Što je Nexus?

Nexus je peer-to-peer mreža koji poboljšava brzinu, skalabilnost, sigurnost i dostupnost trenutnih blockchain protokola. Projekt to uglavnom postiže upotrebom kvantno otpornog 3D blockchaina u kombinaciji s komunikacijskim satelitima u svemiru. Ovim osnivač Nexusa Colin Cantrell želi “decentralizirati decentralizaciju”, uklanjajući je izvan dosega bilo koje vladine kontrole ili monopola u rudarskom bazenu..

Držite se šešira, narode. Ovo je jedan od ambicioznijih projekata vani, pa krenimo odmah u to.

U ovom vodiču za Nexus prijeći ćemo na:

Trodimenzionalni lanac (3DC)

Nexus koristi, ne jedan, ne dva, već tri konsenzusna mehanizma da tvore trodimenzionalni blockchain. Tim tvrdi da postojanje tri različita mehanizma smanjuje centralizaciju rudara i omogućuje učinkovitije skaliranje na lancu.

Prime Channel

Glavni kanal je Proof-of-Work kanal. Na ovom kanalu rudari pretražuju 308-znamenkasti gusti prosti klasteri. Kopanje gustih klastera otpornije je na ASIC od tradicionalnog heš-kopanja. Stoga, čak i ako imate samo CPU, možete ga iskopati na ovom kanalu.

Izvan kripto valute, rudarstvo na Prime Channel-u daje podatke koji se mogu dalje koristiti u istraživanju osnovnih brojeva za kvantnu fiziku.

Hashing kanal

Kanal za raspršivanje također je dokaz o radu, ali koristi ga Hashcash umjesto gustih prostih nakupina. Ovo je slično algoritmu za rudarenje Bitcoina, osim što rudari traže hashove SHA-3 (sa Skein-om), dok rudari Bitcoin-a pronalaze SHA-256. Hešovi blokova Nexus 4x su veći od veličine hash blokova Bitcoin.

Trebali biste koristiti GPU za rudarstvo na ovom kanalu.

Proof-of-Holdings

Treći i posljednji kanal koristi Proof-of-Holdings za zaštitu mreže. To je u osnovi isto što i metoda konsenzusa Proof-of-Stake koju koriste kovanice poput NEO. Novokovane kovanice Nexus (NXS) zarađujete samo držeći one koje već imate.

Četiri atributa određuju kakav će biti vaš povrat kada uložite svoje novčiće:

  • Kamatna stopa – godišnji postotak vašeg stanja, ovo je stopa po kojoj primate nove kovanice. To započinje s 0,5% godišnje, a povećava se na 3,0% godišnje nakon 12 mjeseci.
  • Težina povjerenja – Ovo je pokazatelj povjerenja vašeg čvora. Počinje s 5%, ali brzo doseže maksimum od 100% nakon samo mjesec dana.
  • Težina bloka – Ovaj se atribut resetira na 0% svaki put kada primite transakciju ulaganja. Zatim se polako penje na 100% tijekom 24 sata. Ako vaša težina bloka ikad dosegne 100%, vaš ključ povjerenja istječe i svi se atributi resetiraju. Okidač za resetiranje osigurava da neprestano radite na održavanju mreže.
  • Težina uloga – Vrijednost toga je približno određena prosjekom vaše težine povjerenja i težine bloka. Što je veća, veća je vjerojatnost da ćete primiti transakciju.

Nexus hardver

Nexus ima trostrani distribuirani telekomunikacijski sustav za daljnju decentralizaciju mreže.

Mrežne mreže

Budući da mreža pruža tri različite mogućnosti rudarenja, gotovo bilo tko širom svijeta može pokrenuti čvor i sudjelovati u mrežnoj sigurnosti. Svi čvorovi u mrežastoj mreži rade zajedno kako bi riješili blok, umjesto da se međusobno natječu. To služi za distribuciju mrežnih podataka više od ostalih sustava.

