Preko 80-postotni pad zabilježen na Bitcoinu i drugim kripto tržištima možda još uvijek odmahujete glavom. Prošlo je gotovo godinu dana od bitkopske epike, puhanja s vrha. Naknadno tržište medvjeda Cryptoa moglo je čak uništiti vrijednost vašeg kripto portfelja. Možete se i boriti da biste razumjeli kako i zašto pada kripto tržišta. Iako je prekasno da poništite bilo koju od svojih pogrešaka u kripto investiranju, nikad nije kasno za post-mortem.

Evo detaljnijeg pogleda na racionalne razloge zapanjujućeg preokreta na kripto tržištu s nezaustavljivog bika na ranjenog medvjeda. Također ćete naučiti kako identificirati odbjeglo, bikovsko tržište spremno za puhanje. U budućim bikovima, dobit ćete moći prikupljati prodajom u jačina tržišta. Više nećete biti utučeni u pokušajima prodaje nakon panike stampedo za izlaze pogoci.

Ključna dinamika Manije kripto tržišta 2015-2017

Osnove

Pred kraj 2015. godine, velike financijske vijesti zainteresirale su se za Bitcoin i druge kriptore. Bitcoin je na kraju završio snažnu notu, gotovo 40 posto. Investitori su te snažne prinose uspoređivali s nestabilnom, gotovo nula dobitkom viđenom u S&Indeks P 500 tijekom kolovoza-prosinca 2015. Slavni Blizanci Winklevoss bili i u financijskim vijestima. Možda je njihov status bogatih, tehnološki pametnih inovatora i ulagača također počeo okretati glave zahtjevnih ulagača prema kripto tržištima.

Otprilike u isto vrijeme, sve više i više kriptocentričnog obrazovanja i komentara počelo se objavljivati ​​na internetu. Društveni mediji počeli su brujati o navodnom sigurnost Bitcoina jednog dana zamijenivši zastarjele, vladine sustave fiat novca. Čak su i djeca počela učiti o blockchain tehnologiji, decentraliziranoj digitalnoj valuti, pametnim ugovorima i uređajima za kripto rudarstvo. Otvorene nove kripto burze za poslovanje. Gemini, burza koju je osnovao Winklevoss, potpuno otvorena u listopadu 2015.

Očito, čak ni sjećanje na zloglasni Mt. Gox kripto pljačka (i kasniji bankrot) početkom 2014. bio je dovoljan da umanji entuzijazam novih kripto ulagača. Ova nova, raširena svijest o Bitcoinu, kriptovalutama i blockchainu pomogla je postaviti pozornicu za spektakularni skup kripto tržišta. No, moćan, ubrzavajući događaj i dalje je bio potreban da bi se Bitcoin prebacio u održivi način okupljanja.

Tehnički podaci

U listopadu 2015. dogodio se dugo očekivani tehnički događaj. Bitcoinov prvi 21-tjedni bik probijanje kanala (zatvaranje) od listopada 2013. Pogledajte ovaj grafikon:

Crypto Market Crash bikovski proboj

BTCUSD, tjedno: Počevši od listopada 2015. godine, Bitcoin (i većina drugih kriptos) krenuli su u epski, 38-mjesečni skup. Sedam uzastopnih probijanja kanala od 21 tjedna svjedočilo je o snazi ​​bikova. Slika: MotiveWave Ultimate

Bitcoinov rally pokazao se toliko snažnim da se nikad više nije zatvorio ispod nižeg (devet tjedna) cjenovnog kanala sve do dobro nakon paraboličnog uspona u prosincu 2017. i naknadnog puhanja. Sve u svemu, bilo je sedam probijanja tjednih probijanja kanala (listopad 2015. – listopad 2017.). Kako je reli dobivao na snazi, korekcije cijena bile su vrlo male, više poput stanki, a ne povlačenja.

Pozitivna ocjena

Kada je kripto tržište ušlo u tu moćnu bikovsku fazu, a petlja pozitivne povratne sprege postalo očito. Išlo je otprilike ovako: Bitcoin je napravio snažan proboj. Novinski su mediji to izvijestili nadaleko, pozivajući se na bikovske osnove ili nadogradnje analitičara, itd. Radi većeg skoka. Investitori su čuli vijest i kupili. Bitcoin je još jednom porastao. Dogodilo se preuzimanje neke dobiti i cijena je nekoliko tjedana krenula postrani.

Tada je Bitcoin napravio još jedan proboj kanala.

Novinski mediji ponovno su lupili o stol, usredotočeni na dugoročni potencijal rasta Bitcoina. Nakupilo se još više investitora. Skup je počeo brže ubrzavati. Oni sa strane bojali su se da će propustiti. Počeli su agresivno kupovati, slijepi za tehničko stanje karata. Novinski mediji imali su terenski dan, sa sve višim ciljevima cijena Bitcoina koje su analitičari, hedge fondovi i kripto gurui previli. Dogodila se još jedna manja staja. Investitori su kupili štand, bojeći se da ne propuste sljedeću etapu više. Sve dalje i dalje.

Predvidivi ciklusi osjećaja investitora

Napokon, nakon šest proboj, bikovske vijesti i praćenje investitora ciklusima, dogodio se konačni bikovski proboj. To se dogodilo 15. listopada 2017. godine, kada se Bitcoin zatvorio na 5862,69 dolara. Novčić je još jednom skočio više, uvlačeći svježi novac. Do 26. studenoga 2017., Bitcoinov tjedni grafikon potvrdio je parabolički (počinje ubrzavati vertikalno) uzlazni trend, kada se zatvorio na 9474,62 dolara..

