Što je Golem?

Golem je svjetski, decentraliziran superračunalo koji kombinira računalnu snagu svakog stroja u njegovoj mreži. U ekosustavu Golem možete rezervne resurse računala posuditi drugima kojima je potrebna dodatna snaga za obavljanje složenih proračuna i zadataka. Slijedeći isti trend koji je doveo do Ubera i Airbnba, ova ekonomija dijeljenja solidan je način da zaradite nešto dodatnog novca na neiskorištenim i / ili premalo iskorištenim resursima.

Sa druge strane, možete unajmiti računalnu snagu s mreže da biste izvršili ili čak samo ubrzali zadatke s kojima vaše računalo ima problema. Iznajmljivanje je idealno ako rutinski izvodite intenzivne izračune za aktivnosti poput obrade prirodnog jezika (NLP), umjetne inteligencije (AI) ili čak strojnog učenja za istraživanje DNA. Međutim, tim Golema prvo se usredotočuje na CGI prikazivanje – područje prepuno troškova i dugog čekanja.

U ovom vodiču za Goleme obradit ćemo:

Kako Golem djeluje?

Krenimo kroz cjelokupan proces od a podnositelj zahtjeva (stranka koja treba izvršiti računalni zadatak) pomoću mreže Golem.

Da bi bilo jednostavnije, pretpostavimo da je zadatak podnositelja zahtjeva ista klasa kao i jedan od predlošci zadataka koje Golem pruža. Da nije, podnositelj zahtjeva morao bi napisati vlastiti kod za zadatak koristeći okvir za definiranje zadataka. Međutim, ova opcija nije dostupna u prva dva izdanja – Brass i Clay. Izvođenje zadataka u klasi koja nije u predlošcima zadataka bit će dostupno u trećem izdanju Stone.

Miješalica i Luxrender su jedina dva predloška zadataka dostupna u prvoj Golem verziji, Brass. Na kraju će se skup predložaka zadataka pretvoriti u Trgovina Golem gdje možete dodati i koristiti nove predloške na mreži.

Vratimo se našem primjeru. Nakon što podnositelj zahtjeva odabere predložak, zadatak se dodaje u upravitelj zadataka, a mreža prima informacije o zadatku.

A davatelja usluga (stranka koja pruža računalnu snagu) prima sve emitirane ponude zadataka i odabire najbolju. Pritom također provjerava reputaciju svakog čvora koji emitira zadatke i odbija one s lošom reputacijom. Kada davatelj usluga pronađe odgovarajuću ponudu, podnositelju zahtjeva šalje cijenu i podatke o svojoj računalnoj snazi. Zauzvrat, podnositelj zahtjeva provjerava ima li pružatelj dovoljno visoku reputaciju za rad.

postupak golema

Postupak zadatka Golema

Ako je sve košer, davatelj usluga putem njega dobiva odgovarajuće resurse IPFS i započinje računanje na računalo zadataka. Kada je zadatak dovršen, šalje rezultate podnositelju zahtjeva natrag putem IPFS mreže.

Zatim upravitelj zadataka prosljeđuje informacije odgovarajućem čvoru da provjeri rezultate. Podnositelj zahtjeva može ga odlučiti poslati na više čvorova radi suvišne provjere.

Napokon, platni sustav se obavještava putem pametnog ugovora Ethereum, a sredstva prelaze s podnositelja zahtjeva na davatelja usluge. Ako davatelj usluga pošalje točne rezultate, a podnositelj zahtjeva na vrijeme plati, obje će strane vidjeti porast svoje reputacije.

Dodatne mogućnosti

Izvan prethodno opisanog scenarija, Golem sadrži još dva srodne značajke.

  • Registar aplikacija – Pametni ugovor za Ethereum za programere za objavljivanje vlastitih Golemovih aplikacija. To programerima olakšava pronalaženje korisnika i tražitelja da pronađu alate koje traže.
  • Transaction Framework – Skup zahtjeva koji programer mora slijediti kada implementira model transakcije za vlastiti Golem program.

Golem mrežni žeton (GNT)

GNT je ERC20 token koji koristite za plaćanje računalne snage koju iznajmljujete. Kao pružatelj usluge možete slobodno postaviti cijenu najma GNT-a prema onome što smatrate prikladnim. Budući da je Golem tržište, ove bi cijene trebale s vremenom naći ravnotežu. Također će vam trebati GNT da biste predali depozite kao davatelj usluga i sudjelovali u Registru aplikacija.

Golemski tim iskovao je 1.000.000.000 GNT tijekom ICO-a, od čega je 82% podijeljeno sudionicima crowdsale-a.

