Što je Bytecoin?

Bytecoin je kriptovaluta koja se ne može pratiti koji koristi CryptoNote prsten potpise za pružanje anonimnih transakcija. Kao primarni peer-to-peer (p2p) sustav plaćanja, Bytecoin ima mnogo istih slučajeva korištenja kao i Bitcoin.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Stvoren 2012. godine, Bytecoin je jedan od najranije razvijene kriptovalute. Sve donedavno, tim koji stoji iza novčića držao se anonimnim. Sada su, međutim, otvorili više komunikacijskih kanala, uklonili neke slojeve anonimnosti i čak izgradili nekoliko lokalnih zajednica.

Novčić ima duboku povijest s Monerom, još jednim popularnim novčićem za privatnost i vilicom Bytecoina.

U ovom početnom vodiču za Bytecoin razgovarat ćemo o:

Kako djeluje Bytecoin?

Sa sličnim novčićem koji funkcionira, tim Bytecoin radi na poboljšanju mnogih problema koji su se pojavili unutar Bitcoina – posebno one koji ga okružuju privatnost. Osim toga, tim se nada da će novčić učiniti skalabilnijim i fleksibilnijim u promjenjivoj financijskoj atmosferi.

Sljedivost

Bitcoin transakcije nalaze se na javnoj knjizi koja vam omogućuje lako praćenje prijenosa između novčanika. Jedini način da svoju transakciju držite anonimnom je korištenje pouzdanih baterija treće strane za miješanje transakcija. Iako postoje planovi za poboljšanje Bitcoinove funkcionalnosti privatnosti, čini se da su oni još uvijek daleko.

Bytecoin u na temelju CryptoNote kako bi vaše transakcije bile bez traga i nepovezive. Svaka transakcija koristi jednokratni javni ključ čak i ako postoji više transakcija s istim primateljem. To suštinski eliminira problem ponovne upotrebe adrese i smanjuje sljedivost transakcija.

Dijagram ključa kriptonota

Dijagram ključa kriptonota

Da bi se eliminirala povezanost transakcija i sudionika u transakcijama, Bytecoin koristi jednokratni prstenasti potpisi. U prstenastom potpisu vaš se potpis za slanje sredstava miješa s drugim mogućim računima na mreži.

Vi kontrolirate razinu anonimnosti svog zvonastog potpisa. Kako uključujete više unosa, vaša transakcija postaje nejasnija, ali morate platiti i veće naknade za transakcije.

Proof-of-Work (PoW)

Bitcoin PoW algoritam konsenzusa uvelike favorizira rudare koji koriste moćne GPU i ASIC strojeve u odnosu na one koji pokušavaju kopati s procesorima. To dovodi do centralizacije mreže oko moćnijih rudara.

Bytecoin novim algoritmom pokušava smanjiti jaz između ove dvije klase rudara, Egalitarni dokaz o radu (PoW).

Egalitary PoW koristi verziju skrypt, dokaz funkcije rada sličan hashcash funkciji koju koristi Bitcoin. Razlika je između toga što skrypt nije vezan uz memoriju. Zbog toga možete jeftino proizvesti vrlo učinkovite CPU rudarske platforme. GPU-ovi će uvijek biti oko 10 puta učinkovitiji.

Funkcija skrypt pomaže uravnotežiti dinamiku snage jer skupi grafički procesori mogu biti samo linearno bolji od njihovih CPU kolega – ne eksponencijalno kao što su prije bili.

Emisija kovanica

Nagrade za rudarstvo bitcoina prepolovljuju se otprilike svake 4 godine. U prošlosti je to uzrokovalo nagli pad hashratea mreže odmah nakon što se dogodio. S nižim hashrateom, mreža je osjetljivija na zlonamjerne aktivnosti poput napada dvostruke potrošnje.

Bytecoin smanjuje nagradu za blok sa svakim blokom. To omogućuje glatko smanjenje blokovskih nagrada od dijelne funkcije koju koristi Bitcoin.

Nagrada slijedi jednadžbu:

BaseReward = (MSupply – A) / 218

MSupply je jednako (2 ^ 64) – 1 atomska jedinica, najmanja djeljiva jedinica BCN. A je broj kovanica koje su prethodno generirane.

