Što je Ethereum Classic?

Ethereum Classic izvorni je Ethereum blockchain i omogućuje implementaciju decentraliziranih aplikacija i pametnih ugovora. Projekt je rođen iz nepokolebljive vjere u temeljne principe. Simbolizira važnost kriptovalute koja je zamjenjiva i njezin blockchain nepromjenjiv.

Blok lanci Ethereum i Ethereum Classic bili su identični sve do bloka 1920000. No, tada je zloglasni DAO zauvijek promijenio blockchain i kriptovalutu. U ovom ćemo vodiču pokriti ono što trebate znati, uključujući:

Tvrda vilica

Pametni ugovor, poznat kao DAO (Decentralizirana autonomna organizacija), stvoren je na platformi Ethereum. DAO je u osnovi bio fond rizičnog kapitala u kojem bi ulagači glasali o načinu raspodjele kapitala. Fond je bio toliko popularan da je privukao otprilike 14 posto cjelokupnog Etera koji je tada postojao, prikupivši 150 milijuna dolara.

Prednost i nedostatak pametnog ugovora je njegovo autonomno izvršavanje. U ovom je slučaju pametni ugovor imao dizajnersku manu koja je nekome omogućila da ukrade preko 3,6 milijuna Etera iz DAO-a. Vitalik Buterin, tvorac Ethereuma, i većina zajednice htjeli su izvesti hard fork koji bi blockchain vratio u blok 1920000, prije hakiranja, kako bi se sredstva mogla vratiti. Ovdje možete pročitati više o kontroverzama i odluci o hard forku Ethereuma.

Nakon hard forka za vraćanje sredstava ljudima, izvorni Ethereum blockchain ostao je i sada je poznat kao Ethereum Classic ili ETC. Zajednica koja je nastavila rudariti i podržavati izvorni blockchain vjeruje da ne bi trebao biti vanjski utjecaj na ono što je trebao biti nepromjenjivi blockchain. Ethereum Classic otad je prokrčio vlastiti trag u svijetu kriptovaluta. Dugoročno, zajednica Ethereum Classic nada se da ima smisla zauzeti principijelan pristup zakonik je zakon.

Kako Ethereum Classic radi?

Prvo što treba znati o Ethereum Classic su pametni ugovori. Nick Szabo izumio je pametne ugovore 1994. Međutim, u to vrijeme nije postojala decentralizirana platforma koja bi mogla sigurno pohraniti pametne ugovore. Blockchain je pružio savršenu platformu. Pametni ugovori izgrađeni su na Ethereum Classic blockchainu i automatski provode pravila sporazuma. Pametni ugovori mogli bi jednog dana eliminirati nebrojene posredničke usluge u bankarstvu, pohrani datoteka, osiguranju, identitetu i ugledu, itd.

Turing-komplet Ethereum Classic Sputnik virtualni stroj izvršava pametne ugovore. Kompletan Turingov stroj može simulirati Turingov stroj. Hipotetički stroj Alana Turinga manipulira nizom od 1 i 0 za simulaciju bilo kojeg računalnog algoritma. Nikada nije dokazano da računalo zapravo može učiniti više od Turingova stroja, pa stoga Sputnik virtualni stroj može pokrenuti bilo koji računalni program kodiran na njemu. Ideja Ethereum Classic je ne samo decentralizirati valutu, već napraviti decentralizirano svjetsko računalo.

ETC čvorovi imaju poticaj za financijsko upravljanje virtualnim strojem. Čvorovi primaju ETC naknade za obradu transakcija povezanih s ugovorima. Pametni ugovori mogu se isplatiti ljudima u klasičnom Ether klasiku.

