Što je građansko (CVC)?

Civic je protokol za provjeru osobnog identiteta koji koristi tehnologiju distribuirane knjige za bolje upravljanje digitalnim identitetima. Kao i kod blockchain projekata usmjerenih na provjeru kvalitete potrošačkih proizvoda, i Civic predviđa sigurniju, jeftiniju i učinkovitiju metodu provjere identiteta za pojedince i industrije širom svijeta..

Zamislite koliko ste puta morali proći postupak potvrde „Upoznajte svog kupca (KYC)“. Kad god se prijavite za novo radno mjesto, otvorite bankovni račun ili sudjelujete u ICO-u, morate predati dokaz o identitetu i pričekati da se provjeri. Ovisno o usluzi, to bi moglo potrajati danima ili tjednima, jer organizacije moraju potrošiti vrijeme i resurse autentificirajući ove podatke zastarjelim sustavima.

Civic nudi novovjekovno rješenje za ovaj problem, kada jedan unos podataka o vašem osobnom identitetu omogućava bilo kojoj organizaciji ili službi da ih provjeri na blockchainu, a da od vas ne traži da dvaput dostavite iste podatke – provjera osobnog identiteta koja je prenosiva s jedne usluge na drugu.

U ovom građanskom vodiču pokrivamo ono što trebate znati, uključujući:

Kako djeluje građanski?

Civicova mreža smjestila je tri različita, ali međusobno ovisna entiteta: korisnike, validatore i pružatelje usluga. Korisnici su svi koji žele koristiti protokol za registraciju identiteta. Civic ovo čini lako i sigurno sa svojim Sigurni identitet app.

Provjeri valjanosti odgovorni su za provjeru autentičnosti identiteta na distribuiranoj knjizi blockchaina. Tada te podatke mogu prodati pružateljima usluga koji trebaju provjeriti identitet svojih kupaca, razmjenjujući podatke za CVC. Civic je izgrađen na Ethereum blockchainu i koristi pametne ugovore za nadzor ovjere podataka i isplate za ovaj rad.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2XDGX41nr1o]

App sigurnog identiteta

Da biste započeli s Civicom, morate preuzeti aplikaciju Secure Identity, bilo u mobilnom ili web obliku (ili oboje). Postavljanjem aplikacije unosite razne osobne podatke o identitetu, uključujući svoje ime, adresu, broj socijalnog osiguranja ili poreznog broja, broj putovnice, vozačku dozvolu itd. Bez upotrebe korisničkih imena i lozinke, višefaktorsku biometriju, poput skeniranja otiska prsta , osigurajte aplikaciju kako biste je u potpunosti kontrolirali.

Aplikacija također šifrira osobne podatke privatnim ključem koji je izdao novčanik treće strane. Ova enkripcija pruža međuspremnik između Civic-a i njegovih korisnika, pružajući vam mir da Civic neće pristupiti podacima o osobnom identitetu bez vašeg pristanka.

Zapravo, Civic ne pohranjuje nikakve osobne podatke na blockchain izravno. Umjesto toga, pohranjuje potvrde ovih podataka za referencu. Pohranjivanje referenci na podatke umjesto samih podataka osigurava vam da uvijek imate kontrolu nad vlastitim osjetljivim podacima o identitetu, uz istovremeno pružanje dokaza da su validatori potvrdili autentičnost vaših podataka.

građanska aplikacija

Mjere građanske sigurnosti

Sigurna platforma identiteta i ekosustav

Kao što smo prošli ranije, validatori i pružatelji usluga čine drugu polovicu mreže. Iako aplikacija Civic prima korisnike na prednjoj strani, validatori i pružatelji usluga odgovorni su za pozadinske usluge. Te usluge uključuju potvrdu identiteta i potvrdu KYC-a.

shema sustava građanskog identiteta

Sustav građanskog identiteta

Provjeri valjanosti odgovorni su za provjeru identiteta mreže, kako na blockchainu, tako i za pružatelje usluga. Ako želite dostaviti osobne podatke za identificiranje davatelju usluga (npr. Mjenjačnica, banka itd.), Relevantne podatke iz svoje aplikacije Civic predajete ugovoru o potvrdi. Ovi pametni ugovori djeluju kao escrow usluge za transakciju i pružaju validatorima podatke o identitetu. Nakon što potvrde da su podaci vjerodostojni, validatori ih pohranjuju u mrežu.

Nešto za napomenuti: validator bi mogao biti sam davatelj usluga, a za prvu obvezu identiteta korisnika na mrežu to bi vjerojatno bilo. Štoviše, da bi potvrdili identitet korisnika, validatori moraju unakrsno provjeriti svoje podatke s nekim drugim izvorom (npr. Javnim evidencijama, financijskim evidencijama). Na primjer, vlada će pružiti mnoštvo informacija kao autentifikator identiteta.

CVC tokeni i građansko tržište (identitet)

Jednom kada validator provjeri podatke o identitetu, drugi pružatelji usluga mogu kupiti prava pristupa tim informacijama u ime korisnika pomoću CVC-a, civilnog tokena usluge. Provjeri valjanosti također mogu prodati prava na informacije, uz pristanak korisnika, na građanskoj tržnici, koja je nedavno označena Identitet. Kada davatelj usluga plati podatke o identitetu, CVC se stavlja u ugovor o potvrdi. I kada validator pruži dokaz o identitetu, i on i korisnik dobivaju CVC zauzvrat. Ova je usluga također fleksibilna jer validatori mogu odabrati i odabrati koje će podatke provjeriti na zahtjev davatelja usluga.

