Što je IOTA?

IOTA je skraćenica od Internet of Things Application, a to je kripto tehnologija koja olakšava transakcije između uključenih uređaja Internet stvari (IoT). IOTA rješava probleme s naknadama za transakcije i skalabilnošću blockchain tehnologija rješavajući se bloka i lanca. Umjesto toga, da biste poslali transakciju u knjigu IOTA, morate potvrditi još dvije prethodne transakcije.

Ova metoda provjere znači da nema središnje knjige i da rudari ne trebaju napajati mrežu.

Dok uređaji na mreži nasumce provjeravaju međusobne transakcije, oni grade konsenzus mrežom veza između transakcija. U kriptografiji je ova vrsta provjere poznata pod nazivom Usmjereni aciklički graf (DAG), ali tvorci IOTA-e to nazivaju Tangle.

Budući da računalna snaga u Tangleu raste kako mreža raste, IOTA obećava besplatne, brze transakcije. Također je dizajniran za obradu mikro plaćanja i plaćanja između strojeva, olakšavajući cijelu mikro ekonomiju od stroja do stroja.

Iako IOTA daje velika obećanja, tehnologija je još uvijek nova i nije bez svojih klevetnika. U ovom ćemo članku pogledati:

Tehnički detalji

  • Pokrenut: 11. lipnja 2016
  • Ukupna ponuda kovanica: 2,779,530,283,277,761
  • Algoritam: Dokaz o radu (PoW) pomoću verzije SHA-3
  • Vrijeme bloka / nagrada: Nema blokova, provjerite dvije transakcije da biste poslali vlastitu transakciju

Kako IOTA djeluje?

Internet stvari već je glavna sila u svjetskoj ekonomiji.

Tvrtke stvaraju kamere, senzore i druge uređaje za praćenje stanja u tvornicama, brodskim trakama, farmama, trgovinama i domovima. Prema istraživanju iz Gartner, IoT je u 2017. narastao na 8,4 milijarde uređaja, a izgledi za budući rast su eksponencijalni.

Vizija IOTA-e je biti platforma za transakcije stroj-stroj (M2M). Osnivači IOTA-e pokrenuli su tvrtku nakon rada u IoT industriji i tvrde da uređaji u mreži kako bi IoT bio najkorisniji moraju učinkovito dijeliti i raspoređivati ​​resurse.

Gdje se IOTA uklapa u IoT i web tehnologiju

Gdje se IOTA uklapa u IoT i web tehnologiju

To znači da uređaji trebaju moći kupiti više električne energije, propusnost, pohranu ili podatke kad im zatrebaju i prodati te resurse kad im ne trebaju.

Čak i na maloj mreži, to znači potencijalno desetke transakcija u sekundi dok uređaji komuniciraju i koriste resurse. S toliko transakcija, u tako malom, brzom opsegu, osnivači IOTA-e vjeruju da blockchain tehnologija nije primjerena IoT aplikacijama.

Blockchain mreže bore se s skalabilnošću i često pribjegavaju naplati naknada kako bi rudari prije uključili vašu transakciju u blok. IOTA želi svojom novom mrežom riješiti i skalabilnost i naknade kako bi je milijarde IoT uređaja mogle koristiti.

Skalabilnost: IOTA nije Blockchain tehnologija

Grafički prikaz IOTA klupka

Grafički prikaz IOTA klupka

Budući da IOTA planira imati milijarde transakcijskih čvorova na svojoj mreži nakon što bude u potpunosti implementiran, osnivači su trebali dizajnirati mrežu u kojoj procesorska snaga raste kako rastu čvorovi na mreži. U tu svrhu su dizajnirali Zaplet, sustav za postizanje konsenzusa gdje uređaj koji podnosi novu transakciju mora prvo provjeriti još dvije transakcije na mreži. Za svaku provjeru, verifikator izvodi mali dokaz o radu na povezivanju transakcija u cjelokupni splet.

Zaplet znači da je konsenzus postignut na temelju mreže provjera. Svaka je transakcija povezana s dvije transakcije koje je provjerila. I s vremenom će biti povezan s budućim transakcijama koje ga provjeravaju. Ovo rješava problem skalabilnosti jer se mreža više ne oslanja na središnji blockchain.

Svaki novi uređaj na mreži doprinosi svojoj računalnoj snazi ​​mreži kada preda transakciju. Tangle također eliminira blok rudarstvo, a svi novčići na IOTA-i stvoreni su u nastanku mreže.

Naknade za transakcije: kako je IOTA besplatna za upotrebu

Budući da računalnoj snazi ​​doprinosite mreži kada predajete transakciju, trošak upotrebe mreže jednak je onoliko koliko je potrebna električna energija za potvrdu dvije druge transakcije. Tangle omogućuje IOTA-i da djeluje bez naknade, a to znači da je mreža čak i više distribuirana od blockchain mreže. Uz blockchain, mreža se distribuira među rudarima na blockchainu. Uz Tangle, mreža se distribuira između svih čvorova koji sudjeluju.

