Najbolji Ethereum novčanici za 2017. godinu

Ethereum ima drugu najveću tržišnu granicu u svijetu kriptovaluta, pa ne čudi da je došlo do velikog priljeva pažnje investitora.

S ovom povećanom pažnjom dolazi i potreba za sigurnim mjestom za pohranu etera.

Dakle, razgovarat ćemo o Ethereum novčanicima. Razmislite što vam zapravo treba za pohranu vašeg etera. Nekoliko pitanja za razmisliti:

 • Trebate li novčanik u koji se može smjestiti nekoliko valuta ili samo Ethereum? Puno je novčanika koji vam omogućavaju da držite različite kripto-datoteke, kao i neke koji su isključivo za Ethereum.
 • Planirate li često trgovati svojim Ethereumom? Neki novčanici olakšavaju čestim trgovcima, a drugi daju prednost sigurnosti i često mogu predstavljati poteškoće da često trguju s njima.
 • Želite li pristup novčaniku s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme ili samo s jednog mjesta? Često postoji obrnuta veza između pristupačnosti i sigurnosti.

Na kraju ovog vodiča znat ćete najpopularnije Ethereum novčanike i koji je savršen za vas.

Najbolji Ethereum novčanici

Što potražiti u Ethereum novčaniku

Pronalaženje savršenog Ethereum novčanika ne bi trebalo biti teško, ali zahtijeva opće razumijevanje kako funkcionira pohrana kriptovaluta.

Širokim potezima, općenito postoje četiri različite vrste novčanika:

 1. Hardverski novčanici: Ti su novčanici fizički novčanici u koje su šifrirani vaši privatni ključevi. To su najsigurniji tip. Razina čarobnjačke banke Gringotts. Hardverski novčanici omogućuju vam da kriptovalute držite u “hladnom” skladištu – izvan mreže – tako da su vaši novčići nedostupni internetskim hakerima.
 2. Internetski novčanici: Ovi novčanici postoje na mreži. Duh. Iako se još uvijek smatraju izuzetno sigurnima, činjenica da su povezani s Internetom izlaže vas malom riziku. Te novčanike možete koristiti na raznim uređajima.
 3. Novčanik za radnu površinu: Ovi se novčanici preuzimaju i instaliraju na vaše računalo (računalo ili prijenosno računalo). Jednom instalirano, samo to određeno računalo može pristupiti novčaniku.
 4. Novčanici od papira: Ovi su novčanici listovi papira na kojima su vaši privatni ključevi. To su izuzetno rizično, jer ako izgubite ovaj papir, šansa za pristup vašim novčićima u budućnosti izuzetno je mala. Zbogom mulah. Uz to, većina web mjesta za stvaranje novčanika s papirom zapravo su web mjesta koja krade identitet, a koji napadaju kripto trgovce početnike. Novčanici od papira za Ethereum posebno su neuvjerljivi jer postoji znatan nedostatak dobrih opcija.

Kada tražite siguran novčanik za kriptovalute, pripazite na slijedeći četiri značajke:

 1. Privatni ključevi: Želite imati privatni ključ koji imate samo vi. Ovo su u osnovi ključevi za pristup vašim kovanicama, a o sigurnosti se ovdje ne može pregovarati.
 2. Razvojna zajednica: Budući da su Ethereum novčanici relativno novi, reputacija je ogromna. Potražite aktivnu razvojnu zajednicu koja ima perspektivnu budućnost.
 3. Jednostavno korisničko sučelje: Potražite nešto što je jednostavno za korištenje. Također želite osigurati da je vaš novčanik kompatibilan s različitim operativnim sustavima.
 4. Sigurnost i sigurnosna kopija: Smanjite izloženost ljudskim pogreškama. Ne budite osoba koja donosi vijesti o gubitku milijuna dolara u kripto premještanju svog hardverskog novčanika i zaboravljanju sigurnosne kopije podataka.

Uštedite se problema i pronađite novčanik koji ima gornja četiri kriterija.