Recimo da davatelj usluga, poput tvrtke s kreditnim rejtingom, treba pristup kreditnoj povijesti klijenta i podacima o bankovnom računu. Nakon komunikacije s korisnikom, davatelj usluga podnijet će zahtjev za podacima prethodnom validatoru, možda izdavatelju kreditnih kartica, banci ili drugoj financijskoj instituciji. Ovaj će validator dohvatiti hash za tražene informacije iz blockchaina kako bi ga potvrdio informacijama koje klijent trenutno pruža. Ako se sve provjeri, validator se plaća za te usluge (kao i korisnik) i davatelj usluga odobrava identitet klijenta.

Građanski tim i putokaz

Suosnivač i izvršni direktor Vinny Lingham serijski je poduzetnik s preko deset godina iskustva u e-trgovini. Član je Bitcoin zaklade, on je također jedan od morskih pasa Tank morskog psa Južna Afrika.

Jonathan Smith, glavni tehnički direktor i suosnivač projekta, ima više od 15 godina iskustva u razvoju, tehničkoj analitici i upravljanju subjektima poput Deloittea i RBS-a.

građanski tim

Građanski utemeljitelji

Civic u svojoj web i mobilnoj aplikaciji već ima radni proizvod. A ako biste danas željeli, mogli biste dostaviti podatke mreži na ovjeru – sve dok postoji validator koji će ih provjeriti. U 3. kvartalu 2018. tim je preimenovao građansko tržište u identitet, kao i implementirao pametne ugovore i dodao podršku za fiat stope.

Čini se da se fokus tima prebacio sa osnovne ponude Civic na tržište identiteta. The putokaz za posljednje tromjesečje 2018. godine uključivalo je identitet otvorenog koda i pružanje Validator alata. Međutim, čini se da niti jedan od tih zadataka još nije izvršen.

U 2019. tim planira stvoriti priručnike za zahtjevnike i novčanice za vjerodajnice. Krajnji cilj im je da identitet bude potpuno pokrenut negdje u drugom tromjesečju.

Natjecatelji

Budući da je Civic rješenje za upravljanje identitetima, dva su najveća blockchain konkurenta SelfKey (KEY) i KLJUČ (TKY). Kao što ste vjerojatno shvatili, najveći razliku Civic-a od ostale dvije je odsutnost ključne riječi iz njegovog imena. Šalu na stranu, iako su sva tri projekta usmjerena na upravljanje identitetima, oni to rade na različite načine.

Civic i SelfKey koriste Ethereum blockchain dok THEKEY sjedi na vrhu NEO-a. Stoga ne treba čuditi da je THEKEY više usredotočen na azijsko tržište od druga dva. Civic također naglašava upotrebu biometrije koju druga dva konkurenta ne dijele.

Trgovanje

Povijest trgovanja CVC tokenima razočarava, čak i s obzirom na trenutno medvjeđe tržište. Nakon što je dosegao 0,65 dolara (~ 0,000183 BTC), najvišu vrijednost BTC-a svih vremena, jedan kratki mjesec nakon lansiranja, nije učinio ništa drugo nego pao. Iako je vrijednost USD-a CVC-a porasla tijekom bikova tržišta 2017., njegova BTC vrijednost nije se približila bivšoj visokoj vrijednosti, što pokazuje lošiju izvedbu od ostatka tržišta.

Čak ni javno oglašena (i najvjerojatnije skupa) kupnja projekta Identity.com u srpnju 2018. nije mogla pomoći cijeni. CVC cijena trenutno se trguje oko 0,05 USD (~ 0,0000141 BTC).

CVC svoju vrijednost crpi iz aktivnosti na tržištu identiteta. Dok ovaj proizvod ne bude objavljen, teško je vidjeti kako cijena dobiva na snazi. Međutim, vijesti o partnerstvu s značajnom korporacijom ili državnim tijelom mogle bi ovom projektu dati početni trenutak koji mu treba.

Gdje kupiti CVC

Binance dominira CVC tržištem, čineći gotovo 50 posto 24-satne količine tokena u BTC-u ili ETH-u. Bittrex i Huobi dvije su druge popularne opcije.

Gdje pohraniti CVC

Kao ERC20 token, CVC možete pohraniti u Ethereum novčanik. Vaš odabir uključuje MyEtherWallet, Ledger Nano S, Trezor i MetaMask, da nabrojimo samo neke.

Završne misli

Uz Civic, podaci za ponovnu upotrebu KYC-a i osobni identitet mogu pojednostaviti provjeru identiteta za bilo koju relevantnu uslugu. Davatelji usluga ne moraju trošiti trud i novac da bi potvrdili identitet korisnika. Sve dok je validator mreže obavio posao za njih, oni samo trebaju platiti naknadu u Civicu da bi imali informativni postupak u stvarnom vremenu. Korisnici također ne moraju predavati iste podatke različitim organizacijama u neumornom slijedu, štedeći dodatno vrijeme i trud.

Iza svega ovoga stoji obećanje veće sigurnosti i integriteta identiteta. Mehanizmi šifriranja i biometrijskog zaključavanja aplikacije Civic korisnicima pružaju potpunu kontrolu nad njihovim identitetima, dok vlastita enkripcija i distribuirana priroda blockchaina čuvaju ove podatke bez krađe i izlaganja bez pristanka korisnika.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko dana 1.16.19, kako bi odražavao nedavne promjene u projektu.

Dodatni građanski resursi

Web stranica

Cvrkut

Telegram

Reddit

Blog