Essentia blockchain okvir decentralizirano je rješenje za zaštitu privatnosti korisnika, podataka, ID-a i imovine na više blockchain platformi. Iako ovo pruža početni slučaj upotrebe, projekt Essentia predviđa da će daljnji razvoj okvira donijeti dublje razine interakcije između decentraliziranih sustava.

Ovdje ćemo zaroniti u detalje bloka Essentia i što on radi. U ovom ćemo vodiču pokriti:

Što je Essentia Blockchain Framework?

Essentia je rođena iz spoznaje da je model centraliziranog upravljanja identitetom u osnovi slomljen. Svaki put kada se prijavimo za bilo koju novu uslugu, uključujući upotrebu trenutnih decentraliziranih alata, pristajemo na to da druga tvrtka ili entitet pristupi našim osobnim podacima.

Incidenti visokog profila, uključujući otkrića Snowdena, skandal Facebook / Cambridge Analytica i haker Equifax polako su nagrizali vjeru u tvrtke da štite naše podatke. Privatnost je sada velika briga mnogih ljudi, a velika većina američkih građana sada kaže da nemaju puno ili nimalo povjerenja u to da će njihovi podaci ostati sigurni u rukama različitih pružatelja usluga.

Zabrinutost zbog privatnosti Pew Research

Rješenje Essentia

Cilj blok lanca Essentia je pružiti svim korisnicima, čak i najmanje tehnički raspoloženim, kontrolu nad pristupom njihovim podacima. Iako projekt jasno pokazuje da je decentralizacija rješenje, također naglašava da je trenutni krajolik fragmentiran, s različitim platformama, tokenima i sučeljima za krajnje korisnike.

Pojednostavljeno, Essentia je srednji sloj koji se nalazi između trenutnih decentraliziranih rješenja. Služi kao pristupnik koji štiti korisničke podatke i identitet. Korištenjem ovog sloja za pristup decentraliziranim platformama koje su povezane u Essentiju, korisnici mogu odabrati anonimno, pseudonimno ili javno djelovanje. Potpuno ovisi o korisniku koje svoje podatke dijeli s drugim platformama i kako platforma može dijeliti podatke koje korisnik odluči otkriti.

Opseg protokola o privatnosti nije ograničen samo na osobne podatke poput imena ili datuma rođenja. Essentia želi pokriti širi opseg, uključujući radne površine, datoteke i dokumente, softver, novčanike i prijave.

U skladu sa zakonskim zahtjevima nametnutim Europskom općom uredbom o zaštiti podataka, korisnici to također mogu ostvaruju svoje “pravo na zaborav”. Uz Essentia također možete izbrisati sve što želite s platforme.

Essentia želi raditi na mreži ili izvan nje, s korisnicima koji mogu pristupiti svom sjemenu sa bilo kojeg od svojih uređaja, koji rade na bilo kojem operativnom sustavu, bilo gdje u svijetu. Štoviše, korisnik Essentia blockchaina ne mora biti čovjek. Korisnici također mogu biti strojevi poput poslužitelja ili IoT uređaja.

Projekt je već integrirao mnoge postojeće glavne blockchain i kripto platforme, uključujući Bitcoin, Ethereum, Storj, Idex i Bitfinex, između ostalih.

Snimak integracije Essentia blockchaina

Snimak integracije Essentia blockchaina

Kako djeluje Essentia?

Korisnici blockchaina Essentia imaju jedno sjeme kojemu je dostupno s bilo kojeg mjesta pomoću pametnog telefona, tableta ili računala i dostupno je u operativnim sustavima, uključujući MacOS, iOS, Window, Linux i Android. Da bi pristupili Essentia blockchain okviru, korisnici moraju stvoriti root ID (ESS-ID) povezivanjem na čvor ili lokalnim pokretanjem softvera na vlastitom računalu.

Korisnik će dobiti par ključeva koji mogu potpisivati, provjeravati, šifrirati i dešifrirati podatke, identitete ili pristupe uslugama i dApps. ID-ovi i prijave treće strane dodaju se kao pod-ID-ovi, tako da ESS-ID djeluje kao vrsta privjeska koji drži sve zajedno. Sjeme za oporavak za ESS-ID je popis mnemoničkih riječi koje treba sigurno pohraniti. Svi su podaci šifrirani i pohranjeni na decentraliziranoj Essentia blockchain mreži.

Komponente Essentije

Essentia blockchain je modularna mreža koja postiže konsenzus hibridnom PoW / PoS metodologijom. Sustav ima tri glavne komponente:

  • Esencije su skupine entiteta koji djeluju na mreži Essentia. To mogu biti pojedinci, tvrtke, grupe ili organizacije. Interakcijama upravljaju pod-ID-ovi, dozvole i pametni ugovori.
  • Sinergije omogućuju interakciju između različitih platformi, resursa i modula sustava, uređenih PoS konsenzusom. Ovaj modul koristi oštrinu kako bi postigao veću propusnost.
  • PoW rudari stvaraju nove blokove, u nekim slučajevima grupirane u rudarske bazene.

Ovo je sažetak na izuzetno visokoj razini. U pozadini Essentia blockchaina postoji ogromna količina tehničkih detalja, previše da bi se saželo u ovom vodiču. Dovoljno je reći, za svakoga tko želi zaroniti u detalje, bijeli papir i dizajn papir pružiti vrlo opsežna objašnjenja.

