Što je Monero?

Monero, vilica Bytecoina, sigurna je, privatna i neprocjenjiva valuta, izgrađena na protokolu Cryptonote koristeći Ring Signatures. Mehanizam Dokaz o radu pod nazivom CryptoNight izdaje nove novčiće koji potiču rudare da osiguraju mrežu i potvrde transakcije. Izvorno pokrenuto u travnju 2014. kao BitMonero, Monero (simbol XMR), znači novac na esperantu.

Javna i skrivena Monero knjiga omogućuje svima da privatno šalju i primaju transakcije. To znači da niti jedan vanjski promatrač ne bi znao pošiljatelja, iznos ili odredište.

Monero i njegova zajednica zauzimaju tri ključne vrijednosti: (1) Sigurnost, (2) Privatnost i (3) Decentralizacija

The Web stranica Monero dalje razrađuje:

Sigurnost

Korisnici moraju imati mogućnost vjerovanja Moneru svojim transakcijama, bez rizika od pogreške ili napada.

Privatnost

Monero privatnost shvaća ozbiljno. Monero mora biti u stanju zaštititi korisnike na sudu i, u ekstremnim slučajevima, od smrtne kazne.

Decentralizacija

Monero se zalaže za pružanje maksimalne količine decentralizacije.

U ovom Monero vodiču pokrivamo sve što trebate znati, uključujući:

Kako djeluje Monero?

Monero se temelji na kriptografskom protokolu na razini aplikacije usredotočenom na privatnost pod nazivom Ring Signatures.

Potpisi prstena izvorno su predloženi na konferenciji o kriptografiji 2001. u Queenslandu u Australiji. Autori Ring Signatures uključuju Ron Rivest, Adi Shamir i Yael Tauman. Prstenasti potpisi su osnovni mehanizam strukturiranja Monero transakcija nakon emitiranja iz novčanika.

Osnovni slučaj upotrebe Monera jest kako transakcije nisu povezane ili sljedive zbog skrivenih adresa. Ovo štiti pošiljatelja i primatelje, a istovremeno omogućava selektivno promatranje transakcija kroz konstrukciju ključa javnog / privatnog pogleda uz uobičajene privatne / javne ključeve (o tome kasnije).

Monero ima varijabilno ograničenje blokova što omogućuje fleksibilnost u upravljanju podacima (veličine blokova) i skalabilnost. To mu je velikim dijelom potrebno zbog svoje arhitekture. Za privatnost je potrebno više kriptografije i podataka oko transakcija.

U konačnici, Monero koristi prstenaste potpise, prstenaste povjerljive transakcije (RCT) i skrivene adrese da bi prikrio transakcije na razini protokola kako bi zaštitio pošiljatelje i primatelje od prisluškivanja, a da i dalje omogućava provjeru transakcija po potrebi od strane treće strane.

Tehnički detalji

Pokrenut: 14. travnja 2014

Ukupna ponuda kovanica: U početku 18,4 milijuna kovanica (nakon toga, postojat će trajno fiksna proizvodnja od 0,3 XMR u minuti za uravnoteženje izgubljenih kovanica godišnje)

Algoritam: Dokaz o radu (PoW) koristeći CryptoNight

Blokirajte nagradu: Glatko varira

Vrijeme blokade: 120 sekundi

Poteškoća: Retargetira se na svakom bloku

Problem s bitcoinom

Zamjenjivost vam omogućuje zamjenu iste vrste dobra ili imovine s drugom. To podrazumijeva jednaku vrijednost robe i imovine. Na primjer, možete zamijeniti jedan srebrni orao za drugi jedan srebrni orao (što pokazuje istu vrijednost između dva novčića).

Ali, što ako svoj srebrnjak ne biste mogli zamijeniti drugim, jer je taj srebrnjak korišten u ilegalnoj djelatnosti?

