Što je IOTA?

IOTA je skraćenica od Internet of Things Application, a to je kripto tehnologija koja olakšava transakcije između uključenih uređaja Internet stvari (IoT). IOTA rješava probleme s naknadama za transakcije i skalabilnošću blockchain tehnologija rješavajući se bloka i lanca. Umjesto toga, da biste poslali transakciju u knjigu IOTA, morate potvrditi još dvije prethodne transakcije.

Ova metoda provjere znači da nema središnje knjige i da rudari ne trebaju napajati mrežu.

Dok uređaji na mreži nasumce provjeravaju međusobne transakcije, oni grade konsenzus mrežom veza između transakcija. U kriptografiji je ova vrsta provjere poznata pod nazivom Usmjereni aciklički graf (DAG), ali tvorci IOTA-e to nazivaju Tangle.

Budući da računalna snaga u Tangleu raste kako mreža raste, IOTA obećava besplatne, brze transakcije. Također je dizajniran za obradu mikro plaćanja i plaćanja između strojeva, olakšavajući cijelu mikro ekonomiju od stroja do stroja.

Iako IOTA daje velika obećanja, tehnologija je još uvijek nova i nije bez svojih klevetnika. U ovom ćemo članku pogledati:

Tehnički detalji

  • Pokrenut: 11. lipnja 2016
  • Ukupna ponuda kovanica: 2,779,530,283,277,761
  • Algoritam: Dokaz o radu (PoW) pomoću verzije SHA-3
  • Vrijeme bloka / nagrada: Nema blokova, provjerite dvije transakcije da biste poslali vlastitu transakciju

Kako IOTA djeluje?

Internet stvari već je glavna sila u svjetskoj ekonomiji.

Tvrtke stvaraju kamere, senzore i druge uređaje za praćenje stanja u tvornicama, brodskim trakama, farmama, trgovinama i domovima. Prema istraživanju iz Gartner, IoT je u 2017. narastao na 8,4 milijarde uređaja, a izgledi za budući rast su eksponencijalni.

Vizija IOTA-e je biti platforma za transakcije stroj-stroj (M2M). Osnivači IOTA-e pokrenuli su tvrtku nakon rada u IoT industriji i tvrde da uređaji u mreži kako bi IoT bio najkorisniji moraju učinkovito dijeliti i raspoređivati ​​resurse.

Gdje se IOTA uklapa u IoT i web tehnologiju

Gdje se IOTA uklapa u IoT i web tehnologiju

To znači da uređaji trebaju moći kupiti više električne energije, propusnost, pohranu ili podatke kad im zatrebaju i prodati te resurse kad im ne trebaju.

Čak i na maloj mreži, to znači potencijalno desetke transakcija u sekundi dok uređaji komuniciraju i koriste resurse. S toliko transakcija, u tako malom, brzom opsegu, osnivači IOTA-e vjeruju da blockchain tehnologija nije primjerena IoT aplikacijama.

Blockchain mreže bore se s skalabilnošću i često pribjegavaju naplati naknada kako bi rudari prije uključili vašu transakciju u blok. IOTA želi svojom novom mrežom riješiti i skalabilnost i naknade kako bi je milijarde IoT uređaja mogle koristiti.

Skalabilnost: IOTA nije Blockchain tehnologija

Grafički prikaz IOTA klupka

Grafički prikaz IOTA klupka

Budući da IOTA planira imati milijarde transakcijskih čvorova na svojoj mreži nakon što bude u potpunosti implementiran, osnivači su trebali dizajnirati mrežu u kojoj procesorska snaga raste kako rastu čvorovi na mreži. U tu svrhu su dizajnirali Zaplet, sustav za postizanje konsenzusa gdje uređaj koji podnosi novu transakciju mora prvo provjeriti još dvije transakcije na mreži. Za svaku provjeru, verifikator izvodi mali dokaz o radu na povezivanju transakcija u cjelokupni splet.

Zaplet znači da je konsenzus postignut na temelju mreže provjera. Svaka je transakcija povezana s dvije transakcije koje je provjerila. I s vremenom će biti povezan s budućim transakcijama koje ga provjeravaju. Ovo rješava problem skalabilnosti jer se mreža više ne oslanja na središnji blockchain.

Svaki novi uređaj na mreži doprinosi svojoj računalnoj snazi ​​mreži kada preda transakciju. Tangle također eliminira blok rudarstvo, a svi novčići na IOTA-i stvoreni su u nastanku mreže.

Naknade za transakcije: kako je IOTA besplatna za upotrebu

Budući da računalnoj snazi ​​doprinosite mreži kada predajete transakciju, trošak upotrebe mreže jednak je onoliko koliko je potrebna električna energija za potvrdu dvije druge transakcije. Tangle omogućuje IOTA-i da djeluje bez naknade, a to znači da je mreža čak i više distribuirana od blockchain mreže. Uz blockchain, mreža se distribuira među rudarima na blockchainu. Uz Tangle, mreža se distribuira između svih čvorova koji sudjeluju.