Da dalje krene dalje, Nexus može proizvesti specijalizirane antene koje možete kupiti za rad na lokalnim mrežama.

nexus satelit

Nexus želi osigurati autonomnu internetsku infrastrukturu putem satelitske mreže Low Earth Orbit.

Kockasti sateliti

Nexus se udružio s Vector Space Systems (Vector) kako bi stvorio nisku Zemljinu orbitu (LEO) Satelitska mreža čvorova. Sateliti će, u kombinaciji s zemaljskom mrežnom mrežom, ugostiti Nexus mrežu, kao i sve decentralizirane aplikacije (DApps) izgrađene na njoj. Što je još izvanrednije, satelitska mreža pružit će decentralizirani internet širom svijeta koji pruža usluge onima koji ranije nisu mogli pristupiti vlastitom.

Kopnene stanice

Zemaljske stanice Nexus povezuju mrežaste mreže na zemlji sa satelitskom mrežom u svemiru. Izvode operacije uplink / downlink, uključujući definiranje rute krajnje točke adrese i predmemoriranje na zemlji. Također pokreću vlastiti primjerak Daemona, softverske komponente sustava Nexus.

Kovanica za Nexus (NXS)

Novčić Nexus (NXS) je valuta mreže. Nema ograničenja za iznos NXS-a koji će se kovati. Umjesto toga, novčić ima desetogodišnje razdoblje distribucije u kojem će se podijeliti 78 milijuna NXS do 23. rujna 2024. Nakon tog vremena, opskrba će se svake godine napuhavati za najviše 3 posto kroz kanal držanja i 1 posto kroz osnovni i hash kanali.

Čvorovi stvaraju blokove u prosjeku svakih 50 sekundi, a NXS transakcija zahtijeva 6 potvrda. Trenutno većina transakcija košta 0,01 NXS. Međutim, nakon što se 3DC izgradi i 10-godišnja distribucija završi, naknade za transakcije će nestati. Umjesto toga, sustav će apsorbirati naknade inflacijom.

Nexus nije imao početnu ponudu kovanica (ICO). Umjesto toga, projekt ima razvojni fond koji uzima malu naknadu od rudarskih nagrada. Ova je provizija započela s 1,5 posto, a povećava se na 2,5 posto tijekom 10 godina. Uz to, 20 posto blokovskih nagrada predviđeno je za marketing, kao i za proizvodnju i lansiranje satelitske mreže Nexus.

Nexus tim & Napredak

Colin Cantrell, poznat i kao Videlicet, osnivač je i vodeći programer Nexusa. Prvi je put projekt nazvao Coinshield (CSD) kad je započeo u rujnu 2014. Izvorni kôd sadržavao je samo glavni kanal; tim je dodao hash kanal u listopadu 2014. U travnju 2015. tim se preimenovao u Nexus, a Proof-of-Holdings dodali su u srpnju 2015..

Uz partnerstvo s Vektorom na satelitskoj mreži, Nexus je također udružio snage sa SingularityNET-om kako bi pružio njihovu 3DC arhitekturu decentraliziranoj AI mreži projekta.

Krećući se naprijed, Nexus objavljuje glavna ažuriranja slijedeći njihovu strategiju TAO (Tritium, Amine, Obsidian). Izdanja uključuju 3DC, mobilne novčanike, kvantni otpor i satelitsku mrežu, između ostalog.

Nexus TAO obris

Mapa puta za Nexus TAO

Nexus tim trenutno radi na Tritijeva faza mape puta. Osim uvođenja lanaca potpisa i paralelnih kanala obrade, ova faza također provodi ažuriranje Proof-of-Stake, Tritium Trust. Tritium Trusts nadovezuje se na trenutni Nexus Proof-of-Stake sustav s dodatkom ključa povjerenja i težine povjerenja koji određuju vaše šanse za uspjeh.

Programeri Nexusa nisu najavili kada će Tritium biti završen, ali daju nadopune pokazujući dosljedan napredak.

