Što je Blockstack?

Blockstack je decentralizirana računalna mreža i ekosustav za decentralizirane aplikacije (dApps). Projekt nedavno napravio naslove kao prva prodaja tokena u povijesti SAD-a koja je dobila odobrenje od Komisije za vrijednosne papire (SEC). Međutim, tim je zajedno od 2013. godine.

Glavni cilj tima Blockstack je pružiti korisnicima kontrolu nad svojim podacima i identitetom. Taj cilj ostvaruju pružanjem niza razvojnih alata i protokola namijenjenih smanjenju početnih prepreka razvoja dApp-a.

U ovom vodiču za Blockstack pogledajte:

Kako funkcionira Blockstack?

Blockstack je sveobuhvatan ekosustav koji sadrži brojne komponente koje vam omogućuju da krenete s njega “Nula-na-DApp” za manje od sat vremena. Ispitajmo nekoliko potrebnih dijelova.

Slaže Blockchain

Kao što ste vjerojatno mogli pretpostaviti, blockchain Stacks temelj je Blockstacka. Provodi postupak izbora čelnika s Prilagodljivi dokazi za održavanje konsenzusa. Prilagodljivi dokazi omogućuju Blockstacku kombiniranje izvornog konsenzusa Proof-of-Work (PoW) s hash snagom više uspostavljenog blockchaina.

Trenutno blockchain Stacks uključuje kombinaciju vlastitog Proof-of-Work i Bitcoin Proof-of-Burn konsenzusa. Da biste postali vođa (rudar), sagorijevate osnovnu kriptovalutu (bitcoin) i počinite skup transakcija. Dobivate nagradu za rudarstvo ako se vaše transakcije podudaraju s ‘dobitnim’ lancem.

Nakon što mreža postane dovoljno velika, Blockstack tim planira prebaciti Stacks blockchain u potpunosti na izvorni PoW konsenzus.

Provjera autentičnosti bloka

Jedna od prvih značajki projekta, Blockstack Authentication, povezuje vaš identitet sa svim dAppsima u ekosustavu Blockstack. Koristi jedinstvenu prijavu s vašim univerzalnim korisničkim imenom, a umjesto lozinki kriptografiju javnog ključa koja se izvodi na softveru vašeg lokalnog uređaja.

Autentifikacija je u potpunosti na lancu, a održavaju je Blockstack blockchain i Blockstack Sustav imenovanja.

Pohrana podataka Gaia

Prema Blockstacku bijeli papir,

“[Gaia je] sustav za pohranu koji kontrolira korisnik koji omogućuje aplikacijama interakciju s privatnim ormarićima za podatke.”

Pojedinci, a ne blok lanci Stacks, hostiraju ove ormariće s podacima. Umjesto toga, blockchain bilježi pokazivače na dio podataka na lokaciji Gaia. Kao i kod drugih oblika blockchain pohrane, Gaia uklanja potrebu za vjerovanjem nezavisnim davateljima usluga pohrane u oblaku poput Amazona i Googlea.

Gaia arhitektura

Gaia nudi decentralizirani mehanizam za pohranu podataka. | Izvor: Blockstack white paper

Jasni pametni ugovori

Slično Ethereum-ovoj Solidity, Blockstack implementira vlastiti programski jezik pametnih ugovora, Clarity. Za razliku od Solidity, Clarity je non-Turingova cjelina tijekom jedne transakcije. Međutim, Turing je cjelovit tijekom povijesti transakcija.

Blockstack drži većinu poslovne logike dAppa izvan mreže i sprečava virtualni stroj (VM) da sastavlja pametne ugovore. U stvari, većina dApps-a koji koriste Blockstack zapravo nisu pametni ugovori.

Knjižnice i SDK-ovi

Zajednica programera Blockstack ima značajan (i sve veći) popis alata koji programerima pomažu u izgradnji Blockstack aplikacija. Popis uključuje, ali nije ograničen na biblioteke za:

  • Android
  • iOS
  • Javascript
  • Reagiraj nativni

Ako ste programer početnik, tim također nudi tutorial o stvaranju aplikacije za manje od sat vremena.