Odsutnost naknada presudna je za IOTA-inu misiju servisiranja IoT uređaja. Ovi će uređaji često obavljati transakcije u dijelovima groša s visokom frekvencijom. Svaka naknada koja se naplaćuje za tako male transakcije učinila bi mikroplaćanja neizvedivim. Da bi poslužio kao okosnica M2M ekonomije, IOTA mora biti slobodna za upotrebu.

34% Napadi & Koordinator

Oni koji su upoznati s blockchain tehnologijom znaju da je blockchain ranjiv ako jedna strana ima 51% računalne snage na mreži. U tom je trenutku teoretski moguće da loš glumac stvori i provjeri lažne transakcije. Budući da IOTA koristi Tangle za provjeru svojih transakcija, teoretski je ranjiv ako jedna strana kontrolira samo 34% (veće od 1/3) računalne snage mreže.

Ne biste trebali podcjenjivati ​​poteškoće provođenja napada od 34% na IOTA Tangle. Budući da je Tangle komplicirana mreža čvorova i transakcija, svejedno ćete morati otkriti gnijezdo mreže prije nego što iskoristite svoju prednost od 34%.

IOTA je najranjiviji na takav napad u ranoj fazi njegove primjene (tj. Sada). Budući da je rana mreža mala, s manje čvorova, napadaču je lakše akumulirati 34% udjela u mreži. Za borbu protiv ove prijetnje mreža koristi Koordinator u svojoj ranoj provedbi kako bi osigurao da rani Tangle ne bude ugrožen.

Iako je to rano potreban za sigurnost, a IOTA planira eliminirati koordinatora kada mreža postane dovoljno jaka, to znači da su platforma i valuta trenutno centralizirani. Morate vjerovati zakladi IOTA ako odlučite investirati.

Vlasničke tehnologije

IOTA-in tim primio je pohvale i kritike zbog upotrebe novih tehnologija u razvoju platforme. Izvorno je IOTA koristila vlastitu hash funkciju poznatu kao Curl za sve dokaze o radu i generiranju ključeva. Iako se dokaz radnog raspršivanja u međuvremenu promijenio u tradicionalniji SHA-3 protokol, IOTA i dalje koristi vlasničku funkciju raspršivanja Curl za druge aplikacije na platformi.

IOTA također implementira trinarnu logiku, umjesto binarne. Korištenje procesora s tri stanja moglo bi značiti prednosti u učinkovitosti i ukupnoj računalnoj snazi. Tim je usko surađujući s JINN Labs na hardveru za IoT uređaje koji su sposobni računati u trinarima.

Tim & Napredak

Mrežu pokrenutu putem crowdsale-a 2015. godine, mrežu sada razvija i podržava IOTA Foundation, njemačka neprofitna organizacija. David Sønstebø i Dominik Schiener vode zakladu kao supredsjedavajući odbora direktora. Ostatak voditeljskog tima uključuje osnivača Nxt-a, glavnog digitalnog direktora Volkswagona, šefa Fujitsu-a za Srednju Europu i nekoliko stručnjaka iz raznih industrija.

Tim od 50+ članova neprekidno napreduje od pokretanja platforme. Jedno od najvažnijih izdanja u protekloj godini bilo je izdanje Tržište podataka krajem 2017. Tržište koristi IOTA-inu tehnologiju za olakšavanje pohrane i prodaje tokova podataka. Već ima nekoliko značajnih tvrtki, poput Accenturea i Boscha, koji sudjeluju u mreži.

Tim je također nedavno počeo raditi na tome tehnologija pametnog grada za Europu i druge dijelove svijeta. Ova tehnologija uključivat će stvari kao što su biometrijska očitanja dlana vezana uz digitalne identitete, kao i kombinacija gradskih IoT uređaja s Tangleom.

Natjecanje

Što se tiče kriptovaluta koje ciljaju M2M plaćanja, čini se da je IOTA sama za sebe. Projekti poput Waltonchaina i Vechaina također se povezuju s IoT uređajima, ali imaju fokus na industriji lanca opskrbe. Iako je lanac opskrbe jedna od IOTA-inih vertikala, nalazi se uz tri druge – automobilsku, e-zdravstvo i pametnu energiju.

Budući da je IOTA kripto zasnovana na DAG-u, moglo bi se reći da se natječe s Nanoom i Bytebolom. Međutim, niti jedan od ovih konkurenata nije usredotočen na IoT sektor. Timovi obaju projekata dizajnirali su ih više za peer-to-peer plaćanja, a ne za plaćanja između strojeva.

Zabrinutost, slabosti, & Kritike

Brojni stručnjaci za kripto tehnologiju doveli su u pitanje održivost IOTA-e kao platforme. Primjenjujući toliko novih tehnologija odjednom, teško je povjerovati da nema slabosti ili nedostataka u njezinoj provedbi. Tehnologija koja stoji iza IOTA-e jednostavno nije dovoljno testirana da bi se znalo kako će funkcionirati u opsegu i kako će izdržati napade. Ovaj sveukupni nedostatak testiranja i recenzija najveća je briga IOTA-inih klevetaca.

