Što je crtica?

Crtica je trenutna i poluprivatna kriptovaluta zasnovan na osnovi Bitcoin i Litecoin koda. Međutim, uključuje razne promjene i poboljšanja koja su ga razlikovala od njegovog debija 2014. Stvoritelj projekta, Evan Duffield, izgradio je Dash kako bi riješio tri ključna problema koja je vidio u postojećoj Bitcoin mreži: privatnost, upravljanje i brzina transakcija. Tijekom posljednje četiri godine Dash je porastao i postao jedna od vodećih svjetskih kripto valuta, sa svojom tržišnom kapitalizacijom koja se dosljedno nalazi u prvih dvadeset kriptovaluta, unatoč visoko konkurentnom tržištu.

Glavni cilj Dash-a je učiniti digitalnu gotovinu upotrebljivijom. Trenutno možete slati Bitcoin za mrežne transakcije i prijenose vrijednosti. Međutim, vrijeme čekanja na potvrdu transakcije na Bitcoin blockchainu čini nemogućim korištenje Bitcoina za transakcije u trgovini ili druge prijenose vrijednosti koji zahtijevaju gotovo trenutnu potvrdu.

Visoke naknade za Bitcoin također ga čine lošim izborom za manje transakcije, ograničavajući njegovu opću korisnost kao digitalne valute za kupnju robe i usluga. Kao što ćemo vidjeti, Dash nastoji riješiti ove probleme svojom inovativnom arhitekturom.

U ovom vodiču zaranjamo u:

Kratka povijest crtice

Crtica je započela kao račvanje iz baze kodova Bitcoin / Litecoin. S naglaskom na privatnosti i brzini transakcija, izvorno je bio na glasu kao novac za nezakonite transakcije. U ranim danima bio je poznat pod nazivom XCoin, ali to se ime ubrzo promijenilo u Darkcoin, što je dalje potaknulo ideju da se Dash-ove značajke privatnosti mogu koristiti za skrivanje nedorečenih transakcija. Želeći se okrenuti od udruženja tamnih novčića, zajednica je podvrgnuta konačnoj promjeni imena u Dash, portmanteau “digitalnog gotovine”.

Prve dane Dash-a karakterizirali su dizajn i izgradnja jedinstvene dvorazinske arhitekture valute koja olakšava brzu transakciju i miješanje kovanica potrebnih za privatnost. Ubrzo nakon toga, Dash je uveo decentralizirani sustav upravljanja koji omogućuje moćnim korisnicima da glasaju o prijedlozima za razvoj mreže.

U korporacijskom svijetu četiri su godine još uvijek povoj tvrtke. Međutim, u brzorastućem i novonastalom prostoru kriptovaluta, Dash je sada jedna od starih garda. Predstavlja jedan od najstabilnije i najstabilnije kriptovalute trenutno na tržištu. Ova stabilnost dijelom dolazi iz Dash-ove visoko aktivne zajednice korisnika. Ti su korisnici generirali tisuće niti i komentara o projektu na Reddit i BitcoinTalk, i projekt su podijelili nadaleko. Od stvaranja, Dash je neprestano dodavao čvorove u svoju mrežu, povećavajući pouzdanost i sigurnost ovim rastom.

Kako djeluje crtica?

Dashova inovacija bila je dvorazinska struktura njegovog blockchaina. Prva razina poznata je svima koji su proučavali Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin i druge standardne dokaze o radu kriptovaluta. Na Dashu su rudari odgovorni za stvaranje novih blokova i osiguravanje blockchaina. U zamjenu za rudarenje blokova, rudari na Dashu dobivaju 45 posto nagrade za blok. To je za razliku od Bitcoina, gdje rudari dobivaju 100 posto blok nagrade. Preostalih 55 posto blok nagrade dodijeljeno je drugdje, kao što ćemo vidjeti uskoro.

Crtica ima prosjek Vrijeme blokade od 2,5 minute, četiri puta brže od Bitcoina. Za rudarstvo je razvojni tim stvorio vlastiti algoritam raspršivanja poznat kao X11 koji zahtijeva uzastopno, ponovljeno raspršivanje. Pokazalo se da algoritam X11 koristi 30% manje snage od Litecoin-ovog Scrypta algoritam.

Broj masternoda crtica (siječanj '19.)

Broj masternoda (siječanj ’19.)

Druga razina Dash-ove arhitekture je za poslužitelje koje su postavili napredni korisnici, poznate kao masternode. Ove masternode obrađuju transakcije trenutnog plaćanja, olakšavaju miješanje novčića i glasuju o prijedlozima upravljanja. U zamjenu za ove usluge, masternode dobivaju 45 posto blokovske nagrade. Svatko može stvoriti masternodu na mreži Dash, ali prvo ćete to trebati dokažite da posjedujete 1.000 Crtica (trenutno ekvivalentno oko 90.000 USD).