To je točna zagonetka s kojom se Bitcoin suočava zbog svoje potpuno transparentne arhitekture. Ako bi neka agencija odlučila da se određena Bitcoin transakcija koristi u ilegalne svrhe, to bi prijetilo sposobnosti da taj Bitcoin bude prihvatljiv kao zamjenjiva valuta.

Ovo je kritična konstrukcija za nešto što se smatra “novcem” i uznemirava kad se Bitcoin potpali. Srećom, Monero želi riješiti ovaj problem ušteđenom i kodiranom privatnošću.

Dilbert s Dogbertovim stripom o zamjenljivosti

Dogbert zna što ima. | Dilbert © 2006. Scott Adams

Monero protiv Bitcoina

Jedan od velikih padova Bitcoina je nedostatak fleksibilnosti za implementaciju novih značajki, koje zahtijevaju gotovo potpuno ažuriranje mreže. (Kao što smo vidjeli s debatom o blokovima)

To uključuje čvrsto kodirana ograničenja i prirodne elemente dizajna (poput frekvencije bloka, maksimalne količine novčane mase i broja potrebnih potvrda).

Sljedivost iznosa transakcija, kao i pošiljatelj / primatelj, javno se mogu automatski vidjeti s Bitcoinom, osim ako korisnik ne poduzme određene korake.

Algoritam dokaza o radu (PoW) također je prekršio izvornu Satoshi-jevu viziju “jedan CPU-jedan glas” pojavom GPU-a i hardvera integriranog kruga specifičnog za aplikacije (ASIC). To omogućuje tim rudarima da steknu većinsku kontrolu (51% +) nad mrežom i upravljaju promjenama. (Kao vilica, kako bi se mreža održavala.)

Nepravilna emisija odnosi se na konstrukciju gdje se Bitcoin nagrade prepolovljuju svake 4 godine. Prvotna je namjera bila stvoriti ograničenu glatku emisiju s eksponentnim raspadom. (Nepredvidljiviji, ne isprekidani obrazac)

Umjesto toga, imamo linearnu emisiju u dijelovima (kao što je dolje prikazano) koja stvara priliku za napad dvostrukog trošenja. To je zbog smanjenja brzine raspršivanja mreže pri svakom prepolovljavanju. Obratite pažnju na “stubište” poput poteza.

Grafikon poteškoća rudarstva bitcoina

Prilagodbe poteškoća bitcoina nisu glatke.

Bytecoin vilica

Bytecoin je prva poznata implementacija protokola CryptoNote s kodom proizvedenim u potpunosti od nule. Ali, zašto je Monero trebao ako je to već bilo provedeno? Pa, kao i uvijek kod kriptografije, pripremite se za neku dramu.

Monero subreddit

Bytecoin je možda bio presudan.

Kao što je razrađeno u ovom Moneroovom subreditu od prije tri godine, postojao je ne samo bytecoin premine već i falsificiranje blockchaina kako bi se pokazala poštena raspodjela. Tada su postojale dvije godine “osakaćeni” kod koji se mogao poboljšati, ali nije. Ricardo Spagni zvani “Fluffypony” rekao je da je Monerov tim problem riješio za nekoliko tjedana.

Monero tim

Po timski odjel na web stranici Monero, osnovni tim uključuje:

Osim toga, bilo ih je preko 30 programera i 420 suradnika tijekom trajanja projekta. Kako je Monero usredotočen na privatnost, ne čudi što mnogi članovi tima odluče ostati anonimni

Monero tehnologija

Glavna tehnologija koja stoji iza Monera je ravnoteža u omogućavanju upravljanja ključevima i privatnog rada s provjerenim sigurnosnim mehanizmima, istovremeno dopuštajući podatnost i razvoj u mreži. (Npr. Promjenjiva veličina bloka, integracija Kovrija)

Kako funkcionira normalna (ne potpuno anonimna) transakcija

Kako funkcionira normalna (ne potpuno anonimna) transakcija

Zadana postavka za Bitcoin transakcije potpuno je prozirna i pseudonimna ako se ne poduzmu koraci da se prikriju identitet i transakcije (npr. VPN i usluge miješanja). To znači da se vaša IP adresa može povezati s vašim uređajem (tj. Osobnim identitetom) s dovoljno resursa posvećenih njihovom povezivanju.