Natjecanje

Nexus je možda jedan od najambicioznijih projekata u prostoru kriptovaluta. Prvo i najvažnije, projekt pokušava svrgnuti Bitcoin s vrha peer-to-peer valute. S decentraliziranim internetom proizvedenim iz njegove mreže svemirskih mreža, Nexus se također natječe sa Substratumom.

Trgovanje

Kao i većina kripto tržišta, Nexus je bio relativno miran do 2017. Tijekom te godine cijena je do rujna porasla s 0,026 USD (~ 0,000027 BTC) na 3,34 USD (~ 0,00087 BTC). Ubrzo nakon toga, cijena je pala na oko 1 dolar prije nego što je u siječnju 2018. skočila na najvišu razinu od 13,33 dolara (~ 0,0008 BTC).

Ovaj značajan rast cijene najvjerojatnije se može pripisati najavi partnerstva Vector u kombinaciji s uspjehom cijelog tržišta u to vrijeme. Od tada je cijena drastično pala i iznosila je oko 0,30 USD (~ 0,000083 BTC) u vrijeme pisanja ovog članka. Čini se da vijesti o partnerstvu SingularityNET nisu imale utjecaja na cijenu.

Tim nije objavio putokaz s točnim datumima, pa je teško napraviti bilo kakva predviđanja cijena za neposrednu budućnost. Kao i kod većine projekata kriptovaluta, važna razvojna izdanja trebala bi imati pozitivan utjecaj na cijenu. S opsegom ovog projekta, vjerojatno biste ga trebali smatrati dugoročnim zadržavanjem.

Gdje kupiti NXS

NXS možete kupiti na Bittrexu ili Binanceu s BTC-om. Ako trenutno ne posjedujete nijedan BTC, pogledajte naš vodič o tome kako ih kupiti.

Kao što je ranije spomenuto, NXS možete zaraditi i rudarstvom. Pogledajte Nexus rudarska stranica da biste preuzeli rudar koji najbolje odgovara vašoj strategiji. Podsjećanja radi, trebali biste minirati s Prime Channel ako koristite uobičajeni CPU, trebali biste provjeriti Hashing kanal ako planirate koristiti namjensku rudarsku platformu poput ASIC-a.

Jednom kad držite barem 1.000 NXS, možete uložiti i da zaradite dodatne kovanice. Tehnički je moguće uložiti s manje od minimuma, iako ćete teško održavati težinu povjerenja.

Gdje čuvati NXS

Nexus ima službeni novčanik za radne površine Windows, Mac i Linux. Sva tri operativna sustava imaju verziju novčanika sučelja naredbenog retka (CLI), dok samo Windows i Mac imaju novčanik grafičkog sučelja jednostavniji za upotrebu.

Iako svoj NXS možete držati na razmjeni, toplo se preporučuje da ga premjestite u novčanik. Uložiti svoje kovanice možete samo ako se nalaze u Nexus novčaniku.

Zaključak

Nexus gradi novu vrstu blockchaina s tri odvojena mehanizma za zaštitu mreže. Povrh toga, tim šalje čvorove satelite u svemir kako bi stvorio decentralizirani Internet i mrežu izvan kontrole bilo kojeg entiteta. Ukupna misija je stvoriti poboljšani Bitcoin s bržim transakcijama, nižim naknadama i manje centralizacije rudara.

Nexus je jedan od rijetkih projekata koji se istinski bave kvantnim otporom i drugim potencijalnim budućim problemima. Ako ti problemi postanu toliko veliki koliko tim vjeruje da hoće i ako mogu ostvariti svoju visoku misiju, Nexus je možda samo jedan od rijetkih projekata koji još uvijek djeluju 20 godina na putu.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko 2.11.19., Kako bi odražavao nedavne promjene projekta.

Dodatni resursi Nexusa

Web stranica

Cvrkut

Zatišje

Telegram

Reddit

Nesloga

Github