Odsutnost naknada presudna je za IOTA-inu misiju servisiranja IoT uređaja. Ovi će uređaji često obavljati transakcije u dijelovima groša s visokom frekvencijom. Svaka naknada koja se naplaćuje za tako male transakcije učinila bi mikroplaćanja neizvedivim. Da bi poslužio kao okosnica M2M ekonomije, IOTA mora biti slobodna za upotrebu.

34% Napadi & Koordinator

Oni koji su upoznati s blockchain tehnologijom znaju da je blockchain ranjiv ako jedna strana ima 51% računalne snage na mreži. U tom je trenutku teoretski moguće da loš glumac stvori i provjeri lažne transakcije. Budući da IOTA koristi Tangle za provjeru svojih transakcija, teoretski je ranjiv ako jedna strana kontrolira samo 34% (veće od 1/3) računalne snage mreže.

Ne biste trebali podcjenjivati ​​poteškoće provođenja napada od 34% na IOTA Tangle. Budući da je Tangle komplicirana mreža čvorova i transakcija, svejedno ćete morati otkriti gnijezdo mreže prije nego što iskoristite svoju prednost od 34%.

IOTA je najranjiviji na takav napad u ranoj fazi njegove primjene (tj. Sada). Budući da je rana mreža mala, s manje čvorova, napadaču je lakše akumulirati 34% udjela u mreži. Za borbu protiv ove prijetnje mreža koristi Koordinator u svojoj ranoj provedbi kako bi osigurao da rani Tangle ne bude ugrožen.

Iako je to rano potreban za sigurnost, a IOTA planira eliminirati koordinatora kada mreža postane dovoljno jaka, to znači da su platforma i valuta trenutno centralizirani. Morate vjerovati zakladi IOTA ako odlučite investirati.

Vlasničke tehnologije

IOTA-in tim primio je pohvale i kritike zbog upotrebe novih tehnologija u razvoju platforme. Izvorno je IOTA koristila vlastitu hash funkciju poznatu kao Curl za sve dokaze o radu i generiranju ključeva. Iako se dokaz radnog raspršivanja u međuvremenu promijenio u tradicionalniji SHA-3 protokol, IOTA i dalje koristi vlasničku funkciju raspršivanja Curl za druge aplikacije na platformi.

IOTA također implementira trinarnu logiku, umjesto binarne. Korištenje procesora s tri stanja moglo bi značiti prednosti u učinkovitosti i ukupnoj računalnoj snazi. Tim je usko surađujući s JINN Labs na hardveru za IoT uređaje koji su sposobni računati u trinarima.

Tim & Napredak

Mrežu pokrenutu putem crowdsale-a 2015. godine, mrežu sada razvija i podržava IOTA Foundation, njemačka neprofitna organizacija. David Sønstebø i Dominik Schiener vode zakladu kao supredsjedavajući odbora direktora. Ostatak voditeljskog tima uključuje osnivača Nxt-a, glavnog digitalnog direktora Volkswagona, šefa Fujitsu-a za Srednju Europu i nekoliko stručnjaka iz raznih industrija.

Tim od 50+ članova neprekidno napreduje od pokretanja platforme. Jedno od najvažnijih izdanja u protekloj godini bilo je izdanje Tržište podataka krajem 2017. Tržište koristi IOTA-inu tehnologiju za olakšavanje pohrane i prodaje tokova podataka. Već ima nekoliko značajnih tvrtki, poput Accenturea i Boscha, koji sudjeluju u mreži.

Tim je također nedavno počeo raditi na tome tehnologija pametnog grada za Europu i druge dijelove svijeta. Ova tehnologija uključivat će stvari kao što su biometrijska očitanja dlana vezana uz digitalne identitete, kao i kombinacija gradskih IoT uređaja s Tangleom.

Natjecanje

Što se tiče kriptovaluta koje ciljaju M2M plaćanja, čini se da je IOTA sama za sebe. Projekti poput Waltonchaina i Vechaina također se povezuju s IoT uređajima, ali imaju fokus na industriji lanca opskrbe. Iako je lanac opskrbe jedna od IOTA-inih vertikala, nalazi se uz tri druge – automobilsku, e-zdravstvo i pametnu energiju.

Budući da je IOTA kripto zasnovana na DAG-u, moglo bi se reći da se natječe s Nanoom i Bytebolom. Međutim, niti jedan od ovih konkurenata nije usredotočen na IoT sektor. Timovi obaju projekata dizajnirali su ih više za peer-to-peer plaćanja, a ne za plaćanja između strojeva.

Zabrinutost, slabosti, & Kritike

Brojni stručnjaci za kripto tehnologiju doveli su u pitanje održivost IOTA-e kao platforme. Primjenjujući toliko novih tehnologija odjednom, teško je povjerovati da nema slabosti ili nedostataka u njezinoj provedbi. Tehnologija koja stoji iza IOTA-e jednostavno nije dovoljno testirana da bi se znalo kako će funkcionirati u opsegu i kako će izdržati napade. Ovaj sveukupni nedostatak testiranja i recenzija najveća je briga IOTA-inih klevetaca.