Potpisi prstena sakrivaju transakcije

Ring Signatures su digitalni potpisi kod kojih nekoliko potpisnika potpisuje transakciju. Razmišljati: potpisivanje zajedničkim računom, ali nitko ne zna pravog potpisnika

Pošiljatelj generira jednokratni ključ potrošnje, a primatelj je jedina strana koja može otkriti i potrošiti novac na temelju tog ključa.

Ključne slike, kriptografski ključevi, izvedene su iz svakog utrošenog izlaza i sprječavaju dvostruku potrošnju. To je zato što postoji jedna ključna slika po izlazu (izdatku) na Blockchainu.

Transakcije potpisanog prstena uključuju više potpisnika, nepoznatih vanjskim promatračima

Transakcije potpisanog prstena uključuju više potpisnika, nepoznatih vanjskim promatračima.

Potpis zvona koristi ključeve vašeg računa i odabrane javne ključeve iz blockchaina kako bi stvorio “prsten” mogućih potpisnika. Glavno sigurnosno svojstvo prstenastog potpisa jest to što onemogućuje uvid u ključeve članova grupe koji su potpisali potpis.

Nijedan vanjski promatrač ne može se podudarati s potpisnicima u prstenu osiguravajući da se izlazi transakcija ne mogu pratiti. Uz to, zamjenjivost ostaje jer mreža ne zna potrošene iznose (unatoč tome što je mogla potvrditi da se dogodila stvarna transakcija).

Uzbuđena sam kad vidim napredak u povjerljivim transakcijama. Fungibility je jedina značajka dobrog novca koja nedostaje Bitcoin / Litecoin.

Radujem se što ću ovo dodati u Litecoin kad bude spreman. &# 128640; A to se može učiniti mekanom vilicom. Pratite nas!

– Charlie Lee [LTC⚡] (@SatoshiLite) 14. studenog 2017

Pozovite povjerljive transakcije (RCT) Sakrijte poslani iznos

Pošiljatelj može otkriti taman toliko podataka da rudari mogu potvrditi transakciju bez javnog otkrivanja ukupnog utrošenog iznosa. (Poznato kao „predavanje“) To omogućuje transakciji da dokaže svoju autentičnost bez gubitka privatnosti kao korisnika.

Mreža šifrira iznos svakog izlaza i uključuje ga u transakciju. Iznos šifriran od strane pošiljatelja koristi zajedničku tajnu ugrađenu u transakciju izračunatu kombiniranjem privatnog ključa primatelja primatelja s ključem javnog pogleda transakcije (koji je ugrađen u transakciju)

Treće strane neće moći vidjeti iznos temeljen na ovom sastavu Ring Confidential Transaction (RCT)

RingCT izlazi

Izlazi RingCT sada su obvezni od rujna 2017. godine

Stealth adrese štite pošiljatelje i primatelje

Moneropedija rasvjetljava ovu konstrukciju koja štiti pošiljatelje i primatelje od vanjskih promatrača:

Nevidljive adrese važan su dio Monerove inherentne privatnosti. Omogućuju i zahtijevaju od pošiljatelja da stvori slučajne jednokratne adrese za svaku transakciju u ime primatelja.

Korištenjem skrivenih adresa samo pošiljatelj i primatelj mogu utvrditi gdje je uplata poslana.

Kada izradite Monero račun, imat ćete privatni ključ pregleda, privatni ključ potrošnje i javnu adresu. Koristite ključ za trošenje za slanje plaćanja, ključ za prikaz za prikaz dolaznih transakcija i javnu adresu za primanje plaćanja. I ključ potrošnje i ključ pregleda doprinose stvaranju vaše Monero adrese. Možete imati novčanik “samo za sat” koji koristi samo tipku za pregled.