Emerald Software Developer Kit (SDK)

Razvoj jedinstven za Ethereum Classic proizveo je Emerald Software Developer Kit, set alata za izgradnju dapps-a. SDK sadrži druge komponente za programere poput korisničkog sučelja, knjižnica i alata za izgradnju. Budući da je Ethereum Classic platforma, krajnji je cilj da što veći broj programera gradi na vrhu blockchaina. ETC se želi usredotočiti na internet stvari, koji se često naziva IoT. U an intervju, ETC programer Igor Artamonov rekao je: „Pametni ugovori na blokovskom lancu idealni su za jednostavne dogovore između strojeva koji rade na distribucijskoj mreži, protokola stroj-stroj, a IoT je [najočitija] aplikacija za to. “

Geth

Geth, koristeći programski jezik Go, nudi “višenamjenski alat naredbenog retka koji pokreće puni čvor Ethereum Classic.” Geth sadrži više od 40 posto novog koda od hard forka iz Ethereuma, što pokazuje aktivni razvoj od strane ETC tima. The program omogućuje vam iskopavati ETC, prenositi sredstva između novčanika, stvarati pametne ugovore i upravljati računima.

Povijest

Ethereum Classic nastavio je s izvornim blockchainom i odvojio se od Ethereuma u srpnju 2016. Predviđalo se da će izvorni lanac bi jednostavno nestao nakon vilice, ali rudarstvo i trgovina su nastavljeni. Na kraju je Poloniex naštetio ETC i cijena je dosegla trećinu ETH-a.

Nakon ogorčenih napada na razne podrede Ethereuma, ETC je napravio “Deklaracija o neovisnosti“Navodeći,” vjerujemo u decentralizirani blockchain bez dozvole otporan na cenzuru. Vjerujemo u izvornu viziju Ethereuma kao svjetskog računala koje se ne može ugasiti i pokreće nepovratne pametne ugovore. ”

Iz temeljnih načela njihove Deklaracije o neovisnosti:

„Kodeks je zakon; neće doći do promjena u Ethereum Classic kodu koji krše svojstva nepromjenjivosti, zamjenjivosti ili svetosti glavne knjige; povijest transakcija ili knjiga iz bilo kojeg razloga ne može se poništiti ili izmijeniti. “

Jasno je da se ti principi nisu uskladili s Ethereumom i stoga ETC više nije povezan s Ethereum Foundation.

Na kraju je lopov izbacio ETC iz DAO-a na tržište, ali iznenađujuće je da je ETC cijena ostala prilično stabilna. Nakon cijelog kaosa, Ethereum Classic je na kraju uspio okupiti razvojni tim i krenuti vlastitim putem.

Ethereum Classic Team

Izvorno, tim Ethereum Classic, ETCDEV, namjerno je imao niži profil. Nedostatak vođe visokog profila u skladu je s njihovom temeljnom filozofijom ETC-a koji je decentraliziran i bez moćnog ljudskog utjecaja. Međutim, ovaj tim više nije aktivan.

Sada razvoj Ethereum Classic vode ETC Labs i IOHK Grothendieck tim.

Ethereum Classic Leadership Team

Prethodni voditeljski tim ETCDEV-a

Opskrba novcem i održivost

ETC se uvelike razlikuje od ETH-a kada je riječ o rudarstvu i opskrbi kovanicama. Ethereum ima ugrađenu bombu za poteškoće koja s vremenom otežava rudarstvo s dokazima o radu. To će na kraju prisiliti sve rudare da prijeđu na dokaz o udjelu. ETC zaustavlja ovu bombu s poteškoćama i namjerava se držati dokaza o radu.

U prosjeku postoji 10-14 sekundi blokade s nagradom od pet ETC-a po bloku. Kako su blok-vremena tako kratka, naknade za transakcije relativno su niske, s prosječnom naknadom od oko jednog centa.

Ethereum Classic inflacijski je kroz blok nagrade do 2025. godine, kada će ponuda kovanica biti ograničena na 210 milijuna kovanica. Ethereum nema ograničenja i zasad planira ostati inflacijski. ETC vjeruje da ova monetarna politika čini Classic sigurnijim ulaganjem jer se vrijednost kovanica s vremenom neće smanjivati ​​zbog neprestanog povećanja ponude.

