Što je 0x?

Kao svoje web stranica prenosi, “0x je otvoreni protokol koji omogućuje peer-to-peer razmjenu imovine na Ethereum blockchainu” i koristi se za napajanje decentraliziranih razmjena (DEX).

Kada su osnovali 0x u listopadu 2016., Amir Bandeali i Will Warren kladili su se na ometajuću putanju blockchain tehnologije. Vjeruju u budućnost u kojoj se imovina svih okusa, od dionica do valuta do plemenitih metala, javno trguje kao tokeni na blockchainu. S obzirom na svestranost Ethereumove platforme i opseg njenih decentraliziranih aplikacija, smatraju da je Ethereumov blockchain idealan medij za prilagodbu ove revolucije u razmjeni imovine.

TL; DR: 0x je protokol koji želi pojednostaviti trgovanje tokenima s narudžbama izvan lanca putem pametnih ugovora s pogonom na Ethereum.

Dajući dublji uvid, pokrivat ćemo:

Kako 0x djeluje

Suština decentraliziranog trgovanja tvrtke 0x usredotočena je na relej za naručivanje izvan lanca koji smanjuje cijene plina i smanjuje napuhavanje mreže. Za one od vas koji imaju bilo kakvih iskustava s decentraliziranom razmjenom poput Ether Delta, možda već vidite korist od narudžbi izvan lanca.

Ako ne, evo kratkog objašnjenja. Većina decentraliziranih burzi funkcionira pomoću pametnih ugovora koje pokreće Ethereum blockchain. To znači da se sve funkcije narudžbi i trgovanja odvijaju unutar ovih pametnih ugovora, a korisnici uvijek kontroliraju svoja sredstva, umjesto da ih povjeravaju trećoj strani kao što bi to učinili s centraliziranom razmjenom (npr. Binance i Bittrex).

To također znači da trgovci moraju izvršavati transakcije na blockchainu svaki put kada žele upravljati svojim sredstvima, bilo da se radi o deponiranju sredstava u pametni ugovor razmjene ili stavljanju, otkazivanju ili ispunjavanju naloga. To košta plin, naknadu koja se plaća u Ethereumu kako bi se osiguralo da rudari obrađuju ove transakcije na blockchainu.

Na primjer, ako koristite Ether Delta, platili biste naknadu za plin svaki put kada biste htjeli položiti sredstva u pametni ugovor burze da biste izvršili narudžbu. A vi biste platili još jednu naknadu za plin da izvršite tu trgovinu nakon što vaša narudžba bude ispunjena.

Između polaganja, narudžbe, izvršavanja trgovine i povlačenja, naknade za plin mogu se brzo zbrojiti. Decentralizirane razmjene izvrsne su po svojim sigurnosnim prednostima, ali zaostaju za svojim centraliziranim kolegama i po troškovima rada korisnika i po pristupačnosti upravo iz tog razloga.

Tu dolazi 0x. Protokol 0x poboljšava decentralizirane razmjene korištenjem releja za naručivanje izvan lanca u sprezi s lančanim poravnanjima. U osnovi, ovo vam omogućuje emitiranje narudžbe izvan lanca koju ispunjava drugi korisnik. Samo se prijenosi vrijednosti izvršavaju na lancu, a sve ostale naredbe za trgovanje prepuštaju se izvanlančanim postupcima. Tako, transakcije se izvode kroz mrežu samo kada se obavlja trgovina, što omogućava korisnicima da smanje naknade za plin povezane s trgovinskim operacijama.

izvan lanca

0z relej za narudžbu izvan lanca

Da bi to postigao, 0x koristi ono što naziva “relejima”. Prenosnici su odgovorni za emitiranje naloga putem javnih ili privatnih knjiga narudžbi. Mrežu donose likvidnost smještanjem njezinih knjiga narudžbi, djelujući učinkovito kao razmjena. Za razliku od razmjene, međutim, relayer ne može izvršiti trgovinu. Trgovanje može olakšati samo predstavljanjem naloga proizvođača koji se emitiraju na mrežu. Da bi trgovina bila u potpunosti izvršena, primatelj mora ispuniti narudžbu predajući potpis proizvođača zajedno sa svojim potpisom na pametni ugovor decentralizirane burze. Kao naknadu za olakšavanje ove razmjene, posredniku se plaća naknada u 0x matičnoj valuti, ZRX, za svaku transakciju.

relej

0x Releji

Kad se zajmovi obrađuju putem releja, poznati su kao Emitirane narudžbe. Nalozi za emitiranje omogućuju bilo kome da pošalje nalog mreži, a zauzvrat, također omogućuju svakome da presretne te narudžbe i ispuni ih.