Nažalost, budući da Bytecoin postoji toliko dugo, možda se ne isplati kopati kao drugi PoW novčići. Preko 99% kovanica već je u optjecaju.

Parametri

Bitcoin u izvornom kodu ima nekoliko čvrsto kodiranih konstanti koje ne možete lako promijeniti. U svijetu koji se neprestano mijenja, gdje je gotovo nemoguće predvidjeti buduće potrebe sustava, to predstavlja problem. Primjer za to već smo vidjeli u velikoj raspravi o veličini bloka.

Tim Bytecoin odredio je tri parametra kojima su dodali fleksibilnost:

  • Poteškoća
  • Ograničenja veličine
  • Kazna za prekomjernu veličinu

The poteškoće u rudarstvu mijenja se sa svakim Bytecoin blokom kako se mrežni hashrate povećava i smanjuje. To zadržava konstantnu brzinu blokade čak i kad promet prometa naglo poraste ili naglo opadne broj rudara.

Svaki korisnik Bytecoina može glasati za veličina blockchaina, i svaki rudar postavlja vlastiti soft-limit za veličina blokova da oni moje. Tvrdo ograničenje veličina blokova postavlja se na dvostruku medijanu svih prethodnih blokova. Ova ograničenja ostavljaju prostor blokovima da rastu, ako je potrebno, kako mreža raste.

Veličine transakcija nisu ograničeni sve dok ste spremni platiti pristojbu povezanu s njima.

Kako bi spriječio rudare da stvaraju prevelike veličine blokova i napuhuju blockchain, Bytecoin uvodi kazna za prekomjernu veličinu. Kazna smanjuje nagradu za blokove velikih blokova sljedećom jednadžbom:

NewReward = BaseReward * ((Veličina bloka / MN ) – 1) ^ 2

Gdje je MN srednja veličina bloka prethodnih blokova. Nije najjednostavnija jednadžba, ali izvršava posao.

Bytecoin tim & Napredak

Projekt Bytecoin prilično je slomljen od svog početak u srpnju 2012. Prije je nekoliko izoliranih timova radilo na projektu bez prividne međusobne komunikacije. To je dovelo do brojnih vilica i verzija novčića.

U srpnju 2017. tim je odlučio promijeniti imidž i pružiti veću transparentnost zajednici. Tim i dalje ostaje pseudo-anoniman pružajući samo imena i snimke glave na svojoj web stranici – bez biografije ili poveznica na društvenim mrežama. No, teško je očekivati ​​više od projekta koji je usmjeren na privatnost.

AŽURIRAJ: Web stranica više ne navodi članove tima. Međutim, sadrži kontakt stranicu s nekoliko načina komunikacije, uključujući e-poštu i ime upravitelja zajednice.

Početkom 2018. godine, tim je bio zauzet na poslu refaktorirajući svoj kod i pušten novi javni API u ožujku 2018. Nastavljajući postizati svoje prekretnice u projektu, tim je također ušao na azijsko tržište u prvom tromjesečju 2018. Čini se kao da je ulazak na tržište Bliskog Istoka i Afrike malo odgođen.

mapa puta bytecoin

Mapa puta Bytecoina za 2018. godinu

Mapa puta za 2018. poklopila se sa značajnim rastom u marketingu i razvoju poslovanja. Ostvarili su nova partnerstva s tvrtkama, organizacijama lokalnih zajednica i aktivnijim komunikacijskim kanalima.

Krajem kolovoza 2018., razvojni tim izveo je hardfork na mreži kako bi pružio dinamične naknade. Plan za ostatak 2018. i početak 2019. uključuje Ažuriranje ametista, koji među ostalim značajkama donosi HD novčanike, adrese koje se ne mogu povezati i novčanike koji se mogu provjeriti.

Mapa puta bytecoin

Mapa puta bytecoin

Natjecanje

S naglaskom na privatnost, Bytecoin se natječe s drugim novčićima za privatnost poput Monero, Zcash i Dash. Monero je zapravo vilica izvornog Bytecoin koda. Pristalice Monera tvrde da su izvorni bytecoins (>80%) možda jesu prethodno minirano dvije godine prije javnog objavljivanja, ali o tome još uvijek raspravljaju obje strane.

Trgovanje

Trenutno je u optjecaju nešto više od 184 milijarde BCN kovanica. Kako se nagrade za rudarstvo smanjuju, na tržištu će ikada biti najviše 184,47 milijardi BCN. Dakle, kao što vjerojatno možete reći, većina ih je već minirana.