Golem tim & Napredak

Golem vodi Julian Zawistowski koji je ujedno i savjetnik Ostava, blockchain platforma za industriju videoigara. Tim je prvi put izdao alfu Brass u kolovozu 2016. godine. Mjed uključuje Blender i LuxRender, dva alata za CGI prikazivanje. Kasnija izdanja su sljedeća:

  • Glina Uključuje Registar aplikacija i API zadataka. U ovom izdanju programeri će se moći integrirati s platformom.
  • Kamen – Uključuje mehanizam certificiranja i okvir transakcija. Ovim izdanjem Golem se može koristiti u SaaS modelu.
  • Željezo – Ima povećanu sigurnost i stabilnost. Ova inačica omogućuje programerima stvaranje programa koji se izvode izvan pješčanika.

Dugoročna vizija tima Golema je izgraditi decentraliziranu platformu mikro usluga koja djeluje kao „novi Internet sutrašnjice“. Golem je trenutno u Brass Beta verziji 0.18.2. Usporeni razvojni tim tim uznemirava neke članove zajednice. Međutim, drugi tvrde da je spor i siguran pristup neophodan za projekt ove veličine.

Natjecanje

Postoji nekoliko sličnih projekata Golemu koje se tim obraća na svojim Stranica s čestim pitanjima. Najznačajniji projekt je iExec; međutim, prvenstveno se usredotočuje na podnositelje zahtjeva koji žele pokrenuti izvanlančane izračune. Tim Golema vjeruje da u bliskoj budućnosti neće doći do preklapanja slučajeva upotrebe i možda će čak moći kasnije surađivati.

SINOM i BOINC također rade na rješavanju sličnih problema. SONM koristi okvire treće strane, dok Golem ne, a tim Golema navodi da je BOINC centraliziranije rješenje.

Možete tvrditi i da se blockchain projekti usmjereni na AI, poput SingularityNET i DeepBrain Chain, natječu s Golemom jer svi objedinjuju računalne resurse na svojim mrežama

Trgovanje

Kroz povijest trgovanja, cijena GNT-a porasla je s ~ 0,01 USD (~ 0,00001 BTC) na privremeni maksimum od ~ 0,68 USD (~ 0,00027) prije nego što se spustila na ~ 0,20 USD (~ 0,00003 BTC). Proteklog prosinca (2017.) / siječnja (2018.) pratio je ostatak tržišta u raketiranju da bi dosegao najviši nivo od oko 1,16 američkih dolara (~ 0,0008 BTC) prije nego što se srušio na oko 0,20 američkih dolara (~ 0,000031 BTC).

Cijena GNT-a tada je naglo porasla prema gore u travnju 2018. dosegnuvši lokalni maksimum od malo više od 0,80 USD (~ 0,000083 BTC). Ovaj prelazak s Brass Alpha na Brass Beta najvjerojatnije je prouzročio ovu drastičnu promjenu. Nakon te visoke cijene je nastavila padati i trenutno iznosi oko 0,06 USD.

Golem je formalno ušao u top 10 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, a kliznuo je u nizu. S alfa proizvodom kojem je trebalo skoro dvije godine da se nadogradi na beta, investitori mogu biti frustrirani vremenom potrebno za razvoj proizvoda. Buduća izdanja mogu dovesti do povećanja cijena, dok bi najava partnerstva s tvrtkom CGI također mogla pomoći. Naravno, cijeni bi pogodovao i povratak bikova tržišta

Gdje kupiti GNT

Postoji nekoliko razmjena na kojima možete kupiti GNT; međutim, njime se trguje s najvećim volumenom na Binanceu kao trgovački par s BTC-om i ETH-om. GNT je također dostupan na Huobi, Bittrexu i Poloniexu.

Sad kad je Golem beta dostupan je, možete dobiti i GNT za iznajmljivanje računarske snage.

Gdje čuvati GNT

Svoj GNT možete pohraniti u bilo koji novčanik s podrškom za ERC20. Najpopularnije opcije su MyEtherWallet i Zamagliti. Ako ste spremni izdvojiti nekoliko šekela, za dodatnu sigurnost upotrijebite hardverski novčanik poput Trezora.

Zaključak

Golem je tržište distribuiranih superračunala i računarstva. Dostupan od sredine 2016., kovanica je prije bila top-10 kripto po tržišnoj kapitalizaciji, ali je od tada pala u redove. Ova jesen ipak ne znači da je momčad prestala napredovati.

Stalno poboljšavaju Brass Alpha i izdaju Brass Beta. Uz to, povećali su tehničku podršku, doseg zajednice i šire svoj doseg širom svijeta.

S obzirom na to da slični projekti nadiru Golemove pete, ove bi godine trebalo utvrditi pobjeđuje li trka doista spora i postojana.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko 12.07.18., Kako bi odražavao nedavne promjene na projektu.

Dodatni resursi Golema

Web stranica

Cvrkut

Srednji

Raketa.Chat

Reddit