0x također prima Narudžbe od točke do točke, to su nalozi koje prenose tvorci s određenim preuzimačem na umu. Te narudžbe omogućuju dvama korisnicima da izravno prenose sredstva putem različitih medija za razmjenu poruka, uključujući e-poštu, Facebook messenger i druge. Kada adresa proizvođača na ovaj način pošalje relej za narudžbu, samo je navedena adresa primatelja može ispuniti, štiteći sredstva od otmice zlonamjernih trećih strana.

tablica narudžbi od točke do točke

Tablica narudžbi od točke do točke

Dodatne mogućnosti

Uz kompenzacijske releje za emitiranje knjiga narudžbi, ZRX token koristi se za olakšavanje decentraliziranog upravljanja na platformi 0x. Dionici koriste valutu za glasanje o odlukama koje utječu na blockchain, uključujući integraciju protokola i nadogradnje, bez ometanja cijele mreže.

0x struktura

0x Struktura ažuriranja protokola

Uz to, 0x protokol je agnostički za primjenu, a njegovi pametni ugovori su otvoreni i javno dostupni. To omogućuje bilo kojem razvojnom timu da gradi na 0x ako im je potrebna funkcija razmjene za njihov token ili platformu, tako da protokol služi kao dodatak za druge DAppove na Ethereum pogon. Njegova agnostičnost aplikacije i sloj zajedničkog protokola također omogućuju interoperabilnost DApp-a, stvarajući “zajedničku infrastrukturu za razne [aplikacije]”.

Već postoji niz kripto projekata koji se nadovezuju na 0x, uključujući Augur, Status, district0x, Blocknet, Request Network i mnogo više.

I na kraju, 0x ima „ugovor o registru tokena [koji će se koristiti za spremanje popisa ERC20 žetona s pripadajućim metapodacima za svaki žeton: ime, simbol, adresa ugovora i broj decimalnih mjesta potrebnih za predstavljanje najmanje jedinice žetona ( potrebno za određivanje deviznih tečajeva). Registar će služiti kao službena referenca na lancu koju sudionici tržišta mogu koristiti za neovisnu provjeru adresa tokena i deviznih tečajeva prije obavljanja trgovine. ” Dionici 0x odgovorni su za upravljanje ovim informacijama dodavanjem, izmjenom i uklanjanjem podataka po potrebi.

0x povijest trgovanja

Nakon maksimuma od 0,50 dolara koji je izašao iz ICO-a, 0x se polako povukao na potporu od ~ 0,20 dolara tijekom rujna 2017. Ostao je na ovoj razini tijekom mjeseca listopada i imao je relativno miran studeni u vremenu kada je većina altcoina dobivala.

Počevši od prosinca 2017. godine, 0x je krenuo u nebesa, dosegnuvši najvišu razinu od 2,37 dolara 13. siječnja. Međutim, brzo se ispravio s ovog vrha, padajući sredinom ožujka 2018. na 0,373 dolara.

Od tada je cijena simbola imala tri značajna skoka. Prvi se dogodio u travnju / svibnju i dosegao je lokalni maksimum od nešto manje od dva dolara. Nakon te visoke, cijena je neprestano padala, doživljavajući kratka povećanja cijena koja se podudaraju s lansiranjem 0x V2 na testnet u lipnju i lansiranjem 0x V2 na mainnet u rujnu. Iznenađujuće, cijena ZRX-a odmah je opala nakon što je u listopadu 2018. uvrštena na Coinbase.