Prošle godine, MIT i Sveučilište u Bostonu pravili valove kad su objavili oštar papir u kojem su istakli kritične sigurnosne nedostatke u funkciji raspršivanja Curl. Ideja da možete “zakotrljati vlastiti kripto” snažno se gleda u zajednici i među stručnjacima. Dobra kriptografija traje godinama da bi se razvila, testirala i pregledala. Algoritmu heširanja SHA-3 trebalo je devet godina da se dovrši, a stručnjaci su pokazali zabrinutost da su programeri IOTA-e odlučili pokušati napisati vlastitu kriptografiju umjesto da koriste ustaljene standarde.

Lako je, međutim, zaboraviti da svaka nova tehnologija prolazi kroz tehničke prepreke i rastuće bolove. Bitcoin je imao Mt. Gox skandal, a Ethereum je izdržao DAO-ov hak. Iako će se tehnologija i implementacija iza IOTA-e sigurno promijeniti, trebali biste razmotriti cjelokupnu arhitekturu IOTA-ove kriptovalute i povijest razvojnog tima kad razmišljate hoćete li ulagati.

Trgovanje

Trgovanje IOTA-om u najmanju je ruku turbulentno. Novčić je svoj prvi značajan prolazak doživio u kolovozu 2017. prije nego što je polako pao na početak studenog. Povećani interes zajednice zbog najava partnerstva s tvrtkama Refunite, UC Berkeley i norveškim zdravstvenim organizacijama najvjerojatnije je uzrokovao rast cijena.

Nakon razdoblja hlađenja od rujna do studenog, cijena IOTA-e postala je parabolična. U prosincu 2017. dosegla je najvišu razinu od 5,23 dolara (~ 0,00031 BTC), ali naglo je pala s ostatkom tržišta početkom 2018. Nakon kratkog ponovnog uspona u travnju 2018., cijena je nastavila padati, ali naizgled je dosegla dno vani na oko 0,45 USD (~ 0,00007 BTC).

Spomenuta kontroverza dovela je do toga da je cijena IOTA-e fluktuirala jače od ostalih kriptovaluta u ovom ionako nestabilnom sektoru. Daljnje demonstracije sigurnosti i stabilnosti mreže trebale bi vratiti povjerenje investitora na novčić. Uz to, kontinuirani rast IOTA ekosustava kroz poslovna partnerstva i opću upotrebu imat će pozitivan učinak na cijenu.

Gdje kupiti IOTA

Ako ste zainteresirani za kupnju IOTA-e, Bitfinex i Binance su vaše najbolje mogućnosti. Iako Bitfinex ima najveći obim trgovine, nije dostupan građanima Sjedinjenih Država. Dakle, ako ste u SAD-u, umjesto toga trebali biste provjeriti Binance.

Niste sigurni kako započeti? Objavili smo vas s našim vodičem o tome kako kupiti IOTA-u.

Gdje čuvati IOTA-u

Dvije su mogućnosti novčanika koje trebate razmotriti za svoju IOTA pohranu: službeni GUI za radnu površinu i novčanik Trinity.

The desktop GUI je ono što IOTA tim preporučuje da koristite za sigurno spremanje sredstava. GUI novčanik dostupan je na sustavima Windows, Mac i Linux. Pomoću ovog novčanika imate mogućnost želite li mu pristupiti kao lagani čvor ili kao puni čvor. Ako planirate samo koristiti novčanik za pohranu i transakcije, bit će dovoljan lagani čvor.

The Novčanik Trojstva je jednostavniji za upotrebu od GUI-ja. Međutim, trenutno je u beta verziji, pa ćete možda naići na neke pogreške. Bez obzira na kojem uređaju želite koristiti novčanik, trebali biste imati sreće. Dostupan je na operativnim sustavima Windows, Mac i Linux, kao i na iOS i Android uređajima.

trojstveni novčanik

Mobilni novčanik Trojstva

Zaključak

Kriptovaluta IOTA koristi tehnologiju koja ima puno potencijala.

Ako uspije, Tangle bi mogao biti održiv konkurent blockchain tehnologiji za transakcije, a IoT tržište mikrotransakcija samo će nastaviti rasti. Budući da je IOTA vrhunska, međutim, njegova tehnologija ostaje uglavnom neprovjerena. Na kraju, vaša odluka o kupnji novčića trebala bi se temeljiti na temeljitom istraživanju tehnologije i njezinih osnivača. IOTA-in Tangle mogao bi biti sljedeći veliki napredak u kriptografiji, ali ulaganje u neprovjerenu tehnologiju u osnovi je rizično, pa tako i vaše istraživanje.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko, 29.10.2018., Kako bi odražavao nedavne promjene na projektu.

Dodatna sredstva

Web stranica

Cvrkut

Nesloga

Github