Nevidljiva adresa u konačnici sprječava povezivanje sredstava primatelja s njihovim novčanikom. Međutim, treća strana može revidirati tu adresu kako bi dokazala da je došlo do transakcije. (Pošiljatelj dijeli svoj ključ javnog pogleda)

Primatelj dobiva svoja sredstva putem ključa privatnog pogleda novčanika koji skenira blockchain. Jednom kad ga novčanik otkrije i preuzme, stvara se jednokratni privatni ključ koji odgovara javnom ključu pošiljatelja.

Primatelj sada može potrošiti ta sredstva koristeći svoj privatni ključ potrošnje. To se događa bez novčanika pošiljatelja ili primatelja, niti javno povezan iznos.

Iz BCHGraz - Meetup # 9 - Monero, Justin Ehrenhofer

Kako Stealth adrese štite pošiljatelje i primatelje Izvor: Justin Ehrenhofer, Slideshare

Kako funkcioniraju Monero transakcije

Ovaj postupak je u ovome vrlo kratko objašnjen Monero Bitcointalk nit (brojevi idu sa slikom ispod):

“Bob je odlučio potrošiti izlaz koji je poslan na jednokratni javni ključ. Treba mu Extra (1), TxOutNumber (2), i njegov privatni ključ računa (3) da povrati svoj jednokratni privatni ključ (4). Kada šalje transakciju Carol, Bob slučajno generira njezinu Extra vrijednost (5). Koristi Extra (6), TxOutNumber (7) i javni ključ Carol’s Account (8) da dobije njezin javni ključ Izlaz (9).

U ulazu Bob skriva vezu do svog izlaza među stranim ključevima (10). Kako bi spriječio dvostruku potrošnju, također spakira sliku Ključa, izvedenu iz njegovog Jednokratnog privatnog ključa (11). Napokon, Bob potpisuje transakciju, koristeći svoj Jednokratni privatni ključ (12), svi javni ključevi (13) i Ključna slika (14). Dobiveni potpis zvona dodaje na kraj transakcije (15).”

Primjer Monero transakcije

Primjer Monero transakcije

Natjecanje

Kako se Monero uspoređuje s alternativnim rješenjima usmjerenim na privatnost?

Glavna točka diferencijacije s Monerom je implementacija CryptoNote, koja postoji od 2001. godine i dobila je značajnu recenziju oko svoje funkcionalnosti. (Na primjer, potpise sljedivog prstena)

Kako CryptoNote radi

Kako CryptoNote radi

Dvije druge implementacije tehnologije privatnosti iz drugih kriptovaluta uključuju:

ZeroCoin / ZeroCash – Koristeći dokaze o nuli znanja (ZKP), ovaj protokol zastire pošiljatelja i cjelokupno gospodarstvo. Zbog anonimne prirode mreže do puno kasnijeg vremena niste mogli znati nijedno iskorištavanje (poput stvaranja lažnih dokaza / potrošnje). Jedan od najvećih rizika je nedostatak zrelosti i recenzija iza kriptografije. Također, ZKP-i se oslanjaju na tvorce početnog RSA privatnog ključa kako bi ga uništili. (Kao što je navodno učinjeno u ovoj ceremoniji spaljivanja računala)

Monero vs Zcash: ZCash transakcije temelje se na sigurnosnom sloju nula znanja (ZSK)

CoinJoin je protokol miješanja koji kombinira transakcije, ali ne maskira korisnike, pošiljatelje ili transakcije na razini protokola. Izvorno razvijen od programera za bitcoin Gregoryja Maxwella, Coin Join koristi Dash, koji koristi model Masternode (MN) gdje korisnici moraju posjedovati 1000 DASH za hostiranje MN-a. Kritičari kažu da ovo stvara jednu točku neuspjeha kao što su to pojedini čvorovi koji pružaju uslugu miješanja ranjiv na napade Sybila.