Budući projekti i putokaz

2018. razvojni tim je objavio Emerald Desktop novčanik, prvi ETC nepovjerljivi novčanik. Također su uklonili poteškoću s vremenskom bombom koju smo ranije spomenuli i započeli rad na implementaciji bočnih lanaca zbog skalabilnosti.

Preko sljedeće dvije godine, tim Ethereum Classic radi na poboljšanju kompatibilnosti s Ethereum lancem, poboljšanju virtualnog stroja Sputnik i implementaciji bočnih lanaca s dokazom o ovlasti (PoA).

Klasični plan Ethereuma (2019.-2020.)

Klasični plan Ethereuma (2019.-2020.)

Natjecanje

Nema sumnje da se ETC nailazi na jaku konkurenciju. Ne postoji samo očiti konkurent Ethereuma već i bilo kojeg drugog pružatelja pametnih ugovora. NEO se posebno proslavio u prostoru pametnih ugovora. Međutim, ETC “zajednica ostaje manje usredotočena na druge tehnologije koje dolaze u izravnu konkurenciju … a više na partnerstva i komplementarna rješenja.”Vrijedno je napomenuti da kada usporedite platformu s nekim drugim pružateljima pametnih ugovora, ETC zasigurno briljira u svojoj razini decentralizacije.

Povijest trgovanja

ETC se neprekidno nalazi u prvih 20 po ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji. Nakon konferencije za programere u Hong Kongu, cijena je porasla i do 20 dolara. Novčić je tada zabilježio skok od preko 30 dolara nakon prve faze nove monetarne politike za uklanjanje inflacije.

ETC je dosegnuo najvišu razinu u USD na vrhuncu tržišta bikova 2017. / početkom 2018. godine, dosegnuvši 45,50 USD (~ 0,00316 BTC). Od tada je cijena nastavila padati. Trenutno se kreće oko 4,50 USD (~ 0,00115 BTC).

Iako većina razvoja i interesa leži na hard forku Ethereumu, bit će zanimljivo vidjeti učinke centralizacije i inflacije na novčić na duge staze.

Gdje kupiti ETC

Za ETC možete trgovati s BTC-om i ETH-om na Binanceu i Bittrexu. Također možete kupiti ETC izravno s američkim dolarima na Coinbaseu, najjednostavnijoj opciji.

Izvan kupnje ETC-a, možete i moju. Projekt sadrži opsežan popis rudarski bazeni na njihovoj web stranici.

Gdje čuvati ETC

Imate puno mogućnosti pohrane za svoje ETC tokene. U idealnom slučaju, trebali biste koristiti Ethereum Classic Smaragdni novčanik. Ako vam se to ne sviđa, ima tona dodatne mogućnosti koje ETC tim preporučuje.

Za mobilni novčanik Jaxx podržava ETC.

Međutim, za maksimalnu sigurnost možete koristiti hardverski novčanik Ledger Nano S ili Trezor.

Završne misli

S ETC-om znate da ulažete u predanost nepromjenjivom blockchainu. Njihov se tim nada, dugoročno gledano, vrijedi držati se svojih principa. S ETH-om postoji presedan da bi se mogli ponovno razići na temelju ljudskog utjecaja. Važno je zapamtiti da su kriptovalute nastale iz pepela bankarskog kolapsa. Satoshi Nakamoto izvorno je dizajnirao decentralizirane blokove kako bi odgovorio na korupciju u financijskom sektoru. “Nepromjenjivi blockchain trebao je biti slobodan od ljudske sklonosti ka korupciji.” Krađe kriptovaluta događale su se i ponovit će se. Gdje podvlačimo crtu onoga što zahtijeva tvrdu vilicu? ETH je zamaglio ovu liniju dok je ETC očito povukao njihovo zemljište u pijesak.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko 2.20.19, kako bi odražavao nedavne promjene na projektu.

Dodatna sredstva

Cvrkut

Github

Reddit

Telegram