TREZOR

TREZOR je hardverski novčanik, što znači da vaše privatne ključeve drži izvan mreže (što ste već znali jer ste pažljivo pročitali prethodni tekst, zar ne ?!). Izvorno izmišljen za Bitcoin, korisnici sada mogu pohraniti Ethereum na TREZOR pomoću web sučelja MyEtherWallet.

pregled novčanika trezor

Ovaj uređaj veličine flash pogona pohranjuje eter izvan mreže sa sigurnim elektroničkim čipom. Korisnici mogu aktivirati ovaj elektronički čip samo ako se prijave svojom lozinkom. TREZOR također koristi ograničenu USB vezu, što znači da čak može sigurno komunicirati s računalima koja su možda ugrožena ili zaražena.

Ukupno: TREZOR je izvrstan izbor jer je izuzetno siguran, ima aktivnu razvojnu zajednicu i omogućuje korisnicima pohranu i Bitcoina i Ethereuma. Košta oko 99 dolara.

Posjetite Trezor

Ledger Nano S

Ledger Nano S jedan je od najbolje ocijenjenih hardverskih novčanika jer izvrsno zadovoljava četiri kriterija koja smo prije spomenuli. Sučelje je vrlo jednostavno za upotrebu. Dolazi s malim OLED zaslonom koji olakšava kontrolu vaših transakcija. Korisnici mogu postaviti četveroznamenkastu pribadaču na sam fizički novčanik, što je dodatni element koji se dodaje kako bi se spriječilo prijavljivanje ključeva.

hardverski novčanik knjige nano

Ledger Nano S pohranjuje eter izvan mreže i od korisnika zahtijeva da potpisuju transakcije svojim privatnim ključem kako bi potrošili eter. Pored toga, Ledger Nano S ima mogućnost stvoriti sjeme za oporavak za oporavak vaših privatnih ključeva ako se uređaj izgubi ili pokvari. Ova dodana značajka smanjuje rizik od gubitka svih kovanica ako izgubite svoj uređaj. Ledge Nano S ublažava stres korištenjem hardverskog novčanika, a pohranjuje i Ethereum (ETH) i Ethereum Classic (ETC).

Ukupno: Ledger Nano S je vrat i vrat s Trezorom, ali dolazi po znatno skromnijoj cijeni od 65 dolara. Elegantno korisničko sučelje i dodani elementi sigurnosti čine ga izuzetno konkurentnom opcijom za bilo kojeg ulagača kriptovaluta.

Posjetite Ledger

Novčanik Exodus

Exodus je desktop novčanik i prvi je stolni novčanik na svijetu koji može sadržavati više kripto valuta. Iako je većina kripto novčanika ograničena samo na Bitcoin i Ethereum, Exodus omogućuje držanje puno raznovrsnijeg portfelja.

Jedan od najprivlačnijih aspekata Exodusa je neprimjetno i čisto korisničko sučelje koje predstavlja portfelj korisnika kao tortni grafikon. Exodus je uvijek povezan s Internetom, ali ne uzima vaše privatne ključeve s uređaja. Uz to, oporavak e-pošte i sigurnosni kopije sjemena jednim klikom omogućuju obnavljanje novčanika.

portfelj pregleda novčanika exodus

U nju je ugrađen i ShapeShift pa je razmjena kripto valuta puno lakša. Prednost Exodusa je u tome što kriptovalutama možete trgovati s lakoćom, dok biste morali proći dugotrajan postupak s hardverskim novčanicima.

Ukupno: Iako Exodus ima lijepo jednostavno korisničko sučelje, važno je imati na umu da je uvijek povezan s Internetom. Sama ta činjenica čini ga nešto manje sigurnim od hardverskog novčanika. Iako je rizik zanemariv, ipak ga vrijedi spomenuti.