Monero vs Dash: Dash koristi CoinJoin koji miješa transakcije, ali ne pruža zaštitu na razini protokola pošiljatelja i primatelja

Monero vs Dash: Dash koristi CoinJoin koji miješa transakcije, ali ne pruža zaštitu na razini protokola pošiljatelja i primatelja.

Edward Snowden nedavno je Charlieja Leea, tvorca Litecoina, pitao za Zcash vs Monero:

Sve privatne transakcije

Testiranija tehnologija za zaštitu privatnosti

Nema poreza na rudare koji plaćaju investitore

Nema visoke inflacije … bolje ulaganje.@fluffypony

– Charlie Lee [LTC⚡] (@SatoshiLite) 29. rujna 2017

Kovri (Na temelju I2P) štiti korisnike na razini protokola

Kovri je besplatni, decentralizirani, anonimni mrežni sloj koji je razvio Monero, a koji se temelji na osnovnim specifikacijama I2P-a. Osnovna arhitektura I2P-a funkcionira slično kao TOR (koji koristi luk), osim što Kovri koristi šifriranje i usmjeravanje češnjaka za stvaranje privatnog, zaštićenog mrežnog pristupa.

Kovri (sa usmjeravanjem češnjaka) ide korak dalje od TOR-a stvaranjem anonimne mreže internetskih vršnjaka zasnovane na porukama. Ova mreža za prekrivanje pomaže korisnicima da sakriju svoj zemljopisni položaj i internetsku IP adresu, čineći internetski promet anonimnim.

I2P Infografika mreže privatnosti

Objašnjeno I2P

Kako se Monero razdvojio u pet vilica (zapravo sada šest)

Nedavno otkriće tajne ASIC proizvodnje rudara Monero potaknulo je kovanje novčića na 6 različitih kovanica.

Kao rezultat otkrivanja Monero ASIC proizvodnje i tajnog rudarstva (bez znanja zajednice), Monero je odlučio odustati od svog izvornog algoritma zbog prijetnje centraliziranog rudarstva.

To je potaknulo pomalo “rat protiv ASIC-a” od strane zajednice željne očuvanja svojih temeljnih vrijednosti decentralizacije.

Obuhvaćen detaljnije u ovom članku, Monero se podijelio u šest različitih novčića. Ovi novi novčići uključuju: Monero 0 (XMZ), Monero Original (XMO), Monero Classic (XMC), Monero-Classic (da, s crticom sada), MoneroC (CXMR) i nedavno najavljen MoneroV (XMV). I dalje ostaje izvorni Monero (XMR).

Kritike, slabosti i zabrinutosti

Iako se čini da Monero ima mnogo priznanja, koje su neke od njegovih slabosti? Kao što je raspravljeno u ovom podreditu Ima ih nekoliko:

 • Privatnost – Postoji mogućnost praćenja IP adrese čvora koji je pokrenuo transakciju. Ova evidencija IP adresa mogla bi prouzročiti de-anonimizaciju korisnika. To je rečeno, Monero razvoj neprestano poboljšava funkcionalnost privatnosti i dodao je određene Tor sposobnosti da ublaži taj rizik.
 • Centralizacija rudarstva – Većinom rudarstva Monero nekada su dominirala četiri bazena koji nisu imali više od 20%. Ova centralizacija više nije takav slučaj, ali još uvijek predstavlja potencijalnu prijetnju.
 • Darkweb PR – Iako ovo nije izravan uzrok Monero tima, vrijedi napomenuti jer je markiranje i percepcija javnosti uvijek nešto na što treba imati na umu i moglo bi usporiti usvajanje jer se ljudi plaše njegove upotrebe u nezakonite svrhe.
 • Veličina transakcije – Monero transakcije puno su veće od Bitcoina, zahtijevaju više podataka i uzrokuju veći blockchain koji raste svakodnevno. Srećom, Monero se u listopadu 2018. račvao i implementirao zaštitne metke. Primjenom zaštitnih metaka, veličine transakcija u nekim su slučajevima pale i do 97 posto.
 • Poteškoće u razvoju – Spora sposobnost spajanja s novčanicima s više novčića i druge integracije koje bi upotrebu učinile raširenijom bile su spore.
 • Ograničeni trgovački alati – Alati za trgovce za integriranje plaćanja trenutno je teško i teško ih je integrirati. Međutim, pojavljuje se sve više usluga trećih strana koje pomažu u rješavanju ovog problema.