0x se trenutno trguje na nešto više od 0,30 dolara. Mnogi ulagači navode da dosadašnja izvedba ne ukazuje na buduća kretanja cijena. Međutim, čini se kao da cijena ZRX-a ima tendenciju rasta odmah nakon vijesti o lansiranju novog proizvoda. Obavezno pripazite na plan projekta kako biste uočili kada se može dogoditi sljedeća najava.

Gdje kupiti ZRX

Većina 0x-ov obujam trgovanja dolazi iz Binancea u obliku trgovinskih parova Bitcoin i Ethereum, ali je naveden na brojnim popularnim burzama, uključujući Huobi, OKEx, HitBTC i Liqui, između ostalih.

Također možete uzeti malo ZRX-a na Coinbase Pro (nekada GDAX) za USD ili EUR.

Gdje čuvati ZRX

0x je ERC20 token, tako da će proširenje preglednika MetaMask, Ledger Nano S i MyEtherWallet podržati 0x zajedno s bilo kojim drugim ERC20 kompatibilnim novčanikom. Ako tražite softverski novčanik, pogledajte Exodus.

0x momčad i natjecanje

0x tim vode suosnivači Will Warren i Amir Bandeali, ali poznatiji je po svom savjetodavnom odboru. Fred Ehrsam (suosnivač Coinbase), Joey Krug (Pantera Capital Co-CIO) i Linda Xie (suosnivač Scalar Capital) svi savjetuju projekt.

Najveći konkurent 0x protokola je Kyber Network. Oba projekta usredotočena su na decentralizirane protokole razmjene, iako na različite načine. Iako 0x postavlja knjige narudžbi i podudaranje izvan lanca, Kyber drži čitav postupak na mreži.

Putokaz

Još u rujnu 2017. godine 0x tim objavio ažurirani putokaz na njihovom blogu. Krajem studenog te godine objavili su razvojno ažuriranje baveći se nekim ciljevima Q4 mape puta za 2017. Oni su uključivali:

  • Promjene u 0x-ovom javascriptu koje implementiraju 1) promatrač narudžbi radi učinkovitijeg obrezivanja knjige narudžbi i ažuriranja narudžbi i 2) prilagodljive cijene i ograničenja plina.
  • Uvođenje 0x connect, javascript biblioteke koja omogućuje DApps-u i trgovcima da se povežu s više releja kroz jednu API integraciju.
  • Napredak na 0x v.2 i zatražene povratne informacije / doprinosi od zajednice.

Tim je dobro obavio posao na postizanju stavki na svom putu. Krenuli su dovršiti 0x V2.0 do drugog tromjesečja 2018. i eto, dali su ga dovršiti u lipnju.

0x Instant je nedavno izdanje 0x tima. Uz Instant možete dodati widget svojoj aplikaciji ili web mjestu koji korisnicima omogućuje kupnju tokena ERC20 i ERC721. 0x još nije objavio putokaz za 2019. godinu.

Primjer 0x instant widgeta

Primjer 0x instant widgeta

Završne misli

Svojim protokolom 0x uzima snage i centralizirane i decentralizirane razmjene, a pritom ostavlja svoje slabosti. Releji narudžbi izvan lanca omogućuju iste jeftine operacije koje nude centralizirane burze bez žrtvovanja upravljanja osobnom imovinom i sigurnosti fonda. Pored toga, namirene transakcije na lancu pružaju korisnicima sve blagodati decentraliziranog trgovanja, čineći tako da se transakcije obračunavaju samo kad i tvorci i preuzimatelji pridrže svoj kraj dogovora. I oba procesa upravljaju se putem pametnih ugovora za poboljšanu sigurnost.

S obzirom na vrtlog hakova koji su odnijeli sredstva s centraliziranih razmjena tijekom 2017. i 2018. godine, kriptovaluta treba decentralizirane razmjene. Kako kripto dobiva na značaju i što više novca ulazi na tržište, tako će se povećavati i mogućnosti zlonamjernih aktera da profitiraju od ranjivih ulagača. Decentralizirane razmjene nude lijek za takvu bolest zajednice, a možda će 0x-ov novi dizajn učiniti svoj dio da otvori novu eru sigurnog, decentraliziranog trgovanja.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko 1.7.2019, kako bi odražavao nedavne promjene projekta.

Korisni resursi