Tada je započela faza manije. Kako je masovna pohlepa zamijenila zdrav razum, neki (većina?) Novih ulagača očito su izgubili sposobnost izračunavanja racionalnih ishoda rizika do nagrade. Strah od propuštanja (FOMO) pretočen u ukrcajte se po svaku cijenu (GOBAAC?). Još jednom je djelovala petlja pozitivnih povratnih informacija. Bikovski proboj uzrokovao je da bikove vijesti i mišljenja sve više prihvaćaju. Ulagači u kasnijoj fazi nastavili su kupovati nemilosrdni, parabolični uspon Bitcoina, bez obzira na opasnost od puhanja vrha.

Ohladite se pod bilo koju cijenu

Tijekom posljednje rampe više u puhali vrh, suprotstavljeni, medvjeđi argumenti možda su odbačeni kao nehladni, staromodni ili čak posve glupi. Cjenovne cijene od tri, pet ili čak deset puta veće od trenutnih procjena možda su i manje obrazovani ulagači smatrali realnima. Masovna pohlepa, u kombinaciji s nerealnim očekivanjima (kasni sudionici skupa) zasigurno su bili ključni čimbenici koji su Bitcoin pokrenuli s 9474,62 na 19 870,62 dolara tijekom listopada – prosinca 2017..

Masovna pohlepa dovela do neodrživog skupa

Crypto Market Crash se prodaje na snazi

BTCUSD, tjedno: Kada biste trebali uzimati profit na odbjeglom bikovskom tržištu? Kad god se dosegne ili premaši ključni Keltner-ov opseg (9 ATR-a udaljeno od EMA-e s 45 razdoblja). Slika: TradingView.com

Ako iz gornjeg grafikona postoji jednostavno uklanjanje, to je sljedeće:

 • Kad god kripto tržište dotakne ili premaši postavku Keltner opsega od devet prosječnih istinskih raspona (ATR) iznad eksponencijalnog pomičnog prosjeka od 45 razdoblja (EMA), trebali biste uzeti malo, ako ne i svu svoju otvorenu dobit.
 • Ako se gornji scenarij dogodi na paraboličnom, odbjeglom tržištu bikova, uzmite svi dobiti ili riskirajte da vam ih oduzmu. Pro trgovci izlaze tamo (ili čak i prije). Oni dobro znaju da je potencijal za preokret vrlo mali.

Zašto se kripto tržište srušilo?

Za pregled, pad kripto tržišta dogodio se zbog nekoliko čimbenika. Evo kako se to odigravalo u Bitcoinu:

 1. Bitcoin je postao vrlo popularna tema u financijskim vijestima krajem 2015. godine.
 2. Investitori, suočeni s nedostatkom mogućnosti negdje drugdje, potaknuli su probijanje Bitcoina krajem 2015. godine.
 3. Novinski mediji nasrnuli su na proboj, pozivajući se na dugoročni potencijal ulaganja u Bitcoin.
 4. Bikove vijesti potaknule su druge ulagače da novac ulože u Bitcoin.
 5. Cijene su porasle više. Novinski mediji nastavili su jačati vruće tržište. Zainteresiralo se više investitora. Pokazala se pozitivna povratna sprega.
 6. Došlo je do zarade, ali cijene su se samo trgovale postrance. Strah od propuštanja brzo je zapalio novi proboj, jer su se novi ulagači nastavili gomilati.
 7. Bitcoin je rastao sve više, započinjući paraboličan, gotovo okomit uspon sredinom studenog 2017.
 8. Ulagače u kasnoj fazi uglavnom su pokretali FOMO, pohlepa i nepoznavanje tržišnih tehnika.
 9. Analitičari i trgovci koji pozivaju na oprez novopridošlima otpisani su kao kuvari, nesposobni ili slijepi za priliku.
 10. Profesionalni trgovci neprestano su prodavali dijelove svog Bitcoina dok su cijene rasle u njegovom paraboličnom usponu.
 11. Bitcoin su kupovali novi trgovci i investitori, a profesionalci su im prodavali sve što su mogli.
 12. Napokon, ponuda novih investitora jednostavno je presušila. Više nije bilo onih koji uzimaju Bitcoin po cijeni iznad 19.870,62 dolara.
 13. Pro trgovci počeli su kratiti bitcoin fjučerse i Bitcoin. Cijena je počela strmo padati. Mnogi su zakasnili investitori bili zaslijepljeni i prodani s velikim gubitkom.
 14. Kako je cijena opadala, neobrazovani ulagači pokušali su nazvati dno. Većina nije uspjela profitirati, jer su skupovi bili kratkog vijeka. Profesionalci su prodavali svaki skup, zarađujući novac.

Započni Pohlepni, završi Needy

Najtužnije su priče bili investitori koji su kupili novac tijekom paraboličkog skupa. Mnogi nikada nisu uzimali dobit na putu prema gore, već su umjesto toga vidjeli kako se njihova otvorena dobit pretvara u velike gubitke. Kako tragično, dopuštanje velike mogućnosti bikova tržišta da propadne! U svakom slučaju učinite sve što je potrebno da ne biste doživjeli sličnu sudbinu.

Sada znate kako prepoznati masovno tržište bikova vođeno pohlepom. Svakako možete zaraditi puno novca dok se tržište prebacuje u takav jednosmjerni način. Međutim, sve takve faze bikova završavaju se spektakularnim, paraboličnim mitingom i neuglednom eksplozijom na vrhu vrha. Stoga se pobrinite da se uvijek zaštitite koristeći se gore predstavljenim razumnim smjernicama za uzimanje dobiti.