Minimum od 1000 kovanica je sigurnosna mjera koja sprečava napad na peer-to-peer mrežu poznatu kao Napad Sybila. Sybil napadi uključuju stvaranje mnogih lažnih računa pod pseudonimima, dovoljno lažnih računa koji čine većinu korisničke baze i stoga utječu na mrežu. Zahtijevajući 1.000 DASH za postavljanje masternode, bilo bi neizmjerno skupo izvršiti napad Sybil protiv mreže masternode. Minimalni iznos od 1.000 DASH-a ima dodatnu prednost održavanja cijene novčića stabilnom i osigurava da se kada masternode glasaju o prijedlozima upravljanja ulažu u uspjeh cijele mreže.

Kako Masternode olakšavaju trenutna plaćanja

Jedna od ključnih značajki Dash-a je InstantSend. Budući da Dash želi biti oblik digitalnog novca koji ljudi mogu koristiti u trgovinama, provjera transakcija mora biti trenutna. Iako vrijeme bloka od 2,5 minute znači da su Dash-ove standardne transakcije brže od Bitcoina, 2,5 minute je i dalje predugo da biste čekali da se vaša transakcija očisti u trgovini ili benzinskoj pumpi. Rješenje projekta su InstantSend plaćanja ovjerena od masternoda mreže.

U osnovi, transakciju šaljete masternodeu. Masternode zaključava sredstva tako da se ne mogu potrošiti dvostruko i šalje potvrdu nakon što se sredstva zaključaju. Sama transakcija i dalje se dodaje u knjigu kao dio budućeg bloka, ali budući da je masternode zaključao sredstva, transakcija će zajamčeno biti plaćena. Uplate InstantSend mogu primiti potvrdu u samo nekoliko sekundi. Rješavanje problema brzih potvrda netrivijalna je prepreka za kriptovalute. Dash-ovo masternode rješenje nalazi se među pregršt opcija za trenutnu obradu transakcija digitalne valute.

Dash značajke i pogodnosti

Neke od pogodnosti

Ugrađeno miješanje kovanica promovira anonimnost & Privatnost

Nekoliko nezavisnih aplikacija pruža usluge miješanja kovanica za Bitcoin, ali kao zadane postavke Bitcoin transakcije su javno sljedive. Osim toga, ako netko veže vaš identitet uz vašu javnu adresu, može nadzirati vaše dolazne i odlazne transakcije. To je problematično zbog zamjenljivosti i upotrebljivosti digitalnog gotovinskog sustava. Dash je 2014. postao jedan od prvih kovanica privatnosti dostupnih na tržištu (zajedno s Monerom iste godine). Mreža uključuje ugrađeno miješanje novčića što čini gotovo nemogućim praćenje transakcija.

Dash svoju uslugu miješanja novčića naziva PrivateSend. U osnovi, kada želite poslati privatnu transakciju, zahtjev šaljete masternodama. Jedna masternode emitira vaš zahtjev za miješanje i poklapa vas s drugim transakcijama koje se događaju istodobno, pomažući vam da premjestite apoene od .1, 1 ili 10 DASH između mnogih korisnika. Zatim prva masternoda prenosi vašu transakciju na drugu masternodu gdje postupak miješanja ponovno započinje, dodatno zamagljujući trag.

Masternode ne mogu izravno naučiti detalje vaših transakcija, ali korištenje takvog sustava za miješanje novčića implicitno zahtijeva da vjerujete mreži Dash i operaterima masternode. Ako vam je privatnost najvažnija briga u digitalnoj valuti, Monero i Zcash mnogo su detaljnije istražili probleme mrežnog povjerenja i zaštite identiteta. Međutim, za većinu aplikacija Dash svojim miješanjem kovanica pruža visoku razinu privatnosti i neprohodnosti.

Decentralizirano upravljanje ublažava teško račvanje

Ranije smo spomenuli da rudari dobivaju 45 posto blokovske nagrade, a masternode još 45 posto. Preostalih 10 posto posvećeno je razvoju, marketingu i infrastrukturi mreže Dash kako bi nastavila rasti i poboljšavati se.

Jedan od izazova s ​​kojima se Bitcoin suočava je svaki put kada se baza korisnika ne slaže oko toga kako postupiti s promjenom sustava, rezultat je tvrda vilica Bitcoin blockchaina. Vremenom je to fragmentiralo Bitcoin zajednicu na mnogo manjih zajednica, uključujući Litecoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, pa čak i Dash. Kako bi riješio ovaj problem fragmentiranja zajednice tvrdim rašljama, Dash je primijenio model decentraliziranog upravljanja.

Informacije o crticama Masternode (siječanj '19.)

Informacije o Masternodeu (siječanj ’19.)

U Dash-u sustav upravljanja i glasanja, svatko može predložiti novu značajku, promjenu ili marketinški plan koji će poboljšati mrežu Dash. Masternode zatim glasuju o svakom prijedlogu. Broj glasova da za prijedlog mora nadmašiti broj glasova protiv za najmanje 10 posto od ukupnog broja masternode. Na primjer, trenutno postoje 4.800 masternoda na mreži Dash. Stoga bi za svaki novi prijedlog glasovi da trebali premašiti broj ne glasova za 480 glasova (10 posto od ukupnog broja masternoda) kako bi prijedlog prošao.