Postignuća

 • Monero Transakcije smanjile su se za 97 posto – Nedavna nadogradnja hard forka implementirala je “neprobojne zaštitne mjere”, kriptografsku shemu koja smanjuje veličinu i troškove transakcija. Kao rezultat toga, Monerove naknade za transakcije smanjile su se za 97 posto, pavši s 0,60 na samo 0,02 dolara.
 • Kovri vilica, stvarajući sigurnije transakcije s sloj I2P u C++ – I2P, poznat kao Nevidljivi internetski projekt, TOR je alternativa koja bi dodala siguran sloj za sve transakcije gurnute na mrežu. To je provedeno nakon što se anonimni korisnik izjasnio u zajednici Monero koji su se složili financirati razvoj s punim radnim vremenom kako bi ga ostvarili. (Moram voljeti crowdfunding)
 • Pušten novčanik Monero Hardware – Ovaj je projekt organiziran i stvoren kao mehanizam financiranja u zajednici Monero Forum Funding System (FFS). Michael Schloh von Bennewitz, veteran softvera i proizvođača, kao i anonimal, vodeći programer tvrtke Kovri, predvodio je projekt. Ledger i Trezor također su dodali XMR podršku.
 • Možete platiti preko zaliha Monerom – Zahvaljujući Shapeshiftu i njihovom API-ju, Overstock sada prihvaća Monero kao i nekoliko drugih altcoina. To pokazuje daljnju vjerodostojnost da se usvoji više.

Putokaz

Monero ima jedan od najaktivnijih razvojnih timova za kripto, pa se ne biste trebali čuditi da se prekretnice projekta neprestano razvijaju. Trenutno su jedine dvije akcijske stavke na njihovom javnom planu za 2019. godinu:

 1. Rješenja skaliranja drugog sloja
 2. Dodatni istraživački radovi Monero Research Lab (MRL)

Provjeri putokaz projekta redovito ostati na vrhu onoga što dolazi.

Trgovanje

Počevši od 2014. godine, XMR nije vidio relativno veliku akciju cijena sve do kolovoza 2016. Tada je cijena krenula gotovo okomito, skočivši s oko 1,80 dolara (~ 0,003 BTC) na 13,17 dolara (~ 0,0217 BTC). Za manje od mjesec dana cijena u američkim dolarima porasla je preko 600 posto. Taj početni meteorski uspon najvjerojatnije je posljedica povećane popularnosti XMR-a na tamnoj mreži, kao i prvog pojavljivanja novčića u glavnim medijima.

Tijekom svog životnog vijeka, cijena XMR prevozila je tipični tobogan cijena kripto valuta. U tekućem trku 2017. (RIP), novčić je povukao deset puta da bi dosegao najvišu vrijednost od oko 475 američkih dolara.

Što se altcoin-a tiče, XMR je dobro prošao. Vrijedi zadržati svoju vrijednost bolje od ostalih kovanica tijekom medvjeđih tržišta, dok još uvijek postiže značajne korake tijekom sretnijih vremena.

Budući da vlade i korporacije sve više narušavaju osobnu privatnost, Monero bi trebao vidjeti stalnu potražnju ljudi koji žele zadržati svoju financijsku anonimnost. Osim mračnih korisnika weba, ova baza uključuje sve one koji ne žele da se njihove navike trošenja ili osobni bilans emitiraju na javnoj knjizi ili pod okom ponekad podle treće strane. Stalna potražnja trebala bi XMR cijeni dati zdrav pod.