Posjetite Exodus

Coinbase

Coinbase, web novčanik, najjednostavniji je i najjednostavniji za upotrebu u usporedbi s drugim opcijama na ovom popisu. To je i razmjena i platforma novčanika. Ethereum, Bitcoin i Litecoin možete kupiti u fiat valuti i zaštititi svoje kriptovalute.

pregled novčanika coinbase

Budući da su privatni ključevi pohranjeni na Coinbaseovim hostiranim poslužiteljima, u konačnici nemate potpunu kontrolu nad svojim ključevima. Srećom, Coinbase je izuzetno vjerodostojna tvrtka sa sjedištem u San Franciscu s procjenom od preko milijardu i s reputacijom vrlo sigurne i pouzdane.

Ukupno: Jednostavnost upotrebe čini Coinbase vrhunskom opcijom za mnoge početnike. Jedini nedostatak je taj što korisnici u konačnici nemaju istu vrstu kontrole nad svojim privatnim ključevima kao što bi imali s hardverskim novčanikom.

Posjetite Coinbase

MyEtherWallet

MyEtherWallet je web novčanik otvorenog koda koji se razlikuje od Coinbasea i ostalih tradicionalnih web novčanika po tome što na računalu imate potpunu kontrolu nad svojim privatnim ključem. To znači da možete generirati nove novčanike i pohraniti svoj eter bez potrebe da to radite na MyEtherWallet poslužiteljima. To također znači da ste u potpunosti odgovorni za sigurno stvaranje sigurnosne kopije novčanika.

MyEtherWallet je izvrstan jer vam omogućuje pisanje i pristup pametnim ugovorima. Također se povezuje s Trezorom i Ledger Nano S za siguran pristup vašem Ethereumu unutar platforme MyEther.

MyEtherWalletReview

Posjetite MyEtherWallet

Jaxx

Jaxx je softverski novčanik koji podržava mnoge vodeće novčiće za kriptovalute, uključujući Ethereum. Novčanik je lako dostupan na:

 • Android (mobitel i tablet)
 • iOS (mobitel i tablet)
 • OS X
 • Windows
 • Linux
 • Chrome (proširenje)

Uskoro dolazi i hardverski novčanik.

Dizajniran s krajnjim korisnikom na umu, novčanik je jednostavan za upotrebu i ima intuitivno sučelje koje čak i početnik ne bi trebao imati problema da shvati.

S Jaxxom je snaga u potpunosti u vašim rukama. Sve su tipke stvorene na vašem lokalnom uređaju i nikad se ne šalju nijednom poslužitelju. Zbog toga tvrtka ne može pristupiti vašim sredstvima. Jaxx također izbjegava prikupljati bilo kakve osobne podatke i ne morate pružati nikakvu potvrdu da biste koristili novčanik. Za kripto-entuzijaste koji cijene privatnost, ovo je prekrasna stvar.

Povrh toga, kôd Jaxx novčanika može se revidirati svima. To donosi razinu povjerenja u zajednicu, jer svaka osoba može revidirati svoju bazu kodova i otkriti sve probleme ili rupe. Jaxx naglašava da za sprječavanje zlonamjernih kopiranja njihov kôd nije otvoreni izvor. Međutim, razina transparentnosti koju pružaju trebala bi biti dovoljna da tvrtki ukaže vaše povjerenje.

Ukupno: Uz čisto sučelje i potpunu kontrolu nad ključevima novčanika, Jaxx je izvrsna opcija za pohranu vaše kriptovalute. Novčanik ima više sigurnosti od čisto mrežne opcije, ali ima više ranjivosti od hardverskog novčanika.

Posjetite Jaxx

Zamagliti

Mist je hibridni novčanik za stolna računala s web sučeljem i službeni je novčanik naveden na Web stranica projekta Ethereum. Proizvod je još uvijek u beta verziji, pa postoje problemi koji se mogu pojaviti prilikom njegove upotrebe. Da bi pomogao u rješavanju ovih problema, razvojni tim pruža popis uobičajenih problema i kako ih riješiti Github wiki.

Novčanik je dostupan na Macu, Linuxu i Windowsu, pa ako ga čitate, najvjerojatnije ga možete koristiti.