Cijena BCN-a ostala je relativno stagnirati između 0,00002 i 0,00005 dolara do svibnja 2017. U ovom trenutku cijena je naglo porasla na ~ 0,0043 dolara i najvišu razinu Bitcoina od 0,00000198 BTC. Ovaj rast cijene poklopio se s ukupnim tržišnim interesom za kovanice za privatnost, kao i najavom da će Bytecoin primijeniti tokove koji se ne mogu pratiti – nešto što tržište nikada prije nije vidjelo.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var skripte = document.getElementsByTagName (“skripta”);

var embedder = skripte [scripts.length – 1];

(funkcija () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement (“skripta”);

s.type = “tekst / javascript”;

s.async = točno;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = BCN&csyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:“? ”) +“ App = ”+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Nakon ovog skoka, cijena je kontinuirano padala s kratkotrajnim rastom kada je tim najavio novi fokus na razvojnu transparentnost i komunikaciju. Kao i većina drugih altcoina, cijena BCN-a imala je sjajan bik u prosincu 2017. godine.

Šokantno je da se cijena BCN kretala prema padajućem tržištu medvjeda u svibnju 2018. godine i dosegla još jedan maksimum od oko 0,0126 USD (~ 0,00000146 BTC). Porast cijena podudarao se s Binanceovim popisom i bio je izvor kontroverze u kripto zajednici. Protivnici tvrde da je novčić bio središte pumpe i odbacivanja nekad dostupne na platformi, dok tim tvrdi da je nestabilnost nastala zbog mrežne konsenzusne greške. Binance je od tada izbrisao BCN.

Čini se da svi novčići za privatnost u isto vrijeme rastu u cijeni. Stoga ne bi bilo iznenađujuće vidjeti još jedno povećanje cijena BCN-a koje se podudara s rastom cijena Monera ili Zcash-a. Ipak, trebate imati na umu da BCN sada stoji po cijeni od oko 0,000764 USD (0,0000002 BTC).

Gdje kupiti BCN

Iako je putokaz naveo da će BCN biti dostupan na više burzi u trećem kvartalu 2018., još uvijek imate relativno malo mogućnosti za kupnju.

Bitcoin možete zamijeniti za BCN na HitBTC-u i Poloniexu. Prije trgovanja na tim platformama prvo ćete trebati kupiti Bitcoin na drugoj burzi poput GDAX-a.

Gdje čuvati BCN

Imaš tri izbora za pohranu BCN-a:

  • Novčanik za stol
  • Web novčanik
  • Mobilni novčanik

Novčanik za radnu površinu dostupan je na Mac, Windows i Linux, a web novčaniku možete pristupiti iz bilo kojeg web preglednika.

Sada, samo korisnici Androida mogu koristiti mobilni novčanik. Tim nije objavio datum izlaska iOS novčanika.

Kada upotrebljavate ove novčanike, trebali biste ih i postaviti šifrirane lozinke i dvofaktorska autentifikacija. Ove dodatne mjere osigurat će vaš novčanik u većoj mjeri od zadane postavke.

Zaključak

Bytecoin je jedan od najstarijih blockchain projekata i jedan od prvih koji se usredotočio na privatnost krajnjeg korisnika.

Čak i s ciljem poboljšanja Bitcoina, tim jasno navodi u svojim bijeli papir da Bytecoin ne smatraju zamjenom za Bitcoin. Umjesto toga, smatraju da je posjedovanje višestrukih jakih valuta korisno za sve uključene.

Nedavni ponovni uspon timske komunikacije i transparentnosti donose povjerenje projektu koji ima povijest koja je po nekima smatrana upitnom. S obzirom na to, projekt i dalje prima kritike od zajednice zbog problema poput navodnog Binanceova pumpa i odbacivanje.

Kako će vlade i dalje biti više uključene u kripto prostor, zanimanje za kovanice za privatnost najvjerojatnije će se povećavati. Nejasno je hoće li Bytecoin biti odabrani novac za privatnost.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko 27.11.2018. Kako bi odražavao nedavne promjene u projektu.

Dodatni resursi Bytecoin

Web stranica

Github

Reddit

Cvrkut

Telegram

Youtube

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me