App Mining

Svaki mjesec Blockstack nagrađuje najbolje aplikacije u ekosustavu s Nagradni fond od 100 000 USD. Vrhunska aplikacija prima 20 posto ukupne nagrade (20 000 USD). Sljedeća najbolja aplikacija prima 20 posto preostalog fonda (16 000 USD). I tako sve dok se bazen ne osuši.

Blockstack App rudarska shema propadanja

Nagrada za rudarstvo aplikacija smanjuje se za 20 posto sa svakim padom rangiranja. | Izvor: web stranica projekta

Blockstack se udružio s četiri neovisne tvrtke (Product Hunt, Awario, TryMyUI, Internet Labs), koje ocjenjuju aplikacije koristeći svoje zasebne zaštićene podatke. Poredak vaše aplikacije ovisi o tome koje ste Blockstack značajke integrirali, kako ste se poboljšali od prethodnog mjeseca i koliko ste standardnih odstupanja od prosječne ocjene u vašoj kategoriji, uz mnoge druge aspekte.

Žeton stacks (STX)

Tokenski token izvorni je token ekosustava Blockstack. STX trošite da biste, između ostalih aktivnosti, registrirali digitalnu imovinu, izvršavali pametne ugovore, izvršavali transakcije i usidrili lance aplikacija.

Blockstack tim & Napredak

Blockstack, koji su stvorili Muneeb Ali i Ryan Shea, u početku je pokrenut 2014. godine kao decentralizirani sustav identiteta. Tijekom 2015. i 2016. godine tim je stvorio uslugu imenovanja blokchaina i doveo dva dodatna člana tima.

U drugom tromjesečju 2017. pokrenuli su Blockstack Authenticator i objavili tehničku dokumentaciju o projektu. Na kraju te godine tim je održao token prodaju u kojoj je prikupio oko 50 milijuna dolara.

Tijekom 2018. godine tim Blockstacka objavio je nekoliko razvojnih knjižnica, pokrenuo univerzalnu trgovinu za dApps i stvorio novčanik Stacks među nekoliko drugih priznanja.

Već ove godine Blockstack je stvorio prototip za njihov VM i objavio novi konsenzusni algoritam. Na palubi za ostatak 2019 i 2020:

  • Pametni ugovor za jasnoću SDK
  • Hardfork do novog konsenzusa
  • Potpuno opremljena podrška za pametne ugovore
  • Poboljšanja Gaia

Projekt je primio ulaganja nekih od vodećih svjetskih tvrtki za rizični kapital, uključujući YCombinator, Union Square Ventures i Winklevoss Capital.

Gdje kupiti STX

Prodaju tokena Stacks u potpunosti regulira SEC prema Propisu A +, stoga očekujte da ćete pružiti osobne podatke za zakone Know-Your-Customer (KYC) i Protiv pranja novca (AML).

Prodaja tokena započela je 11. srpnja i nastavit će se dok projekt ne prikupi 28 milijuna dolara. Da biste se registrirali, prijeđite na prodaju žetona Stacks stranica za registraciju.

Gdje čuvati STX

STX biste trebali pohraniti u službeni Stacks novčanik. To je dostupno na operativnim sustavima Mac i Windows.

Stacks novčanik

Novčanik Stacks zahtijeva gorivo za transakcije. | Izvor: web stranica projekta

Za dodatnu sigurnost razmislite i o upotrebi hardverskog novčanika poput Ledgera ili Trezora. Trezor One, Trezor Model T, Ledger Nano S i Ledger Blue podržavaju STX pohranu.

Bilješka: Da biste obavljali transakcije u novčaniku Stacks, trebate opskrbiti malu količinu bitcoina kao gorivo.

Završne misli

Tim Blockstacka predviđa potpuno decentralizirani Internet na horizontu i njihov ekosustav u osnovi. Projekt je ambiciozan pothvat, ali tim je pokazao da rezultate postiže kontinuiranim razvojnim prekretnicama. Također im pomaže da imaju podršku nekih od najvećih imena u blockchainu, kriptovalutama i rizičnom kapitalu.

Iako trenutna prodaja tokena zahtijeva malo KYC unosa, vrijedi je pogledati.

Dodatni Blockstack resursi

Web stranica

Blog

Forum

Zatišje

Github

Telegram

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me