Opskrba novčićima

Novčić bloka Essentia je ESS token, koji je trenutno ERC-20 token. To je uslužni token za pristup premium značajkama sustava Essentia kao što je dodatna pohrana, kao i služi kao rudarska nagrada.

Glavna mreža Essentia trebala je lansirati u četvrtom kvartalu 2018. Međutim, projekt je nedavno najavio odgodu lansiranja dok se provode daljnja ispitivanja. Nakon što glavna mreža bude aktivna, vlasnici tokena morat će pokrenuti atomsku zamjenu ESS ERC-20 tokena na ESS kovanice, što se može izvršiti u okviru radne površine Essentia blockchain desktop.

Ukupna je ponuda 1.755.313.373 ESS tokena, sa 787 milijuna u optjecaju u vrijeme pisanja ovog članka.

Plan i tim

Essentia je vodila javni ICO u lipnju 2018., nakon što je prikupila 23,5 milijuna dolara na privatnoj prodaji. ICO je bio uspješan, postigavši ​​cilj od 25,5 milijuna dolara prodajom 40 posto svih dostupnih tokena. U vrijeme ICO-a, projekt je već izvodio prvu beta ESS okvira.

Post ICO Essentia blockchain usredotočio se na daljnji razvoj sustava, lansirajući javni beta test i izdanja za stolne i mobilne aplikacije. Tim je također radio na razvoju verzija Essentije za vladu i poduzeća.

Sljedeća velika prekretnica bit će glavno pokretanje mreže, čiji datum ostaje nejasan. Također će biti daljnje integracije s novčanicima i aplikacijama. Jaxx i Exodus spominju se na blogu Essentia. Konferencija za programere održat će se tijekom prve polovice 2019. godine.

Essentia Blockchain tim

Projekt vodi neprofitna organizacija EssentiaOne sa sjedištem u Amsterdamu. Osnivači blockchaina Essentia su Matteo Gianpetro Zago (voditelj projekta), Mirco Mongiardino (voditelj proizvoda) i Vladimir Holubovych (operativni voditelj).

Zago i Holubovych prethodno su osnovali tvrtke, uključujući Mobilife +, a Zago je član Bitcoin Foundation. Mongiardino ima predznanje u digitalnom marketingu.

Essentia blockchain tim

Essentia blockchain tim

Projekt također ima robustan tim savjetnika, uključujući Moe Levin koji je rani investitor u RSK Labs i Dropbox i Erik Van Der Staak, savjetnik Europske komisije.

Povijest trgovanja

Od javne prodaje u lipnju 2018. nije bilo značajnih vrhova ili najnižih razina cijene ESS tokena. Vrijednost tokena kontinuirano je opadala tijekom mjeseci.

Međutim, Essentia je jedan od manjih projekata, pa bi bilo nerazumno očekivati ​​da će srušiti cjelokupni tržišni trend. Glavno neto pokretanje, kad god to moglo biti, može imati rast vrijednosti tokena.

Natjecatelji

Budući da je Essentia usredotočena na privatnost podataka, nije izravno usporediva s novčićima za privatnost poput Monera. Stoga bi bolja usporedba bili drugi protokoli o privatnosti. Enigma je jedan od primjera. Međutim, Enigma želi približiti privatnost transakcijama pametnih ugovora. Također, osnovna tehnologija je sasvim drugačija. Enigma koristi višestranačko računanje za zaštitu blockchain transakcije, dijeleći šifrirane podatke o transakcijama na više čvorova. Essentia se oslanja na sigurnost privatnog ključa korisnika kako bi zaštitio ID-ove i prijave.

MaidSafe je još jedan sličan projekt, ali čiji je cilj osigurati datoteke.

Gdje kupiti ESS

ESS tokeni trenutno nisu dostupni na velikom broju burzi, ali možete ih kupiti na Idexu, Coinbeneu ili Bitfinexu.

Gdje čuvati ESS

Iako se ESS tokeni još uvijek temelje na protokolu ERC-20, prikladan je bilo koji novčanik koji podržava pohranu ERC-20. Uvijek savjetujemo da za optimalnu sigurnost koristite hardverski novčanik poput Ledger Nano S.

Essentia blockchain ima za cilj integrirati vanjske novčanike poput Jaxxa. Stoga možemo pretpostaviti da ESS može raditi s tim drugim novčanicima kad se završi atomska zamjena matičnog novčića.

Zaključak

Čini se da je blockchain Essentia prilično jedinstven projekt u svemiru, čiji je cilj pružiti korisnicima jedno sučelje za više decentraliziranih rješenja. To je plemenita ambicija i ako uspije, to će zasigurno biti novčić koji vrijedi pogledati.

S druge strane, projekt trenutno rangira negdje oko 850 u vrijeme pisanja ovog članka. Nadalje, u povijesti trgovanja nije bilo umirujućih skokova cijena koji bi investitorima ili trgovcima pružio sigurnost da postoje bilo kakve šanse za pristojan povrat. Istina je da je projektni blog vrlo aktivan i uključuje redovita detaljna ažuriranja. Međutim, nema potvrđenog datuma za glavno pokretanje mreže, što nije ohrabrujuće.

Sveukupno, presuda je da Essentia ima puno potencijala koji još uvijek nije realiziran. Međutim, ako uspješno pokretanje glavne mreže generira neke daljnje pozitivne trgovačke aktivnosti, to se još može promijeniti.

Dodatna sredstva

Cvrkut

Telegram

Reddit

Github