Nakon što prijedlog prođe, dobiva financiranje od blok nagrade. Na taj način, Dash bi, u teoriji, mogao glasati za otpuštanje svog trenutnog razvojnog tima ako se zajednica ne složi s smjerom koji tim vodi.

Proširivanje upotrebljivosti pomoću aplikacije & API

Najnoviji razvoj u Dash arhitekturi je Crtica Evolucija. Kao dio cilja projekta, jednostavnog korištenja, trenutnog digitalnog gotovine, potreban mu je jasan način prihvaćanja i plaćanja Dash-om. Web stranica projekta opisuje izazov kao olakšavanje digitalnih transakcija dovoljno da vaša baka može razumjeti što treba učiniti.

U tu svrhu Evolution je API i mobilna aplikacija koja omogućava potrošačima da vrše plaćanja, a web trgovine prihvaćaju plaćanja bez potrebe za interakcijom s blockchain klijentom. Iako još nisu u potpunosti implementirani, osnivači vjeruju da je ovo sljedeća razina iskoristivosti digitalnog novca.

Putokaz

Nažalost, tim ih nije ažurirao putokaz od lipnja 2018. Kao što je gore spomenuto, sljedeća velika prekretnica za projekt je Dash Evolution. Osim API-ja i mobilne aplikacije, Evolucija uključuje:

  • Dijeljeni datotečni sustav (DashDrive)
  • Lagane novčanike za klijente
  • Ažurirani sustavi glasovanja i upravljanja proračunom
  • Društveni novčanik s popisom prijatelja i multisig računima

Nije jasno kada će ove nove značajke biti dostupne.

Trgovanje

DASH je imao prilično nezgodnih prvih par godina cjenovno. Tek početkom 2017. godine cijena DASH-a uzela je maha, minirajući s oko 10 dolara (~ 0,0105 BTC) da bi dosegla najvišu razinu bitcoina od ~ 0,1083 BTC (ili 110 dolara). To je jednako povećanju USD za 1000 posto i porastu BTC-a za preko 900 posto – u roku od samo tri mjeseca.

Ova ekstremna promjena cijene najvjerojatnije je uzrokovana nekoliko čimbenika. Vjerojatno najutjecajniji uzrok bila je najava datuma izlaska za prve korake Evolucije. Vjerojatno je da je ova najava, u kombinaciji sa špekulativnim ulaganjem, izazvala kratko stiskanje povišenje cijene više nego što bi to imalo organsko.

Nakon kretanja cijena početkom 2017. novčić je većinom pratio opće tržište. Vrijedi, međutim, napomenuti da cijena ima tendenciju kolebanja kolebljivije od ostalih altcoina – u oba smjera. DASH je prošao bolje od većine altcoina tijekom tržišta medvjeda 2018. godine. Njegova se cijena trenutno kreće između 75 i 85 dolara.

Usvajanje je naziv igre za Dash u ovom trenutku. Pripazite na najave izdanja Evolution jer su u prošlosti pozitivno utjecale na cijenu i izravno su povezane sa usvajanjem u stvarnom svijetu.

Gdje kupiti Crticu

Iznenađujuće, manje poznate burze imaju velik opseg trgovanja DASH-om od svojih popularnijih kolega. Za najveći volumen, trebali biste provjeriti Bithumb i kupiti novčić s KRW.

Također možete dobiti DASH s USD na Bitfinexu ili s BTC-om na ETH na Binanceu.

Rudarstvo i Masternode

Osim kupovine DASH-a, možete je i minirati ili primiti kao masternodu. Iako tehnički možete kovati novčić pomoću CPU-a / GPU-a, to više nije isplativo, pa biste to trebali učiniti s ASIC rudar umjesto toga. Ne nedostaje rudarskih bazena koji bi vam se mogli pridružiti.

Zapamti postati masternoda, trebate uložiti 1000 Crtica. Nakon što to učinite, možete pokrenuti vlastiti poslužitelj za svoju masternodu ili postaviti hostiranu masternodu. Potonja opcija je poželjnija ako ste dio netehničkog kampa.

Gdje čuvati Crticu

Novčanik, novčanici i još novčanika. Broj Crtica novčanike je naizgled beskonačno. Dobili ste novčanik Core za sustave Windows, OSX i Linux. Novčanici podržavaju i novčanici Exodus i Jaxx.

Možda ste više hardverski tip (ili djevojka). Ledger, Trezor i KeepKey podržavaju i DASH. Konačno, možete je pokrenuti u staroj školi s službeni papirnati novčanik. Vaše su mogućnosti bezbrojne

Zaključak

Dash ima snažne rezultate i nevjerojatnu zajednicu. Tijekom protekle četiri godine, decentralizirano upravljanje projektom donijelo je impresivna poboljšanja u jedinstvenoj dvorazinskoj arhitekturi mreže. Kao rezultat toga, Dash je zabilježio stalan, dosljedan rast koji ga je zadržao na vrhu čopora mnogih altcoina. Pripazite na ovaj novac tijekom narednih godina i očekujte stalni rast.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko 1.9.2019., Kako bi odražavao nedavne promjene u projektu.

Dodatna sredstva

Web stranica

Telegram

Reddit

Cvrkut

Github