih baza podataka privatnost potrošača izlaže velikom riziku.

Blockchain ima mogućnost riješiti ovaj problem stvaranjem veće sigurnosti podataka, čineći plaćanja kriptovalutama sigurnijima za korisnike. Već postoji niz velikih blockchain projekata koji rade na rješavanju glavnih problema povezanih sa sigurnošću. Glavni s kojima se potrošači trenutno suočavaju uključuju prodaju osobnih podataka ili krađu identiteta. Ako će kriptovaluta biti budućnost elektroničkog novca, očito mora biti sigurna.

Više protoka kapitala / doista bezgranična trgovina

Jedno od najvećih problema s kojima se potrošači suočavaju jest to što, iako internetska trgovina stvara mogućnosti za prekogranične transakcije, za pretvorbu novca obično postoje visoke naknade.

U svijetu fiat valute su uglavnom ograničene na pojedine nacije ili ekonomske regije. Za neke potrošače koji imaju dovoljno veliko domaće tržište za odabir, ovo možda neće predstavljati problem. Međutim, onima koji moraju kupovati preko granica, razmjena različitih nacionalnih valuta dovodi do većih naknada za obradu plaćanja.

Nasuprot tome, mrežni trgovci kriptovalute mogu globalno upotrebljavati bez plaćanja pristojbi za slanje / primanje sredstava jednostavno zato što druga osoba živi u drugoj zemlji. Budućnost elektroničkog gotovine gotovo će sigurno biti bez granica.

Manje transakcija na čekanju

Još jedno glavno pitanje s kojim se potrošači suočavaju s današnjim fiat plaćanjima je neizvjesnost kada će trgovac obraditi uplatu. Za neke bi se to moglo dogoditi istog ili sljedećeg dana. Za ostale bi to mogli potrajati tjednima. Često potrošači moraju vidjeti „na čekanju“ tijekom dužih vremenskih razdoblja. Ovo daleko nije korisno za svakoga tko pokušava uravnotežiti proračun.

Kriptovalute kao budućnost elektroničke gotovine to mogu riješiti tako da u većini slučajeva trenutačno izvrše transakcije. Riješivši se problema na čekanju, pošiljatelji i primatelji moći će učiniti financijske transakcije i trgovinu općenito mnogo učinkovitijima. Što je najvažnije, ako plaćanje kriptovalutama nije trenutno, vrlo je jednostavno otkazati nepotvrđenu kripto transakciju bez straha od gubitka sredstava.

kreditna kartica

Pitanja sigurnosti zabrinjavaju

Kako kriptovaluta osnažuje postojeće trgovce i nova poduzeća

Rezanje visokih naknada za transakcije

Za tvrtke je prihvaćanje fiat valuta plaćenih putem nezavisnih tvrtki za obradu debitnih / kreditnih kartica stvar pružanja pogodnosti potrošačima. Iako trgovine ciglom i malterom mogu primati gotovinu, mrežni se trgovci u velikoj mjeri oslanjaju na njih treće strane, koji naplaćuju visoke naknade.

Kriptovalute nude mogućnost obrade plaćanja s daleko nižim naknadama. To znači da trgovci ne moraju brinuti o podizanju cijena proizvoda samo kako bi nadoknadili troškove obrade plaćanja.

Trgovci mogu koristiti kripto plaćanja kako bi zadržali više dobiti i eliminirali posrednike. To je nešto što je prije bilo teško postići u eri digitalnih plaćanja.

Više tržišnih alternativa

Još jedan razlog zbog kojeg trgovci trebaju kriptovalute je taj što nudi novu konkurenciju. Većina tradicionalnih tvrtki za obradu plaćanja nisu morale smanjiti naknade, jer za trgovce nema puno izbora. Umjesto da imamo samo nekoliko održivih opcija, postoje tisuće mogućih novih alternativa kriptovalutama.

To znači da trgovci mogu početi usvajati kriptovalute i smanjiti monopol procesora plaćanja fiat. To će kriptovalute pretvoriti u budućnost elektroničkih sustava gotovine.

Već smo vidjeli kako brojne tvrtke počinju prihvaćati Bitcoin, kao i druge kriptovalute, uz tradicionalna plaćanja debitnim / kreditnim karticama. Na taj način trgovci mogu odrediti koja opcija najbolje odgovara sebi i svojim kupcima.

trgovci kriptovalutom

Ovdje prihvaćamo Bitcoin

Potrebna poboljšanja, izazov prihvaćen

Može li se kriptovaluta smatrati go-to elektroničkim sustavom gotovine 2018. godine? Gledajući usvajanje korisnika, odgovor je negativan. Potrebna su brojna poboljšanja prije nego što usvajanje korisnika postane opsežno moguće. Srećom, blockchain projekti iz cijelog svijeta prihvatili su izazov i rade na stvaranju boljih rješenja za plaćanje kriptovalutama.

Upravljanje potražnjom

Blockchains će trebati obrađivati ​​više transakcija u sekundi. Čak su i najpopularnije kriptovalute ograničene u onome što se može učiniti na lancu. U vršno vrijeme korištenja, naknade se također mogu znatno povećati zbog zagušenja blockchaina. S napretkom u skalabilnosti, blockchains mogu obrađivati ​​milijune ili čak beskonačan iznos transakcija u sekundi bez ikakvog povećanja naknada.

Volatilnost cijena

Ovisno o vašoj perspektivi, volatilnost cijena koja se vidi tijekom pada Bitcoina može se smatrati dobrom ili lošom. Primjerice, trgovac bi jednog dana mogao prihvatiti kriptovalutu, a sljedeći bi se dan cijena mogla povećati za 10 posto.

Međutim, obrnuta se situacija može i često događa, što dovodi do neto gubitaka. Trgovci i potrošači mogli bi i ubuduće koristiti fiat za plaćanja jednostavno zbog dosljedne kratkotrajne stabilnosti cijena glavnih nacionalnih valuta.

Ravnotežna cijena za kriptovalute mogla bi unaprijediti usvajanje korisnika. Stablecoins bi također mogli postići stabilnost cijena, omogućujući budućnost elektroničkih novčanih sustava da budu kripto. Također postoji mogućnost da će sve cijene kriptovaluta s vremenom postati stabilne kako tržište nastavlja sazrijevati.

Sigurnost

Iako procesori plaćanja i tvrtke s fiat plaćanjem često imaju sigurnosne nedostatke koji dovode do gubitka korisničkih sredstava i drugih problema, ti incidenti nisu toliko istaknuti kao veliki hakeri kriptovaluta.

Kao što smo vidjeli, čak i najsigurniji novčanici s kriptovalutama može se hakirati. S povećanim sigurnosnim dizajnom u blockchainu i obrazovnim kampanjama o tome kako korisnici mogu čuvati sredstva, više će ljudi postati sigurni u upotrebu kripto za P2P plaćanja.

zašto kripto

Kriptovaluta bi mogla biti budućnost elektroničkog gotovine

Zaključak – Hoće li kriptovaluta biti budućnost elektroničkog novca?

Iako blockchain tehnologija treba još puno poboljšanja izvan onoga što je moguće u 2018. godini, lako je vidjeti da ona ima potencijal podići kriptovalutu na razinu potrebnu da postane budućnost elektroničkih gotovinskih sustava. Zauzvrat će i tvrtke i potrošači moći shvatiti mnoge prednosti koje kriptovaluta može ponuditi u odnosu na fiat opcije.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me