Kako kupiti i minirati XMR

XMR možete kupiti na Binanceu s BTC-om ili ETH-om. Ako XMR želite kupiti izravno s fiatom, Bitfinex i Kraken dvije su dodatne mogućnosti.

Iako je izvorno izazvan centralizacijom bazena, nedavna vilica udaljena od ASIC rudara dovela je do smanjenja hashrate-a Monero (XMR) originalnih bazena za više od 50%. Prijetnja tajnim ASIC rudarstvom potaknula je ovu vilicu. Kao rezultat toga, Monero i dalje ostaje kao GPU kovanica Što da mine. Pored toga, možete pronaći popis rudarskih bazena ovdje.

Kako pohraniti XMR

Za Monero postoje razni novčanici s radnom površinom s uključenom podrškom Linux, Mac i Windows.

Na strani hardcore programera postoje Ruka (v7 & 8) OS za čipsete koji se koriste u mobilnim uređajima, kao i izvorni blockchain koji vam omogućuje da nabavite blockchain bootstrap iz sirove datoteke.

Mobilni i lagani novčanici uključuju Cake Wallet, Monerujo i My Monero.

Ako vam je dodatna sigurnost hardverskog novčanika veći problem, i Ledger i Trezor podržavaju XMR. Monero također ima interno izgrađen plan novčanika koji je bio financira zajednica i trenutno je u razvoju.

Mačka Monero

Monero se doista događa (i događao se).

Zaključak

Monero, vilica Bytecoina, sigurna je, privatna i neprocjenjiva valuta. Koristi protokol Cryptonote uz potpise zvona, povjerljive transakcije zvona i Stealth adrese za zaštitu privatnosti korisnika.

Monero zajednica slijedi tri ključne vrijednosti: (1) sigurnost, (2) privatnost i (3) decentralizacija.

Osnovni slučajevi upotrebe Monera su privatne, anonimne i neprocjenjive transakcije. Također ima selektivnu transparentnost koja omogućava korisnicima da određene transakcije po potrebi učine vidljivima. (Npr. Revizor ili druga strana koja dokazuje transakciju) Ironično je da je ova značajka privlačna mnogim komercijalnim interesima koji žele zaštititi ključne poslovne podatke i poslovne tajne.

Na skalabilnosti postoji ograničenje bloka kako bi se olakšalo fleksibilnije upravljanje podacima (veličine blokova) i rješenja za rast. Ovo je dizajnirano kako bi se omogućila fleksibilnost u rastu Monerove arhitekture (koja zahtijeva više kriptografije i podataka oko transakcija) od većine blockchaina.

Iako je Monero bio vrlo stabilan i inovativan igrač, ovaj rast nije došao bez velikih borbi. Nedavno otkriće tajne ASIC proizvodnje Monero rudara potaklo je novčić da se razbije u 6 različitih vilica.

To ne samo da je podijelilo zajednice već je pokrenulo zabrinutost što istinska decentralizacija znači.

Unatoč ovim prijetećim prijetnjama, posvećenost tima izgradnji robusnog i sigurnog projekta nastavlja se. Protokoli privatnosti poput Kovrija i hardverski novčanici poput Ledger Nano S koji kontinuirano poboljšavaju ekosustav nagovještavaju projekt. Uz to, tim nastavlja postizati razvojne prekretnice.

Neka ovaj sigurnosni novčić za privatnost bude na vašem radaru. Tim i zajednica vodeći su u industriji i moći će ih gledati unedogled.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko 1.9.19., Kako bi odražavao nedavne promjene projekta.

Dodatni Monero resursi

Web stranica

Reddit

Razmjena stogova

BitcoinTalk

Najvažnije

Telegram