Prošle godine, MIT i Sveučilište u Bostonu pravili valove kad su objavili oštar papir u kojem su istakli kritične sigurnosne nedostatke u funkciji raspršivanja Curl. Ideja da možete “zakotrljati vlastiti kripto” snažno se gleda u zajednici i među stručnjacima. Dobra kriptografija traje godinama da bi se razvila, testirala i pregledala. Algoritmu heširanja SHA-3 trebalo je devet godina da se dovrši, a stručnjaci su pokazali zabrinutost da su programeri IOTA-e odlučili pokušati napisati vlastitu kriptografiju umjesto da koriste ustaljene standarde.

Lako je, međutim, zaboraviti da svaka nova tehnologija prolazi kroz tehničke prepreke i rastuće bolove. Bitcoin je imao Mt. Gox skandal, a Ethereum je izdržao DAO-ov hak. Iako će se tehnologija i implementacija iza IOTA-e sigurno promijeniti, trebali biste razmotriti cjelokupnu arhitekturu IOTA-ove kriptovalute i povijest razvojnog tima kad razmišljate hoćete li ulagati.

Trgovanje

Trgovanje IOTA-om u najmanju je ruku turbulentno. Novčić je svoj prvi značajan prolazak doživio u kolovozu 2017. prije nego što je polako pao na početak studenog. Povećani interes zajednice zbog najava partnerstva s tvrtkama Refunite, UC Berkeley i norveškim zdravstvenim organizacijama najvjerojatnije je uzrokovao rast cijena.

Nakon razdoblja hlađenja od rujna do studenog, cijena IOTA-e postala je parabolična. U prosincu 2017. dosegla je najvišu razinu od 5,23 dolara (~ 0,00031 BTC), ali naglo je pala s ostatkom tržišta početkom 2018. Nakon kratkog ponovnog uspona u travnju 2018., cijena je nastavila padati, ali naizgled je dosegla dno vani na oko 0,45 USD (~ 0,00007 BTC).

Spomenuta kontroverza dovela je do toga da je cijena IOTA-e fluktuirala jače od ostalih kriptovaluta u ovom ionako nestabilnom sektoru. Daljnje demonstracije sigurnosti i stabilnosti mreže trebale bi vratiti povjerenje investitora na novčić. Uz to, kontinuirani rast IOTA ekosustava kroz poslovna partnerstva i opću upotrebu imat će pozitivan učinak na cijenu.

Gdje kupiti IOTA

Ako ste zainteresirani za kupnju IOTA-e, Bitfinex i Binance su vaše najbolje mogućnosti. Iako Bitfinex ima najveći obim trgovine, nije dostupan građanima Sjedinjenih Država. Dakle, ako ste u SAD-u, umjesto toga trebali biste provjeriti Binance.

Niste sigurni kako započeti? Objavili smo vas s našim vodičem o tome kako kupiti IOTA-u.

Gdje čuvati IOTA-u

Dvije su mogućnosti novčanika koje trebate razmotriti za svoju IOTA pohranu: službeni GUI za radnu površinu i novčanik Trinity.

The desktop GUI je ono što IOTA tim preporučuje da koristite za sigurno spremanje sredstava. GUI novčanik dostupan je na sustavima Windows, Mac i Linux. Pomoću ovog novčanika imate mogućnost želite li mu pristupiti kao lagani čvor ili kao puni čvor. Ako planirate samo koristiti novčanik za pohranu i transakcije, bit će dovoljan lagani čvor.

The Novčanik Trojstva je jednostavniji za upotrebu od GUI-ja. Međutim, trenutno je u beta verziji, pa ćete možda naići na neke pogreške. Bez obzira na kojem uređaju želite koristiti novčanik, trebali biste imati sreće. Dostupan je na operativnim sustavima Windows, Mac i Linux, kao i na iOS i Android uređajima.

trojstveni novčanik

Mobilni novčanik Trojstva

Zaključak

Kriptovaluta IOTA koristi tehnologiju koja ima puno potencijala.

Ako uspije, Tangle bi mogao biti održiv konkurent blockchain tehnologiji za transakcije, a IoT tržište mikrotransakcija samo će nastaviti rasti. Budući da je IOTA vrhunska, međutim, njegova tehnologija ostaje uglavnom neprovjerena. Na kraju, vaša odluka o kupnji novčića trebala bi se temeljiti na temeljitom istraživanju tehnologije i njezinih osnivača. IOTA-in Tangle mogao bi biti sljedeći veliki napredak u kriptografiji, ali ulaganje u neprovjerenu tehnologiju u osnovi je rizično, pa tako i vaše istraživanje.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko, 29.10.2018., Kako bi odražavao nedavne promjene na projektu.

Dodatna sredstva

Web stranica

Cvrkut

Nesloga

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me