Mist štiti vaš novčanik lozinkom koja može nikad se ne promijeni nakon što se postavi. Toplo preporučujem da odaberete snažnu lozinku i ne zaboravite je. Zapišite ga, zapamtite, odložite u sef, urežite na dnu stola usred parka – što god trebate učiniti da biste ga pamtili. Ako izgubite ovu lozinku, nećete moći pristupiti novčaniku.

S maglom imate potpunu anonimnost. Novčanik možete preuzeti i koristiti bez potrebe za davanjem bilo kakvih osobnih podataka ili identifikacija. Također imate potpunu kontrolu nad svojim privatnim ključevima koji se nalaze na bilo kojem uređaju koji koristite za preuzimanje novčanika.

Ukupno: Kao službeni novčanik Ethereuma, ne možete pogriješiti odabirom Magle. Iako postoje drugi novčanici s boljim sučeljem ili većom sigurnošću (hardverski novčanici), ova preporuka dodaje značajnu količinu povjerenja platformi.

Posjetite Mist

MetaMask

MetaMask je proširenje preglednika koje vam omogućuje pokretanje Ethereum dApps izravno u vašem pregledniku bez potrebe za pokretanjem punog Ethereum čvora. Više od novčanika, na MetaMask-u možete komunicirati i s dApps-ima i pametnim ugovorima.

MetaMask je trenutno dostupan samo kao proširenje za Chrome ili putem preglednika Brave, ali tim navodi da uskoro planiraju podržati Firefox i ostale popularne preglednike.

MetaMask sučelje

Podaci o vašem računu kriptirani su i pohranjeni lokalno u vašem pregledniku, tako da nikakve informacije nikada ne dodiruju poslužitelje MetaMask. Također imate potpunu kontrolu nad upravljanjem svojim privatnim ključevima.

Ako imate problema s početkom rada s MetaMaskom, na njihovoj početnoj stranici ima videozapis koji možete pogledati, kao i opsežan odjeljak korisničke podrške na njihovoj web stranici.

Kao novčanik zasnovan na webu, MetaMask ima svojstvene rizike koje nema na hardverskim novčanicima. Vaša su sredstva još uvijek osjetljiva na softverske viruse, ali trebali biste biti u redu sve dok slijedite odgovarajuće sigurnosne smjernice.

Ukupno: MetaMask je još jedna izvrsna opcija za pohranu vašeg Ethereuma. Kao most prema distribuiranom webu, platforma je idealna za ljude koji traže novčanik s nekim dodatnim značajkama.

Posjetite MetaMask

Završne misli

Prije nego što se oslobodite svijeta Ethereum novčanika, pređimo na nekoliko završnih riječi savjeta. Svakako obratite pažnju jer bi vam ovi savjeti mogli uštedjeti puno vremena (i kovanica) u budućnosti.

 1. UVIJEK napravite sigurnosnu kopiju novčanika. Mnogi od gore navedenih novčanika nude mogućnost upotrebe pneumonične fraze ili fraze za sjeme samo u slučaju da se vašem novčaniku nešto dogodi. Ovo je prilično standardno, ali svakako provjerite nije li izričito navedeno. Glupo je izgubiti sve svoje novčiće jer ste izgubili telefon ili pržili tvrdi disk.
 2. Dodajte dodatnu sigurnost. Jednostavne dodatne sigurnosne mjere kao što je dvofaktorska autentifikacija putem Google autentifikacije mogle bi vas spasiti od hakiranja u budućnosti. Imajte na umu da provjera tekstualnih poruka nije toliko siguran način jer se telefoni mogu klonirati.
 3. Redovito ažurirajte svoj softver. Zbog toga je važno tražiti aktivnu razvojnu zajednicu za bilo koji novčanik koji odaberete. Te su zajednice posvećene ne samo tome da novčanike čine robusnijim i jednostavnijim za upotrebu, već daju prioritet sigurnosti. Iskoristite ovo. Provjerite je li softver ažuriran.

Budite sigurni da ste u toku s najnovijim informacijama o sigurnosti Ethereuma. Što više znate, to ćete biti bolji u ulaganju i zaštiti svojih kriptovaluta.